Til hovedinnhold
Koronaviruset og folkehøgskolene

Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!

Ledig plass

En opplevelse for livet, preget av glede, samhold og vennskap, hvor eleven opplever mestring og selvstendighet. Linje for de som trenger mer tilrettelagt undervisning og oppfølging. Oppstart høst 2021

Livsmestring skal nettopp gi mestringsopplevelser og utvikling basert på den enkeltes behov. Aktiviteter skal være innenfor trygge rammer, samtidig som elevene skal gjøre ting som er utfordrende og der elevene må ta ansvar. Målet er å gi elevene mestringsopplevelser og utvikle selvtillit og selvstendighet.

 

Skole og fritid med mening

Vi tilbyr både skole, internat og strukturert fritid i en pakke. Først og fremst skal Sund tilby opplevelser som gir mening og glede, og en god læringsarena på flere av livets områder, altså livsmestring i bred forstand.

Elevene er sammen med skolens øvrige elever i fellesfag, valgfag og faste aktiviteter, i tillegg til de mange uformelle sammenhengene skolelivet på Sund består av. Valgfag gir eleven mulighet til å utforske nye temaer og interresser.

Basert på elevenes behov

Linjeinnholdet bygger på behovene elevene har i hverdagen, både praktisk og sosialt for å få en strukturert hverdag: planlegging, økonomi, innkjøp, rengjøring og hygiene, forberedelser til arbeidslivet, i tillegg til fritidsaktiviteter, fysisk aktivitet og kulturelt innhold med besøk i lokalsamfunnet. 

Studiereise

Livsmestring drar på to studieturer i løpet av året. Hver av turene vil ha varighet på en til to uker, der en av turene vil være en utenlandstur i Europa, trolig med tog. Studieturen skal være opplevelsesbasert, men skal også ha en læringsverdi.

Denne linja starter opp skoleåret 2021-2022

Søknad

Søk tidlig, og helst før 1. november 2020. Ta gjerne kontakt med oss allerede nå.

 

Elever som har bodd hjemme eller i bofellesskap, som skal forberede seg til en mer selvstendig tilværelse. Eleven kan være lett/moderat psykisk utviklingshemmet eller ha andre særskilte sosiale behov.

Dette vil du lære

 • Delta og mestre en strukturert hverdag på Sund
 • Fysisk aktivitet
 • Kulturelt innhold; opplevelser som kino, konserter, idrettsarrangement og bibliotek
 • Innkjøp og matlaging
 • Økonomiforståelse
 • Rengjøring og hygiene
 • Finne, planlegge og gjennomføre fritidsaktiviteter
 • Forberedelser til arbeidslivet
 • Refleksjon og samtaler rundt temaer som vennskap, grensesetting, selvbilde etc.
 • Og mye annet basert på ønsker og behov

Våre forventninger til deg

Eleven skal være i stand til:

 • å inngå i en normal døgnstruktur.
 • å mestre måltidssituasjoner og grunnleggende hygiene.
 • å klare seg litt selv i kvelder og helger

Eleven/foresatte må fylle ut et kartleggingsskjema, og ytterligere dokumentasjon for tilrettelagt behov. Da linjen har ekstrautgifter til økte lærerressurser må elevene i utgangspunktet selv søke om ytelser fra NAV for å dekke disse utgiftene.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1- 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Livsmestring vil dra på to kortere studieturer i løpet av året. Hver av turene vil ha varighet på en til to uker, der en av turene vil være en utenlandstur i Europa, trolig med tog. Vi tar hensyn til elevenes behov når vi planlegger både destinasjon og varighet på turene. 

Opplevelse og læring

Studieturen skal være opplevelsesbasert, men skal også ha en læringsverdi:

 • gjennom å bli kjent med andre land og kulturer med forarbeid og etterarbeid i den forbindelse
 • studiebesøk
 • forståelse av fremmedspråk
 • læring i å planlegge, pakke og gjennomføre reise
 • planlegge transport og overnatting
 • forstå fremmed valuta
 • møter med ulike mennesker 

Studieturene vil være en spennende del av læringen, utfordringene og mestringen for elevene. Det vil være ekstra assistenter med på disse turene, slik at vi hele tiden er sikre på at å ivareta elevene på en god måte og at de føler seg trygge, samtidig som de også får muligheten til å prøve nye ting. Slik vil de få mest mulig ut av reisen. 

Kortere turer i lokalområdet

Vi vil også reise på kortere turer i lokalområdet, det kan være både ute i friluftsliv, studiebesøk og kulturelle turer til ulike arrangementer. 

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter tre netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Kristin Bjørke

Assisterende rektor/ lærer på Livsmestring

Kristin har utdanning innen statsvitenskap og som lærer. På Sund har hun jobbet som lærer for utenlandske elever og som assisterende rektor. Hun er opptatt av å gi elevene ansvar og har et stort engasjement for folkehøgskolens historie og verdier. Trebarnsmor som er glad i å lese og turne.

Kristin er vikar som assisterende rektor våren 2020, og fra skoleåret 2020- 2021 lærer på linja Livsmestring. 

Epost: kristin.bjoerke@sundfhs.no
Telefon: 913 36 573
Facebook

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.- 13. oktober
 • Studiereise for Solidaritet, Regnskog, FN, Jazz og Foto i oktober og/eller november 
 • Juleferie 19. desember - 6.januar
 • Studiereise for Idrett Afrika, Sportsfiske og Foto i januar og/eller februar
 • Turne for Jazz, Regnskog, Solidaritet og FN i januar og/eller februar
 • Vinterferie for de fleste 17.- 23. februar
 • Familiedag 21. mars
 • Påskeferie 4.- 14. april
 • Skoleslutt 10.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge fem valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mellom, spesielt om ettermiddagen.

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID TIL ENGASJEMENT! Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljø og kultur. Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. Et variert år med mye innhold og tid til engasjement.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Begynn på folkehøgskole i januar!

Angrer du på at du ikke valgte folkehøgskole i august? Eller har du kun tid til å gå på folkehøgskole et halvt år? Sjekk ut ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Aktiv bo og fritid

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Musikk Bo Fritid

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
Helårskurs9 t/ukeKristen

Bu og fritid

Fjordane folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Arbeidstrening

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Bu og fritid

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Tilrettelagt Rønningen

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Aktiv hverdag - Botrening

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs29 t/ukeKristen

Aktivt Friluftsliv og Botrening

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
HelårskursKristen

Kreativ Livslære

Bjerkely folkehøyskole
Kontakt skolen
Helårskurs16 t/ukeKristen

Friluftsliv Ingen grenser

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Allround

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Botrening

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen