Til hovedinnhold

Friluftsliv, klatring, eventyr

Søk på linja
Ledig plass

Friskt friluftsliv, klatring og rapellering inne/ute, prøve kite, kajakk & kano, skikjøring, bretur, utforske grotter og få flotte turopplevelser.

Klatre inne og ute, flotte turopplevelser med og uten overnatting, med ski, skøyter eller på føttene. Med til friluftslivet hører også padling i kano og kajakk, og vi drar på hytteturer. 

Med en av Nordens mest avanserte klatrehaller og et utendørs klatrefelt i nabolaget, er mulighetene mange, sportsklatring, buldring, rapell og fall. Linja tilbyr trygge sug i magen, og noen av disse aktivitetene (og utstyret) vil vi også ta med oss ut. 

Det blir reinhekla friluftsliv både på barmark og på snø - med og uten overnatting. Da er det naturlig både med fjellstøvler og ski. Her kan du også få lært deg avansert skiteknikk, som telemark, og bruke dette eller snowboard på topptur. Få aktiviteter gir mestringsfølelse som den perfekte svingen i puddersnø! Vi besøker også alpinbakkene lokalt og på Oppdal. I perioder med barfrost og skøyteis, kan vi dra på skøytetur der du kan se fisken stå under stålisen.

10 minutt fra skolen ligger skianlegget Knyken med løypenett og alpinbakke vi gjerne bruker. Mot vest er det en liten time ut til storhavet. Nærområdet byr på allsidige muligheter, fjorden, vatn og elv, skog og rolige fjell, men også Trollheimen med sine høgfjell og svimlende egger.

Les mer om linja her

Du trenger ingen spesiell bakgrunn for denne linja, men du bør være i normalt god form og motivert for spennende uteliv.

Dette vil du lære

 • Klatring
 • Friluftslivteknikker
 • Overnatting ute til ulike årstider
 • Skiteknikker
 • Turskøyting (om snøen ikke kommer for tidlig)
 • Kajakk
 • Kano
 • Ri islandshest i terrenget

Våre forventninger til deg

 • At du er glad i å være ute og å være aktiv

Studietur: Friluftsliv på Island

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Friluftsliv, Klatring, Eventyr og Friluftsliv & Islandshest drar til eventyrlige Island som bugner av flotte severdigheter og spennende aktivitetstilbud.  Her kan vi vandre på vulkanske fjell og oppleve en natur som er sterkt prega av utbrudd og et land i stadig utforming.

Under jorda kan vi utforske lange grotter som egentlig er lavarør fra en gammel vulkan, der kan vi rapellere, klatre, krype og gå for så å komme ut i den andre enden. Grotta bærer også tydelig preg av den varmen som en gang skapte den. 

Til og med vinterstid kan vi bade utendørs i tillaga badeanlegg, men også i  naturlig varme bekker og kilder. Det er ei fantastisk opplevelse å sitte i et varmt bad, så varmt at det nesten blir for mye av det gode, mens det er femten minus og snøvær utafor kulpen.

Island har minst like mange hester som folk, og det blir anledning til å ri islandshest i det barske miljøet som i si tid forma rasen.

En kan ikke være på Island uten å ha tatt turen innom plasser som Thingvellir, Gullfoss eller Geysir. Thingvellir er den gamle tingplassen på Island, smekkfull av flott natur og historie, men også geologi. Det er her Europa møter Amerika, og det setter sitt bastante preg på området som er ei dramatisk revne i terrenget. Gullfoss er Islands svar på Niagara Falls, og området rundt Geysir har mange varme kilder.  Noen spruter høgt til værs, andre putrer rolig.

Du får også tid i Reykjavik, en hyggelig liten hovedstad ved Ishavet.

Eventyret venter oss!

 

Studietur: Oppdal med Friluftsliv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Friluftsliv, Klatring, Eventyr og Friluftsliv & Islandshest drar i løpet av vinteren en overnattingstur til Oppdal der alpinbakkene er hovedmålet. Oppdal er kalt Norges største alpine skiområde og har utfordringer for de fleste. Du trenger ikke å være ekspert for å bli med på dette. Her er det bakker for nybegynnere, men også svarte løyper og upreppa renner for de mest erfarne. Så sant at det er forhold for det, er det på Oppdal vi prøver kiting.

bildetekst

Miljøaspektet ved reising

Vi på Torshus vil gjerne gjøre vårt for å redusere skadelige utslipp og syns det er  viktig å snu trenden med stadig flere og lengre flyreiser. Innholdet i turen er vel så viktig som sjølve reisemålet. Vi finner det vi ser etter i Europa også. Vi ønsker å oppleve sammen med deg, men vi vil at både du som elev og vi som skole skal ha best mulig samvittighet for de valga vi gjør. 

Vi følger myndighetenes reiseråd og vil ikke gjennomføre planlagt tur dersom UD/FHI fraråder et turmål og heller ikke når de ber om å unngå "ikke nødvendige reiser/fritidsreiser" til aktuelle områder.  I slike tilfelle vil vi finne beste alternativ ut fra faglig utbytte og innafor de samme økonomiske rammene.

 

 

 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Hvor mye de ulike linjene våre er på tur, varierer en god del, men denne turen er felles for hele skolen.  Ikke lenge etter oppstart drar vi til Songlia ved naturreservatet Grytdalen for å bli bedre kjent på tvers av linjene.  

Songlia er egentlig en gammel gård, men den ble kjøpt av industrigründeren Christian Thams som jaktslott.  Han kjøpte også store skogs- og fjellområder og gjorde dette til sitt private jaktterreng med flere jaktstuer ute i terrenget.  Senere er store deler av området gjort til naturreservat, et av de største i landet, og særlig hjorten har gjort seg nytte av fredinga og samles i store flokker der under paringstida.  Et av de første forsøka på aktivt å berge den norske beverbestanden ble også gjennomført ved utsetting av restdyr fra Agder her i 1926, og nå er beveren å finne like ved skolen vår, i hele kommunen og i nabokommunene.  Naturfotografer har laga bøker om Grytdalen, og Arne Nævra filma i Grytdalen i et av fem program i NRK-serien "Norske naturperler".

Her er det mange muligheter for turer, korte og lange, lette og tunge, og det er mulighet for andre aktiviteter på tunet.  På kveldstid er det gjerne hyttekos, kanskje brettspill eller rett og slett prat rundt et bål for å bli godt kjent.

Dette skal være en tur som passer for alle.  De mest turvante ligger gjerne i lavvu, mens andre heller ligger innendørs, og du kan sjøl velge om du vil opp på en topp eller ta en lettere tur.  Vi kjører også helt fram til Songlia, så turen krever lite utstyr. 

Trond Viggo Sund

Lærer

Utdanna innen idrett og fungerer ikke minst som lærer i friluftsliv her hos oss. Trond Viggo lengter etter skiføre fra midt i august og har de breideste offpiste-skiene i kollegiet.

Epost: trond.viggo.sund@torshus.com
Telefon: 72 47 98 50

Åge Kristiansen

Lærer

Den av staben som har lengst fartstid. Åge er glad i friluftsliv og har mye av arbeidsdagen utomhus, men har musikkutdannelse og er også den som driver skolekor og gjerne trekker fram gitaren når det trengs.

Epost: aakrist2@online.no
Telefon: 72 47 98 50

Ei vanlig uke begynner med fellesfag, kor og husmøte på mandag.  Vanligvis er det så linjefag de tre neste dagene, tirsdag, onsdag og torsdag.  Torsdag er som regel siste halvdel satt av til møtetid. Fredag er fellesfagsdag. Noen lørdager vil du ha fri, men som oftest er det ei kortere fellesfagsøkt fram til middag 13.30.  I perioder med valgfag blir dette lagt i fellesfagstid mandag og fredag.

Last ned timeplan som pdf ↓

I løpet av året har vi to valgfagperioder, og du kan velge inntil fire halvdagsvalgfag eller minst to heldagsvalgfag. Tilbudet vil variere litt fra år til år, men emner som friluftsliv, idrett, eksotisk matlaging, kampsport, IT-fag og formingsaktivitet går igjen i forskjellige utgaver.

Ballspill

Trening og moro med ball, for det meste inne i gymsalen, men også med noen økter ute om vær og føre tilsier det.

Bistandsprosjekt

Torshuselevene har sitt eget sjøldrevne bistandsprosjekt. Dette har gitt verdifull støtte til barneheimer i Malawi og Kenya i form av utdanning, bygging av vanntank, leker, klær, sportsutstyr.

Crossfit

Dette er valgfaget har noen år også blitt kalt "puls og blåsterfull" og passer for den som liker å ta seg helt ut med egen kropp som vektbelastning. Det krever ingen forkunnskaper, bare innsatsvilje.

Digital tegning

Tegning ved hjelp av datamaskin, riktig programvare og god instruksjon. Et aktuelt fag for de som går spillutvikling, men også tilgjengelig og aktuelt for elever ved andre linjer.

Ekstrem vinterleik

Dette er god, gammeldags herjing i snø og på is. Det kan være aking, kollbøtte ned bratte bakker, skøytedag, snørugby og snøballkrig og mye mer alt etter føreforhold og leikelyst.

Foto

Nybegynners innføring i fotografering, valg av motiv, lyssetting, komposisjon. Undervisninga foregår ved og rundt skolen. Krever at du har utstyr til å fotografere, alt fra en god telefon til kamera.

Horsemanship

Natural horsemanship er behandling av hesten på dens egne prinsipp. Dette er et nyttig fag for den som er interessert i hest, men har også overføringsverdi til hundehold.

Islandshest

Friske fraspark i skog og mark med spreke islandshester for den turglade rytter.

Kampsport for nybegynnere

Ei innføring i kampsport av ulike disipliner, først og fremst ment for den som ikke har kampsport som linjefag, men som har lyst til å prøve.

Klatring

Med en av Nordens mest komplette klatrehaller i nærområdet og et godt og utstrakt samarbeid med dem, er klatring en viktig aktivitet på skolen. Mulighet til å ta "ledkort" (tidl. "brattkort").

Knivlaging

Det er mye trivsel i prosessen med å lage sin egen tollekniv og slire. Valgfaget byr på godt selskap, lukt av treverk, lær og linolje.

Mormors kjøkken

Vi følger gammeldagse oppskrifter, og det kan fort bli både et drops og en karamell av gammel type.

Ridning og hestestell

Innholdet vil variere noe etter forkunnskapen i elevgruppa, men det blir undervist i både hestekunnskap, hestestell og riding ut fra det utgangspunktet elevene har.

Tekstil og handarbeid

Et rolig, kreativt valgfag med arbeid i mjuke materialer og en god prat over arbeidsbordet.

Telemark/alpint/snowboard

Et valgfag som først og fremst blir gjennomført i det lokale skianlegget i Knyken. Mulighet til fri kjøring med brett, alpinski eller telemarkski, men du kan også få opplæring fra utgangspunktet ditt.

Topptur

Med ski og brett oppsøker vi topper med kvite sider, strever oss opp, men får belønning i utsikt fra toppen og urørt snø på nedturen.

Verdensmat

En smak av den store verden! Vi lager de merkeligste, delikate småretter fra kjøkkentradisjoner som den arabiske, bosniske, thailandske med flere.

Yoga

Økt fleksibilitet, kroppskontroll og konsentrasjon er viktige effekter av yoga. Dette kan være til hjelp i en travel hverdag, løse stress og øke evnen til idrettslig prestasjoner.

Årbok

Folkehøgskolen skaper minner, og valgfag årbok gjør en stor innsats for å bevare disse. Med dette valgfaget får du innvirkning på utforminga av årboka, samle gode historier, ta og behandle bilder osv.

Torshus er en frilynt folkehøgskole midt i landet, litt under 5 mil fra Trondheim. Vi har linjer på felt som e-sport og kreativ spillutvikling, MMA/kampsport, natur, sport og friluftsliv, hest, paragliding. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 120 200,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Linjetur
 • Bad på gangen
 • Skolegenser/jakke
 • Studietur: Fellestur til Songlia
 • Studietur: Friluftsliv på Island
 • Studietur: Oppdal med Friluftsliv
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 120 200,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 120 200,-
(12 020,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Fellesutstyr for overnatting og matlaging
 • Klatreutstyr
 • Skøyter
 • Kajakker og kanoer, årer og vester

Dette utstyret må du stille med selv

 • Dagstursekk 40-45l
 • Tursekk 70-80l
 • Helårs sovepose
 • Vind- og regntette ytterplagg
 • Fjellstøvler
 • Skiutstyr for tur
 • Ski eller brett for bakke
 • Kopp, termos, turbestikk
 • Varme underklær og gode mellomplagg
 • Kniv

Dere får 20% rabatt på lokal sportsbutikk, og skolen har også svært gode rabatter på enkelte utstyrsleverandører.

Du kan også gjerne ta med kompass/GPS, eget kokeutstyr og telt, eget klatreutstyr, våtdrakt eller tørrdrakt om du har.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

"Mye av grunnen til at trivselen på linja har vært stor, er at lærerne er utrolig engasjerte i det de gjør og har mye kunnskap om det vi har drevet med. Jeg vil absolutt anbefale denne linja."

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Natur & Friluftsliv

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Friluftsliv Topptur New Zealand

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Venteliste
HelårskursKristen

Friluftsliv / UT

Nordfjord folkehøgskule
Venteliste
HelårskursKristen

Idrett & Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fjellsport og Kajakk

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Norske eventyr

Nordfjord folkehøgskule
Venteliste
HelårskursKristen

Friluftsliv - Beginner

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Ekspedisjon

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Eksotisk friluftsliv - Karibien

Valdres folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursKristen