Til hovedinnhold

Stavern folkehøyskole

Et steinkast fra svaberg, strender, kyst og skog finner du Stavern folkehøyskole. Her bor vi, spiser, ler, gråter, leker og lærer - i et unikt fellesskap. Vi tilbyr spennende linjer og valgfag innenfor fagområdene Aktivitet, Scene og Samfunn.

Søk på skolenLinjer

DRØMME - LEVE - FORANDRE

Dette er nøkkelord for skolen vår.

Hos oss kan du styrke interessene dine, lære noe nytt, bli tryggere på hvem du er, hva du vil og hvor du skal. Skolens flotte beliggenhet, med kort vei til hav, villmark og storby, setter rammene for et helt spesielt år i ditt liv.

 

Gjennom linjer av høy faglig kvalitet, en stor og variert valgfagsmeny samt et veldig godt skolemiljø, gir vi deg folkehøyskoleåret du drømmer om. Studieturene tar deg lenger enn du vil komme som turist og lærerne brenner for faget sitt og bryr seg om elevene sine.

Skolen har et allsidig skoleanlegg i trivelige omgivelser nær sjøen. Undervisningsrom, verksteder og spesialrom er til din disposisjon også utenom undervisningstid. Stor gymsal, fotball- og sandvolleyballbane, teaterscene/blackbox, øvingsrom og studio. Alt dette omkranses av et stort uteområde med parkanlegg. 

På kveldstid krydrer vi med forestillinger, huskestue, spill, utkledning, trening og aktiviteter. Enten du nyter kvelden med en god bok eller et kveldsbad vil du alltid føle deg hjemme og inkludert.

Start en helt ny reise på Stavern folkehøyskole.

Dette står vi for

Ditt VIKTIGSTE år; DRØM stort om fremtiden og LEV livet til det fulle her og nå.

Jobb for positiv FORANDRING for deg selv, dine medelever og verden.

Elever blir gjennom fellesfag utfordret faglig, sosialt og personlig. Alle elever bidrar til felleskapet for å skape et kreativt, godt og trygt miljø.

 • Morgensamling - Etter frokost starter skoledagen med en fellessamling. Dette gir en innholdsrik og god start på dagen med latter, tårer, gode ord og beskjeder fra elever og ansatte.
 • Life Skills - Som en kristen skole er det naturlig for oss å ha en time i uka hvor vi diskuterer aspektene rundt det å tro, ikke tro, og forholde seg til andre med et annet livssyn enn sitt eget.
 • Tett på - Her samler rektor hele elevflokken og tar opp alt fra dagsaktuelle temaer til livet generelt på folkehøyskole.
 • Lørdagsseminar -  På lørdager har vi seminar som varierer i innhold og tema. Det kan være foredrag fra spennende personer eller organisasjoner utenfra skolen, gruppeoppgaver av mer praktisk art eller turer.

Vi er ekstra stolte av vår gode valgfagsordning, her får du stor valgfrihet og kan kombinere store og små fag i tillegg til linjen din.
De mindre valgfagene er på 2 timer, mens XL-fag er på 4 timer og gir muligheten til å gå litt mer i dybden av faget.
Valgfagsmenyen for 2022-23 er med forbehold;

Akrobatikk XL

Dette valgfaget baserer seg på bevegelse i hinder, luftige svev og triksing.

Akvarell

Det fine med akvarell er at det passer for alle. Vanskelighetsgraden varierer etter hva du ønsker å male, og det er alltid rom for å utforske forskjellige teknikker.

Ballspill

Vi skal prøve oss i ulike ballspill som basketball, fotball, volleyball, innebandy m.m.

Diskgolf

Med en diskgolfbane et diskkast unna skolen kan du øve deg på å kaste mot kurv på færrest mulige kast.

DIY XL

DIY er et valgfag som tar i bruk kreativitet og nevenyttighet. Her kan du lære deg å fikse enkel elektronikk, mekke på sykkel eller bil og fikse ting i hjemmet. Du blir rett og slett handy!

Golf XL

Vi spiller golf sammen med golfpro ved Larvik golfklubb. Du lærer teknikker og presisjon fra utslag til putting.

H2O XL

100% vannsport med hovedvekt på kajakkpadling og stand up padling. Vi skal padle på speilblankt hav, overvinne frykt og havets brusende bølger når vi surfer inn mot strendene i Stavern...

Kickboxing XL

Lær litt kampsport på en morsom og uformell måte. Faget utvikler styrke, utholdenhet og bevegelighet. Her får du prøve litt av alt!

Klatring XL

Her får du prøvd deg i skolens klatrevegg, og du vil lærer deg sikring og teknikk. Senere på året vil det være mulig å ta brattkortprøven.

Knivlaging

Her får du mulighet til å lage din helt egen unike kniv og slire. En brukskniv du kan ha glede av i friluftslivet, resten av livet. Her kan du utvikle din formsans og skape behagelige linjer og design

Kunst og Håndverk XL

Faget for deg som er kreativ, oppfinnsom og liker å bruke hendene. Vi jobber med keramikk, tre, metall og tekstiler. Vi lager alt fra møbler og bruksgjenstander til pynt og smykker.

Mobilfoto

Se rundt deg! Dette er faget hvor vi fanger øyeblikket, eller får øyeblikket til å leve i et bilde. Vi bruker mobilkameraet -utstyret er ikke så viktig som brukeren og øyet som ser.

Perspektiv

I 2. valgfagsperiode får elevene velge forskjellige fag hvor blant annet dilemmatrening, solidaritet, demokrati, miljø og bærekraft står i fokus.

Racketsport

I undervisningen fokuserer vi på innlæring av grunnleggende teknikk og taktikk, og vi setter av masse tid til spill. Forløpet er sammensatt i 3 moduler: Spillforståelse, teknikk og taktikk

Rampelys XL

Rampelys er for deg som liker å stå på scenen. Her boltrer vi oss i underholdende oppsetninger innen musikal, revy, cabaret osv

Smykkelaging

Her kan du lære deg å lage smykker som ringer, armbånd, øredobber og lignende.

Stavern aktiv XL

Her bruker vi Stavern som klasserom. Det kan være orientering, trening ute, kyststien eller fiske, mulighetene er mange. Et variert aktivitetsvalgfag.

Strikking

Ingenting sier folkehøyskole mer enn strikking. Her kan du lære deg å strikke skjerf, lue, pledd, og kanskje til og med en jakke?

Styrke & Kondis

Vi bygger på elementer fra høyintensiv trening, vektløfting, spensttrening, styrkeløft og trening med egen kroppsvekt. Du vil også få noe innføring i grunnleggende teori.

Tegning og maling

Her får du utfolde deg kreativt og vil lære deg forskjellige tegne- og maleteknikker.

Yoga

Dette er et valgfag der du kommer som du er, og det spiller ingen rolle om du har gjort yoga før eller ikke. Undervisninga blir lagt opp slik at alle gjør øvelsene i sitt eget tempo.

Malmøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 døgn

Vi starter skoleåret med en bli-kjent-tur for hele skolen på Malmøya i Larviksfjorden. Her vil du bli kjent med de du skal leve og bo med de neste 9 månedene.

Hemsedal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Hvorfor dra langt når man har de beste skiforholdene i vårt eget land?!

Hele skolen drar på en ukes tur til Hemsedal. Dette er uken både for deg som liker fart og alpint, deg som liker høyfjellsturer, eller deg som vil sløve foran peisen med nettbrettet eller en god bok. Vi holder kurs i de fleste disipliner og vil du det skal gå ekstra fort er det mulig å kjøre snøscooter i løype.

Videre skal vi spise masse god mat, ha hyggelige kveldssamlinger og mye underholdning. Denne turen blir et av årets høydepunkt for mange!

For de som ønsker å stå på ski/snowboard vil heiskort og utleie av utstyr koste ekstra (ca pris for dette er fra 300,-  til 1400,- for alle dagene)

Hos oss finner du flere typer rom på forskjellige internater:

 • Enkeltrom med eget bad
 • Dobbeltrom med eget bad
 • Dobbeltrom med felles bad på internat
 • Enkeltrom med felles bad på internat
  • Felles bad og toalett er single, ikke garderobeløsning

Et internat består av ca 10 - 15 elever.

Dobbeltrom og enkeltrom med eget bad koster omlag 2350,- til 7350,- ekstra pr semester.

Se bilder og film fra skolens rom og fasiliteter her!

Fasiliteter

I forbindelse med linjeundervisningen har skolen mange spesialrom/undervisningsrom. I tillegg foregår mye av undervisningen på idrettslinjene utendørs og her har vi spektakulære treningsforhold.

 • Teatersal
 • Speilsal
 • Øvingsrom
 • Bandrom
 • Studio
 • Gymsal
 • Klatrevegg
 • Styrkerom
 • Sløyd
 • Kampflater
 • Auditorium

Stavern, også kalt Norges smilehull, er en unik og sjarmerende liten by ved havet.

Stavern er vakker fra naturens side, men byen har også en rik historie. Stavern ligger rett ved vannkanten med historiske bygninger og et sjarmerende sentrum med koselige gågater med mange cafeer, bakerier og småbutikker. Stavern har over 200 dager med sol i året!

Stavern ligger rett utenfor Larvik, som har gode transportmuligheter videre:

 • Rutebuss fra skolen til Larvik hver time
 • Tog til Oslo hver time
 • Buss til sørlandet annenhver time
 • 30 minutter fra Torp flyplass i Sandefjord

Finn reiserute fra der du bor

 • Strender og kyststi
 • Diskgolfbane (skolen har egne disker til utlån)
 • Tuftepark
 • Buldrepark
 • Flere severdigheter i Stavern sentrum

En vanlig undervisningsuke består normalt av

 • Linjefaget - linjen du har valgt utgjør 3 undervisningsdager pr uke (tirsdag, onsdag, torsdag)
 • I tillegg til linjefaget, vil du på fredager i 1. og 3. periode velge et større valgfag (XL), og på mandager vil du kunne velge et mindre valgfag.
 • Lørdagsundervisning

Under ser du timeplanen for 2022-23.

Last ned timeplan som pdf ↓

Under ser du en kortversjon av årsplanen for 2022-2023

Endringer kan forekomme.

 

 • Skolestart 20. august 2022
 • Uke 41 - Høstferie
 • Juleferie fra medio desember
 • Uke 8 - Vinterferie
 • Uke 14 - Påskeferie
 • Skoleavslutning 13. mai 2023

 

Vi har tre større prosjektuker i skoleåret, basert på Aktivitet, Scene og Samfunn.

Aktivitet - Hele skolen drar til Hemsedal. Vintersport og kveldssamlinger står i fokus disse dagene. Et av årets absolutte høydepunkt.

Scene - Scenekamp. Elevene blir delt opp i grupper på tvers av linjene og kjemper om trofeet om beste sceneunderholdning.

Samfunn - Skolen støtter forskjellige prosjekter som blant annet blir besøkt under studieturene. Elevene arbeider og har innsamlingsløp til inntekt for disse prosjektene.

Aktivitetene varierer noe fra uke til uke, men fokuset er på at man skal kunne ha det gøy sammen og slappe litt av; ballspill, filmkveld, kunst og håndverk, husgrupper, torsdagsmøte, KRIK, temakvelder, konkurranser osv. Det er våre stipendiater som vil være med å tilrettelegge for flere av disse aktivitetene.

Sjekk vår instagram for å se hva som skjer på skolen.

Stavern fhs har ingen formelle opptakskrav, men vi ser på helheten i søknaden, vitnemål og søkerens motivasjon.

Du må fylle 18 år den høsten du begynner.

Bygninger

 • Vår bygningsmasse er delvis tilgjengelig for rullestol
  • Noen av våre internat er ikke tilgjengelige, men alle fellesarealer er tilgjengelig.
  • Vårt hovedbygg med matsal og fellesstuer er enten på bakkenivå eller tilgjengelig med heis.
  • Vårt undervisningsbygg er på bakkeplan.
 • Vi har 2 rom for rullestolbrukere
 • Vi har tilsammen over 30 enkeltrom med eller uten bad.
 • Vi kan tilrettelegge for mikrofonanlegg tilpasset høreapparat i klasserom og fellesarealer
 • Vi har 3 antall HC-toalett
  • Vi har toalett i hver etasje eller tilgjengelig med heis
 • Skolen ligger på begge sider av hovedveien - begge på flate arealer, men med en undergang mellom arealene.
 • Vi har automatisk døråpner til internat med HC-rom og Hovedbygget.

Mat

Vi tilrettelegger for alle dietter, men ved spesialkost kan det tilfalle en liten merkostnad i måneden.

Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg.

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det er mulig slik at det blir mulig for deg å delta på lik linje med de andre.
Det kan f.eks. være:

 • Å tilpasse utstyr
 • Tilrettelegge for pauser
 • Finne alternative løsninger om aktivitetene blir for omfattende
 • Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende miljø
 • Vi har sosiallærer og andre ansatte som du kan snakke med om du ønsker det

Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.

Ståle Gilberg

Rektor

Ståle har lærerutdanning fra Høgskolen i Oslo og musikk fra Høgskolen i Staffeldtsgate. Han har jobbet deltid som gitarist, og vært lydtekniker og produsent i Sounderground Studio i Oslo. Han har vært instruktør og leder for en rekke bandkurs rundt om i landet, ledet flere husorkester og spilt i ulike band.

Epost: sg@stavernfhs.no
Telefon: 90 09 11 73

Eva Hellerdal Skaalbones

Sekretær

Eva er vårt smilende ansikt utad ettersom hun betjener skolens kontor. Hun er født til denne jobben og nærmest født på jobben. Hun har vokst opp på skolen og vet alt som er verdt å vite om skolens drift og historie. Videre er hun et orakel når det kommer til system og orden noe både elever, lærere og selv rektor kan prise seg lykkelige for. 

Epost: post@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Audun Kristiansen

Linjelærer Flylinja og GOLF

Audun er et naturtalent når det kommer til idrett. Han er irriterende god. Heldigvis er han flink til å lære fra seg og gjøre andre gode også. Han skaper godt humør rundt seg, både blant elever og kollegaer. Audun har en bachelor i idrett og friluftsliv fra Høyskolen i Agder og University of South Australia. Han har 14 års erfaring som lærer i folkehøyskolen.

Epost: ak@stavernfhs.no
Telefon: 99 04 16 03

Fredrik Hovden

Linjelærer Blålys 112

Fredrik er utdannet politi med 11 års bred erfaring i Oslopolitiet. Før det har han studert medisin grunnfag, jobbet i Oslo fengsel og Asker og Bærum Brannvesen. I tillegg til å brenne for faget er han en nevenyttig kar som mekker på hva det måtte være og trives veldig i naturen. Fredrik underviser også i valgfagene Jegerprøven og DIY XL.

Epost: fh@stavernfhs.no

Randi Oord Næss

Linjelærer Blålys 113

Randi er utdannet sykepleier, men interessene hennes går langt utover dette. Hun elsker å være ute i naturen, enten om det er trening eller teltturer. Randi er opptatt av å se hele menneske, og liker motivere og inspirere andre til å nå sine mål.

Epost: ron@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Ruth Silje Boklund

Sosiallærer, Kontaktlærer TURN

Ruth Silje er dama som liker å ha mange jern i ilden. Som skolens sosiallærer er hun for mange elever en god og trygg samtalepartner i hverdagen.

Som kontaktlærer får turnelevene oppleve andre treningsmetoder og undervisning utenfor turnhallen

Epost: rsb@stavernfhs.no
Telefon: 48242980

Anna Eline Østgård Berg

Linjelærer Artistutvikling & Band Vokal Studio

Anna Eline har utdannet seg som musiker i London. Hun var selv musikkelev på Stavern folkehøyskole for noen år tilbake og vi er så glad for at vi har fått henne tilbake til skolen, men denne gangen som vår musikklærer.

Epost: annaeline@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Daniel Skovgaard Sørensen

Linjelærer H2O - Outdoor Action

Daniel er av typen som koser seg når værmeldingen ser dårlig ut, da vet han at det kommer surfebølger langs strendene ved kystbyen Stavern. Er værmeldingen derimot sol og blå himmel, finner du ham på en av de mange øyene i området, med en fullpakket kajakk klar for tur! Daniel har lang erfaring med friluftsliv og vannsport, på turer i Norge og rundt i Europa, Uganda, Kenya og Bali.

Epost: dss@stavernfhs.no
Telefon: 90 02 04 57

Per Andreas Ringsby

Kontaktlærer TURN

Per er utdannet fra Olympiatoppens topptrenerstudie på NTNU og har mange år bak seg som landslagssjef i Norges Kickboxingforbund.

Som kontaktlærer får turnelevene oppleve andre treningsmetoder og undervisning utenfor turnhallen

 

Epost: per@ringsby.no
Telefon: 90 10 82 25
Facebook
Instagram: @www.instagram.com/per_a_ringsby

Helene Ekholt

Linjelærer Botrening & Aktiv fritid

Helene er utdannet sosionom med fordypning i familie og nettverk. Hun har også utdannelse fra Idrettshøgskolen innen friluftsliv og har god arbeidserfaring i å jobbe med mennesker med ulike behov.  

Helene er ei utrolig glad dame som elsker å sove ute!  

Epost: hoe@stavernfhs.no

Hilde Stavnem Børud

Miljøterapeut

Hilde er en svært dyktig, målrettet og allsidig lærer med teaterutdanning fra høyskolen og universitetet i Oslo. Alle som lærer Hilde å kjenne gjennom undervisning skjønner fort at teater er mye mer enn man kanskje trodde. Hilde er en del av teamet til Botreningslinjen.

Epost: hsb@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Kristin Opsahl Alvarez

Miljøterapeut

Kristins kjenner Sør-Amerika som sitt eget nabolag og prater så flytende spansk at hun må kompensere med et avbalansert temperament. Hun vil være en del av teamet til Botreningslinjen.

Epost: koa@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Henriette Kvebæk Dahl

Miljøterapeut, timelærer

Henriette er ei positiv, sprudlene og kreativ dame. Hun har vært lærer i Oslo i flere år, jobbet i kulissene bak store TV-produksjoner og er klar for det meste som skulle komme hennes vei. Henriette er en del av teamet på Botreningslinjen.

Epost: hkd@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Jostein Tvedten

Timelærer

Jostein er en sånn fyr som kan steppe inn som vikar i de fleste fag, noe elevene vil se blant annet i fellesfagene og valgfagene han har. Jostein elsker å være ute på sjøen i kajakken sin eller på hytta med familien.

Epost: post@stavernfhs.no
Telefon: 33156800

Ronald Kern

Husholdsleder

Ronald har det overordnende ansvar for at du spiser sunt og i det hele tatt får et godt hjem her på skolen. Kontoret hans er alltid åpent for besøk, enten du vil rise, rose eller bare trenger en voksen å prate med.

Epost: rk@stavernfhs.no
Telefon: 33156850

Siw-Hege Dahl

Økonomileder

Siw-Hege er dama som sitter på pengesekken og passer på at det ikke går mer ut enn det kommer inn. Hun hjelper både elever og ansatte med å få endene til å møtes og hun har en egen evne til å få tall til å høres trivelig ut.

Epost: shd@stavernfhs.no
Telefon: 33 15 68 00

Martin Støland Hansen

Markedsføringsleder

Martin er vår kreative markedsføringsleder. Tidligere programleder i Radio1 & Kiss. Freddy Kalas sin DJ på turne og lydprodusent med over 21 millioner avspillinger under en rekke navn. En racer på bilde- og videoredigering med Bachelor i Kreativitet og Markedsføring fra University of Sunshine Coast i Australia.

Epost: msh@stavernfhs.no
Telefon: 48079398

Arnfinn Løyning

Arrangementansvarlig

Arnfinn er vår arrangementansvarlig, skoleprest, bestefar, kremmer... Er det en ting denne mannen ikke kan? Han kan til og med spille på trekkspill!

Etter mange år som Synodeformann i Frikirken er Arnfinn nå litt skoleprest hos oss, samt pastor i Oslo Østre frikirke.

Epost: arnfinn@stavernfhs.no
Telefon: 93426101

Gunnar Melhus

Vaktmester

Gunnar er vår spreke vaktmester og det meste er fikset allerede før noen har registrert at det i det hele tatt var ødelagt. Gunnar er glad i sang og musikk, og han har faktisk syklet Norge på langs!

Epost: gm@stavernfhs.no

Linjer på Stavern folkehøyskole

Artistutvikling

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Band Vokal Studio

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Blålys 112

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Blålys 113

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Flylinja

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

GOLF

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

H2O - Outdoor Action

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

TURN

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Botrening & Aktiv fritid

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs30 t/ukeKristen

Ledertrening - 2. årselev

Stavern folkehøyskole
Kontakt skolen
Stipendiatlinje30 t/ukeKristen
Søk på skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Pernille Berntsen, Førde.

Varierte valgfag og reise på en studietur som er fylt med unike opplevelser. Du møter masse kule folk, medelever som deler dine interesser og ikke minst flinke lærere.

Pernille Berntsen, Førde.
Ine Martha Dahl, Karmøy

Jeg begynte på skolen fordi linja appellerte veldig til meg og så ble det å ha vannsport og Kickboxing som valgfag en ren bonus. Det er et veldig bra miljø på skolen, og lærerne er dyktige. BVS rocks!

Ine Martha Dahl, Karmøy
Birger Bjørnstad, Trondheim

Sove i hjemmelaget snøhule, kjenne blodsmaken i munnen når du løper i løypene til olympiske utøvere, kanotur med solen stekene på deg, fotball på sletta, beachvolley på hvite strender. Say no more!

Fra bloggen

Mor: - Opplever at det er tryggere å reise med folkehøgskolen

Judith kjørte i august sin tredje datter på folkehøgskole. Som mor opplever hun det mye tryggere at de reiser langt med folkehøgskolen, enn på egenhånd. ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen