Til hovedinnhold
Ledig plass

Her får du profesjonelt filmutstyr i hendene fra dag én. Du får utforske alt innenfor film, Youtube og streaming. Hos oss får du et år med frihet til å prøve og feile under profesjonell veiledning.

Ønsker du å lage en narrativ kortfilm? Kanskje en musikkvideo? En tutorial, Vlog eller sketsj på Youtube? Kun din fantasi setter grenser på en linje som bygges rundt det du ønsker å lære og skape! Mye av undervisningen vil være basert på at alt læres "as we go" – altså gjennom å lage film, og så lære det som trengs underveis. Samtidig tar vi oss selvfølgelig tid til en kaffe, en prat og spontan moro – for det er jo tross alt dét denne linja skal være; et morsomt år med filmproduksjon!

Tidligere het linja Nettserie og Film, men vi har byttet til FILM OG YOUTUBE. For vi har så mange andre filmprosjekter som vi også synes er spennende. Vi samarbeider med flere linjer på skolen, spesielt med Teater og Laptopmusiker. Dette gir mange muligheter.

Du er selv med på å bestemme hvilke prosjekter vi skal ta fatt på gjennom året; alt fra musikkvideo til stop-motion, action, komedie og drama.

Med "learn as we go"-metoden legges undervisningen så nært opp til filmbransjen som mulig, slik at du i løpet av året skal ha opparbeidet deg en betydelig og bransjerelevant kompetanse, der du har møtt og løst utfordringene i praksis på filmsettet. I tillegg vil du også ha jobbet fram en omfattende og variert showreel fra årets produksjoner. Alt dette kan du så bruke til å søke deg inn på videre filmstudier – eller rett og slett bare gå rett ut og produsere moroa på egenhånd! 

Litt av hva vi har gjort før:

Du finner mer på Youtube kanalen til skolen.

Dette er linja for deg som ønsker å gå rett ut og skyte film. Du liker å jobbe både i team og alene, du er motivert, blid og positiv og du gir deg ikke før dere har kommet i mål.

Dette vil du lære

Hovedområder i undervisningen:

 • Selvstendig jobbing
 • Manus
 • Regi
 • Foto
 • Lys
 • Scenografi
 • Klipping (Programvare: Adobe Premiere)
 • Vfx og grafikk animasjoner (After Effects)
 • Greenscreen
 • Lyd
 • Skuespill 

Planlegging og samarbeid.

Våre forventninger til deg

At du har lyst til å lage film!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 2

London er en av verdens absolutt største metropoler innen musikk, teater, kunst og kultur. Her skal vi besøke Warner Bros. Studios og oppleve The Making of Harry Potter. Der får vi se, og gå blant, de autentiske settene som ble brukt i filmene, oppdage magien bak spesial effektene, kostymene og mye mer. For mer info: https://www.youtube.com/watch?v=c8bUr6L9AhQ

 

I denne byen kan man velge og vrake mellom spektakulære musikaler, klassiske teaterstykker, stand up, performance og nyskapende scenekunst. Vi skal derfor dra å se den prisvinnende musikalen Book of Mormon. Skrevet av skaperne bak South Park. Denne skal vi se siden det er en helstøpt historie fylt av humor. En historie vi lett kan lære av til manusarbeidet som dere skal jobbe med i prosjekter.

 

Det blir også en tur innom London Film Museum og ellers er målet å lære så mye vi kan samt rett og slett bare bli inspirerte!

bildetekst

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Mot slutten av skoleåret tar vi dere med på en opplevelsestur på Helgelandskysten, også kalt verdens vakreste skjærgård. Du kan ikke ha vært på Helgeland så lenge uten å få med deg dette! Vi tar sikte på flere attraksjoner på turen, og satser på å ende opp på Træna, ytterst i havet. Denne fantastiske øykommunen som blomstrer som aldri før. Du har kanskje hørt om Trænafestivalen?

På turen skal vi kose oss, oppleve natur og kultur, spise godt og nyte dagene.

Simen Nyland

Lærer Film og Youtube

Jeg har vært interessert i film og historiefortelling helt siden jeg var liten. Da jeg var 12 år bestemte jeg meg for å lage min en egen versjon av Harry Potter. Filmen sugde. Men jeg lærte så utrolig mye. Nå driver jeg mitt eget produksjons- og kontorfellesskap «Tapperiet». Der produserer vi alt fra kortfilmer, reklamer, oppdragsfilmer til lengre prosjekter. Jeg elsker film, serier og gaming.

Epost: simen@vefsnfolkehogskole.no
Telefon: 47 66 96 04

Brit Valla

lærer

Brit er lærer på Skuespillerlinja og syns hun har verdens beste jobb! Hun har lærerutdanning og studerte drama/teater på NTNU. Brit er glad i mennesker, og finner alltid en anledning til å slå av en prat. Hun er involvert i det meste på Toppen, og i kulturlivet i Mosjøen, med musikk, revy – og teaterproduksjoner. Hun er iderik og engasjert, og elsker å realisere spennende prosjekter på scenen.

Epost: brival@vgs.nfk.no
Telefon: 90519374

Undervisningsåret er delt inn i fire perioder, og vi jobber mye prosjektvis på alle linjer. Derfor er timeplanen ofte ulik fra uke til uke, alt etter hva vi holder på med. Men i normaluker skoleåret 19-20 ser den slik ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Dette er en forenklet utgave av planen for skoleåret 19-20. 

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi ønsker et aktivt miljø og har lagt tilrette for mange valgfag. Du kan velge mellom ca 25 ulike valgfagtilbud. De fleste går på ettermiddag og kveld. Du må ha minimum 1 valgfag pr.semester, men gjerne flere om du kan. I tillegg velger du ett valgfag i ALT-OG-LITT-TIL uka. Med forbeh. om endringer.

Årbok

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

Ballspill

Vi spiller det det er interesse for, så lenge det inkluderer en ball.

Band

Vi setter sammen et band og øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For de som ikke går på bandlinja, men som har spilt litt før og vil spille litt mer.

Besøksvenn

I samarbeid med Røde Kors Omsorg kan du gjøre en forskjell for noen som ikke har så mange.Besøksvenn er et tilbud for mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker.

Dans/ moderne

Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse. Gjennomføres med innleid pedagog/ danser.

Fotball

Litt teknikktrening, men mest spill. Kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Foto

Her får du jobbe med en profesjonell fotograf og løse spennende oppgaver. Pågår i valgfaguka.

Friluftsliv høsttur

Pris: 300,-

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiske mulig.

Innebandy

Innføring i regler og teknikktrening, men mest spill. Dommerkurs for de som ønsker. I tillegg spilles det kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Jegerprøven

Pris: 1 800,-

Du kan ta kurs for å gå opp til jegerprøven. Kursavgiften er 1800,- Eksamensavgift kommer i tillegg.

Klatring med sikringskurs

Pris: 200,-

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. Mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort (200,- i tillegg).

Kokkekurs

Her får du lære å lage deilig mat sammen med våre eminente kokker. Og ikke minst spise den etterpå!

Kor

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang.

Musikk

Vi øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. Pågår i valgfaguka.

Pokémon let`s go

Vi tar med oss mobilen og rusler rundt i byen på leit etter pokémon. Kanskje finner vi på noen flere sprell underveis ;)

Skriveverksted

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

Strikking/ hekling

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

Ta opp fag

Vefsn Folkehøgskole Toppen tilbyr et storvalgfag der du som ønsker studiehjelp, undervisning, karriereveiledning og ny motivasjon får dette av kvalifiserte lærere.

Teater

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det.

Teater og Impro

Improvisasjon og trygghet. Her får du utfordre deg, være spontan og bli bedre til å takle det uventede.

Teatersminke

Du lærer om materialer og teknikker. Grunnsminke, karaktersminke, sår/arr, SFX, fantasi, makeup osv.

Tradisjonsmat

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord.

Trening,helse og livsstil

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? Her har du sjansen.

Volleyball

Valgfag med entusiastisk og dyktig trener som gjør volleyball til en stor glede for alle som er med.

Yoga

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

Hvis du elsker at det skjer mye forskjellig, da vil du trives hos oss. Med god samvittighet kan du endelig si - Ja takk, begge deler! Variasjonen vi har i aktiviteter og linjetilbud, gir en unik miks av mennesker og valgmuligheter. Du trenger ikke å kjede deg.

 Ta sjansen på å oppleve varmen i nord!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 113 355,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Kulturopplevelser (kino, konserter, teater o.l.)
 • Skolebilde
 • Årbok
 • Fellesturer på Helgeland
 • Fordypningsprosjekt på linja
 • Skolejakke
 • Studietur: Helgelandsopplevelser
  • Mat (4 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: London
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 355,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Skolen har noen få enkeltrom, og disse blir prioritert til de som trenger det mest. Det er derfor viktig at du begrunner hvorfor du trenger enkeltrom i søknaden din. Alle enkeltrom har dusj/ wc på gangen. Vi har 24 dobbeltrom med dusj/ wc på rommet. Du kan ønske deg romtype i søknaden, og vi anbefaler generelt å bo sammen med en annen. Den endelige romfordelingen blir gjort i løpet av sommeren.
  5 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 355,-
(11 336,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på studietur London (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Skolen er stengt i ferier. Det betyr at du må reise fra skolen senest dagen etter ferien starter. Etter ferie kan du komme tilbake dagen før undervisningen begynner. Vi kjører elevene dag-/ kveldstid til jernbane og flyplass i forbindelse med ferie.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Linjas utstyrspakke inneholder blant annet:

 • To kamera; Canon 7D Mark 2 og Canon 5D Mark 2. Originale Canon-linser i L-serien.
 • Feltmonitorer til hvert kamera
 • Sennheiser-mikrofoner
 • Drone: Phantom 4 Pro +
 • Klippestasjoner med full Adobe Creative Cloud-pakke. (Redigering med Premiere Pro)
 • Slider
 • LED-lyskit, inkl Rotolight Anova Solo
 • Redrock DSLR Cinema Bundle (kamera-rigg)
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Henriette Hovland

Jeg får holde masse på med det jeg liker best. Og jeg har lært mye om hvordan vi skal jobbe med YouTube og serier på nett. Aleksander (linjelærer) er kjempeflink til dette! Vi er en liten eksklusiv klasse som fungerer som et produksjonsteam.

Henriette Hovland, elev 2017-18
Thea Solberg

Det er en vinn-vinn situasjon; du får produsere og lære film et år, pluss at du får folkehøgskole-opplevelsen samtidig. Det er det beste av begge verdener, og det er det beste valget jeg noen gang har tatt.

Fra bloggen

Begynn på folkehøgskole i januar!

Angrer du på at du ikke valgte folkehøgskole i august? Eller har du kun tid til å gå på folkehøgskole et halvt år? Sjekk ut ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Film & Foto - USA - Hollywood

Voss folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Film og Reiseliv, Latin-Amerika

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Film.Sunnmøre.Europa

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

FILM - Manus, regi & filmteknikk

Follo Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Filmskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Sandefjord folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Film

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Film og YouTube

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

TV-produksjon

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Film & Animasjon

Buskerud Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt