Til hovedinnhold
Ledig plass

Reiselinje med fordypningsmuligheter: Sosial praksis, aktivisme, storytellers, idrett, bistand, internasjonal mat. Vi reiser til Afrika og planlegger bærekraftige turer i Norge og Europa.

Ønsker du å  bli mer bevisst på din rolle i verden og hvordan du kan påvirke den?

På Global Village får du bli med på en reise som begynner der du er. Hjemme. Vi reiser ut i verden. Vi kommer tilbake igjen.  

Verden er som en stor landsby, den kommer til oss. Vi trenger ikke reise lenger enn til vår egen fortauskant før vi møter det som er annerledes og eksotisk. Ved å reise ut i verden og se og oppleve hvordan andre lever, kan vi bedre forstå hvordan verden henger sammen. Det handler om møte mellom mennesker.

Vi jobber med mange spennende temaer som:

Solidaritet står i fokus både når vi er hjemme og ute i verden. Du vil møte det internasjonale Stavanger gjennom frivillig arbeid i ulike organisasjoner; gjerne delta på språkcafé, sykehjemsbesøk, "suppekjøkken" eller leksehjelp. Vi møter elever fra læringssenter og gjør ulike aktiviteter sammen med dem. Mulighetene er mange.

Du vil få innføring i film- og fotoredigering, formidling er en viktig del av året ditt.

Du vil få reise og du vil få fortelle hva du ser.

"Verden tilhører den som griper den."
(A. E. Dickinson)

 

For alle som er interessert i å utgjøre en forskjell i verden og vil lære mer om globale spørsmål, kulturforståelse, kommunikasjon, solidaritet, bistand og reiseliv m.m.

Dette vil du lære

 • Globalisering
 • Bærekraft og aksjonsforskning
 • Flerkulturell forståelse
 • Bistand
 • Menneskerettigheter
 • FNs bærekraftmål
 • Miljø og økologi
 • Fair Trade og handel
 • Solidaritetsarbeid
 • Flyktningesituasjonen
 • Asylpolitikk
 • Afrika og Europa
 • Filming
 • Fotografering
 • Reiseliv

Våre forventninger til deg

 • Interesse og engasjement
 • Ansvarsbevissthet
 • Selvstendighet
 • Ønske om å utgjøre en forskjell

Afrika - Møte med mennesker

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 1

På studieturen til Afrika besøker vi ett eller to afrikanske land. Stikkord for turen er: Prosjektbesøk, solidaritetsarbeid, landsbyer, fantastisk natur og dyreliv.

Målet med turen er å gi deg unike møter med mennesker, en større innsikt i forholdene i verden og et engasjement for mennesker som lever under vanskeligere kår enn oss.

 

Middelhavet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 1

Dette året går turen til Malaga i Spania. Der skal vi lære mer om flyktningsituasjonen i Europa. Vi skal besøke organisasjoner som jobber med dette tema. I tillegg reiser vi til Gibraltar og får oss noen flotte turistattraksjoner!

Bli kjent tur

Pris: Inkludert i linjepris

En uke etter skolestart reiser hele skolen til Vaulali leirsted, et idyllisk sted på Tau, 1-2 timer fra Stavanger. Vi kommer til å ta en tur til Preikestolen mens vi er her. Resten av programmet for turen er ikke klart, men linjene vil få forskjellige oppgaver, samtidig som vi gjør ting felles. 

bildetekst

Avslutningstur

Pris: Inkludert i linjepris

Siste turen tar vi til Horve leirsted med hele skolen. Stedet ligger landlig til utenfor Sandnes, med mulighet for kanopadling, bading, fotball eller fjelltur. Vi kommer også til å bruke tid til å skrive i årbøkene til hverandre. 

bildetekst

Anne Marit Træland

Lærer på Global Village

Anne Marit har bodd to og et halvt år i Namibia der hun jobbet for Fredskorpset, og har i flere år undervist fredskorpsere som skal på utenlandsopphold. Hun har også bodd flere år i Etiopia. Anne Marit er utdannet lærer med sosialantropologi og idrett og bistand som tilleggsfag.

Epost: anne.marit@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 907 37 801

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

23.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

03.10-11.10: Høstferie

15.11-17.11: Frihelg

18.12-05.01: Juleferie

27.02-07.03: Vinterferie

14.03: Frilørdag

08.03-26.03: Reiseperiode

27.03-06.04: Påskeferie

01.05: Fridag

12.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikans dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in't Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kultur arrangement, innen forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lys/ Lyd/ Sceneteknikk

Lysdesign, lydteknikk og scenografi. Et praktisk valgfag for deg med teknisk eller estetisk sans og som liker deg bedre bak spakene enn på scenen.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini-fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap og glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

MoJo - Mobile Journalism

Det er en trend at journalister bruker mobilen når de fotograferer, filmer og skriver. Det er veldig gøy måte å jobbe på som alle kan ha nytte av. Vi lærer deg teknikker og viser deg hvordan.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Skap

Hva er du opptatt av? Forbruk? Etiske spørsmål? Miljø? Mennesker? Du kan drive aksjonsforskning og lære om Bærekraft og Stavanger som Grønn By.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget Multisport. Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi bruker Silhuette Camero kuttemaskin og lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær.

På Solborg har vi 13 forskjellige linjer og 30 valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har naturen like utenfor døra. Hos oss vil du bli utfordret til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 119 510,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Vegetarmat
 • Studietur: Bli kjent tur
 • Studietur: Avslutningstur
 • Studietur: Afrika - Møte med mennesker
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Middelhavet
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 510,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 510,-
(11 951,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Afrika - Møte med mennesker
 • Vaksiner på studietur Afrika - Møte med mennesker
 • Visum på studietur Afrika - Møte med mennesker
 • Noen ekstra måltider på studietur Afrika - Møte med mennesker (1 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Middelhavet
 • Noen ekstra måltider på studietur Middelhavet (1 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Celine Erlid

Et år på Solborg ga meg mer enn jeg noen gang kunne drømme om. På «Global Village» lærte vi om solidaritet og bistand og at mulighetene for å hjelpe til er mange. Jeg har fått større forståelse for den store verden vi lever i.

Fra bloggen

12 grunner til å reise til Sør-Amerika

Flere folkehøgskoler har studieturer til Sør-Amerika. Det er ikke tilfeldig! Her gir vi deg 12 gode grunner til å besøke kontinentet.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

SE:Verden (Midtøsten og Afrika)

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Teater, samfunn og solidaritet

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Action og Bistand

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Global solidaritet - India

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Social Justice Kenya

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Xchange: Afrika-Europa

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Regnskog

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Urfolk-Indigenous Youth

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs21 t/ukeKristen

BRO Sør Amerika - Peru Bolivia Brasil A

Karmøy Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

INTERNASJONAL SOLIDARITET - OG BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt