Til hovedinnhold
Kontakt skolen

Allsidig aktiviteter med treningseffekt både ute og inne, fra ballidrett og basistrening til klatring og buldring, svømming og stuping, skøyter, multisport, toppturer og hyttetur i Trollheimen.

Dette er linja for deg som liker å trene, leike med idrett, lære nytt, liker å tøffe deg sammen med kompisene og å være på tur. Du får prøve et vidt spekter av idretter, du vil garantert lære noe nytt og være sprek ved skoleslutt. Vi skal ut, på tur til fjells, til vanns og i skogen.  Vi skal teste vinteridretter, padle og klatre litt, men det er fint å ha en hall å kose seg i når været ikke er på vår side. Vi har temauker med ballspill, styrketrening, basistrening og utholdenhet. I Orkdal har vi et helt nytt senter med klatrehall, buldrehall, basseng og treningssenter.  Du har mulighet til å bli Torshus-mester to ganger i løpet av året, men da skal du være veldig allsidig, svært heldig - og du trenger gode lagkamerater.

Du vil også få mulighet til å ta brattkort/(ledkort) i klatring og våttkort/(grunnkurs hav) i kajakk.

Linja krever ingen forkunnskaper, men det er en fordel at du er glad i å trene, bevege deg og prøve forskjellige aktiviteter.

Dette vil du lære

 • Basistrening
 • Stisykling
 • Bruk av kano og kajakk
 • Klatring, rapellering og buldring
 • Turskøyting
 • Langrenn og skiskyting
 • Ballspill
 • Turn
 • Ballspill
 • Svømming, stuping og livredning
 • Isklatring

Våre forventninger til deg

 • glad i aktivitet ute som inne
 • interesse og engasjement

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

 • Club la Santa
 • Trening
 • Klatring
 • Fjelltur
 • Bading
 • Sykling

 

(Ca karbonutslipp pr elev, 0,7 tonn)

Miljøaspektet ved reising

Hele skolen drar med Statsraad Lehmkuhl over Nordsjøen med vindkraft og hybridmotor. 

FN anbefaler årlig karbonutslipp under 4 tonn pr person. Her er ei sammenligning: Fly fra Gardermoen til Australia, gir utslipp på 6,5 tonn pr elev. Velger vi heller Island, representerer dette et utslipp på 0,7 tonn. Vi på Torshus vil gjerne gjøre vårt for å redusere skadelige utslipp og syns det er  viktig å snu trenden med stadig flere og lengre flyreiser. Innholdet i turen er vel så viktig som sjølve reisemålet. Vi finner det vi ser etter i Europa også. Vi ønsker å oppleve sammen med deg, men vi vil at både du som elev og vi som skole skal ha best mulig samvittighet for de valga vi gjør. I artiklene om linjeturer markerer vi verdier for karbonutslippet hver flytur representerer. Disse er omtrentlige og basert på avgang fra Oslo Lufthavn, Gardermoen. 

(kilde, karbonavtrykk: myclimate.org)

 Framtida er di!  God tur!

 

Fellestur til Songlia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Hvor mye de ulike linjene våre er på tur, varierer en god del, men denne turen er felles for hele skolen.  Ikke lenge etter oppstart drar vi til Songlia ved naturreservatet Grytdalen for å bli bedre kjent på tvers av linjene.  

Songlia er egentlig en gammel gård, men den ble kjøpt av industrigründeren Christian Thams som jaktslott.  Han kjøpte også store skogs- og fjellområder og gjorde dette til sitt private jaktterreng med flere jaktstuer ute i terrenget.  Senere er store deler av området gjort til naturreservat, et av de største i landet, og særlig hjorten har gjort seg nytte av fredinga og samles i store flokker der under paringstida.  Et av de første forsøka på aktivt å berge den norske beverbestanden ble også gjennomført ved utsetting av restdyr fra Agder her i 1926, og nå er beveren å finne like ved skolen vår, i hele kommunen og i nabokommunene.  Naturfotografer har laga bøker om Grytdalen, og Arne Nævra filma i Grytdalen i et av fem program i NRK-serien "Norske naturperler".

Her er det mange muligheter for tur, korte og lange, lette og tunge, og det er mulighet for andre aktiviteter på tunet.  På kveldstid er det gjerne hyttekos, kanskje brettspill eller rett og slett prat rundt et bål for å bli godt kjent.

Dette skal være en tur som passer for alle.  De mest turvante ligger gjerne i lavvu, mens andre heller ligger innendørs, og du kan sjøl velge om du vil opp på en topp eller ta en lettere tur.  Vi kjører også helt fram til Songlia, så turen krever lite utstyr. 

Statsraad Lehmkuhl til Shetland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

Vi har ikke eksamen, men drar i stedet på felles skoletur med seilskute over Nordsjøen i april.  Og dette er ikke hvilken båt som helst: Statsraad Lehmkuhl er Bergens stolthet, landets største seilskute og verdens største tremasta "bark" som ennå er i drift.

På turen over havet er elever og lærere mannskap, og du lærer mye om segling og tradisjon, får oppleve at din egen innsats for fellesskapet driver skipet over havet, og du får også klatre og arbeide i riggen om du har lyst.

Etter et par dagers seilas, får du landlov på Vesterhavsøyene, mest sannsynlig i Lerwick på Shetland, og her er nordmenn velkomne hos et folk som nok føler seg minst like norsk som skotsk.  Rester av det norske språket fins i de fleste stedsnavn og også i dialekten på Orknøyene og Shetland.

Vi har svært lang tradisjon for samarbeid med Statsraad Lehmkuhl, og vi er stolte av en skoletur som ikke bare er "folkehøgskole i andre potens" som en medseiler sa, men som også er en miljøvennlig skoletur. Skipet blir i hovedsak drevet av vindkraft, og skuta vil snart få montert en ny og moderne hybridmotor med vannturbiner som lader batteri under seiling. Når motordrift er nødvendig, vil snart også en stor del av motorfarten være miljøvennlig vindkraft.

Ei vanlig uke begynner med fellesfag, kor og husmøte på mandag.  Vanligvis er det så linjefag de tre neste dagene, tirsdag, onsdag og torsdag.  Torsdag er som regel siste halvdel satt av til møtetid. Fredag er fellesfagsdag. Noen lørdager vil du ha fri, men som oftest er det ei kortere fellesfagsøkt fram til middag 13.30.  I perioder med valgfag blir dette lagt i fellesfagstid mandag og fredag.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart søndag 23.08.20
 • Fellestur til Songlia
 • Frihelg fra fredag 18.09. kl11.45 til mandag 21.09. kl12.30 (Skolen stenges ikke)
 • Høstferie fredag 02.10. kl11.45 - mandag 12.10. kl12.30 
 • Frihelg fredag 13.11. kl11.45 - mandag 16.11. kl12.30 (Skolen stenges ikke)
 • Juleferie 19.12. kl13.30 - 04.01. kl12.30
 • Frihelg 22.01. kl11.45 - 25.01.kl12.30
 • Vinterferie 19.02. kl11.45 - 01.03. kl12.30
 • Påskeferie fra 26.03. kl11.45 til 06.04. kl 12.30
 • Med Statsraad Lehmkuhl til Shetland, dato kommer.
 • Avslutning 08.05.21
Last ned årsplan som pdf ↓

I løpet av året har vi to valgfagperioder, og du kan velge inntil fire halvdagsvalgfag eller minst to heldagsvalgfag. Tilbudet vil variere litt fra år til år, men emner som friluftsliv, idrett, eksotisk matlaging, kampsport, IT-fag og formingsaktivitet går igjen i forskjellige utgaver.

Årbok

Folkehøgskolen skaper minner, og valgfag årbok gjør en stor innsats for å bevare disse. Med dette valgfaget får du innvirkning på utforminga av årboka, samle gode historier, ta og behandle bilder osv.

Ballspill

Trening og moro med ball, for det meste inne i gymsalen, men også med noen økter ute om vær og føre tilsier det.

Bistandsprosjekt

Torshuselevene har sitt eget sjøldrevne bistandsprosjekt. Dette har gitt verdifull støtte til barneheimer i Malawi og Kenya i form av utdanning, bygging av vanntank, leker, klær, sportsutstyr.

Crossfit

Dette er valgfaget har noen år også blitt kalt "puls og blåsterfull" og passer for den som liker å ta seg helt ut med egen kropp som vektbelastning. Det krever ingen forkunnskaper, bare innsatsvilje.

Digital tegning

Tegning ved hjelp av datamaskin, riktig programvare og god instruksjon. Et aktuelt fag for de som går spillutvikling, men også tilgjengelig og aktuelt for elever ved andre linjer.

Ekstrem vinterleik

Dette er god, gammeldags herjing i snø og på is. Det kan være aking, kollbøtte ned bratte bakker, skøytedag, snørugby og snøballkrig og mye mer alt etter føreforhold og leikelyst.

Foto

Nybegynners innføring i fotografering, valg av motiv, lyssetting, komposisjon. Undervisninga foregår ved og rundt skolen. Krever at du har utstyr til å fotografere, alt fra en god telefon til kamera.

Horsemanship

Natural horsemanship er behandling av hesten på dens egne prinsipp. Dette er et nyttig fag for den som er interessert i hest, men har også overføringsverdi til hundehold.

Islandshest

Friske fraspark i skog og mark med spreke islandshester for den turglade rytter.

Kampsport for nybegynnere

Ei innføring i kampsport av ulike disipliner, først og fremst ment for den som ikke har kampsport som linjefag, men som har lyst til å prøve.

Kiting

Kiting er relativt lett å lære, og det gir en annerledes og heftig måte å komme seg ut i naturen på. Først lærer du grunnleggende handtering, så suser du bortover myra med en drage og ski eller brett.

Klatring

Med en av Nordens mest komplette klatrehaller i nærområdet og et godt og utstrakt samarbeid med dem, er klatring en viktig aktivitet på skolen. Mulighet til å ta "ledkort" (tidl. "brattkort").

Knivlaging

Det er mye trivsel i prosessen med å lage sin egen tollekniv og slire. Valgfaget byr på godt selskap, lukt av treverk, lær og linolje.

Massasje

Her lærer du massasje, men samtidig er du også så heldig at du får massasje halve tida.

Mormors kjøkken

Vi følger gammeldagse oppskrifter, og det kan fort bli både et drops og en karamell av gammel type.

Ridning og hestestell

Innholdet vil variere noe etter forkunnskapen i elevgruppa, men det blir undervist i både hestekunnskap, hestestell og riding ut fra det utgangspunktet elevene har.

Tekstil og handarbeid

Et rolig, kreativt valgfag med arbeid i mjuke materialer og en god prat over arbeidsbordet.

Telemark/alpint/snowboard

Et valgfag som først og fremst blir gjennomført i det lokale skianlegget i Knyken. Mulighet til fri kjøring med brett, alpinski eller telemarkski, men du kan også få opplæring fra utgangspunktet ditt.

Topptur

Med ski og brett oppsøker vi topper med kvite sider, strever oss opp, men får belønning i utsikt fra toppen og urørt snø på nedturen.

Verdensmat

En smak av den store verden! Vi lager de merkeligste, delikate småretter fra kjøkkentradisjoner som den arabiske, bosniske, thailandske med flere.

Torshus er en frilynt folkehøgskole midt i landet, litt under 5 mil fra Trondheim. Vi har linjer på felt som e-sport og kreativ spillutvikling, MMA/kampsport, natur, sport og friluftsliv, hest, paragliding & dykking. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 120 300,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Skolegenser/jakke
 • Påmeldingsgebyr
 • Studietur: Fellestur til Songlia
 • Studietur: Statsraad Lehmkuhl til Shetland
 • Studietur: Lanzarote
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 120 300,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 120 300,-
(12 030,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

 • Dagstursekk 40-45l
 • Tursekk 70-80l
 • Helårs sovepose
 • Vind- og regntette ytterplagg
 • Fjellstøvler
 • Skiutstyr for tur
 • Ski eller brett for bakke
 • Kopp, termos, turbestikk
 • Varme underklær og gode mellomplagg
 • Kniv
 • Treningsklær og sko for inne- og utebruk
 • Sykkel

Dere får 20% rabatt på lokal sportsbutikk, og skolen har også svært gode rabatter på enkelte utstyrsleverandører.

Du kan også gjerne ta med eget klatreutstyr, våtdrakt eller tørrdrakt om du har.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Safari X

Valdres folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Idrett.Ball.Sør-Afrika

Sunnmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Toppidrett

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

KRIK

Sagavoll Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Golf.Idrett.Sør-Afrika

Sunnmøre Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Sport X - Mestringens Mestre

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Idrett Adventure Sri Lanka

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Sport & Outdoor: Australia - New Zealand

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeKristen

Sport Adventure

Sunnfjord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Idrett

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Idrett ALT

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Kontakt skolen
Helårskurs12 t/ukeFrilynt