Til hovedinnhold

Historisk håndverk (høst 2022)

Søk på linja
Ledig plass

Du får en innføring i tradisjonelt håndverk som lafting, smiing og nålebinding. Vi lager verktøy, syr og holder på med treskjæring i unike omgivelser på middelaldergården Stiklastadir.

Samarbeid med Stiklastadir middelaldergård

Vi har undervisning både på Sund folkehøgskole og på Stiklestad. På Stiklestad foregår det meste av undervisningen på middelaldergården Stiklastadir, både i langhuset, ute, og i de ulike verkstedene. 

Fellesturer og friluftsliv er en del av innholdet på linja. Vi skal overnatte, lage mat og skyte med pil og bue på middelaldergården Stiklastadir.

Historisk handverk og praktisk arbeid

Vi går ut i skogen, gjør opp ild på gammelt vis, og lærer å finne materialer som vi kan forme til gode bruksgjenstander. Vi lærer å lage eget verktøy, som vi kan bruke i det videre håndverket. Vi prøver oss på middelalderens tekstilteknikker, som for eksempel plantefarging av garn. Du får en bred innføring i historisk hndverk, middelalderkulturen og naturens ressurser gjennom praktisk arbeid.

På skogstur for å lære gammel kunst fra vikingtiden:

 

Bred kompetanse

Det første halvåret får du en smak av de ulike teknikkene og materialene. Velger du å gå det neste halvåret får du mulighet til å fordype deg i de temaene du synes er mest interessant. 

Lærerne har kompetanser på flere felt innenfor historisk håndverk, som tekstil og skinn, tømring, smiing og trearbeid. Kunnskap om verktøy og materiale er viktig. Vi jobber praktisk, og lærer av å feile og lykkes.

Hel- og halvårslinje

Vi tilbyr Historisk hndverk som halvårslinje fra august- desember eller januar- mai. Det er mulig å forlenge halvårslinje og gå hele skoleåret.
Mer info: https://www.sundfhs.no/historisk-handverk-halvaar-hoest/.

Denne linja passer for alle som liker å holde på med praktisk arbeid. Om du er ferdig med videregående for lenge siden, eller har droppet ut spiller ingen rolle. Det viktigste er at du er motivert.

Dette vil du lære

 • å jobbe med øks, pjål og andre gamle håndverktøy
 • å smi knivblad og andre verktøy i gammeldags smie
 • å lage egne bruksgjenstander i skinn og andre naturlige tekstiler
 • å finne de riktige materialene i naturen
 • lafting og andre byggeteknikker med øks
 • om middelaldekultur og dagligliv i middelalderen
 • innføring i museumsdrift og bygningsvern

På halvårslinjen får du innføring og noe fordypning i temaene.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert og er åpen for å lære. Du trenger ikke spesiell kunnskap fra før. Har du allerede erfaring eller kunnskap ta med deg det du liker å jobbe med, så kanskje vi kan bruke dette i undervisningen.

Historisk håndverk er en linje som passer til de aller fleste. Ta gjerne kontakt med oss hvis det er noe du lurer på.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

På denne linja skal vi på to studiereiser. Reisemålene er ikke helt klare, men i høstsemesteret reiser vi rundt i Norden i en to ukers periode, og på vårsemesteret tar vi en kortere studiereise i Norge.

Høst: Studiereise i Norden

På høsten reiser vi hovedsakelig i Norden. Stiklestad har gode kontakter med personer og institusjoner rundt om i Norden som jobber med historisk handverk og historieformidling. Eksempler på steder vi kan besøke er verkstedene i Nidarosdomen, Bygdøymuseet i Oslo og den enorme kongehallen fra vikingstiden i Roskilde, Danmark.

Vår: kortere studiereise i Norge

På våren vil vi ta en kortere tur i Norge. Vi kan bruke turen til å snuse på håndverk vi ikke har kommet innom så langt, eller vi kan fordype oss mer i allerede kjente ting. Kanskje besøker vi studiesteder som kan være spennende for den som vil fordype seg videre i håndverk etter folkehøgskoleåret.

Sund folkehøgskole er opptatt av å ha godt innhold og faglig opplegg på studieturene. Studiereisen gir mulighet for fordypning og nysgjerrighet. 

De som går halvårslinje (enten høst- eller vårsemesteret) skal på én studiereise, mens de som skal gå et helt år får være med på to reiser. Vi har fokus på å reise miljøvennlig, og tar derfor ikke fly på denne linja, men reiser med tog eller buss.

Kristin Bjørke

Lærer på Historisk håndverk

Kristin har utdanning innen statsvitenskap og som lærer. På Sund har hun jobbet som lærer for utenlandske elever, som assisterende rektor og nå som lærer på Historisk håndverk. Hun er opptatt av å gi elevene ansvar og har et stort engasjement for folkehøgskolens historie og verdier. Trebarnsmor som er glad i å lese, drive med håndarbeid og turne.

 

Epost: kristin.bjoerke@sundfhs.no
Telefon: 913 36 573
Facebook

Øystein Viem

Lærer, Historisk håndverk

Øystein er håndverker og museumsformidler på Stiklestad Nasjonale Kultursenter, og her på Sund er han lærer på linja Historisk håndverk. Han er tusenkunstner når det kommer til håndverk, og er opptatt av gjenbruk av gamle ting og materialer. Vi synes det er fint å ha Øystein her på Sund, som bidrar med sitt fag og sin kunnskap, både på og utenfor linja.

Velkommen til folkehøgskolen med TID TIL ENGASJEMENT! 
Sund er spesielt opptatt av: økologisk bærekraft, kultur og internasjonal solidaritet. Hos oss utvikler du deg både faglig og som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. Vi er en frilynt skole der alle er like velkomne. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 57 400,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: To studiereiser: Norden og Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 57 400,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 57 400,-
(11 480,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi samarbeider med Stiklestad nasjonale kultursenter, og middelaldergården Stiklastadir. De har utstyret vi trenger, resten av utstyret lærer du å lage selv på linja. Har du noe spsesielt utstyr du ønsker å ta med eller som jobber med eller ønsker å jobbe med, ta det gjerne med.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Fra folkehøgskole til jobb som kjøkkensjef

Syriske Zyad kom til Norge for seks år siden. Da han reiste fra hjemlandet som 20-åring, hadde han aldri laget mat selv. I dag er ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen