Til hovedinnhold
Kontakt skolen

Linja for deg som liker utfordringer, spenning og unike naturopplevelser. Vi har dyktige instruktører som gir deg en trygg opplæring i kanskje verdens kuleste sport. 

Liker du fart og spenning og å leve litt ekstremt? Paragliding er den enkleste måten å lære seg å fly. Hvis du noen gang har drømt om å få luft under vingene så er denne linja perfekt for deg.  Dette er absolutt ingen adrenalinsport, men en sport du vil oppleve uendelig mestring, og hvor du tar friluftsliv til et nytt nivå.

Sikkerher er hovedfokuset på linja, og elevene får nøye opplæring og god oppfølging gjennom året på folkehøgskolen. Det vil også være en teoretisk prøve som er krav for å få godkjent paraglidersertifikatet.

Klasseturen går til Drama i Hellas der vi kan gjennomføre paraglideropplæringa uten hensyn til ustabilt høstvær her heime. Målet er at elevene skal ta PP2-lisens der.

 

Følg linken for å lese mer om linja her!

 

Passer deg som trives godt utendørs og gjerne vil ha litt spenning og utfordringer.Du trenger ingen forkunnskaper. Kursing starter fra grunnen av.Paragliding er den enkleste måten å lære seg å fly på.

Dette vil du lære

 • Paragliding
 • Paragliderlisens PP2
 • Friluftsliv
 • Klatring
 • Havkajakk
 • Overnatting ute i lavvo og under åpen himmel
 • Førstehjelpskurs med fokus på ekstremsport og risikovurdering
 • Skiturer

Våre forventninger til deg

 • Engasjement og lyst til å være ute.
 • Det kreves allment god fysisk og stabil psykisk helse tilsvarende krava for førerkort klasse B for å gjennomføre paraglideropplæringa. 
 • Utstyr for uteliv, friluftsliv og overnattingsturer er lurt å ha med

Paragliding i Drama, Hellas

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar på linjetur til Drama i Hellas, der stabilt klima gir mulighet for effektiv og intensiv opplæring i bruk av paraglider.

Den norske seinsommeren og høsten kan by på mange utfordringer når vi skal lære opp nye paragliderpiloter. Her heime spiller ikke alltid værgudene på lag med oss, og det er sikrere å oppsøke sommeren der den ennå holder stand lengre sør. Været i Drama er både varmere og mer stabilt, og vi regner med å kunne trene på flyging de aller fleste dagene på turen. Målet er at elevene skalta PP2-lisens der.

Drama ligger øst i Hellas mellom Bulgaria i nord og Egeerhavet i sør. Paragliding har absolutt høgste prioritet på turen, men om vindforholda gjør at vi må holde oss på bakken en dag, så fins det mange andre aktiviteter i området. Det er heller ikke så langt ned til Egeerhavet, og tidlig på høsten kan det ennå være godt med et bad eller snorkling.

Drama er heller ikke den delen av Hellas som er mest prega av masseturisme, og dette vil også være helt på tampen av turistsesongen, så her kan vi også nyte litt gresk hverdagsliv og gresk kultur uten for mye "drama".

 

 

Paragliding på Oppdal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I løpet av vinteren drar skolens piloter på overnattingstur til skianlegga på Oppdal for å få mengdetrening. Her er det gode muligheter for luftige svev, og stolheisene på Hovden gjør det enkelt å få flere turer og mer intensiv trening. Når en først er på Oppdal, vil det være rart ikke å bruke ski eller brett. Oppdal er markedsført som Norges største alpine skiområde i utstrekning, og her er det muligheter til å finne utfordringer som passer alt fra nybegynnere til de mest erfarne. Vi tar også med utstyr for kiting om det skulle bli forhold for det.

bildetekst

Miljøaspektet ved reising

Vi på Torshus vil gjerne gjøre vårt for å redusere skadelige utslipp og syns det er  viktig å snu trenden med stadig flere og lengre flyreiser. Innholdet i turen er vel så viktig som sjølve reisemålet. Vi finner det vi ser etter i Europa også. Vi ønsker å oppleve sammen med deg, men vi vil at både du som elev og vi som skole skal ha best mulig samvittighet for de valga vi gjør. 

Vi følger myndighetenes reiseråd og vil ikke gjennomføre planlagt tur dersom UD/FHI fraråder et turmål og heller ikke når de ber om å unngå "ikke nødvendige reiser/fritidsreiser" til aktuelle områder.  I slike tilfelle vil vi finne beste alternativ ut fra faglig utbytte og innafor de samme økonomiske rammene.

 

 

 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Hvor mye de ulike linjene våre er på tur, varierer en god del, men denne turen er felles for hele skolen.  Ikke lenge etter oppstart drar vi til Songlia ved naturreservatet Grytdalen for å bli bedre kjent på tvers av linjene.  

Songlia er egentlig en gammel gård, men den ble kjøpt av industrigründeren Christian Thams som jaktslott.  Han kjøpte også store skogs- og fjellområder og gjorde dette til sitt private jaktterreng med flere jaktstuer ute i terrenget.  Senere er store deler av området gjort til naturreservat, et av de største i landet, og særlig hjorten har gjort seg nytte av fredinga og samles i store flokker der under paringstida.  Et av de første forsøka på aktivt å berge den norske beverbestanden ble også gjennomført ved utsetting av restdyr fra Agder her i 1926, og nå er beveren å finne like ved skolen vår, i hele kommunen og i nabokommunene.  Naturfotografer har laga bøker om Grytdalen, og Arne Nævra filma i Grytdalen i et av fem program i NRK-serien "Norske naturperler".

Her er det mange muligheter for turer, korte og lange, lette og tunge, og det er mulighet for andre aktiviteter på tunet.  På kveldstid er det gjerne hyttekos, kanskje brettspill eller rett og slett prat rundt et bål for å bli godt kjent.

Dette skal være en tur som passer for alle.  De mest turvante ligger gjerne i lavvu, mens andre heller ligger innendørs, og du kan sjøl velge om du vil opp på en topp eller ta en lettere tur.  Vi kjører også helt fram til Songlia, så turen krever lite utstyr. 

Dagfinn Graneng

Lærer

Dagfinn er en blid og allsidig kar med røtter i Lysøysundet på Fosen. Han var stipendiat på Torshus i 2014/2015, men de siste åra, fram til 2020, har han vært i Volda på journalistutdanning.Han er paragliderinstruktør og aktiv utøver med meritter innen distanseflyging både her til lands og i det store utlandet.  

Epost: dagfinn.graneng@torshus.com
Telefon: 995 35 523

Ei vanlig uke begynner med fellesfag, kor og husmøte på mandag.  Vanligvis er det så linjefag de tre neste dagene, tirsdag, onsdag og torsdag.  Torsdag er som regel siste halvdel satt av til møtetid. Fredag er fellesfagsdag. Noen lørdager vil du ha fri, men som oftest er det ei kortere fellesfagsøkt fram til middag 13.30.  I perioder med valgfag blir dette lagt i fellesfagstid mandag og fredag.

Last ned timeplan som pdf ↓

I løpet av året har vi to valgfagperioder, og du kan velge inntil fire halvdagsvalgfag eller minst to heldagsvalgfag. Tilbudet vil variere litt fra år til år, men emner som friluftsliv, idrett, eksotisk matlaging, kampsport, IT-fag og formingsaktivitet går igjen i forskjellige utgaver.

Ballspill

Trening og moro med ball, for det meste inne i gymsalen, men også med noen økter ute om vær og føre tilsier det.

Bistandsprosjekt

Torshuselevene har sitt eget sjøldrevne bistandsprosjekt. Dette har gitt verdifull støtte til barneheimer i Malawi og Kenya i form av utdanning, bygging av vanntank, leker, klær, sportsutstyr.

Crossfit

Dette er valgfaget har noen år også blitt kalt "puls og blåsterfull" og passer for den som liker å ta seg helt ut med egen kropp som vektbelastning. Det krever ingen forkunnskaper, bare innsatsvilje.

Digital tegning

Tegning ved hjelp av datamaskin, riktig programvare og god instruksjon. Et aktuelt fag for de som går spillutvikling, men også tilgjengelig og aktuelt for elever ved andre linjer.

Ekstrem vinterleik

Dette er god, gammeldags herjing i snø og på is. Det kan være aking, kollbøtte ned bratte bakker, skøytedag, snørugby og snøballkrig og mye mer alt etter føreforhold og leikelyst.

Foto

Nybegynners innføring i fotografering, valg av motiv, lyssetting, komposisjon. Undervisninga foregår ved og rundt skolen. Krever at du har utstyr til å fotografere, alt fra en god telefon til kamera.

Horsemanship

Natural horsemanship er behandling av hesten på dens egne prinsipp. Dette er et nyttig fag for den som er interessert i hest, men har også overføringsverdi til hundehold.

Islandshest

Friske fraspark i skog og mark med spreke islandshester for den turglade rytter.

Kampsport for nybegynnere

Ei innføring i kampsport av ulike disipliner, først og fremst ment for den som ikke har kampsport som linjefag, men som har lyst til å prøve.

Klatring

Med en av Nordens mest komplette klatrehaller i nærområdet og et godt og utstrakt samarbeid med dem, er klatring en viktig aktivitet på skolen. Mulighet til å ta "ledkort" (tidl. "brattkort").

Knivlaging

Det er mye trivsel i prosessen med å lage sin egen tollekniv og slire. Valgfaget byr på godt selskap, lukt av treverk, lær og linolje.

Mormors kjøkken

Vi følger gammeldagse oppskrifter, og det kan fort bli både et drops og en karamell av gammel type.

Ridning og hestestell

Innholdet vil variere noe etter forkunnskapen i elevgruppa, men det blir undervist i både hestekunnskap, hestestell og riding ut fra det utgangspunktet elevene har.

Tekstil og handarbeid

Et rolig, kreativt valgfag med arbeid i mjuke materialer og en god prat over arbeidsbordet.

Telemark/alpint/snowboard

Et valgfag som først og fremst blir gjennomført i det lokale skianlegget i Knyken. Mulighet til fri kjøring med brett, alpinski eller telemarkski, men du kan også få opplæring fra utgangspunktet ditt.

Topptur

Med ski og brett oppsøker vi topper med kvite sider, strever oss opp, men får belønning i utsikt fra toppen og urørt snø på nedturen.

Verdensmat

En smak av den store verden! Vi lager de merkeligste, delikate småretter fra kjøkkentradisjoner som den arabiske, bosniske, thailandske med flere.

Yoga

Økt fleksibilitet, kroppskontroll og konsentrasjon er viktige effekter av yoga. Dette kan være til hjelp i en travel hverdag, løse stress og øke evnen til idrettslig prestasjoner.

Årbok

Folkehøgskolen skaper minner, og valgfag årbok gjør en stor innsats for å bevare disse. Med dette valgfaget får du innvirkning på utforminga av årboka, samle gode historier, ta og behandle bilder osv.

Torshus er en frilynt folkehøgskole midt i landet, litt under 5 mil fra Trondheim. Vi har linjer på felt som e-sport og kreativ spillutvikling, MMA/kampsport, natur, sport og friluftsliv, hest, paragliding. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 125 300,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Skolegenser/jakke
 • Studietur: Fellestur til Songlia
 • Studietur: Paragliding i Drama, Hellas
 • Studietur: Paragliding på Oppdal
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 125 300,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 125 300,-
(12 530,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Utstyr for paragliding
 • Kiter
 • Utstyr for overnatting og matlaging ute

Dette utstyret må du stille med selv

 • Vind- og regntette ytterklær
 • Ski
 • Sovepose
 • Liggeunderlag
 • Dagstursekk
 • Ryggsekk for lengre turer
 • Fjellsko

 

 • Turkopp, termos, matboks og spiseredskap for turbruk

   

 • Kan ha med:

  • Fjelltelt
  • Kompass
  • Kokesett
  • Kniv
  • Foto/Videoutstyr
  • Truger
  • Gamasjer
  • Randonee/Telemark/Slalom/snøbrett
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Paragliding

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Luftsport

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Paragliding Friluftsliv

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Ekstremsport Luft

Voss folkehøgskule
Venteliste
HelårskursFrilynt

Paragliding Karibien

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Paragliding - Det indiske hav

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikal

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Ekstremsport

Voss folkehøgskule
Venteliste
HelårskursFrilynt

Redning, sikkerhet, reise

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen