Til hovedinnhold

Sammen med erfarne naturfilmprodusenter skal vi utforske og dokumentere naturen og dyrelivet i Trøndelag, Norge og i Norden. Kanskje kommer filmene du lager på TV!

Vi som bor i Norge er omkranset av fantastisk natur. Dessverre er mye av naturen vår er truet og i ferd med å bli borte for alltid. Ved å dokumentere og vise fram det utrolige mangfoldet til flest mulig bidrar vi til økt forståelse og økt interresse for å ta vare på naturen for framtiden. 

Vi kommer til å bruke mye tid på å filme dyr og natur men i tillegg kommer vi til å ha et spesielt fokus på grenseområdene "menneske og natur" hvor vi f.eks kan følge forskningsprosjekt, naturinngrep, dyreparker eller møte og filme mennesker som på andre vis jobber med dyr og natur. 

Naturfilmlinja jobber tett sammen med flere av Norges fremste naturfotografer og vi vil tilbringe mye av tiden vår sammen med produksjonsmiljøene hos på Filmfabrikken og hos Naturkanal1. Kanskje kommer filmene du er med på å lage på TV!

Undervisningen vår vil i stor grad skje i form av praktisk arbeid veiledet av både linjelærer og profesjonelle filmskapere. Vi vil være mye ute i felt og i tillegg til å få en grunnleggende innføring i naturfilmproduksjon vil du få grunnlegende turkunnskaper som er fint å ha med seg videre. 

Vi har mulighet til å tilpasse skoleåret vårt etter elevenes interesser og etter hva som skjer i naturen rundt oss. I tillegg til grunnleggende innføring i ulike filmteknikker, lydopptak og redigering kan vi jobbe med følgende fagområder innen naturfilm:

Linja passer for alle som har lyst på et annerledes og lærerikt år med mange nye opplevelser. Du trenger ikke å ha avansert filmutstyr men du må være glad i natur og friluftsliv.

Dette vil du lære

 • Planlegge og gjennomføre et filmopptak
 • Grunnleggende filmferdigheter
 • Grunnleggende ferdigheter innen lydopptak
 • Grunnlegende ferdigheter innen redigering
 • Hvordan ha det bra på tur - året rundt

Våre forventninger til deg

 • Engasjement for å ta vare på naturen rundt oss
 • Glad i å være ute - året rundt
 • Sosial og omgjengelig

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Naturfilmlinja planlegger og gjennomfører vi flere studieturer i løpet av året. Vi er fleksible og tilpasser turene våre slik at elevene får mulighet til å filme spesielle hendelser ute i naturen. Kanskje får vi følge rovdyrforskere med kamera når de skal radiomerke bjørn på vårsnøen eller kanskje får vi mulighet til å følge samer når de flytter reinsflokkene sine fra sommerbeite til vinterbeite. 

Det som er helt sikkert er at det er enormt mye vi kan få se og oppleve gjennom kameralinsa og ekstra kult er det at vi får mulighet til å produsere historier for TV slik at de kan vises for et stort publikum over hele landet!

 

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sund folkehøgskole har i mange år hatt en felles avslutningstur til den vakre kysten i Trøndelag. Alle på skolen reiser helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter sammen, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er Trøndelagskysten. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Eskil Hennang Røkke

Lærer Naturfilm

Eskil har en tverrfaglig utdannelse innen både biologi og film. Han hart et hovedfag i biologi fra NTNU og hart studert natur og forskningsfilm i New Zealand. Han har jobbet en årrekke innen produksjon av naturfilm og hart også bred erfaring fra folkehøgskolen som mangeårig lærer her hos oss på Sund

Eskil er blid og trivelig og du kan alltid høre hvor han er på skolen, Bare gå etter plystrelyden...

 

Epost: eskil.roekke@sundfhs.no
Telefon: 91589898

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2023-2024 (kan endres)

 • Skolestart lørdag 25. august
 • Høstferie 7.- 15. oktober
 • Juleferie fra 14. desember - 8. januar
 • Vinterferie 17.- 25. februar
 • Påskeferie 22. mars - 3. april (oppstart etter ferie: Onsdag 3. april kl 08.00)
 • Skoleslutt 15. mai 2024
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av året. Alle må velge minst 3 valgfag, de fleste velger flere. Hver tirsdag er valgfagdag. Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mello

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.

Bærekraft og miljøfag

Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.

Dans

Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Jazzkokken

I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kunstfag

Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Stisykling og mekk

Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Treskjæring

Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.

Ull er gull

Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.

Ut i nærturen

På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.

Vinter- og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

Keramikk

Pris: 500,-

Vi har et eget keramikkrom med dreieskiver, ovn og store deilige bort å jobbe på. Du kan lære å dreie leire og lage kopper å skåler. Du kan også lære å forme leire til andre spennende former.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her lærer du kunsten å brygge øl. Vi har et eget lokale der du brygger ditt eget øl. Du kan også lage etiketter til å ha på ølflaskene, som du tar med hjem når du er ferdig. Kanskje en fin julegave?

Fra kr 129 875,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Studieturer i Norden
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 875,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 875,-
(12 988,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Gjennom samarbeidet vårt med Filmfabrikken og Naturkanal1 har vi tilgang til top notch produksjonsutstyr. 

Hos oss på Sund tilpasser vi undervisninga slik at elevene ikke behøver det nyeste og dyreste av utstyr. Naturfilmlinja vil være mye ute på feltarbeid men om du mangler klær og utstyr til dette har vi et stort utstyrslager hvor du kan låne utstyret du behøver - helt gratis! 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Videokamera 
 • Datamaskin
 • Sovepose og liggeunderlag
 • Friluftsklær for alle sessonger 

Vi gjør alltid vårt beste for å tilrettelegge for ulike behov. Ta kontakt med skolen om du lurer på noe!

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Fra folkehøgskole til jobb som kjøkkensjef

Syriske Zyad kom til Norge for seks år siden. Da han reiste fra hjemlandet som 20-åring, hadde han aldri laget mat selv. I dag er ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

FILM

Follo Folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Film og Foto

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Musikk og media

Manger folkehøgskule
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

Capture Film & Foto

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Film og filmproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Film

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

TV-Produksjon

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

Filmproduksjon

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs A12 t/ukeFrilynt

Romskip: Kunst, film og foto

Buskerud Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foran & bak kamera

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Filmproduksjon - Europa og USA​

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs12 t/ukeKristen

Film

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen