Til hovedinnhold

Ekspedisjon og eventyr

Søk på linja

Bli med på ekspedisjon høst, vinter og vår. Kajakk, fjellski, klatring og fjellturer med overnatting i telt og hytte. Tur og idrettsglede står i fokus.

Et år for deg som er glad i å være ute på tur, men som også vil utforske andre idretter og aktiviteter. Vi skal besøke noen av de store og vakre nasjonalparkene i Norge, og du skal få oppleve noen av de godt skjulte perlene som vi har i Trøndelag.

I løpet av året skal vi på 2-3 ekspedisjoner, og vi skal forberede oss godt til disse turene.
Hva vi fyller resten av året med, finner vi ut underveis. Her skal vi ha tid og rom til å gjøre det spontane og utnytte muligheter som dukker opp underveis.

Dette har vi gjort tidligere: 

I forkant av turene planlegger vi godt, og forbereder oss både mentalt og fysisk på turene.

Grunntrening er viktig

Vi bruker god tid på grunntrening, og har fokus på styrke, utholdenhet og bevegelighet. Grunntrening er viktig for å unngå skader på tur, og vi ønsker at du som elev føler på glede og overskudd ved å være ute på tur.

Er du redd for at terskelen for å starte på linja er høy trenger du ikke bekymre deg! Vi tar hensyn til alle elevene sitt nivå, og alle, får noe å bryne seg på og stor mestringsfølelse!

Dette vil du lære

 • Orientering, alle årstider, terrengtyper og vær
 • Grunnleggende trening. Fokus på kondisjon og styrke for å være best mulig rustet til lengre turer.
 • Skadeforebyggende trening og hvordan unngå skader på lengre turer.
 • Langrenn og dagsturer med fjellski
 • Bålfyring
 • Graving av snøhule og nødbivuakk
 • Klatring - du kan ta brattkort
 • Kajakkpadling - du kan ta Våttkort
 • Vurdering av skredterreng og skredfare.
 • Turledelse

Våre forventninger til deg

Du er aktivt til stede og gjør så godt du kan! Du er omsorgsfull og tar hensyn til de rundt deg. 

Blåfjella Skjækerfjella nasjonalpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dager

Dette er en fantastisk skitur gjennom en av Norges største nasjonalparker, Blåfjella- Skjækerfjella nasjonalpark. 10 dager i vill natur med ski, pulk og sekk. Overnatting i telt, snøhule og hytte. Fokus på ferdsel i fjellet på vinteren, skred, snøhule, nødbivuakk og overlevelse i krevende situasjoner. 

Børgefjell

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 dager

I september drar vi på en 10 dager lang fottur i fjellet. Planen er å krysse Børgefjell nasjonalpark fra nord til sør, men som elev har du mulighet til å være med å påvirke hvor vi drar, og hvor lenge vi er på tur. Underveis på denne turen skal vi lære grunnleggende orientering, rutiner på tur, fiske, samarbeid og mye mer.

Vi drar dit klassen vil - 10 dagers tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Tur nummer to bestemmes i veldig stor grad av deg og dine medelever. Den kan vare inntil 10 dager, og dere bestemmer hvor og når vi skal dra på tur. Her er mulighetene mange, og fremkomstmiddel kan tilpasses etter sesong og ønsker. Kanskje går vi Norge på tvers eller sykler kystriksveien?

bildetekst

Turer i Norge

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av året drar vi på flere små og litt større turer. Vi drar på kajakktur, fjelltur, skitur, sykkeltur og på våren padler vi ut til en av de største hulene i Nord-Europa.

Fellesturer i Norge

I tillegg til studieturene på linjene, reiser alle elevene på Sund på minst to fellesturer hvert år. Den første turen er en fjelltur der vi overnatter to netter i hytter og telt i fjellheimen. Vi går en tur, og blir kjent med hverandre både på turen over fjellet og ikke minst i samværet på hytta og i gapahukene rundt hytta.

Den andre store fellesturen er mot slutten av skoleåret. Da reiser vi til Sør-Gjæslingan. Det er et fredet fiskevær på Namdals-kysten, og det ligger en time med hurtigbåt fra Namsos. Her fisker vi, lager mat sammen, bor i rorbuer, har leirbål og koser oss i de lyse vårnettene i Trøndelag. 

Bli-kjent-tur i fjellet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I løpet av de første ukene reiser alle på skolen på en bli-kjent tur. Formålet er enkelt, vi skal som du forstår forsøke å bli litt bedre kjent med hverandre, både elever og ansatte. Ofte er det bedre å gjøre dette borte fra skolen, mens man skaper opplevelser sammen.

Vi kjører buss en liten time fra skolen, og kommer til en hytte der det er plass til mange, men ikke alle. De som vil bygger gapahuk og bor utenfor hytta, man kan også bo i telt. Vi går en fjelltur, vi lager mat sammen, vi synger, konkurrerer, koser oss og nettopp - vi blir kjent. 

Det er rett og slett en fin start på skoleåret. 

Avslutningstur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Sund folkehøgskole har i mange år hatt en felles avslutningstur til den vakre kysten i Trøndelag. Alle på skolen reiser helt mot slutten av skoleåret. Vi overnatter sammen, bor i rorbuer, fisker, lager mat på bål og finner på sprell i de lyse trøndernettene. Vi nyter rett og slett omgivelsene og hverandre. En veldig fin avslutning på året, for både elever og ansatte.

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det egentlig er Trøndelagskysten. Du må rett og slett bli med og se selv. 

Vegard Haugseggen

Lærer, Ekspedisjon og idrett

Vegard har studert bevegelsesvitenskap og pedagogikk ved NTNU, jobbet som trener i både turn og langrenn, jobbet som idrettsfrivillig i Zimbabwe og elsker de fleste aktiviteter både ute og inne. Han har gjennomført flere lange sykkelturer, blant annet Norge på langs og i Europa (19 land og 6000 km). Det viktigste for Vegard er at elevene trives, opplever idrettsglede, mestring og utfordringer.

Epost: vegard.haugseggen@sundfhs.no
Telefon: 911 79 618
Facebook
Instagram: @vhaugseggen

Ukene på en folkehøgskole varierer, og fordi vi styrer oss selv kan vi være fleksible og endre planene når det er behov.

I tillegg til vanlig ukeplan har vi: 

 • linjeuker med bare linjefag
 • ekskursjoner for hele skolen eller enkelte linjer
 • temadager med fellesfag noen uker i året
 • valgfagsuke
 • elevstyrt temauke
 • gjesteforelsere og gjestelærere
 • faglig opplegg utenfor skolen som bryter opp ukeplanen
Last ned timeplan som pdf ↓

Planer for skoleåret 2023-2024 (kan endres)

 • Skolestart lørdag 25. august
 • Høstferie 7.- 15. oktober
 • Juleferie fra 14. desember - 8. januar
 • Vinterferie 17.- 25. februar
 • Påskeferie 22. mars - 3. april (oppstart etter ferie: Onsdag 3. april kl 08.00)
 • Skoleslutt 15. mai 2024
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fra 5 til 20 valgfag i løpet av året. Alle må velge minst 3 valgfag, de fleste velger flere. Hver tirsdag er valgfagdag. Det er tilbud om valgfag fire dager i uka. Valgfagtilbudet tilpasses elevenes ønsker, og kan derfor være ulikt fra år til år. Det er stor variasjon og mye å velge mello

Band for alle

Her kan du virkelig få utfolde deg! Dette valgfaget er åpent for alle. Kanskje har du alltid hatt lyst til å prøve å spille trommer eller bassgitar? Her har du muligheten! Du får låne instrumenter.

Bærekraft og miljøfag

Vi går i dybden på spørmål, problemstillinger og dilemmaer knyttet til miljø og bærekraftig utvikling. Det blir foredrag og diskusjoner, og kanskje tar vi oss en tur ut for å se eksempler i naturen.

Dans

Dans – det kan være salsa, merengue, cha-cha-cha, hip hop, moderne dans, swing eller gammeldans? Dette valgfag vi har hatt lenge på Sund. Det er populært og morsomt! Alle kan bli med uansett nivå.

Elevstyrte valgfag

Kan du noe du har lyst til å lære bort til andre? Eller vil du kanskje lære noe nytt sammen med andre elever? Vi har elevstyrte valgfag hvert år, og mangfoldetet er stort. Del dine hobbyer med andre.

Fotball

Vi har egen utendørs fotballban som ligger like ved skolen. Der spiller vi fotball sammen for å ha det artig. Dette valgfaget er herlig hvis du vil røre deg utendørs og ha det gøy med medelever.

Fotochallenge

Dette er et kreativt og åpent valgfag der man leker med kamera, tema og billedmotiv. Faget er organisert slik at man får utdelt et tema som man skal fotografere, med god veiledning.

Gitar for nybegynnere

Tenk å kunne spille gitar! Det ser jo så enkelt ut, men når man skal prøve alene så er det ikke alltid så lett å få det til. Her kan du lære alt fra det mest grunnleggende til å spille fine sanger.

Innebandy

Innebandy er gøy! Vi spiller i gymsalen, og her er det bare egen fart som avgjør. Bli med da vel :)

Jazzkokken

I dette valgfaget kombineres to elementer: jazz og enkel matlaging. Det er jazzlærer som deler sine ferdigheter i salsa, dip og annen enkel håndmat, samtidig som man lytter til ulike typer jazzmusikk.

Kajakkpadling

Sund ligger ved fjorden, og beliggenheten er ideell for kajakkpadling. Du lærer padleteknikk og redningsteknikker. Vi har egne kajakker og utstyr, og hvis du tar et kajakkurs her, får du låne kajakk!

Klatring

Ta brattkort, eller å klatre mer dersom du allerede har erfaring med klatring. Vi tar turen til nærmeste klatrehall, og får opplæring av erfarne instruktører. Dette valgfaget har deltakeravgift.

Kondis

Har du lyst til å komme i god form, eller ønsker du å fortsette å holde deg sprek og aktiv? Da har du kommet til riktig valgfag. Her er det høyt tempo og mulighet å få tatt seg skikkelig ut.

Kunstfag

Vi samarbeider med Nils Aas Kunstverksted som har kunstvalgfag for elevene. Det kan være litt ulikt fra år til år, men det er mulighet for å jobbe med både form, flate, tegning, keramikk eller annet.

Lytting

Dette er valgfaget for deg som er glad i musikk. Vi lytter til ulik musikk, og forsøker å høre nye ting i musikken som vi ikke har hørt tidligere. Jazzlærerne elsker å ha dette valgfaget.

Matlaging

Vi har god mat og dyktige kokker på Sund. De vil gjerne lære bort noen gode matretter til dere som snart skal lage all mat selv. Å kunne lage mat er viktig, samtidig som det er gøy - og veldig godt!

Mørkerom

Hvis du velger mørkerom som valgfag er det fint hvis du har et eget analogt kamera, ellers må du låne. Vi fremkaller film, kopierer bilder og lærer å jobbe med kjemikalier i mørkerommet. Tida flyr!

Politiske viser

Politiske viser har vært brukt i mange sammenhenger og i de fleste land i verden. På dette valgfaget synger vi politiske viser og lærer om situasjonene som de ble og blir brukt i.

Praktiske ting jeg bør kunne

Snart skal du bo for deg selv, i kollektiv eller på hybel alene. Vaktmesterne lærer deg for eksempel å skifte dekk på bilen, hagearbeid, bruke verktøy og enkle reparasjoner. Veldig nyttig valgfag!

Spansk

Spansk valgfag er for nybegynnere, og legger vekt på muntlig spansk. Vi starter med det mest grunnleggende ordforråd og setninger, og så ser vi hvor langt vi kommer.

Stisykling og mekk

Opplev nærområdet fra sykkelsetet, og utforsker stier og mindre veier som gir spennende opplevelser. Vi bruker også tid på å sette sykkelen i stand og lærer enkle triks for reparasjon og vedlikehold.

Styrketrening

Sund har et eget styrkerom til disposisjon for elevene. Her møtes vi og gjør styrketrening under veiledning av en lærer. Vi gjør også styrkeøvelser uten apparater, og bruker matter i gymsalen.

Tegning

Liker du å tegne? Her møter du andre som liker tegning og er interessert i å lære mer om tegning. En flink og erfaren lærer gir deg nye teknikker og veileder deg i tegnekunsten.

Treskjæring

Innføring i treskjæring og du får prøvd deg på enkle treskjæringsoppgaver. Målet er at du skal få fullført et treskjæringsprosjekt som du kan ta med deg hjem.

Ull er gull

Vi starter med ull rett fra sauen og utforsker egenskapene til ulla og vi ser hva vi kan lage av ulla. Elevene får karde ull, kamme ull og spinne garn på handtein. Vi prøver å tove ull til smykker.

Ut i nærturen

På Sund er vi glade i naturen! Vi utforsker nærområdet og drar på lette turer i nærheten av skolen. Vi stopper opp, nyter naturen og stillheten, lager mat på bål og utforsker vekster og planter.

Vinter- og uteaktivitet

Dette valgfaget foregår ute om vinteren, hvor vi skal være i aktivitet og ha det gøy. Det kan bli mulighet for en tur i slalombakken, aking eller andre vinteraktiviteter.

Volleyball

Vi lærer grunnleggende slagteknikker, har litt teknisk trening, og så deler vi inn i lag og spiller sammen. Dersom vi synes at det er ekstra gøy, så kan vi arrangere kamper mot lokale lag i nærområdet

Yoga

Vi underviser i ulike former for yoga, noen år er det ashtanga yoga, andre ganger er det roligere former for yoga. Det er intensivt og ganske hardt, men til gjengjeld blir du ekstra myk og sterk.

Zumba

Zumba er en dynamisk, morsom og enkel dansetime med høy treningseffekt. Et populært valgfag!

Økofilosofi

Erkjennelsen av at helheten er mer enn summen av de enkelte delene, er sentral i økofilosofisk tenkning. Vi lærer hovedtrekkene i økofilosofien slik den ble utviklet av Arne Næss og Sigmund K. Sætreng

Keramikk

Pris: 500,-

Vi har et eget keramikkrom med dreieskiver, ovn og store deilige bort å jobbe på. Du kan lære å dreie leire og lage kopper å skåler. Du kan også lære å forme leire til andre spennende former.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Her lærer du kunsten å brygge øl. Vi har et eget lokale der du brygger ditt eget øl. Du kan også lage etiketter til å ha på ølflaskene, som du tar med hjem når du er ferdig. Kanskje en fin julegave?

Fra kr 129 875,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Bli-kjent-tur i fjellet
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Avslutningstur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Blåfjella Skjækerfjella nasjonalpark
 • Studietur: Børgefjell
 • Studietur: Vi drar dit klassen vil - 10 dagers tur
 • Studietur: Turer i Norge
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 875,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 875,-
(12 988,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Her på Sund ønsker vi å ha fokus på kunnskap og ferdigheter i større grad enn at utstyret er avgjørende. Uansett hvor mye utstyr du har selv, så er du velkommen hit. Vi har et godt utstyrslager på skolen hvor du kan få lånt det du trenger helt gratis. 

 • Telt
 • Stormkjøkken
 • Baller, treningsutstyr
 • Fitnessrom
 • Gymsal
 • Kajakker
 • Redningsvester, spruttrekk
 • Klatreutstyr låner vi

 

Dette utstyret må du stille med selv

Utstyr du må ha er:

 • 3-sesongs sovepose (bør tåle noen minusgrader)
 • Liggeunderlag
 • Storsekk (60 – 75 liter for jenter, 65 – 85 liter for gutter)
 • Vindtett jakke og bukse (bør være vanntett/vannavvisende også)
 • Ullundertøy (helst to sett)
 • Sykkel
 • Gode fjellsko
 • Treningsklær for ute- og innendørs bruk
 • Joggesko
 • Dagstursekk (25 – 45 liter)
 • Vintersovepose (komforttemp mellom -10 og -25 grader)
 • Ullgenser/dunjakke
 • Fjellski, sko, feller og staver

Denne linja passe best for deg som ikke er bevegelseshemmet. Hvis du har andre funksjonsnedsettelser skal vi tilrettelegge så godt vi kan. Du er velkommen uansett. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eline Ødegård

Ekspedisjon og idrett har en perfekt blanding av lærerike turer og opplevelser og masse lek og moro. Du sitter ikke stille på en stol og lærer om ekspedisjon eller har teori om trening, du drar ut, møter utfordringer, og lærer mens du gjør det.

Eline Ødegård
Julie Astrup

Ekspedisjon og idrett er en linje hvor du får bestemme og planlagt mye selv. Som elev har du muligheten til å påvirke hva du vil bruke året på. Om det er å trene styrke en tidlig morgen eller å dra på toppturer. Etter året sitter jeg igjen med ett ny

Fra bloggen

- Folkehøgskoleåret ble viktig for meg

– Folkehøgskolen har en sosial profil og en fellesskapstanke som ligger mitt hjerte nær, sier Marit Breivik. I dag snakker hun fremdeles om sitt år ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Arctic Bushcraft

Pasvik Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Friluftsliv for alle

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
HelårskursKristen

Friluftsliv - fjord og fjell

Bakketun Folkehøgskole
Helårskurs17 t/ukeKristen

Friluftsliv Hav

Øyrekka folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Islandshest, trekkhund, friluftsliv

Torshus folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Idrett og Friluftsliv

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Tropisk seilas, hav og fjell

Kristiansand folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv Explore - Norge

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

FRILUFTSLIV, BACKPACKING og EKSTREMSPORT

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Klatring og Ski - Kalymnos

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Topptur, alpin og snowboard

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt