Til hovedinnhold
Ledig plass

Prøv nye idretter og gled deg til et år med mange spennende aktiviteter inne og ute. Kiting, klatring, kajakkturer, ballspill, styrketrening helt uten utstyrspress! Fabelaktig studiereise til Afrika.

 

På skolen har vi egen gymsal, styrkerom, fotballbane og fitnessrom. Vi ligger ved fjorden og skolen har 10 kajakker med fullt utstyr. I nærmiljøet er det sandvolleyballbane, idrettshaller med helt ny klatrehall, turnhall, svømmehall og innendørs løpebane. 

Årsplan

De første ukene på skolen er fylt med mye aktivitet, og vi jobber med å bli godt kjent. Vi spiller sandvolleyball, drar på dagsturer, padler kajakk, spiller fotball og mye annet.  Fø høstferien drar vi på lengre turer i to uker. En av ukene er satt av til kajakktur, mens den andre er satt av til fjelltur.

Tiden mellom høstferien og jul jobber vi mer med frivillighet. Vi lærer oss å være trenere, og er med som trenere hos lokale idrettsklubber. Vi drar også på et større arrangement for å være frivillig. Det blir også mye aktivitet inne i skolens gymsal og styrkerom. Hvis høststormene er bra, hender det vi tar ut kajakkene for å surfe litt, og/eller tar brattkortet innendørs.

Før jul begynner vi å jobbe med studieturen, og planlegger den innimellom all julekosen.

Etter jul drar vi på studietur til Zimbabwe og Sør-Afrika. Grunnet situasjonen i Zimbabwe kan det hende at vi endrer reisemål til Zambia, men innholdet vil i stor grad bli det samme.

 Etter vinterferien prøver vi å få til så mye vinteraktivitet som mulig. Det blir langrenn, skøyter, kiting, topptur osv.

Etter påske gjør vi alt som er gøy som vi ikke har rukket enda. Vi drar i klatrepark, dagstur på sykkel, svømming, friidrett m.m.

Les mer om linjen på vår hjemmeside

Er du glad i ulike former for idrett, og ser at livet er mer enn egentrening? Vil du bli i god form og bruke idretten til noe bra for samfunnet? Kom til Idrett Afrika - uansett grunnform!

Dette vil du lære

 • Volleyball, fotball, kanonball
 • Grunnleggende klatring/brattkort 
 • Aktivitetlederkurs
 • Kajakk/våttkort
 • Surfing
 • Paintball
 • Zipline
 • Kiting
 • Alpint, snowboard, langrenn, ishockey, aking
 • Styrketrening, egentrening, utholdenhetstrening
 • Full fart og morsomme aktiviteter
 • Turning i turnhall
 • Friluftsliv: Sykkeltur, kanotur, grottevandring, klatring inne og ute, toppturer i fjellet, overnatting i snøhule, isklatring 

Våre forventninger til deg

Det kreves ingen forkunnskaper til denne linjen, men vi forventer at du har lyst til å prøve mange forskjellige aktiviteter. Du er nysgjerrig på livet og andre mennesker. Dette er et år som vi skal vokse på, og for å lykkes med det, så trenger vi:

 • interesse
 • engasjement
 • tilstedeværelse

Sør-Afrika og Zimbabwe

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli med på en fantasisk studietur til Afrika!

Idrett Afrika er opptatt av mer enn bare idretten, og vi ønsker å se hvilken rolle idretten har i samfunnet. I Zimbabwe møter vi ledelsen i idrettsforbundet, og opplever hvordan idretten fungerer i Zimbabwe. I løpet av turen skal vi prøve idretter som cricket og rugby.

I løpet av studiereisen skal vi også bo hjemme hos vertsfamilier. For å bli kjent med en kultur er det viktig å komme tett på. I vertsfamilien vil du få opplevelser du aldri vil kunne få oppleve på en vanlig reise, og familiene er gode venner av læreren og/eller tidligere idrettsfrivillige, fra Zimbabwe/Zambia, som har vært elever på Sund.

Vi avslutter turen i Victoria Falls, og her får du oppleve et av naturens syv underverker på nært hold. Er du glad i adrenalin kan du kaste deg utfor Victoria Falls Bridge med en strikk rundt beina og stupe ned mot den strie elva.

Safari står på timeplanen og vi drar over til Botswana og Chobe nasjonalpark. Her får du sett det meste som finnes av store dyr i Afrika. Nesehorn finnes ikke i parken, men er du heldig får du se både løve og/eller leopard rusle ved siden av bilen. På safarien overnatter vi i teltleir inne i nasjonalparken, og løvene står ofte for lydshow utover kvelden og natta. 

Dette er en tur hvor du får oppleve et fantastisk land på innsiden, se kulturen på nært hold og lære masse om deg selv og andre.

 

Turer i Norge

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av året drar vi på flere små og litt større turer. Vi drar på kajakktur, fjelltur, skitur, sykkeltur og på våren padler vi ut til en av de største hulene i Nord-Europa.

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter tre netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Vegard Haugseggen

Lærer, Idrett Afrika

Vegard er en positiv kar som elsker å være i aktivitet. Før han kom til Sund jobbet han noen år på barneskole og videregående. Han har også hatt et opphold som idrettsfrivillig i Zimbabwe i 10 mnd. Vegard er svært glad i friluftsliv og driver med tursykling store deler av sommeren.

Epost: vegard.haugseggen@sundfhs.no
Telefon: 911 79 618
Facebook
Instagram: @vhaugseggen

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.- 13. oktober
 • Studiereise for Solidaritet, Regnskog, FN, Jazz og Foto i oktober og/eller november 
 • Juleferie 19. desember - 6.januar
 • Studiereise for Idrett Afrika, Sportsfiske og Foto i januar og/eller februar
 • Turne for Jazz, Regnskog, Solidaritet og FN i januar og/eller februar
 • Vinterferie for de fleste 17.- 23. februar
 • Familiedag 21. mars
 • Påskeferie 4.- 14. april
 • Skoleslutt 10.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge fem valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mellom, spesielt om ettermiddagen.

Aksjonsforskning

I samarbeid med Framtiden i Våre Hender, driver Sund et prosjekt der elevene undersøker hvordan vi driver skolen. Hvor mye reiser vi? Hva spiser vi? Hvor mye kaster vi av mat? Hvordan endre dette?

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID TIL ENGASJEMENT! Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljø og kultur. Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. Varierte dager med mye innhold og tid til engasjement.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Fra kr 119 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur til Sør-Gjæslingan
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Sør-Afrika og Zimbabwe
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turer i Norge
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 000,-
(11 900,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Gymsal med alt utstyr, godt utstyrt treningsrom, utendørs fotballbane. Fellesutsyr til friluftsliv. Vi benytter den flotte turn-hallen i Campus Steinkjer samt den store idrettshallen på Inderøy når det er behov for det. Det er også mulig å låne noe personlig utstyr på skolen eller i kommunens flotte tilbud BUA. Der har de både langrennski og slalomutstyr som de låner ut gratis. 

Dette utstyret må du stille med selv

På Idrett Afrika er vi opptatt av å fjerne utstyrsjaget. Det viktigste er aktivitet, og ikke hva slags utstyr du har. 
Vi hjelper til med utlån av utstyr sammen med BUA

Utstyr som elevene må ha:

 • Turutstyr (inkluderer sekk på ca. 50 - 80 liter)
 • Liggeunderlag og sovepose (3-sesongs, dvs at du kan sove ok i den ned til rundt - 5 grader)
 • Sykkel
 • Ski
 • Svømmetøy/badetøy
 • Treningsklær for aktivitet ute og inne
 • Turkniv, tallerken, turkopp og lignende
 • Lakenpose

Vi sender deg en fullstendig pakkeliste. 

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Kristin Selbervik Lund, Idrett Afrika

På Sund har du har tid til alt. Tid til å gjøre ingen ting, tid til å sole deg på plenen, tid til å øve 6 timer hver dag, tid til å trene, tid til å tenke, undre, være forelska, være glad, være sint, gråte og le. Tid til å være deg selv.

Fra bloggen

- Folkehøgskoleåret ble viktig for meg

– Folkehøgskolen har en sosial profil og en fellesskapstanke som ligger mitt hjerte nær, sier Marit Breivik. I dag snakker hun fremdeles om sitt år ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

ALL IN - It's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

TURN (Sør-Afrika)

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett - Piste - Sør-Afrika

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Idrett og villmark

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs28 t/ukeKristen

Trening, friluftsliv, reise

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Australia Multisport

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Crosstrening og Beachsport - Bali

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Crosstrening og ballspill - Bali

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

KRIK - Volleyball og Ski

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Sportmix: Maldivene

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen