Til hovedinnhold
Ledig plass

Dette er idéen: Du tar en ball under armen, legger ut på en reise og ser hva som skjer. En ball kan bygge bro mellom mennesker, noe vi prøver når vi reiser til Zambia, Kambodsja, Thailand og London.

Kan en ball skape fred i verden?

Det er spennende å reise og møte nye kulturer. Da er det fint å ha med seg en ball på tur! Med den skaper vi kontakt uten at vi trenger å bruke ord. Vi forbereder oss før turene og lærer om reisemålene, kultur og historie, samt å sette opp budsjetter, mm.

Vi ønsker å ha det moro med ballen, enten vi har spilt masse tidligere, eller bare litt.

Vi spiller mye fotball, men prøver også:

I tillegg har vi litt idrettspsykologi og vi prøver oss også på videofotografering og redigering. Filmene som vi lager, brukes til å fortelle andre om opplevelser fra turene våre. En musikkvideo satser vi også på å lage.

Vi vil ha det moro med ball, samtidig som vi opplever og lærer om verden!

 

GloBall passer for deg som er interessert i fotball og andre ballidretter og samtidig er glad i å reise og utforske verden.

Dette vil du lære

 • Ulike ballspill (fotball, volleyball, tennis, squash, badminton m.m.)
 • Reiseliv og backpacking
 • Afrikansk og asiatisk kultur
 • Solidaritet og fattigdomsproblematikk
 • Kultur og kommunikasjon
 • Videofilming og redigering

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du har interesse for ballspill og at du samtidig har et ønske om å være med å utgjøre en forskjell for mennesker som ikke har de samme vilkår og muligheter som oss. Vi forventer også at du viser engasjement og har et hjerte for både våre nye landsmenn og for mennesker du vil møte på dine reiser.

Afrika - Zambia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 1

På høsten drar vi på en to-ukers tur til Zambia. Der er det mange som vil spille fotball med, og mot oss. Vi trener med zambiske barn som bare har fotball som eneste fritidstilbud. Vi får til noen kamper mot lokale lag og vi overnatter på landsbygda der elektrisitet og internett bare er fremmedord, men fotball, det spiller de! I tillegg ser vi løver, elefanter, giraffer, flodhester og andre dyr, når vi drar på safari. Vi besøker de mektige Victoriafallene. Kanskje har noen lyst til å prøve et strikkhopp ned mot Zambesi-elvens voldsomme stryk? Ingen som drar til Afrika kommer hjem som helt den samme som dro!  

 

Asia - Kambodsja

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 1

På våren reiser vi til Kambodsja og Thailand. Fotball og volleyball er store idretter der også. Kambodsja er et land med en sterk og tragisk historie. Vi har mye å lære av menneskene som bor der. De har opplevd mye vondt, likevel klarer de å reise seg og gå videre i livet.  

Vi besøker de gigantiske ruintemplene Angkor Wat som står på FN´s verdensarv liste. Det var der Angelina Jolie løp rundt under innspillingen av filmen «Tomb Raider». Det blir også noen deilige dager på en Thailandsk øy. Men ballen er hele tiden under armen. Vegen blir litt til mens vi spiller oss fremover.

I Kambodsja besøker vi også et bistandsprosjekt som hele Solborg samler inn penger til.London

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi får også plass til noen dager i London. Der besøker vi Wembley, opplever Camden Town med sitt utrolige marked og går på en fotballkamp i sportens hjemland, avhengig av kampoppsettet når vi er der.

 

Henrik Seglem Grydeland

Lærer på GloBall

Henrik er utdannet lærer fra Sagene Lærerhøgskole. 
I tillegg har han studier i kulturkunnskap i Stavanger og Frankrike.
Henrik har jobbet 8 år som lærer på Madagaskar, i tillegg til flere år som journalist i NRK-Rogaland.
Han har jobbet på Solborg siden 2006. 
Han holder med fotballklubben Lyn, uansett hvor langt ned i seriesystemet de befinner seg.

Epost: henrik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 400 99 620

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

24.08: Skolestart. Åpningssamling kl.16.00

21.09: Frilørdag

04.10-13.10: Høstferie

15.11-17.11: Frihelg

19.12-05.01: Juleferie

25.01: Frilørdag

22.02-01.03: Vinterferie

14.03: Frilørdag

16.03-03.04: Reiseperiode

04.04-14.04: Påskeferie

01.05: Fridag

14.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikans dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Brettspill

Vitenskapen forteller oss at brettspill gjør oss smartere og dermed hever IQ-en. På dette valgfaget vil du lære flere brettspill og kanskje lære bort andre spill.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Teoretisk innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger. Praktisk filmanalyse på skolen.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & int´Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert workshop

Forbered en konsert sammen med andre. Konserten gjennomføres på skolen for alle elevene.

Kreativitet og reklame

Går det an å oppøve sin kreativitet? Hvordan bli mer kreativ og få nye idéer? Hvordan utforme god reklame? Og hva er god reklame? Arbeid med både tekstreklame, radioreklame og TV-reklame. 

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap, glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

Mobilfoto

Lær om fokus og lys slik at bildene du tar med mobilen blir enda bedre!

Populærmusikkens historie

På dette valgfaget kan du bli kjent med musikkhistorien, oppdage ny musikk, nye artister/band. Du kan også få del i historien bak musikken. Du får høre på musikk og oppleve gleden ved det.

Prestasjonspsykologi

Her får du lære hvordan vi kan prestere når det virkelig gjelder. Faget tar utgangspunkt i idrettspsykologi og består av både teoretiske og praktiske økter. Individuelt og gruppearbeid.

Privatist fag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Skap

Hva er du opptatt av? Forbruk? Etiske spørsmål? Miljø? Mennesker? Du kan drive aksjonsforskning og lære om Bærekraft og Stavanger som Grønn By.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis, trikkesykkel og reball (paintball). En smak av linjefaget Multisport. Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Stand-Up og formidling

Lær å bygge opp gode historier og framføre disse. Lær ulike teknikker i forhold til muntlig fortellerkunst. Vi arbeider med egne jeg-fortellinger og fortellinger fra Bibelen og eventyrene.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, penalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

På Solborg har vi 12 forskjellige linjer du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har naturen like utenfor døra. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia og Europa. Vi er en stor skole med ulike mennesker. Hos oss vil du bli utfordret til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. 

Linjer ved skolen

Fra kr 115 215,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: Afrika - Zambia
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Asia - Kambodsja
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: London
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 115 215,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 115 215,-
(11 522,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Afrika - Zambia
 • Vaksiner på studietur Afrika - Zambia
 • Visum på studietur Afrika - Zambia
 • Noen ekstra måltider på studietur Afrika - Zambia (1 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Asia - Kambodsja
 • Vaksiner på studietur Asia - Kambodsja
 • Visum på studietur Asia - Kambodsja
 • Noen ekstra måltider på studietur Asia - Kambodsja (1 måltider per dag er inkludert)
 • Mat på studietur London
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

 • Idrettstøy
 • Fotballsko
 • Joggesko.
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Andrine Holme

Når eg har fortalt vener om alt eg gjorde iløpet av solborgåret, så skjønar dei ikkje at alt dette kunne gå an på et skuleår. Det er verkeleg opplevelsar for livet som eg ikkje ville vore foruten. Året eg gjekk på Solborg og GloBall var utruleg fint.

Andrine Holme
Eivind Friis Hamre

Variasjon, kultur, fotball og et godt sosialt miljø var stikkord som gjorde GloBall til den helt klart beste linjen på Solborg. Med en fantastisk lærer ble dagene både interessante og morsomme.

Eivind Friis Hamre
Stella Addo

Mye moro med ball, alt fra Abbey Road i London til fotballkamp i 30 varmegrader på en gammel risåker i Kambodsja! Har fått så mange gode minner og gode venner og anbefaler GloBall på det sterkeste.

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Idrett Ballsport Fuerteventura

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

UX

Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

BALL - fotball og ballspill

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotball & Ballspill - Spania og USA

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Golf Sør-Afrika

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Idrett og Ball

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Idrett Ball Sør-Amerika

Hurdal Verk folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs14 t/ukeKristen

GlobalActive: Australia-Asia

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs18 t/ukeKristen

Ballsport

Idrettsskolen Numedal Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Backpacking - Multisport

Seljord Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Toppfotball

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Håndball Brasil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Surfing Beachsport

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Idrett Friluft Allround

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Crosstrening og Beachvolley - Bali

Kristiansand Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fotball, jenter

Idrettsskolen Numedal Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotball

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Idrett ALT

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotball, gutter

Idrettsskolen Numedal Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Toppidrett

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Fotball

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotball

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

KRIK

Sagavoll Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

PULS Sør-Afrika

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Idrett & friluftsliv

Torshus folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sport Adventure Australia Sri Lanka

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotball Fitness - Italia

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Golf.Idrett.Sør-Afrika

Sunnmøre Folkehøgskule
Fullt
HelårskursKristen

Friluftsliv - Idrett: Maldivene

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett.Ball.Sør-Afrika

Sunnmøre Folkehøgskule
Fullt
HelårskursKristen

Australia Multisport

Ålesund Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

E-Sport

Bjerkely folkehøyskole
Venteliste
HelårskursKristen

Multisport

Folkehøgskolen Sørlandet
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

FOTBALL & Groundhopping

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Volleyball

Sunnfjord Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotball Europa

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Sport

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Tilrettelagt Rønningen

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Sport & villmark: France, Svalbard, Tenerife

Ringebu Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Idrett og villmark

Hedmarktoppen folkehøyskole
Fullt
Helårskurs19 t/ukeKristen

Multisport - Lanzarote A

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Håndball

Grenland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen

Multisport-urban

Holtekilen Folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursKristen

FS - fotball og styrke

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Coaching Fotball - Spania og USA

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen