Til hovedinnhold
Ledig plass

Dette er idéen: Du tar en ball under armen (fotball, volleyball etc.), legger ut på en reise og ser hva som skjer. En ball kan bygge bro mellom mennesker enten det er i Norge, Asia eller Afrika.

Kan en ball skape fred i verden?

Det er spennende å reise og møte nye kulturer. Da er det fint å ha med seg en ball på tur! Med den skaper vi kontakt uten at vi trenger å bruke ord. Vi forbereder oss før turene og lærer om reisemålene, kultur og historie, samt å sette opp budsjetter m.m.

 

Vi ønsker å ha det moro med ballen, enten vi har spilt masse tidligere, eller bare litt.

Vi spiller mye fotball, men prøver også:

I tillegg har vi litt idrettspsykologi og vi prøver oss også på videofotografering og redigering. Filmene som vi lager, brukes til å fortelle andre om opplevelser fra turene våre. En musikkvideo satser vi også på å lage.

Vi vil ha det moro med ball, samtidig som vi opplever og lærer om verden!

 

GloBall passer for deg som er interessert i fotball og andre ballidretter og samtidig er glad i å reise og utforske verden.

Dette vil du lære

 • Ulike ballspill (fotball, volleyball, tennis, squash, badminton m.m.)
 • Reiseliv og backpacking
 • Afrikansk og asiatisk kultur
 • Solidaritet og fattigdomsproblematikk
 • Kultur og kommunikasjon
 • Videofilming og redigering

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du har interesse for ballspill og at du samtidig har et ønske om å være med å utgjøre en forskjell for mennesker som ikke har de samme vilkår og muligheter som oss. Vi forventer også at du viser engasjement og har et hjerte for både våre nye landsmenn og for mennesker du vil møte på dine reiser.

Studietur: Afrika - Zambia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 1

På høsten drar vi på en to-ukers tur til Zambia. Der er det mange som vil spille fotball med og mot oss. Vi trener med zambiske barn som bare har fotball som eneste fritidstilbud. Vi får til noen kamper mot lokale lag og vi overnatter på landsbygda, der elektrisitet og internett bare er fremmedord, men fotball, det spiller de! I tillegg ser vi løver, elefanter, giraffer, flodhester og andre dyr, når vi drar på safari. Vi besøker de mektige Victoriafallene. Kanskje har noen lyst til å prøve et strikkhopp ned mot Zambesi-elvens voldsomme stryk? Ingen som drar til Afrika kommer hjem som helt den samme som da de dro!  

 

Studietur: Asia - Kambodsja

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 1

På våren reiser vi til Kambodsja og Thailand. Fotball og volleyball er store idretter der også. Kambodsja er et land med en sterk og tragisk historie. Vi har mye å lære av menneskene som bor der. De har opplevd mye vondt, likevel klarer de å reise seg og gå videre i livet.  

Vi besøker de gigantiske ruintemplene Angkor Wat som står på FNs verdensarvsliste. Det var der Angelina Jolie løp rundt under innspillingen av filmen «Tomb Raider». Det blir også noen deilige dager på en Thailandsk øy. Men ballen er hele tiden under armen. Vegen blir litt til mens vi spiller oss fremover.

I Kambodsja besøker vi også et bistandsprosjekt som hele Solborg samler inn penger til.Studietur: London

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi får også plass til noen dager i London. Der besøker vi Wembley, opplever Camden Town med sitt utrolige marked og går på en fotballkamp i sportens hjemland, avhengig av kampoppsettet når vi er der.

 

Henrik Seglem Grydeland

Lærer på GloBall

I løpet av sine 12 år som lærer på GloBall har Henrik og gjengen vært rundt med en fotball under armen i Botswana, Etiopia, Hong-Kong, Kambodsja, Kenya, Kina, Laos, Namibia, Thailand, Vietnam, og Zambia. I tillegg har de spilt Bordtennis, Bowling, Squash, Tennis, volleyball mm. i Norge.  

Henrik har også jobbet mange år i Afrika og noen år som journalist. Han holder med Ski- og Fotballklubben Lyn.

Epost: henrik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 400 99 620

Anne Marit Træland

Lærer på GloBall

Anne Marit har bodd i Namibia hvor hun jobbet med idrett og samfunnsbygging. Der fikk hun jobbe med ulike sportsgrener på skoler og i lokalsamfunn, spesielt med fokus på å få jenter involvert i sport!

Selv liker hun å spille ballspill, og fotball står øverst på lista! Anne Marit elsker å ta med elever til Kambodsja for å lære om likheter og ulikheter, både på og utenfor sportsarenaen.

Epost: anne.marit@solborg.fhs.no

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi Temaundervisning, Valgfag, Gladsang og Fysisk aktivitet. Det er også satt av tid til å vaske rom. 

Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2021-22

22.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

08.10-17.10: Høstferie

05.11-07.11: Frihelg

15.12-04.01: Juleferie

26.02-06.03: Vinterferie

19.03: Frilørdag

21.03-08.04: Reiseperiode

09.04-19.04: Påskeferie

6.-7.05: Foreldrehelg

14.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Bakekurs

Er du glad i nystekte boller eller annen gjærbakst? Har du lyst til å lære å bake selv? Bli med på bakekurs og lær å lage kaker og annen bakst som er nydelige både å se og smake på!

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, konflikt og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Innovasjon

I fremtiden kommer flere til å skape sin egen arbeidsplass, spesielt i kreative yrker. Møt mennesker som allerede har etablert sin egen arbeidsplass og få inspirasjon til å starte din egen bedrift.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Klatring-inne

Klatring er utfordrende og utviklende og ikke minst, veldig gøy. Kurset gir trening i koordinasjon, balanse, smidighet, strategi og konsentrasjon. Om du ønsker det, kan du ta brattkortkurs etterpå.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Mini-musikal

Er du glad i å synge? Elsker du musikaler? I løpet av et valgfag vil det ikke være mulig å sette opp en stor oppsetning, men du får prøve deg på noen av de vakreste sangene fra kjente musikaler.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær ved hjelp av Silhouette Cameo kuttemaskin.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

På Solborg har vi 13 forskjellige linjer og en mengde valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har fjord, fjell og strender like utenfor døra. Hos får du mulighet til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 123 950,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: Afrika - Zambia
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Asia - Kambodsja
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: London
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 123 950,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 123 950,-
(12 395,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Afrika - Zambia
 • Vaksiner på studietur Afrika - Zambia
 • Visum på studietur Afrika - Zambia
 • Noen ekstra måltider på studietur Afrika - Zambia (1 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Asia - Kambodsja
 • Vaksiner på studietur Asia - Kambodsja
 • Visum på studietur Asia - Kambodsja
 • Noen ekstra måltider på studietur Asia - Kambodsja (1 måltider per dag er inkludert)
 • Transport i London på studietur London (200,-)
 • Returbillett til Norge på studietur London (800,-)
 • Reiseforsikring på studietur London
 • Mat på studietur London
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

 • Idrettstøy
 • Fotballsko
 • Joggesko
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Stella Addo

Mye moro med ball, alt fra Abbey Road i London til fotballkamp i 30 varmegrader på en gammel risåker i Kambodsja! Har fått så mange gode minner og gode venner og anbefaler GloBall på det sterkeste.

Stella Addo
Andrine Holme

Når eg har fortalt vener om alt eg gjorde iløpet av solborgåret, så skjønar dei ikkje at alt dette kunne gå an på et skuleår. Det er verkeleg opplevelsar for livet som eg ikkje ville vore foruten. Året eg gjekk på Solborg og GloBall var utruleg fint.

Andrine Holme
Eivind Friis Hamre

Variasjon, kultur, fotball og et godt sosialt miljø var stikkord som gjorde GloBall til den helt klart beste linjen på Solborg. Med en fantastisk lærer ble dagene både interessante og morsomme.

Fra bloggen

- Folkehøgskoleåret gjorde meg sikker på hva jeg ville studere videre

Johannes har lenge vært usikker på hva han skulle studere etter videregående, og tenkt på alt fra politi til økonomi. Et år på folkehøgskole hjalp ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ballsport

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

UX

Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fotball & Ballspill

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

GOLF

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Padel

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

GlobalActive: Australia-Asia

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeKristen

Idrett & Ball

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Idrett Ball

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Idrett Ballsport

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Sjakk

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

KRIK Multisport

Sagavoll Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Venteliste
HelårskursKristen

Idrett

Hallingdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Musikkproduksjon og lyddesign

Trøndertun folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Multisport Australia

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Ball & Games

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Håndball

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Multisport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Idrett.Ball

Sunnmøre Folkehøgskule
Fullt
HelårskursKristen

Håndball

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Idrett - Piste - Sør-Afrika

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotball - Premier League

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Friluftsliv - Idrett

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Toppfotball

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Sandvolley

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Sportmix, Ball og Trening

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

PULS - idrett og friluftsliv

Stavern folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Multisport

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fotball Europa

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

KRIK Fotball Europa

Ålesund Folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Idrett og Friluftsliv

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

StanleyTest 25

Super Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Volleyball

Sunnfjord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Coaching Fotball

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotball

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotball Fitness eFotball

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fotball - Liverpool

Folkehøgskolen Sørlandet
Få ledige plasser
HelårskursKristen

AKTIV: Idrett, fjell og fjord

Sjøholt Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Håndball

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fotball tilrettelagt

Peder Morset folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Idrett og villmark

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Multisport Australia

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotball, FIFA og Fantasy

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Sport og villmark

Ringebu Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Fotball

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Tilrettelagt Rønningen (på en av skolens linjer)

Rønningen folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Fotball Adventure Spania

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Toppidrett

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

E-Sport

Bjerkely folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Fotball & GROUNDHOPPING

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotball Spania

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Multisport

Folkehøgskolen Sørlandet
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett

Sogndal folkehøgskule
Fullt
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Idrett Friluft Allround

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen