Idrett, friluftsliv og frivillighet

Søk på linjen
Ledig plass

Liker du å være i aktivitet, spre idrettsglede og skape mestringsfølelse? Er du glad i natur og det enkle livet rundt bålet? Vil du lære hvordan idrett kan bidra til utvikling?

 

Vi trener, drar på turer og har det gøy, samtidig som vi bidrar til at andre kan være i aktivitet. Idrettens samfunnsrolle i Norge og Afrika og hvordan idrett kan skape samhold, engasjement og kompetanse er viktig på linja.

 

Idrettsglede

Vi skal ha det moro, og samtidig bidra slik at andre kan oppleve den samme idrettsgleden.

Allsidighet

I tillegg til allsidig idrettsaktivitet har vi en filosofi om å være allsidig på flere områder enn bare idrett, og på Sund jobber vi med mange spennende tema knyttet til kultur, internasjonalt engasjement og miljø.

Frivillighet

Norsk idrett er tuftet på frivillighet, og vi er med som trener på allidrett og turn. Vi deltar også som frivillig på et eller flere, større arrangement i løpet av året. Femundløpet eller World Cup i langrenn/hopp.

Studietur til Sør-Afrika og Zimbabwe

Vi reiser til sørlige Afrika i 4 uker. Du opplever en rik kultur med en interessant historie. Deler av oppholdet tilbringer du hos en vertsfamilie hvor du deltar i det daglige livet hos familien.

I løpet av turen får du prøve lokale idretter som cricket og rugby, danse til fengende afrikanske rytmer, smake lokal mat, nyte solnedgangen på safari og utforske en helt ny og spennende kultur.

Les mer om linjen på vår hjemmeside

Er du glad i ulike former for idrett, og ser at livet er mer enn egentrening? Vil du bli i god form og bruke idretten til noe bra for samfunnet? Kom til Idrett, friluftsliv og frivillighet.

Dette vil du lære

 • Aktiviteter på linja
  • Fjellturer og kajakkturer
  • Lek
  • Ski og langrenn
  • Basistrening – Styrke, utholdenhet og bevegelighet
  • Ballidretter
  • Turn
  • Klatring
  • Turforberedelser

Våre forventninger til deg

Det kreves ingen forkunnskaper til denne linjen, men vi forventer at du har lyst til å prøve mange forskjellige aktiviteter. Du er nysgjerrig på livet og andre mennesker. Dette er et år som vi skal vokse på, og for å lykkes med det, så trenger vi:

 • interesse
 • engasjement
 • tilstedeværelse

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Aktiv Afrika er opptatt av idrett for utvkling. Sund folkehøgskole har i samarbeid med Norges Idrettsforbund arbeidet med dette i mange år, og tar imot utvekslingselever hvert år. Studieturen til Aktiv Afrika går Zimbabwe og Sør-Afrika der vi blant annet besøker og lærer av de afrikanske idrettsorganisasjonene vi samarbeider med. 

I Afrika skal vi også trene sammen med lokale ungdommer, kanskje spille fotballkamp eller lære oss å spille netball?

I tillegg blir det tid til en Safari-tur, og kanskje en fantastisk kanotur på Zambesi. 

 

Fellesturer i Norge

Vi har to fellesturer på skolen. Da reiser og blir bedre kjent med det fantastiske landet vi bor i.

Starter året med fjelltur

Felles bli-kjent-tur. Vi reiser til en fjellhytte en liten time unna skolen. Der går vi en kort fjelltur, og har aktiviteter inne og ute. Noen kan sove i telt eller gapahuk, mens andre kan sove inne i hytta. Vi blir på hytta i to dager, og det er en fin måte å bli kjent på. 

Avslutter året ved kysten

Felles avslutningstur. Da reiser vi vanligvis til kysten, og da til det fredede fiskeværet Sør-Gjæslingan på Namdalskysten. Vi kjører nordover, og tar båt en drøy time ut i havgapet. På Sør-Gjæslingan er vi for oss selv. Vi bor i rorbuer, vi fisker, ror, går tur, fyrer i ovnen, leker, lærer og koser oss sammen. Turen til Sør-Gjæslingan er en fantastisk avslutning på et minnerikt folkehøgskole-år. 

 

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter to netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og nyter å være sammen i havgapet. 

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Bli-kjent tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en Bli-Kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, og ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen. 

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

bildetekst

Vegard Haugseggen

Lærer

Svært positiv kar som elsker å være i aktivitet. Han har tidligere jobbet på barneskole og videregående. Vegard har også arbeidet som idrettsfrivillig i Zimbabwe i 10 mnd. Vegard er glad i friluftsliv og fiske. 

Epost: vegard.haugseggen@sundfhs.no
Telefon: 911 79 618
Facebook
Blogg

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene på kort varsel.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker  med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.10 - 13.10
 • Juleferie 19.12 - 6.1
 • Vinterferie for de fleste 17.02 - 23.02
 • Påskeferie 4.04 - 14.04
 • Skoleslutt før 17. mai 2020
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 3 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge tre valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka.
Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker og varierer derfor litt fra år til år, og vi kan ikke love at akkurat de samme valgfagene kommer hvert år.

Aksjonsforskning

I samarbeid med Framtiden i Våre Hender, driver Sund et prosjekt der elevene undersøker hvordan vi driver skolen. Hvor mye reiser vi? Hva spiser vi? Hvor mye kaster vi av mat? Hvordan endre dette?

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID FOR ENGASJEMENT!

Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljøspørsmål

og kunst og kultur. 

Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. 

 

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Fra kr 119 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Avslutningstur til Sør-Gjæslingan
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Bli-kjent tur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Sør-Afrika og Zimbabwe
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 000,-
(11 900,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Kajakker
 • Gymsal
 • Treningsrom
 • Fotballbane

Dette utstyret må du stille med selv

Vi anbefaler at du har med deg

 • ski
 • sykkel
 • turutstyr
 • treningstøy og sko
 • svømmetøy
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Folkehøgskoleåret ble viktig for meg

– Folkehøgskolen har en sosial profil og en fellesskapstanke som ligger mitt hjerte nær, sier Marit Breivik. I dag snakker hun fremdeles om sitt år ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

KRIKLedig plass

KRIK

Sagavoll Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Sport & Outdoor: Australia - New ZealandFullt

Sport & Outdoor: Australia - New Zealand

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen
Idrett og villmarkFullt

Idrett og villmark

Hedmarktoppen folkehøyskole
Helårskurs19 t/ukeKristen
Idrett AustraliaLedig plass

Idrett Australia

Molde Folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen
Idrett.Ball.Sør-AfrikaLedig plass

Idrett.Ball.Sør-Afrika

Sunnmøre Folkehøgskule
HelårskursKristen
Adventure Action SportLedig plass

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs16 t/ukeKristen
Idrett Safari Sør-AfrikaKontakt skolen

Idrett Safari Sør-Afrika

Molde Folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen
Idrett friluft Sør-AmerikaLedig plass

Idrett friluft Sør-Amerika

Rødde folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeKristen
Sport Adventure Australia Sri LankaLedig plass

Sport Adventure Australia Sri Lanka

Sunnfjord Folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeKristen
Idrett Adventure Sri LankaLedig plass

Idrett Adventure Sri Lanka

Molde Folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeKristen
Crosstrening og Beachvolley - BaliLedig plass

Crosstrening og Beachvolley - Bali

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
ToppidrettLedig plass

Toppidrett

Rønningen folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen