Til hovedinnhold

Sportsfiskelinja har fokus på variert sportsfiske i Norge og i verden. Vi reiser på en lang tropisk fisketur hvert år i tillegg til fisketurer til Finnmark, Sverige, Nordland og i Trøndelag

For å opprettholde gode bestander av fisk må både fiskebestandene og miljøet fisken lever i ivaretas. Kunnskap om biologi, forvaltning og miljølære er viktig. I tillegg lærer vi mye om friluftsliv, alle typer sportsfiske, guiding og entreprenørskap. Du knytter nettverk og får kontakter å ta med videre.

Praktisk linje som er mye ute

Vi er mye ute på turer og overnatter ute i telt og under åpen himmel og lærer å tilberede mat på bål.

Denne linja er først og fremst en praktisk linje underbygget av relevant teori. Enten man er hobbyfisker eller har en drøm om at sportsfiske skal bli et yrke er dette en fin linje for deg. Det kan være fiske etter laks, kveite, ørret eller røye men det kan også være restaurering av en sjøørretbekk eller et fagseminar sammen med Norges fremste fiskeforskere.

Variert sportsfiske i nærheten av skolen

Skolen ligger helt i fjæresteinene ved Trondheimsfjorden og vi har fantastiske fiskemuligheter helt nærheten av skolen.

I kort gangavstand fra skolen kan man fiske brunørret, sjøørret, storsei, torsk, kveite, rødspette mm. Innen en kort kjøretur fra skolen finnes laks, røye, gjedde, storkveite, lange, brosme mm.

Miljø og bærekraft

Vi følger med på og tar del i relevante miljøspørsmål i samarbeid med både miljøorganisasjoner og politikere, og engasjerer oss spesielt i de sakene som berører fisk, fisking og naturressurser. Miljø og bærekraft er viktig på linja og på skolen.

 

Følg oss gjerne på Instagram

 

 

Passer for deg som liker å fiske uansett om du fisker i elv, sjø eller i havet. Hvis du i tillegg er eventyrlysten, og er gira på et tropisk fiskeeventyr så passer denne linja perfekt for deg.

Dette vil du lære

Gjennom et år på sportsfiskelinja får du:

 • Masse nye (fiske)venner
 • utvikle deg som sportsfisker
 • bli god på friluftsliv
 • binde dine egne fluer
 • lage eget fiskeutstyr
 • lære om ulike fisketeknikker
 • lære hvordan du kan ta vare på fisken
 • lære om fiskearter, marinbiologi, forvaltning av fiskeressurser 
 • ta båtførerprøven eller jegerprøven hvis du vil

Våre forventninger til deg

Du trenger ikke være fiskeekspert for å begynne hos oss. Hvert år får vi inn elever som har fisket i mange år og elever som er ”nybegynnere”. 

Alle elevene på sportsfiskelinja bidrar med sitt gjennom:

 • interesse
 • engasjement
 • deltakelse
 • ønske om å samarbeide

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

To studiereiser - Tre uker i Karibien eller Indiahavet på høsten og storkveitetur til Sørøya på våren!

Vi planlegger den lange tropiske studiereisen sammen så snart vi sees høsten 2024. Tidligere år har vi besøkt land som New Zealand, Belize, Mexico, Guatemnala og Madagaskar. Reisene våre er lange og innholdsrike. Dette er ikke ferieturer men turer fullpakket med fiske, kulturmøter, natur og møter med fagfolk som jobber med sportsfiske. 

I tillegg til de lange reisene til utlandet og til Sørøya er vi veldig mye ute på tur. Det kan være alt fra kortere dagsturer i nærområdet til lengre overnattingsturer. Dere er med på å bestemme hvor vi skal reise og hva vi skal gjøre!

 

Tidligere år har elevene opplevd dette og mye mer på utenlandsreisene våre::

 • Fiske etter GT i havet utenfro Madagaskar
 • Verdens beste ørretfiske i krystallklare elver i New Zealand
 • Fiske etter 150 kilos hai fra kritthvite strender i New Zealand
 • Fiske etter gigantisk ål sammen med maorier, innfødte på New Zealand
 • Bo og overleve på knøttsmå karibiske øyer i Belize
 • Jakte bonefish, tarpon, permit og snook i både Belize og Mexico
 • Utforske Mayaruiner i grensefjella mellom Guatemala og Belize
 • Dykke og snorkle på verdens floteste korallrev i Karibien 
 • Fiske og samle sin egen sjømat på øde øyer i Karibien
 • Jobbe sammen med miljøorganisasjoner i det Karibiske hav. 
 • Fiske sammen med profesjonelle fiskeguider 
 • Fiske hai, tunfisk, kingfish, wahoo i krystallklart vann i Karibien
 • Fridykking og undervannsjakt på korallrevet i Belize

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sund folkehøgskole har i mange år hatt en felles avslutningstur til den vakre kysten i Trøndelag. Alle på skolen reiser helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter sammen, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er Trøndelagskysten. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Eskil Røkke

Lærer, Sportsfiske

Eskil er en blid, trivelig og omgjengelig kar med en allsidig bakgrunn. Han er utdannet fiskebiolog, filmskaper og naturoppsyn. Han har jobbet mange år med naturforvaltning, innen norsk og internasjonal filmproduksjon og de siste tretten årene som sportsfiskelærer. Eskil har bodd mange år av livet sitt i New Zealand. Han er lidenskapelig opptatt av natur, miljø og selvfølgelig sportsfiske!

Epost: eskil.roekke@sundfhs.no
Telefon: 915 89 898
Facebook

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2023-2024 (kan endres)

 • Skolestart lørdag 25. august
 • Høstferie 7.- 15. oktober
 • Juleferie fra 14. desember - 8. januar
 • Vinterferie 17.- 25. februar
 • Påskeferie 21. mars - 2. april
 • Skoleslutt 16. mai 2024
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av året. Alle må velge minst 3 valgfag, de fleste velger flere. Hver tirsdag er valgfagdag.

Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mello

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.

Bærekraft og miljøfag

Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.

Dans

Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Jazzkokken

I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kunstfag

Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Stisykling og mekk

Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Treskjæring

Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.

Ull er gull

Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.

Ut i nærturen

På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.

Vinter- og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

Keramikk

Pris: 500,-

Vi har et eget keramikkrom med dreieskiver, ovn og store deilige bort å jobbe på. Du kan lære å dreie leire og lage kopper å skåler. Du kan også lære å forme leire til andre spennende former.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her lærer du kunsten å brygge øl. Vi har et eget lokale der du brygger ditt eget øl. Du kan også lage etiketter til å ha på ølflaskene, som du tar med hjem når du er ferdig. Kanskje en fin julegave?

Velkommen til folkehøgskolen med TID TIL ENGASJEMENT! 
Sund er spesielt opptatt av: økologisk bærekraft, kunst, kultur og internasjonal solidaritet. Hos oss utvikler du deg både faglig og som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. Vi er en frilynt skole der alle er like velkomne. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 143 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: To studieturer - Karibia eller Indiahavet + Sørøya
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 143 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 143 500,-
(14 350,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Havfiskeutstyr

Fluebindeutstyr

Redningsvester

Båter som også kan benyttes på fritiden

Dette utstyret må du stille med selv

Fiskestang og snelle som passer til ørretfiske / sjøørretfiske

Tursekk på minst 70 liter

Klær som tåler vær og vind

Liggeunderlag og 3-sessongs sovepose

Kniv

I tillegg er det fint om du tar med det du har av fiskeutstyr. Om det er noe du mangler får du veiledning til å kjøpe dette når du kommer på skolen. Vi har fantastiske innkjøpsavtaler med de aller fleste utstyrsleverandørene i Norge. 

Vi tilrettelegger så godt vi kan for alle funksjonshemminger på denne linja. Ta kontakt med skolen i god tid for samtale. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Alexander Brøther, Sportsfiskelinja

Jeg hadde drømt om å få jobb som sportsfiskeguide. I løpet av skoleåret satte Eskil (sportsfiskelæreren) meg i kontakt med de riktige folkene i guidebransjen så nå arbeider jeg fulltid som sportsfiskegunde i Finnmark. det er virkelig drømmejobben!

Alexander Brøther, Sportsfiskelinja
Torfinn Lie, Sportsfiske

Jeg har lært så mye på Sund, alt fra fiskeknuter til hvordan jeg skal få rommet mitt rent og pent. Jeg har også fått noen uforglemmelige opplevelser. Ikke bare opplevelser med min linje, men også opplevelser med folk fra andre linjer.

Fra bloggen

- Folkehøgskoleåret ble viktig for meg

– Folkehøgskolen har en sosial profil og en fellesskapstanke som ligger mitt hjerte nær, sier Marit Breivik. I dag snakker hun fremdeles om sitt år ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Jakt og Fiske - Finnmark

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Friluftsliv / Jakt og fiske

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

Jakt, Fiske og Friluftsliv

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Fiske og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Jakt & Fiske

Bjerkely folkehøyskole
HelårskursKristen

100% Jakt

Pasvik Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Heilt vilt - jakt og fiske

Seljord Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

100% Fiske

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

FRILUFTSLIV, BACKPACKING og EKSTREMSPORT

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Dyr og natur safari

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Hundekjøring

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen