Til hovedinnhold

Naturbasert reiseliv, naturguide

Søk på linja
Ledig plass

For deg som vil prøve deg på naturbasert reiseliv og går med en drøm om kunne drive med dette i framtida. Innblikk i reiselivstilbud og firmadrift med ski, fottur, hest, hundekjøring, skøyter.

Dette er ei linje for deg som drømmer om ei framtid der naturbasert reiseliv, naturkontakt og kontakt med dyr, kan bli en leveveg. Vi legger vekt på i praksis prøve ut mange typer opplevelser innafor feltet, dvs mye friluftserfaring, samtidig som du får innblikk i organisering, ansvar, risiko og sikkerhet.

Gjennom året med skiftende årstider og føreforhold får du ei innføring i forskjellige aktiviteter som kan aktivisere grupper på tur.  Du skal sjøl få et praksisgrunnlag innafor ulike aktiviteter samtidig som vi problematiserer hvordan denne aktiviteten best kan brukes i utmarksturisme. 

Det er ikke til å komme bort fra at naturbasert reiseliv også innebærer noe system og papirarbeid.  Sjøl om vi vil fokusere mest på utaktivitet og læring i felten på linja, vil vi også komme innom

Innsatsvilje, ei positiv innstilling og ei viss erfaring fra friluftsliv, uteaktiviteter og/eller dyrehold vil være til hjelp for den som sikter mot naturguiding i framtida.

Dette vil du lære

 • Opplevelsesturisme med islandshester og trekkhunder
 • Turriding
 • Drifte hundegård
 • Kajakk/kano
 • Ski og gruppe
 • Turskøyting
 • Matlaging ute
 • Kart og kompass
 • Enkel klatring og sikring
 • Fisketurisme på kysten
 • Sikkerhet, skånsom ferdsel og regelverk
 • Gruppedynamikk og kundebehandling
 • Naturbasert guiding, gruppeledelse
 • Bærekraft og regelverk for naturbasert opplevelsesturisme
 • Praksis hos turtilbydere
 • Drive et lite firma

Våre forventninger til deg

 • Positiv innstilling
 • Lyst til å være ute
 • Interesse for folk, dyr og aktivitet i naturen

Studietur: Fisketurisme på Hitra

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Vi prøver ut fisketurisme og lærer mer om hvordan dette kan drives ytterst på trøndelagskysten.

Studietur: Friluftsliv på Island

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar til eventyrlige Island som bugner av flotte severdigheter og spennende aktivitetstilbud.  Her kan vi vandre på vulkanske fjell og oppleve en natur som er sterkt prega av utbrudd og et land i stadig utforming.

Under jorda kan vi utforske lange grotter som egentlig er lavarør fra en gammel vulkan, der kan vi rapellere, klatre, krype og gå for så å komme ut i den andre enden. Grotta bærer også tydelig preg av den varmen som en gang skapte den. 

Til og med vinterstid kan vi bade utendørs i tillaga badeanlegg, men også i  naturlig varme bekker og kilder. Det er ei fantastisk opplevelse å sitte i et varmt bad, så varmt at det nesten blir for mye av det gode, mens det er femten minus og snøvær utafor kulpen.

Island har minst like mange hester som folk, og det blir anledning til å ri islandshest i det barske miljøet som i si tid forma rasen.

En kan ikke være på Island uten å ha tatt turen innom plasser som Thingvellir, Gullfoss eller Geysir. Thingvellir er den gamle tingplassen på Island, smekkfull av flott natur og historie, men også geologi. Det er her Europa møter Amerika, og det setter sitt bastante preg på området som er ei dramatisk revne i terrenget. Gullfoss er Islands svar på Niagara Falls, og området rundt Geysir har mange varme kilder.  Noen spruter høgt til værs, andre putrer rolig.

Du får også tid i Reykjavik, en hyggelig liten hovedstad ved Ishavet.

Eventyret venter oss!

 

Studietur: Hundekjøring i Trollheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi besøker Karl Magnus og Beate på Nerskogen der de driver en trekkhundkennel og utmarksturisme ut fra tunet.  Der får du innblikk i hundestell, arbeid i hundegården og får kjøre hund i snøsikre fjellområder lengst øst i Trollheimen.

 

 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Hvor mye de ulike linjene våre er på tur, varierer en god del, men denne turen er felles for hele skolen.  Ikke lenge etter oppstart drar vi til Songlia ved naturreservatet Grytdalen for å bli bedre kjent på tvers av linjene.  

Songlia er egentlig en gammel gård, men den ble kjøpt av industrigründeren Christian Thams som jaktslott.  Han kjøpte også store skogs- og fjellområder og gjorde dette til sitt private jaktterreng med flere jaktstuer ute i terrenget.  Senere er store deler av området gjort til naturreservat, et av de største i landet, og særlig hjorten har gjort seg nytte av fredinga og samles i store flokker der under paringstida.  Et av de første forsøka på aktivt å berge den norske beverbestanden ble også gjennomført ved utsetting av restdyr fra Agder her i 1926, og nå er beveren å finne like ved skolen vår, i hele kommunen og i nabokommunene.  Naturfotografer har laga bøker om Grytdalen, og Arne Nævra filma i Grytdalen i et av fem program i NRK-serien "Norske naturperler".

Her er det mange muligheter for turer, korte og lange, lette og tunge, og det er mulighet for andre aktiviteter på tunet.  På kveldstid er det gjerne hyttekos, kanskje brettspill eller rett og slett prat rundt et bål for å bli godt kjent.

Dette skal være en tur som passer for alle.  De mest turvante ligger gjerne i lavvu, mens andre heller ligger innendørs, og du kan sjøl velge om du vil opp på en topp eller ta en lettere tur.  Vi kjører også helt fram til Songlia, så turen krever lite utstyr. 

Ei vanlig uke begynner med fellesfag, kor og husmøte på mandag.  Vanligvis er det så linjefag de tre neste dagene, tirsdag, onsdag og torsdag.  Torsdag er som regel siste halvdel satt av til møtetid. Fredag er fellesfagsdag. Noen lørdager vil du ha fri, men som oftest er det ei kortere fellesfagsøkt fram til middag 13.30.  I perioder med valgfag blir dette lagt i fellesfagstid mandag og fredag.

Last ned timeplan som pdf ↓

I løpet av året har vi to valgfagperioder, og du kan velge inntil fire halvdagsvalgfag eller minst to heldagsvalgfag. Tilbudet vil variere litt fra år til år, men emner som friluftsliv, idrett, eksotisk matlaging, kampsport, IT-fag og formingsaktivitet går igjen i forskjellige utgaver.

Ballspill

Trening og moro med ball, for det meste inne i gymsalen, men også med noen økter ute om vær og føre tilsier det.

Bistandsprosjekt

Torshuselevene har sitt eget sjøldrevne bistandsprosjekt. Dette har gitt verdifull støtte til barneheimer i Malawi og Kenya i form av utdanning, bygging av vanntank, leker, klær, sportsutstyr.

Digital tegning

Tegning ved hjelp av datamaskin, riktig programvare og god instruksjon. Et aktuelt fag for de som går spillutvikling, men også tilgjengelig og aktuelt for elever ved andre linjer.

Ekstrem vinterleik

Dette er god, gammeldags herjing i snø og på is. Det kan være aking, kollbøtte ned bratte bakker, skøytedag, snørugby og snøballkrig og mye mer alt etter føreforhold og leikelyst.

Foto

Nybegynners innføring i fotografering, valg av motiv, lyssetting, komposisjon. Undervisninga foregår ved og rundt skolen. Krever at du har utstyr til å fotografere, alt fra en god telefon til kamera.

Functional fitness

Dette er valgfaget har noen år også blitt kalt "puls og blåsterfull" og passer for den som liker å ta seg helt ut med egen kropp som vektbelastning. Det krever ingen forkunnskaper, bare innsatsvilje.

Horsemanship

Natural horsemanship er behandling av hesten på dens egne prinsipp. Dette er et nyttig fag for den som er interessert i hest, men har også overføringsverdi til hundehold.

Islandshest

Friske fraspark i skog og mark med spreke islandshester for den turglade rytter.

Kampsport for nybegynnere

Ei innføring i kampsport av ulike disipliner, først og fremst ment for den som ikke har kampsport som linjefag, men som har lyst til å prøve.

Klatring

Med en av Nordens mest komplette klatrehaller i nærområdet og et godt og utstrakt samarbeid med dem, er klatring en viktig aktivitet på skolen. Mulighet til å ta "ledkort" (tidl. "brattkort").

Knivlaging

Det er mye trivsel i prosessen med å lage sin egen tollekniv og slire. Valgfaget byr på godt selskap, lukt av treverk, lær og linolje.

Mormors kjøkken

Vi følger gammeldagse oppskrifter, og det kan fort bli både et drops og en karamell av gammel type.

Ridning og hestestell

Innholdet vil variere noe etter forkunnskapen i elevgruppa, men det blir undervist i både hestekunnskap, hestestell og riding ut fra det utgangspunktet elevene har.

Tekstil og handarbeid

Et rolig, kreativt valgfag med arbeid i mjuke materialer og en god prat over arbeidsbordet.

Telemark/alpint/snowboard

Et valgfag som først og fremst blir gjennomført i det lokale skianlegget i Knyken. Mulighet til fri kjøring med brett, alpinski eller telemarkski, men du kan også få opplæring fra utgangspunktet ditt.

Topptur

Med ski og brett oppsøker vi topper med kvite sider, strever oss opp, men får belønning i utsikt fra toppen og urørt snø på nedturen.

Verdensmat

En smak av den store verden! Vi lager de merkeligste, delikate småretter fra kjøkkentradisjoner som den arabiske, bosniske, thailandske med flere.

Yoga

Økt fleksibilitet, kroppskontroll og konsentrasjon er viktige effekter av yoga. Dette kan være til hjelp i en travel hverdag, løse stress og øke evnen til idrettslig prestasjoner.

Årbok

Folkehøgskolen skaper minner, og valgfag årbok gjør en stor innsats for å bevare disse. Med dette valgfaget får du innvirkning på utforminga av årboka, samle gode historier, ta og behandle bilder osv.

Torshus er en frilynt folkehøgskole midt i landet, litt under 5 mil fra Trondheim. Vi har linjer på felt som e-sport og kreativ spillutvikling, funksjonell trening, MMA/kampsport, natur, sport og friluftsliv, hestefag. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 120 200,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Skolegenser/jakke
 • Studietur: Fellestur til Songlia
 • Studietur: Fisketurisme på Hitra
 • Studietur: Friluftsliv på Island
 • Studietur: Hundekjøring i Trollheimen
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 120 200,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 120 200,-
(12 020,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Lavvo
 • Primus
 • Kokekar for primusbruk
 • Klatreutstyr
 • Ridehjelmer
 • Skøyter
 • Utstyr for skipreparering

Dette utstyret må du stille med selv

 • Turklær fra innerst til ytterst
 • Fjellstøvler
 • Ski for tur og fjell
 • Sovepose/underlag for heilårsbruk
 • Turkopp og termos
 • Stor ryggsekk
 • Kompass

gjerne også

 • Ski for alpine forhold og bakke
 • Skøyter om du allerede har dine egne
 • GPS dersom du allerede har
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Natur & Action

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Friluftsliv Villmark

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Arktisk friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv Explore

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv, islandshest & trekkhund

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Explore

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Ski og Klatring

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Friluftsliv Topptur

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Natur og Friluftsliv

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt