Til hovedinnhold
Ledig plass

Å være leder er å støtte andre - men også å leve i balanse med seg selv. På Morgendagens leder lærer du å lede andre og samtidig bruke naturen for å finne den balansen du trenger for å være en leder.

Når du tenker på Svalbard tenker du kanskje først på vill og vakker natur, hundekjøring og lange skiturer. Longyearbyen tilbyr et stort spenn fra fine turer i villmarken, men også nye vennskap gjennom band, strikkekafé, festivaler eller quizkvelder. Denne lille, store byen har mange forum hvor lederskap trengs og skapes. På linjen Morgendagens leder får du mulighet til å være leder i byen, på skolen og i klassen gjennom store og små prosjekter som du enten skaper selv, eller som du får bli med på gjennom alle mulighetene i Longyearbyen. Lær hvordan du er en trygg leder i forskjellige «samfunn». Hvordan leder man ungdom på ungdsomsklubb eller i speideren kontra turister eller elever på tur ut i naturen?

Det kan være utfordrende å ta på seg en lederrolle, derfor skal vi også lære teknikker hvor du som leder lærer å slappe av, se på forskjellige verktøy som kan være med på å styrke din mentale helse, hvordan du kan bli venn med deg selv mentalt. Vi skal bruke naturen på Svalbard som et verktøy til å roe ned fra et stresset liv. I naturen kan man nemlig finne en indre ro som er viktig i en lederrolle.

Hvis du ser for deg et liv som leder, eller tenker at lederferdigheter er godt å ha uansett hva du vil gjøre i livet, så vil Morgendagens leder gi deg verktøy du trenger. Her ser vi holistisk på det å være leder, det handler om å gi og ta i mot i like store monn. Du får også prøvd deg på mange ulike felt, fra kultur til friluft - og som guide for besøkende og fastboende. 

Linja passer for alle som har fullført videregående skole eller har tilsvarende praktisk erfaring, som liker å ta ansvar og som kan tenke seg å lede andre mennesker - gjennom jobb eller fritid.

Dette vil du lære

Vi vil gi deg grunnlaget for å kunne gå inn i lederoppgaver i arbeidslivet eller i frivillighetssamfunnet.

 • Mindfullness
 • Meditasjon
 • Naturfilosfi og økofilosofi (naturens egenverdi)
 • Lederteorier
 • Praktisk ledelse og kommunikasjon
 • Taleteknikk
 • Læring gjennom praksis
 • Gruppedynamikk og teambygging
 • Risikoanalyse
 • Mentaltrening
 • Organisasjon og møteledelse
 • Logistikk
 • Trygg ferdsel i arktisk natur

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du har et brennende ønske om å kunne lede andre mennesker, men også at du forstår at det å være leder ikke er det samme som å være sjef, men at du er en som legger til rette for andre, som hjelper og støtter andre og som ser på seg som en blant likemennesker, den første som går i bresjen og den siste som forlater broa, som ikke setter fokus på seg selv, men lar andre skinne.

På Svalbard er det dessverre ikke krav om universell tilpasning. Du må derfor ta dette i betraktning hvis du vurerer å søke hos oss. 

Jeppe Ravn Nielsen

Altmuliglærer

Danske som liker seg best på Svalbard. Bachelor i friluftsliv, guide, padler og turentusiast. Hvis han kan, vil han helst være ute på fjorden med sin havkajakk.

Epost: jeppe@sfhs.no

Bjarte Klevberg

Trivselsleder

Bjarte kommer fra Alta, og har utdanning innen musikk og kristendom. Han spiller trommer og piano, og har et brennende musikk- hjerte. Bjarte er veldig glad i folkehøgskolelivet- faktisk så mye at han har gått hele tre år på folkehøgskole selv!

Epost: bjarte.klevberg@svalbardfolkehogskole.no

Vi syns vi har en spennende og variert timeplan. På Svalbard folkehøgskole følger vi de ulike sesongene og har to forskjellige timeplaner: Midnattssoltimeplan august - oktober og mars - mai med frokost kl. 07.30 og undervisningstart kl. 09.00 med morgensamling. Nordlystimeplan november - februar med frokost 08.30 og undervisningsstart kl. 10.00 med morgensamling. 

 

Last ned timeplan som pdf ↓

Datoer for 2023-24 vil være klar i månedsskiftet januar - februar 2023 men dette er foreløpige datoer:

 • Skolestart 22. august
 • Høstferie 7.-12. oktober
 • Juleferie fra 14. desember til 9. januar
 • Skoleslutt 15. mai

Årsplan vil bli lagt ut primo mars.

 

Tre perioder over seks uker, to dager i uka. I løpet av året velger du 6 av til sammen 20 - 30 valgfag. Mandager velger du praktiske fag (3 timer pr. gang) og fredager opplevelsesfag (6 timer pr. gang). Tilbudet avhenger av lærerernes kompetanse og interesser, og vi har elevstyrte valgfag.

Arktisk bokklubb

Vi bruker Longyearbyens bibliotek aktivt til å bli kjent med den omfattende litteraturen om Arktis og polare strøk, leser og snakker om de. Valgfaget foregår på Longyearbyen bibliotek.

Band

Longyearbyen har et rikt musikkliv, og skolen har en fin konsertscene. Vi jobber og spiller sammen for å ha konsert både på skolen og i byen.

Bruktikken

Longyearbyen har sin egen bruktbutikk. Dette valgfaget består i å drive "Bruktikken" som elevbedrift overfor stedets befolkning.

Dans

Dans for nybegynnere og for deg som har dansa litt. Vi prøver ut nye danseformer, og blir vinnere på dansegulvet.

Dekktrekking

En god måte å trene kroppen til å tåle å trekke tung pulk på skiturer når vinteren kommer.

Elevstyrte valgfag

Vi lar elever ha såkalte elevstyrte valgfag. Innholdet er helt avhengig av hvilke ressurser og interesser elevene har. Ansvarlig elev får oppfølging av lærer i gjennomføringen av faget.

Forfatterspire

Lær deg å skrive egne tekster i ulike sjangre. Alle kan bli litt bedre til å skrive, om du skriver på en roman eller bare vil skrive korte tekster.

Guiding

Et av de mest populære valgfagene våre. Du lærer mange interessante og nyttige fakta om Svalbard, og tips og triks for deg som gjerne vil guide andre.

Jegerprøven

Pris: 630,-

Grunnleggende kunnskaper og gode holdninger i forbindelse med utøvelse av jakt. Du får du et godt basisgrunnlag for selv å kunne utøve jakt en god måte. Avsluttes med jegerprøven.

Livsmestring

Det fins mange ting man kan gjøre for å styrke sin egen mentale helse. Vi har aktiviteter og lærer teknikker som skaper overskudd og energi i hverdagen.

Låtskriving

Å kunne lage egne låter er både morsomt og et håndverk man kan lære. Du lærer noen teknikker, og får hjelp til å lage din helt egen låt - som du kanskje framfører selv eller får andre til å synge?

Matmix

I dette valgfaget lærer vi å lage mat til å ha med på turer og lager mat utendørs. Et fag der vi noen ganger er på kjøkkenet, og noen er ute på tur og lager mat.

Nabokrangel: Jus for nybegynnere

Morsomme cases og nyttige ideer for deg som er nysgjerrig på jusens verden. Vi forbereder og gjennomfører vår egen rettssak.

Oljemaling

Lær deg grunnleggende teknikker for å male realistiske oljebaserte motiver.

Redesign og utstyrslaging

Lær å reparere utstyr du allerede har, og lage nytt utstyr med brukte materialer. I tillegg lærer du å håndtere en symaskin.

Sikker ferdsel i Arktis

Sikkerhetskurs i håndtering av kulde, skred, isbre, førstehjelp og trygg ferdsel i Arktis. Teoretisk og praktisk undervisning.

Skyting og våpenteknikk

På Svalbard må du kunne håndtere et våpen på grunn av isbjørnsikkerhet. Lær å bruke våpen og sikker våpenhåndtering. Skytetrening på Longyearbyens skytebane.

Strikking

Pris: 500,-

Et tilbud der du strikker deg noe ut fra fritt valg, men du kan også velge å strikke skolens egen genser etter ferdig mønster under veiledning. Du betaler for garn og oppskrifter.

Tegning og maling

Lær deg grunnleggende teknikker for tegning og maling. Plutselig er du en Picasso!

Topptur

Vi drar på turer med mål om å bestige noen av de mange, flotte toppene rundt Longyearbyen!

Verksted

Pris: 500,-

Et tilbud der du lager utstyr og reparerer ting. Blant annet kan du velge å lage din egen kniv.

Årbok

Blir med på å lage minner for livet. De som velger Årbok er redaksjon får årets årbok.

Opplev Europas siste villmark. Kjenn på naturens egenverdi. Bli med til den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge. På 78 grader nord vil du oppleve at menneske og natur er uadskillelig knyttet sammen - uansett hvilken interesse du vil fordype deg i på Norges nordligste folkehøgskole.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 131 900,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 131 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 131 900,-
(13 190,- per måned)
Månedsbeløpet dekker alle utgifter gjennom hele året, med unntak av tillegg for kost hvis du har cøliaki eller ønsker å spise vegansk mat.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Juleferie
   Vi stenger skolen i juleferien. Med unntak av påskeferien, er internatene åpne i de andre friperiodene uten at du må betale ekstra for det, og det serveres vanlige måltider i friperiodene. Siden påskeferien er en lengre ferie, stenger fellesarealene, men du har mulighet til å overnatte på internatet mot at du betaler kr. 200,- pr. døgn for å dekke faktiske utgifter.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Her er vårens halvtårskurs

Vil du lære tegnspråk, oppleve Svalbard eller bli bedre i e-sport? Sjekk alle tilbudene du kan begynne på i januar!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv Noreg

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Ekspedisjon og friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Dyr og natur safari

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Vann & Villmark

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Islandshest, trekkhund, friluftsliv

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Seiling

Fosen Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Explore - Bali

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv/X-Sport

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Explore Surf Costa Rica

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Sport og villmark - Svalbard, Franske alper

Ringebu Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Fjellsport og Kajakk

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Villmark Friluftsliv & Mat

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen