Til hovedinnhold
Kontakt skolen

Alpin ferdsel, skred og sikker skikjøring i laussnø, både teori og praksis i midtnorsk fjellheim, Jämtlandsfjella og Høgruta, Jotunheimen. Før snøen: turer, stisykling, klatring, grunntrening, padling

Topptur er kanskje den beste måten å finne godsnøen på, selv om den noen ganger kan finnes i skianlegg. Med ski eller splitboard på beina kommer til å bruke mye tid på begge deler. Fjellet er vår lekegrind, og når forholdene er dårlige er det skogskjøring som får frem smilet. Hovedfokuset vil være på skredlære og sikker skikjøring i laussnø, men vi kommer og til å være innom mange andre tema, både i teori og praksis. Gjennom vinteren reiser vi på dagsturer og hytteturer til fantastiske fjellområder i Midt-Norge og Sverige. Vi besøker snøsikre Storlidalen, til Åre og Jämtlandsfjella rett over grensa til Sverige, episke Romsdalen med ville fjell og bratte daler, og til Nordmøre og Sunndalsfjellene med sine utallige bremassiver og gedigne fjell.

Året ender opp med Høgruta i Jotunheimen. Jotunheimen Haute Route er en 5 dagers topptur i hjertet Jotunheimen nasjonalpark. 

Høsten brukes til turer, klatring og grunntrening til skisesongen. Vi har en flott klatre- og buldrehall og du får padla både kajakk og kano. Vi skal sykle sti på fjellene rundt sykkelparadiset Oppdal med leide fulldempede sykler. Vi skal til Trollheimen for å gå på fjellet, og kanskje vi kan spotte skilinjer til vinteren.

Når Vassfjellet skisenter åpner for vinteren bruker vi mye tid der for å få gode skilår til topptursesongen starter for alvor. 

Du kan lese mer om linja her.

Dette er linja for deg som liker å stå på ski, som vil ferdes i fjellet på sikkert vis og som vil bli dyktig på å finne god snø. Du trenger ikke å være verdensmester på ski, men må ha noe erfaring.

Dette vil du lære

 • skredlære og sikker skikjøring i laussnø
 • frikjøringsteknikk
 • klatring
 • stisykling
 • grunntrening
 • padling i kano og kajakk

Våre forventninger til deg

 • Glad i aktivitet ute som inne
 • Interesse og engasjement

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Linjeturen går til Høgruta i Jotunheimen. Haute Route er en fem dagers topptur i hjertet av Jotunheimens nasjonalpark.Ruten går over minst åtte breer og syv 2000-metertopper, inkludert Glittertind og Galdhøpiggen. Overnatting skjer på betjente hytter. Hver etappe er ca. 15 km lang, med 1000 – 1500 meter stigning.

Miljøaspektet ved reising

Vi på Torshus vil gjerne gjøre vårt for å redusere skadelige utslipp og syns det er  viktig å snu trenden med stadig flere og lengre flyreiser. Innholdet i turen er vel så viktig som sjølve reisemålet. Vi finner det vi ser etter i Europa også. Vi ønsker å oppleve sammen med deg, men vi vil at både du som elev og vi som skole skal ha best mulig samvittighet for de valga vi gjør. 

Vi følger myndighetenes reiseråd og vil ikke gjennomføre planlagt tur dersom UD/FHI fraråder et turmål og heller ikke når de ber om å unngå "ikke nødvendige reiser/fritidsreiser" til aktuelle områder.  I slike tilfelle vil vi finne beste alternativ ut fra faglig utbytte og innafor de samme økonomiske rammene.

 

 

 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Hvor mye de ulike linjene våre er på tur, varierer en god del, men denne turen er felles for hele skolen.  Ikke lenge etter oppstart drar vi til Songlia ved naturreservatet Grytdalen for å bli bedre kjent på tvers av linjene.  

Songlia er egentlig en gammel gård, men den ble kjøpt av industrigründeren Christian Thams som jaktslott.  Han kjøpte også store skogs- og fjellområder og gjorde dette til sitt private jaktterreng med flere jaktstuer ute i terrenget.  Senere er store deler av området gjort til naturreservat, et av de største i landet, og særlig hjorten har gjort seg nytte av fredinga og samles i store flokker der under paringstida.  Et av de første forsøka på aktivt å berge den norske beverbestanden ble også gjennomført ved utsetting av restdyr fra Agder her i 1926, og nå er beveren å finne like ved skolen vår, i hele kommunen og i nabokommunene.  Naturfotografer har laga bøker om Grytdalen, og Arne Nævra filma i Grytdalen i et av fem program i NRK-serien "Norske naturperler".

Her er det mange muligheter for turer, korte og lange, lette og tunge, og det er mulighet for andre aktiviteter på tunet.  På kveldstid er det gjerne hyttekos, kanskje brettspill eller rett og slett prat rundt et bål for å bli godt kjent.

Dette skal være en tur som passer for alle.  De mest turvante ligger gjerne i lavvu, mens andre heller ligger innendørs, og du kan sjøl velge om du vil opp på en topp eller ta en lettere tur.  Vi kjører også helt fram til Songlia, så turen krever lite utstyr. 

Ei vanlig uke begynner med fellesfag, kor og husmøte på mandag.  Vanligvis er det så linjefag de tre neste dagene, tirsdag, onsdag og torsdag.  Torsdag er som regel siste halvdel satt av til møtetid. Fredag er fellesfagsdag. Noen lørdager vil du ha fri, men som oftest er det ei kortere fellesfagsøkt fram til middag 13.30.  I perioder med valgfag blir dette lagt i fellesfagstid mandag og fredag.

Last ned timeplan som pdf ↓

I løpet av året har vi to valgfagperioder, og du kan velge inntil fire halvdagsvalgfag eller minst to heldagsvalgfag. Tilbudet vil variere litt fra år til år, men emner som friluftsliv, idrett, eksotisk matlaging, kampsport, IT-fag og formingsaktivitet går igjen i forskjellige utgaver.

Ballspill

Trening og moro med ball, for det meste inne i gymsalen, men også med noen økter ute om vær og føre tilsier det.

Bistandsprosjekt

Torshuselevene har sitt eget sjøldrevne bistandsprosjekt. Dette har gitt verdifull støtte til barneheimer i Malawi og Kenya i form av utdanning, bygging av vanntank, leker, klær, sportsutstyr.

Crossfit

Dette er valgfaget har noen år også blitt kalt "puls og blåsterfull" og passer for den som liker å ta seg helt ut med egen kropp som vektbelastning. Det krever ingen forkunnskaper, bare innsatsvilje.

Digital tegning

Tegning ved hjelp av datamaskin, riktig programvare og god instruksjon. Et aktuelt fag for de som går spillutvikling, men også tilgjengelig og aktuelt for elever ved andre linjer.

Ekstrem vinterleik

Dette er god, gammeldags herjing i snø og på is. Det kan være aking, kollbøtte ned bratte bakker, skøytedag, snørugby og snøballkrig og mye mer alt etter føreforhold og leikelyst.

Foto

Nybegynners innføring i fotografering, valg av motiv, lyssetting, komposisjon. Undervisninga foregår ved og rundt skolen. Krever at du har utstyr til å fotografere, alt fra en god telefon til kamera.

Horsemanship

Natural horsemanship er behandling av hesten på dens egne prinsipp. Dette er et nyttig fag for den som er interessert i hest, men har også overføringsverdi til hundehold.

Islandshest

Friske fraspark i skog og mark med spreke islandshester for den turglade rytter.

Kampsport for nybegynnere

Ei innføring i kampsport av ulike disipliner, først og fremst ment for den som ikke har kampsport som linjefag, men som har lyst til å prøve.

Klatring

Med en av Nordens mest komplette klatrehaller i nærområdet og et godt og utstrakt samarbeid med dem, er klatring en viktig aktivitet på skolen. Mulighet til å ta "ledkort" (tidl. "brattkort").

Knivlaging

Det er mye trivsel i prosessen med å lage sin egen tollekniv og slire. Valgfaget byr på godt selskap, lukt av treverk, lær og linolje.

Mormors kjøkken

Vi følger gammeldagse oppskrifter, og det kan fort bli både et drops og en karamell av gammel type.

Ridning og hestestell

Innholdet vil variere noe etter forkunnskapen i elevgruppa, men det blir undervist i både hestekunnskap, hestestell og riding ut fra det utgangspunktet elevene har.

Tekstil og handarbeid

Et rolig, kreativt valgfag med arbeid i mjuke materialer og en god prat over arbeidsbordet.

Telemark/alpint/snowboard

Et valgfag som først og fremst blir gjennomført i det lokale skianlegget i Knyken. Mulighet til fri kjøring med brett, alpinski eller telemarkski, men du kan også få opplæring fra utgangspunktet ditt.

Topptur

Med ski og brett oppsøker vi topper med kvite sider, strever oss opp, men får belønning i utsikt fra toppen og urørt snø på nedturen.

Verdensmat

En smak av den store verden! Vi lager de merkeligste, delikate småretter fra kjøkkentradisjoner som den arabiske, bosniske, thailandske med flere.

Yoga

Økt fleksibilitet, kroppskontroll og konsentrasjon er viktige effekter av yoga. Dette kan være til hjelp i en travel hverdag, løse stress og øke evnen til idrettslig prestasjoner.

Årbok

Folkehøgskolen skaper minner, og valgfag årbok gjør en stor innsats for å bevare disse. Med dette valgfaget får du innvirkning på utforminga av årboka, samle gode historier, ta og behandle bilder osv.

Torshus er en frilynt folkehøgskole midt i landet, litt under 5 mil fra Trondheim. Vi har linjer på felt som e-sport og kreativ spillutvikling, MMA/kampsport, natur, sport og friluftsliv, hest, paragliding. Uansett hvilken linje du velger, får du faglige og sosiale utfordringer i et trivelig miljø.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 120 200,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Skolegenser/jakke
 • Studietur: Fellestur til Songlia
 • Studietur: Høgruta i Jotunheimen
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 120 200,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 120 200,-
(12 020,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

 • Dagstursekk 40-45l
 • Tursekk 70-80l

Dere får 20% rabatt på lokal sportsbutikk, og skolen har også svært gode rabatter på enkelte utstyrsleverandører.

Du kan også gjerne ta med eget klatreutstyr, våtdrakt eller tørrdrakt om du har.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

X-sport

Hedmarktoppen folkehøyskole
Fullt
Helårskurs20 t/ukeKristen

Park og Akrobatikk

Ringebu Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Freeride - Jotunheimen - Alpene

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Frikjør Topptur

Ringebu Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Ski og surf

Nordfjord folkehøgskule
Fullt
Helårskurs20 t/ukeKristen

Freestyle Park

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Ski og sykkel

Sogndal folkehøgskule
Fullt
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Snowboard/Freeski

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Pudder Surf - Japan

Nordvestlandet folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeKristen

Surf og brett

Bakketun Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs17 t/ukeKristen

Snow Kite Surf Bali

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Freeride Chasing Powder

Rødde folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen