Til hovedinnhold
Koronaviruset og folkehøgskolene
Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!
Ledig plass

Foto er lidenskap, endrer verden, bekrefter den, påvirker og forteller historier. Vi lærer deg håndverket og å se verden gjennom fotografiet. Målet med året er at du får en portofolio du er stolt av.

Det gode bildet formidler en god historie - det har et innhold som berører.

På Sund utvikler du et visuelt språk til å fortelle de historiene du har på hjertet. 

Fotografering som livsstil

Både foto og folkehøgskole handler om møter, om mennesker og om å tolke det som skjer rundt deg. Det handler om å være tilstede og om å se. Noen ganger må du legge fra deg kamera for å få tatt de beste bildene. Vi jobber mot at du skal finne din stemme innen faget.

Kamerateknikk og bildebehandling

På Sund folkehøgskole får du mange fotofaglige utfordringer. Du lærer å beherske kameraet, digital bilderedigering med Photoshop og mørkeromsarbeid. Vi arbeider i studio og på location.

Skoledagene er varierte, vi holder høyt tempo for det er mye som skal læres. Utprøving av ulike fotografiske teknikker og innholdsutvikling går hånd i hånd. 

Komposisjon og innholdsutvikling

Bli en del av et miljø der du kan jobbe i dybden.

Studiereiser til Japan og Europa

Vi pakker sekken og reiser til Japan. Der gjør vi et dypdykk inn i asiatisk design, teknologi, kunst og fotografi. Japan er estetikkens høyborg, og vi gleder oss enormt til å reise dit! Om høsten reiser vi landeveien til en flott Europeisk storby. Du er med på å bestemme hvor vi skal dra! København? Paris? Berlin kanskje?

Studietur til Japan!

Les mer om linjen på vår hjemmeside. 

Linja passer både for deg som har fotografert mye før, og for deg som er nybegynner. Alle får personlig veiledning på sitt nivå. Det viktigste er at du har lyst til å ta bilder, og lære mer!

Dette vil du lære

 • Kamerateknikk
 • Hvordan formidle ditt innhold i bildene
  • komposisjon
  • bruk av lys og mørke
  • fargebruk i bilder
 • Digital bildebehandling
  • Photoshop
 • Studio
  • Bruk av stativ
  • Bruk av kunstig lyssetting
 • Sjangerfoto
  • kunstfoto
  • modellfoto
  • dokumentarfoto
  • naturfoto
  • studiofotografering
  • reklamefoto
 • Reisekunnskap
 • Jobbe selvstendig med prosjekter

Våre forventninger til deg

 • interesse
 • engasjement
 • tilstedeværelse

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 16 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Foto reiser på studietur til Japan. 

Etter jul reiser vi på en fantastisk studiereise til Japan, og da først og fremst til Tokyo. Her skal vi gjøre et dypdykk inn i det som rører seg av kunst, teknologi og design.

Japan er i front innen design i verden, og vi lærer mye av å gå på kunstutstillinger, snakke med lokale fotografer og suge inn stemning, farger og andre kulturinntrykk.  

På studiereisen jobber alle elevene med et individuelt fotoprosjekt. Dette er et prosjekt som du utformer i samarbeid med fotolæreren, og under hele reisen får du tilbakemeldinger som hjelper deg å gjennomføre prosjektet med stil.

På studiereisen blir klassen godt kjent med hverandre. Du vil oppdage hvordan møtet med en ny kultur endrer både deg og dine medelever.

Etter studiereisen sitter du igjen med fulle minnekort, både i hodet og i kameraet, og det masse som skal bearbeides i ukene som kommer.

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur til Sør-Gjæslingan

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sør-Gjæslingan er et fredet fiskevær helt nord på Trøndelagskysten. Alle på skolen reiser dit helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter tre netter, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er på Sør-Gjæslingan. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Janne Amalie Svit

Lærer, Foto Japan

Janne utdannet fotograf fra England. Hun har jobbet som profesjonell fotograf før hun begynte som lærer på Sund folkehøgskole, og driver blant annet kunstfotofirmaet SvitHaseth. Janne er energisk og veldig blid!

Epost: janneamalie.svit@sundfhs.no
Telefon: 926 47 162
Facebook
Instagram: @jannesvit

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2019-2020

 • Skolestart lørdag 24. august
 • Høstferie 5.- 13. oktober
 • Studiereise for Solidaritet, Regnskog, FN, Jazz og Foto i oktober og/eller november 
 • Juleferie 19. desember - 6.januar
 • Studiereise for Idrett Afrika, Sportsfiske og Foto i januar og/eller februar
 • Turne for Jazz, Regnskog, Solidaritet og FN i januar og/eller februar
 • Vinterferie for de fleste 17.- 23. februar
 • Familiedag 21. mars
 • Påskeferie 4.- 14. april
 • Skoleslutt 10.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av et år. Alle må velge fem valgfag, de fleste velger flere.
Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mellom, spesielt om ettermiddagen.

Band for alle

Dette valgfaget er åpent for alle som vil. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer, eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrument, og så setter vi igang!

Dans

Dans - det vil si salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette er et eller flere valgfag som vi har hatt lenge på Sund. Populært og morsomt!

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og her er mangfoldet stort.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Friluft og uteaktivitet

Skiturer, slalåmturer, overnattingsturer på fjellet. Dette er et valgfag for deg som liker å være ute, og trives med snø og vinter. Faget legges opp etter hva dere som er elever ønsker.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kvartærgeologi

Dette er et praktisk fag der vi reiser rundt i nærområdet med spade og hakke, og lærer om hva som befinner seg i jordsmonnet omkring oss. Et valgfag som kombinerer teori, turer og praktisk lærdom.

Litteratur

Vi velger litteratur som ingen har lest fra før, og vi leser både i plenum og hver for oss mellom valgfagstimene. Da blir det spennende å møtes for å diskutere og prate om bøkene vi leser.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Da er det mange ting som er lurt å kunne, og vaktmesteren lærer deg det viktigste! Populært og viktig valgfag!

Ski og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren. Hovedaktiviteten er langrenn, men det blir også en tur i slalombakken.

Skrivekurs

På skrivekurset jobber vi med skjønnlitterære tekster innenfor de fleste sjangere. Du får oppgaver som stimulerer og utfordrer kreativiteten og skrivelysten.

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

TID TIL ENGASJEMENT! Sund er en skole som bryr seg. Vi er spesielt opptatt av: internasjonal solidaritet, miljø og kultur. Bli med på et eventyrlig opphold, der du utvikler deg som menneske samtidig som latter og felleskap er en viktig del av hverdagen. Et variert år med mye innhold og tid til engasjement.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 119 600,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur til Sør-Gjæslingan
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Japan
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 600,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 600,-
(11 960,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Mørkerom
 • Fotostudio

Dette utstyret må du stille med selv

 • Speilrefleks-kamera
 • Bærbar datamaskin
 • Photoshop
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Margit Rønning Omholt, Foto

Etter et år fylt med stor læringsglede og mestringsfølelse, valgte jeg foto som videre utdanning. Rent fotografisk fikk jeg en god innføring i teknikk og jeg begynte å finne en slags stil jeg likte. Jeg fikk lære om gode fotografer som inspirerer meg

Margit Rønning Omholt, Foto, elev 2017-2018
Cathrine Gjerdingen Larsen, Foto

Oppgavene vi har fått har vært krevende, morsomme, kjedelige og utfordrende. Vi har gjort mye morsomt sammen, og hjulpet hverandre på veien.

Cathrine Gjerdingen Larsen, Foto, elev 2015-2016
Jakob Brandal Østringen, Foto

Vi hadde ein flott klasse og ein utrolig dyktig og varm lærer i Janne. Vi fikk dele så mange fantastiske augeblikk med kvarandre som eg er så lykkelig for eg har no. Det å få dele Japan med ein så flott gjeng er eg så glad for at eg fikk gjere!

Fra bloggen

Begynn på folkehøgskole i januar!

Angrer du på at du ikke valgte folkehøgskole i august? Eller har du kun tid til å gå på folkehøgskole et halvt år? Sjekk ut ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Foto - New York

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Foto- og bildekunst: Frys tiden

Svalbard folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Klassisk fotografi

Fana folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fotojournalistikk

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten analogt

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotografi

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto og backpacking extreme

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Foto Villmark - Island/USA

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen