Til hovedinnhold

Er du Handy eller har lyst til å bli det? Tenker du på miljøet og ønsker å gjøre en forskjell? Lyst til å kunne gi brukte ting et nytt eller lengre liv?

Verden er overfyllt av materiell som kastes som med litt kjærlig håndverk kan få et lengre liv. Det kastes klær, møbler, gamle sykler, aggregater, drivved og rester, ja til og med snøscootere kan leve i beste velgående hos gamle og nye eiere – og du kan være den som gir alt dette skrotet et nytt og langt liv.
I vårt verksted reparerer vi det som kan fikses, og i «bruktikken» vår kan det få en ny sjanse. Gjennom verkstedet og bruktikken kommer du tettere på Longyearbyens befolkning. For å finne materialet reiser vi ut i nærområdet for å få inspirasjon og finne ting å gi nytt liv. 


Du lærer håndverksferdigheter som gjør at du kan fikse det aller meste. 

Alle som vil jobbe praktisk eller som vil lære seg praktiske ferdigheter for å fikse alt fra klær til elektronikk.

Dette vil du lære

Du lærer deg teknikker innen sveising, snekring, flikking, skrotinnsamling, å drive bruktikk, å ferdes i naturen med minst mulig fotavtrykk, 

Våre forventninger til deg

Dette er linja for deg som vil komme som du er, som vil senke skuldrene, jobbe praktisk, trives i et rolig sosialt miljø, og som samtidig kan tenke deg en fin variasjon mellom praktiske aktiviteter innendørs og turer ut i miljøet. Her er det ikke karakterene som teller, men din karakter - og den har du kontroll på selv.

Pål Remen

Lærer

Pål er en altmuligmann, og har erfaring som kokk, handtverker, sjømann og fangstmann! En ekte nordlening, som har bodd på Svalbard siden 2001. 

Epost: pal.remen@svalbardfolkehogskole.no

Vi syns vi har en spennende og variert timeplan. På Svalbard folkehøgskole følger vi de ulike sesongene og har to forskjellige timeplaner: Midnattssoltimeplan august - oktober og mars - mai med frokost kl. 07.30 og undervisningstart kl. 09.00 med morgensamling. Nordlystimeplan november - februar med frokost 08.30 og undervisningsstart kl. 10.00 med morgensamling. 

 

Last ned timeplan som pdf ↓

Datoer for 2023-24 vil være klar i månedsskiftet januar - februar 2023 men dette er foreløpige datoer:

  • Skolestart 22. august
  • Høstferie 7.-12. oktober
  • Juleferie fra 14. desember til 9. januar
  • Skoleslutt 15. mai

Årsplan vil bli lagt ut primo mars.

 

Tre perioder over seks uker, to dager i uka. I løpet av året velger du 6 av til sammen 20 - 30 valgfag. Mandager velger du praktiske fag (3 timer pr. gang) og fredager opplevelsesfag (6 timer pr. gang). Tilbudet avhenger av lærerernes kompetanse og interesser, og vi har elevstyrte valgfag.

Arktisk bokklubb

Vi bruker Longyearbyens bibliotek aktivt til å bli kjent med den omfattende litteraturen om Arktis og polare strøk, leser og snakker om de. Valgfaget foregår på Longyearbyen bibliotek.

Band

Longyearbyen har et rikt musikkliv, og skolen har en fin konsertscene. Vi jobber og spiller sammen for å ha konsert både på skolen og i byen.

Bruktikken

Longyearbyen har sin egen bruktbutikk. Dette valgfaget består i å drive "Bruktikken" som elevbedrift overfor stedets befolkning.

Dans

Dans for nybegynnere og for deg som har dansa litt. Vi prøver ut nye danseformer, og blir vinnere på dansegulvet.

Dekktrekking

En god måte å trene kroppen til å tåle å trekke tung pulk på skiturer når vinteren kommer.

Elevstyrte valgfag

Vi lar elever ha såkalte elevstyrte valgfag. Innholdet er helt avhengig av hvilke ressurser og interesser elevene har. Ansvarlig elev får oppfølging av lærer i gjennomføringen av faget.

Forfatterspire

Lær deg å skrive egne tekster i ulike sjangre. Alle kan bli litt bedre til å skrive, om du skriver på en roman eller bare vil skrive korte tekster.

Guiding

Et av de mest populære valgfagene våre. Du lærer mange interessante og nyttige fakta om Svalbard, og tips og triks for deg som gjerne vil guide andre.

Jegerprøven

Pris: 630,-

Grunnleggende kunnskaper og gode holdninger i forbindelse med utøvelse av jakt. Du får du et godt basisgrunnlag for selv å kunne utøve jakt en god måte. Avsluttes med jegerprøven.

Livsmestring

Det fins mange ting man kan gjøre for å styrke sin egen mentale helse. Vi har aktiviteter og lærer teknikker som skaper overskudd og energi i hverdagen.

Låtskriving

Å kunne lage egne låter er både morsomt og et håndverk man kan lære. Du lærer noen teknikker, og får hjelp til å lage din helt egen låt - som du kanskje framfører selv eller får andre til å synge?

Matmix

I dette valgfaget lærer vi å lage mat til å ha med på turer og lager mat utendørs. Et fag der vi noen ganger er på kjøkkenet, og noen er ute på tur og lager mat.

Nabokrangel: Jus for nybegynnere

Morsomme cases og nyttige ideer for deg som er nysgjerrig på jusens verden. Vi forbereder og gjennomfører vår egen rettssak.

Oljemaling

Lær deg grunnleggende teknikker for å male realistiske oljebaserte motiver.

Redesign og utstyrslaging

Lær å reparere utstyr du allerede har, og lage nytt utstyr med brukte materialer. I tillegg lærer du å håndtere en symaskin.

Sikker ferdsel i Arktis

Sikkerhetskurs i håndtering av kulde, skred, isbre, førstehjelp og trygg ferdsel i Arktis. Teoretisk og praktisk undervisning.

Skyting og våpenteknikk

På Svalbard må du kunne håndtere et våpen på grunn av isbjørnsikkerhet. Lær å bruke våpen og sikker våpenhåndtering. Skytetrening på Longyearbyens skytebane.

Strikking

Pris: 500,-

Et tilbud der du strikker deg noe ut fra fritt valg, men du kan også velge å strikke skolens egen genser etter ferdig mønster under veiledning. Du betaler for garn og oppskrifter.

Tegning og maling

Lær deg grunnleggende teknikker for tegning og maling. Plutselig er du en Picasso!

Topptur

Vi drar på turer med mål om å bestige noen av de mange, flotte toppene rundt Longyearbyen!

Verksted

Pris: 500,-

Et tilbud der du lager utstyr og reparerer ting. Blant annet kan du velge å lage din egen kniv.

Årbok

Blir med på å lage minner for livet. De som velger Årbok er redaksjon får årets årbok.

Opplev Europas siste villmark. Kjenn på naturens egenverdi. Bli med til den villeste, vakreste og mest spektakulære delen av Norge. På 78 grader nord vil du oppleve at menneske og natur er uadskillelig knyttet sammen - uansett hvilken interesse du vil fordype deg i på Norges nordligste folkehøgskole.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 131 900,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
  • Bad på rommet
  • Bad på gangen
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 131 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 131 900,-
(13 190,- per måned)
Månedsbeløpet dekker alle utgifter gjennom hele året, med unntak av et tillegg for laktose- og glutenfri diett, samt vegetar/vegansk mat.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

  • Valgfag
    Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
  • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
  • Hjemreiser fra skolen:
    • Juleferie
      Vi stenger skolen i juleferien. Med unntak av påskeferien, er internatene åpne i de andre friperiodene uten at du må betale ekstra for det, og det serveres vanlige måltider i friperiodene. Siden påskeferien er en lengre ferie, stenger fellesarealene, men du har mulighet til å overnatte på internatet mot at du betaler kr. 200,- pr. døgn for å dekke faktiske utgifter.
  • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har alt utstyret du trenger for å være elev på linja. Er du glad i friluftsliv, kan det være du trenger friluftsutstyr, men dette håper vi og tror at du allerede har - og har du det ikke finner vi utstyr som vi kan fikse og gi nytt liv.

Ingen tilrettelegging.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Statsministeren åpnet nye Svalbard folkehøgskole

Torsdag klippet statsminister Jonas Gahr Støre snora på Svalbard folkehøgskole.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Globalt Fokus

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Regnskog og aktivisme

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Fit for Future

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Så bra! Sanking og urbant landbruk

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Naturligvis - natur, miljø og friluftsliv

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Grønn og kreativ OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Økologisk småbruk

Fosen Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Smaken av Farmen - Småbruk, natur, selvforsyning

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Dykking

Risøy Folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Dyr og natur safari

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Kreativ design og redesign - din stil

Skogn folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt