Til hovedinnhold
Ledig plass

Dette er idéen: Du tar en ball under armen, legger ut på en reise og ser hva som skjer. En ball kan bygge bro mellom mennesker, noe vi prøver når vi reiser til Zambia, Kambodsja, Thailand og London.

Kan en ball skape fred i verden?

Det er spennende å reise og møte nye kulturer. Da er det fint å ha med seg en ball på tur! Med den skaper vi kontakt uten at vi trenger å bruke ord. Vi forbereder oss før turene og lærer om reisemålene, kultur og historie, samt å sette opp budsjetter m.m.

Vi ønsker å ha det moro med ballen, enten vi har spilt masse tidligere, eller bare litt.

Vi spiller mye fotball, men prøver også:

I tillegg har vi litt idrettspsykologi og vi prøver oss også på videofotografering og redigering. Filmene som vi lager, brukes til å fortelle andre om opplevelser fra turene våre. En musikkvideo satser vi også på å lage.

Vi vil ha det moro med ball, samtidig som vi opplever og lærer om verden!

 

GloBall passer for deg som er interessert i fotball og andre ballidretter og samtidig er glad i å reise og utforske verden.

Dette vil du lære

 • Ulike ballspill (fotball, volleyball, tennis, squash, badminton m.m.)
 • Reiseliv og backpacking
 • Afrikansk og asiatisk kultur
 • Solidaritet og fattigdomsproblematikk
 • Kultur og kommunikasjon
 • Videofilming og redigering

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du har interesse for ballspill og at du samtidig har et ønske om å være med å utgjøre en forskjell for mennesker som ikke har de samme vilkår og muligheter som oss. Vi forventer også at du viser engasjement og har et hjerte for både våre nye landsmenn og for mennesker du vil møte på dine reiser.

Afrika - Zambia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 1

På høsten drar vi på en to-ukers tur til Zambia. Der er det mange som vil spille fotball med og mot oss. Vi trener med zambiske barn som bare har fotball som eneste fritidstilbud. Vi får til noen kamper mot lokale lag og vi overnatter på landsbygda, der elektrisitet og internett bare er fremmedord, men fotball, det spiller de! I tillegg ser vi løver, elefanter, giraffer, flodhester og andre dyr, når vi drar på safari. Vi besøker de mektige Victoriafallene. Kanskje har noen lyst til å prøve et strikkhopp ned mot Zambesi-elvens voldsomme stryk? Ingen som drar til Afrika kommer hjem som helt den samme som da de dro!  

 

Asia - Kambodsja

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 1

På våren reiser vi til Kambodsja og Thailand. Fotball og volleyball er store idretter der også. Kambodsja er et land med en sterk og tragisk historie. Vi har mye å lære av menneskene som bor der. De har opplevd mye vondt, likevel klarer de å reise seg og gå videre i livet.  

Vi besøker de gigantiske ruintemplene Angkor Wat som står på FNs verdensarvsliste. Det var der Angelina Jolie løp rundt under innspillingen av filmen «Tomb Raider». Det blir også noen deilige dager på en Thailandsk øy. Men ballen er hele tiden under armen. Vegen blir litt til mens vi spiller oss fremover.

I Kambodsja besøker vi også et bistandsprosjekt som hele Solborg samler inn penger til.London

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi får også plass til noen dager i London. Der besøker vi Wembley, opplever Camden Town med sitt utrolige marked og går på en fotballkamp i sportens hjemland, avhengig av kampoppsettet når vi er der.

 

Avslutningstur

Pris: Inkludert i linjepris

Siste turen tar vi til Horve leirsted med hele skolen. Stedet ligger landlig til utenfor Sandnes, med mulighet for kanopadling, bading, fotball eller fjelltur. Vi kommer også til å bruke tid til å skrive i årbøkene til hverandre. 

bildetekst

Henrik Seglem Grydeland

Lærer på Ball & Reise

Henrik er utdannet lærer fra Sagene lærerhøgskole. 
I tillegg har han studier i kulturkunnskap i Stavanger og Frankrike.
Henrik har jobbet 8 år som lærer på Madagaskar, i tillegg til flere år som journalist i NRK-Rogaland.
Han har jobbet på Solborg siden 2006. 
Han holder med fotballklubben Lyn, uansett hvor langt ned i seriesystemet de befinner seg.

Epost: henrik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 400 99 620

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2020-21

23.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

03.10-11.10: Høstferie

06.11-08.11: Frihelg

17.12-10.01: Juleferie

27.02-07.03: Vinterferie

08.03-26.03: Reiseperiode

27.03-06.04: Påskeferie

15.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det. samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in't Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lys/Lyd/Sceneteknikk

Lysdesign, lydteknikk og scenografi. Et praktisk valgfag for deg med teknisk eller estetisk sans og som liker deg bedre bak spakene enn på scenen.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini-fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap og glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

MoJo - Mobile Journalism

Det er en trend at journalister bruker mobilen når de fotograferer, filmer og skriver. Det er en veldig gøy måte å jobbe på som alle kan ha nytte av. Vi lærer deg teknikker og viser deg hvordan.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi bruker Silhouette Cameo kuttemaskin og lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær.

På Solborg har vi 13 forskjellige linjer og en mengde valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har fjord, fjell og strender like utenfor døra. Hos får du mulighet til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 121 510,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Vegetarmat
 • Studietur: Avslutningstur
 • Studietur: Afrika - Zambia
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Asia - Kambodsja
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: London
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 121 510,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 121 510,-
(12 151,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Afrika - Zambia
 • Vaksiner på studietur Afrika - Zambia
 • Visum på studietur Afrika - Zambia
 • Noen ekstra måltider på studietur Afrika - Zambia (1 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Asia - Kambodsja
 • Vaksiner på studietur Asia - Kambodsja
 • Visum på studietur Asia - Kambodsja
 • Noen ekstra måltider på studietur Asia - Kambodsja (1 måltider per dag er inkludert)
 • Transport i London på studietur London (200,-)
 • Returbillett til Norge på studietur London (800,-)
 • Reiseforsikring på studietur London
 • Mat på studietur London
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

 • Idrettstøy
 • Fotballsko
 • Joggesko
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eivind Friis Hamre

Variasjon, kultur, fotball og et godt sosialt miljø var stikkord som gjorde GloBall til den helt klart beste linjen på Solborg. Med en fantastisk lærer ble dagene både interessante og morsomme.

Eivind Friis Hamre
Stella Addo

Mye moro med ball, alt fra Abbey Road i London til fotballkamp i 30 varmegrader på en gammel risåker i Kambodsja! Har fått så mange gode minner og gode venner og anbefaler GloBall på det sterkeste.

Stella Addo
Andrine Holme

Når eg har fortalt vener om alt eg gjorde iløpet av solborgåret, så skjønar dei ikkje at alt dette kunne gå an på et skuleår. Det er verkeleg opplevelsar for livet som eg ikkje ville vore foruten. Året eg gjekk på Solborg og GloBall var utruleg fint.

Fra bloggen

- Universitetsstudier var ikke som jeg trodde. Jeg gikk på en smell

Mathias gikk rett fra videregående til universitetsstudier i matematikk. Det ble ikke som han trodde. Et pusteår på folkehøgskole hjalp for å velge nytt.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ballsport

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Idrett og Ball

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Green Sports Challenge

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Fotball & Ballspill - Spania og USA

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Idrett Ballsport

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

GOLF

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett Ball Sør-Amerika

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

UX

Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Padel

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

GlobalActive: Australia-Asia

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Fotball Europa

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Multisport Elite

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotball

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen

PULS - Action & Compassion

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Idrett.Ball

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotball & GROUNDHOPPING

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Håndball

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

StanleyTest

super
Ledig plass
HelårskursKristen

Håndball

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Multisport Surprise

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Fotball Adventure

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Multisport

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Tilrettelagt Rønningen (på en av skolens linjer)

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotball tilrettelagt

Peder Morset folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

E-Sport

Bjerkely folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Sportmix

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Coaching Fotball - USA

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Multisport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Toppidrett

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotball Fitness eFotball

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett og villmark

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs28 t/ukeKristen

Fotball

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Sport og villmark

Ringebu Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv - Idrett

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett Friluft Allround

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

KRIK Multi

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett Australia

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Musikkproduksjon og lyddesign

Trøndertun folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs21 t/ukeFrilynt

Fotball Multisport

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Idrett og Friluftsliv

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Fotball Spania

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Volleyball

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

FS - fotball og styrke

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Toppfotball

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

KRIK Fotball Europa

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Multisport Ball & Surf Australia

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotball Europa

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Håndball

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt