Til hovedinnhold
Ledig plass

Toneheim er folkehøgskolen som ikke har linjer. Her driver alle med musikk. Hovedvekt på klassisk, jazz og folkemusikk. Inntak skjer etter hovedinstrument, og det øves og spilles fra morgen til kveld.

Du tas opp etter hovedinstrument. En stor del av fagene og aktivitetene er bygget opp rundt hovedinstrumentet. Timene gis mest individuelt med den enkeltes nivå og bakgrunn som utgangspunkt. Undervisningen har som mål at den enkelte skal få bedre musikkforståelse, få bedre innsikt i musikkens forskjellige elementer, bli kjent med repertoar fra forskjellige epoker, samt å utvikle tekniske ferdigheter på instrumentet.
Det legges allikevel aller mest vekt på den menneskelige utviklingen. Hovedparolen er: Med mennesket og musikken i sentrum. Her skal alle kunne utvikle seg fra sitt ståsted med musikken som middel og metode. Noen har tenkt seg en yrkeskarriere innen musikk, mens andre har musikken som en viktig hobby.
Det legges stor vekt på ensemblespill. Kor, janitsjarkorps, brassband, symfoniorkester, storband, jazzband og andre instrumentsammensetninger er blant tilbudene. Noen av ensemblene er obligatoriske, andre kan velges. Alle elevene har hørelære/gehørtrening, mens de fleste andre fag er valgfag, selv om de på mange måter støtter opp under hovedinstrumentet og ensemblene.
Det er mange besøk i løpet av året. Både musikere som kommer hit for å gi konserter og lærere som vil gi mesterklasser. Det er som regel et par konserter i løpet av uka med eksterne gjester.
På Toneheim får du rik anledning til å øve deg på å stå foran publikum. Helt fra klassetimer med ditt hovedinstrument, til vår ukentlige huskonsert og til solistoppgaver ved offentlige konserter.

Budapest

Pris: Inkludert i linjepris

I april reiser vi en uke til en kulturby i Europa, der vi både skal overvære flotte konserter og holde egne konserter. De siste årene har vi reist til Budapest

Memurubu

Pris: Inkludert i linjepris

I begynnelsen av skoleåret har vi en "bli-kjent" - tur til fagre Jotunheimen. Turen er lagt opp slik at de som ønsker det kan gå over Besseggen. Det blir også lagt opp til mindre krevende turalternativer i det storslåtte turterrenget (denne turen er inkludert i prisen).

En skoleuke på Toneheim Folkehøgskole vil variere iløpet av skoleåret avhengig av prosjekter, skoleturer, konserter og produksjoner, samt opptak til høyere utdanningsinstitusjoner. I gjennomsnitt har elevene 24 skoletimer iløpet av en skoleuke. Timeplanen er komponert ut fra hovedinstrument og eget ønske blant valgfrie fag.

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret består av; 190 skoledager, undervisning seks dager i uken og ferier i likhet med andre skoleslag. Nedenunder finner du oversikt over viktige hendelser:

 • 24.08.19 Skolestart
 • Skolerute for skoleåret 2019/20 er til behandling og vil bli oppdatert så snart den er vedtatt.
 • 09.05.19 Avslutning på skolen 

 

Last ned årsplan som pdf ↓

En lang rekke valgfrie fag (ca 25 stk) gjør at du kan komponere din egen timeplan. Du vil få muligheten til å velge opptil ca 10 stk iløpet av et år på Toneheim. Se vår hjemmeside for mer informasjon eller let deg igjenom på listen under:

Autogen trening

Faget tar sikte på å gi en innføring i konsentrert avspenning, og bevisstgjøre hvordan en kan få kropp og psyke til å fungerer hensiktsmessig når en skal prestere gode resultater under press. Innhol

Barnekorledelse

Valgfaget barnekorledelse handler om hvordan lede barnekor, repertoar og stemmebruk for barn. Vi har et godt samarbeid med Ridabu skole. Mellom høstferie og vinterferie får 4. klasse sine musikktimer

Brassband

Vi setter sammen et brassband med klassisk brassbandbesetning, med enkelte tillempinger de gangene det er nødvendig i forhold til sammensetning av elevgruppa.

Didaktikk

Didaktikk er læren om å undervise. Veldig mange av våre elever kommer i situasjoner hvor de underviser, enten på sitt instrument eller som dirigent for et korps eller kor. Meget nyttig kunnskap.

Direksjon

Direksjon i teori og praksis, både for kor og instrumentalgrupper.

Elevstyrte ensembler

Elevene setter selv sammen ulike ensembler og får veiledning av skolens lærere. Godkjennes som valgfag når de har spilt på konsert og har hatt minst to veiledninger.

Firstemmig sats

Arranger musikk for fire stemmer. Krever grunnleggende notekunnskaper og noe erfaring fra firstemmig sats.

Fokusfag

Fokusfag er valgfag av kortere varighet med flere valg i løpet av året. Det vil bl.a. inneholde: Høgskoleprep, salsakurs, trim og kortere turer, litt om kunst og arkitektur og musikkfaglig fordypning.

Janitsjarkorps

Toneheim Janitsjar spiller musikk med janitsjarbesetning. Faget er det obligatorisk for alle blåsere og slagverkere. Etter hvert som elevkullet er etablert, fordeles elevene mellom janitsjar og brass.

Jazzimprovisasjon for nybegynnere

Grunnleggende jazzimprovisasjon. Primært for de som ikke er tatt inn på jazz. Her kan alle få prøvd seg på enkle jazzimprovisasjoner.

Jazzteori

Obligatorisk for alle jazzelever, mulig å velge som valgfag for andre. Krever grunnleggende notekunnskaper.

Komponering og arrangering

Gjennom å ta dette kurset får du innsikt i og trening i å skrive og arrangere musikk for ulike besetninger. Utgangspunktet er instrumentene som fins i gruppa. Det vil bli jobbet i ulike stilarter.

Konsertproduksjon

Lær å arrangere/administrere konserter. Praktisk arbeid i forbindelse med skolens ulike konserter, både internt og ute på turné eller andre offentlige konserter.

Lytteforeningen

Musikklytting med påfølgende samtale. Ulike lærere har faget.

Media

Produksjon av bilder og video bl. a. til skolens websider, produksjon av årbok ved hjelp av InDesign.

Musikk og helse

Musikk med vekt på aktivisering og integrering av mennesker med psykisk utviklingshemming eller sammensatte lærevansker. Faget inneholder både teori og praksis.

Musikkhistorie

Lytting til musikk fra ulike tidsepoker. Det legges hovedvekt på europeisk kunstmusikk.

Orientering mot verden

Vi tar opp og diskuterer spørsmål som ikke handler om musikk og Toneheim.

Prosjekter

Sangerne gjennomfører ulike prosjekter som: Musikal, opera eller romanser. På våren har vi en uke hvor vi lager forestillinger for barnehagene i Hamar.

Sinfonietta

Sinfonietta er et lite symfoniorkester. Alle skoles strykere deltar, mens blåsere kan velge faget. Øver to timer i uka.

Storband

Ett av skolens faste ensembler hvor ca. 20 av skolens elever deltar. Besetningen settes opp etter prøvespill.

Stressless

Valgfag som kjøres i 3 perioder á 8 uker, som har fokus på selvfølelse og selvtillit. Elever må søke for å være med.

Strykeensemble

Alle som spiller strykeinstrument deltar. Valgfag for elever med stryk som biinstrument. Hedmarken Symfoniorkester øver på skolen og tilbyr skolens elever å være med i flere produksjoner.

Studio

Arbeid med å gjøre opptak og redigere lyd. Skolen har et Macbasert studio som bruker Logic som verktøy.

Har du lyst på et utviklende år fylt med musikk? Da er dette folkehøgskolen for deg! På Toneheim får du undervisning og personlig veiledning av høy kvalitet! Et år hos oss vil kunne gi deg større sosiale, faglige og menneskelige ferdigheter.

Linjer ved skolen

Fra kr 124 350,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Budapest
 • Studietur: Memurubu
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 350,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Vi har relativt få enkeltrom av to typer. 16 rom i hus fra 1972 pluss muligheter for å bruke noen dobbeltrom i de nye internatene fra 2014 til enkeltrom. Dette belegger en ekstra seng, derfor koster det noe mer.
  12 150,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 350,-
(12 435,- per måned)
Månedsprisen er tilpasset utbetalinger fra lånekassa.
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Året mitt på Toneheim har gitt meg stor innsikt i hvor viktig den mentale treningen er. Sammen med knallhard øving, var det først og fremst det mentale som var avgjørende for at jeg fikk skoleplass

Elin Korbi Kolstad

Det som har overrasket mest og gjort mest inntrykk på meg er forholdet mellom lærer og elev. Her er det en nærhet og gjensidig tillit som er gull verdt!

Cecilia You

Takket være Toneheim har jeg utviklet en musiker i meg til et nivå som jeg ikke trodde jeg hadde, og ikke minst har jeg lært å tro på meg selv som musiker.

Fra bloggen

Et år uten stress

Videregående. Prøver, eksamener, lange dager og forberedelser til høyere utdanning. Det tar aldri slutt. Men det kan ta en pause!

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Nordiska Visskolan - sång och scenträning.

Nordiska Folkhögskolan
Kontakt skolen
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Messingblåsere

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Treblåsere

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Musikk Band Vokal

Sagavoll Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikk - Produksjon/Festival

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon & låtskriving

Skiringssal folkehøyskole
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Musikk - New York og Irland

Seljord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Signatur (USA)

Stavern folkehøyskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeKristen

Klassisk gitar

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Ledertrening

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
StipendiatlinjeKristen

Musikk

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Musikk

Fana folkehøgskule
Fullt
Helårskurs13 t/ukeFrilynt