Til hovedinnhold
Ledig plass

Bli med på et variert sportsfiske-år i Norge og en eventyrlig fisketur til Belize. Lær teknikker, bygg kunnskap, jakt på storfisken, spis fangsten og lev i naturen.

Er du glad i å fiske? Det er bra, for vi skal fiske MYE! Både i havet, i elva, på fjorden, på fjellet, året rundt! I tillegg blir det en fantastisk studietur til Belize i Karibia.

Bli en bedre fisker

Lær deg ulike fisketeknikker og bruk av ulik redskap.

Undervisning i marinbiologi og fornuftig bruk av ressurser. 

Bruk naturen

Fiskere må bli vant til å være ute i all slags vær. Vi skal ligge under åpen himmel, vi skal sove i telt og overnatte i snøhule.

I tillegg kommer du til å lære hvordan du best skal ta vare på fangsten, og hvordan du ellers kan høste av naturens overskudd.

På Sportsfiske og miljø skal vi:

Studietur til Belize

Belize er et paradis for sportsfiskere, og hit går hovedturen for sportsfiskelinja. Her bor vi ute på små øyer i det karibiske hav. Vi snorkler på korallrevene og fisker etter verdens sterkeste og raskeste fisk, som bonefish, tarpon, permit, hai og tunfisk. 

Flott beliggenhet for deg som vil fiske!

Sund folkehøgskole ligger et steinkast unna Trondheimsfjorden, som regnes som en av Norges mest artsrike fjorder. Noen hundre meter unna skolen ligger Straumen, som er Norges nest kraftigste tidevannstrøm. Her samles mye fisk året rundt. I tillegg er det tusenvis av vann, skogstjern og elver i Trøndelag som vi kan utforske.

Klikk her for å lese mer om linja

Hvis du liker å fiske, så passer denne linjen for deg, uansett om du fisker i elv, sjø eller i havet. Hvis du i tillegg er eventyrlysten, og har lyst til å fiske i Belize i Karibia - så bør du søke!

Dette vil du lære

 • Fisketeknikker
  • fluefiske
  • fluebinding
  • isfiske
  • fjordfiske
  • sjøfiske
  • tropisk fiske
 • Kunnskap
  • fiskearter
  • marinbiologi
  • forvaltning av fiskeressurser
  • hvordan ta vare på fisken
 • Studiereise
  • kultur og geografi i Belize
 • Ut i naturen
  • å leve i pakt med naturen
  • å dra på lange og fine teltturer
  • samarbeid og trivsel

Våre forventninger til deg

Det kreves ingen forkunnskaper, utover en interesse for fisking. På linja møtes mange ulike mennesker som har forskjellige innfallsporter til fisking.

Alle elevene på sportsfiskelinja bidrar med sitt gjennom:

 • interesse
 • engasjement
 • deltakelse
 • ønske om å samarbeide

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker til Belize

Måltider pr dag inkludert: 3

Sportsfiske reiser til sportsfiskeparadiset Belize i Karibia. Der er det optimale forhold for de som elsker utfordrende sportsfiske.

3 uker på studietur til Belize

Belize er et tropisk paradis for sportsfiskere! Her svømmer stor haien i krystallklart, turkis vann. I havet rundt svømmer sverdfisk, tunfisk, bonefish, tarpun og permit. Du kommer til å få en fantastisk følelse av hva det tropiske farvannet kan tilby en som er glad i å fiske!

Lærer på sportsfiskelinja er Eskil Røkke. Han har vært i Belize flere ganger, har gode kontakter og gleder seg til å reise tilbake, sammen med deg!

Fantastiske korallrev

Belize er kjent for vakker natur både over og under vann. Utenfor den beliziske kyst ligger det største korallrevet i den nordlige hemisfære (Belize Barrier Reef). Det er et eksempel på korallrevs evolusjonære utvikling, og er et habitat for mange utrydningstruede arter. Unesco inkluderte derfor revet på sin verdensarvliste i 1996. Hele Mellom-Amerika er definert som en biologisk hotspot (område med stor biologisk diversitet og med høyt antall unike arter). Ødeleggelse på revet og annen form for miljøkriminalitet kan derfor bli sett ekstra strengt på.

Andre reiser med sportsfiskelinja

 • Laksefiske i Stjørdalselva
 • Høgfjellstur på jakt etter storrøye til Sylane 
 • Havfisketur til Osen 
 • Laksefiske Steinkjerelvene 
 • Kystmeitetur til Fosen
 • Isfisketur til Sverige 
 • Skreifiske i Vesterålen 
 • Kortere turer i nærområdet

Fellesturer i Norge

Vi har to fellesturer på skolen. Da reiser vi i Norge og blir bedre kjent med det fantastiske landet vi bor i, og ikke minst blir vi bedre kjent med hverandre. 

 

Bli-kjent-tur til fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en Bli-Kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, og ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen. 

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

bildetekst

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter to netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og nyter å være sammen i havgapet. 

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Eskil Røkke

Lærer

Eskil har tidligere jobbet flere år som lærer på den norske sportsfiskelandslinja, driver et eget filmproduksjonsselskap og har et stort engasjement innen naturforvaltning og bærekraftig bruk av naturen. Eskil bruker mye av fritiden sin på fiske, og han elsker å fiske på nye steder.

Epost: eskil.roekke@sundfhs.no
Telefon: 915 89 898
Facebook

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene på kort varsel.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker  med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.10 - 13.10
 • Juleferie 19.12 - 6.1
 • Vinterferie for de fleste 17.02 - 23.02
 • Påskeferie 4.04 - 14.04
 • Skoleslutt før 17. mai 2020
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 3 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge tre valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka.
Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker og varierer derfor litt fra år til år, og vi kan ikke love at akkurat de samme valgfagene kommer hvert år.

Aksjonsforskning

I samarbeid med Framtiden i Våre Hender, driver Sund et prosjekt der elevene undersøker hvordan vi driver skolen. Hvor mye reiser vi? Hva spiser vi? Hvor mye kaster vi av mat? Hvordan endre dette?

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID FOR ENGASJEMENT!

Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljøspørsmål

og kunst og kultur. 

Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. 

 

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Fra kr 119 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur til fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur til Sør-Gjæslingan
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Belize, Osen, Sverige, Vesterålen, Sylan, Fosen
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 000,-
(11 900,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har utstyr til fluebinding og en god del fiskeredskap.

Dette utstyret må du stille med selv

Du tar med personlig fiskeutstyr og turutstyr.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Jakt og fiske

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Dyr og natur - Afrika

Kristiansand Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv / Jakt og fiske

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Jakt og fiske Norge og USA

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fiske og friluftsliv i Florida og Skottland

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Jakt og Fiske

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv I: Hav og himmel, fjell og vidde

Svalbard folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv II: Spitsbergen rundt

Svalbard folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Idrett & Friluftsliv - Tirol, Dolomittene

Voss folkehøgskule
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69° Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

X-Sport & Friluftsliv

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluft - Basic

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

Fridykking, undervannsjakt og friluftsliv

Folkehøgskolen 69° Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Veilederlinja

Folkehøgskolen 69° Nord
Ledig plass
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

STORVILTJAKT OG SAFARI

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Natur

Seljord Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt