Til hovedinnhold
Koronaviruset og folkehøgskolene
Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!
Ledig plass

Fotojournalistikk med veiledning fra dyktige dokumentarfotografer. Drømmer du om en karriere som fotojournalist eller å bli en glimrende fotoforteller? Reportasjetur i Norge, Chile og Argentina.

Fotojournalistikk; verdens mest spennende yrke eller en givende hobby? For alle med en fotojournalist i magen, eller for deg som bare elsker tanken ved å fortelle gode og viktige historier gjennom foto og video. Med på laget har vi noen svært dyktige fotojournalister som fotograferer for norske og internasjonale tidsskrift.

Du vil lære det meste av det du trenger for å bli en glimrende fotoforteller. Klassen arbeider som en redaksjon som legger planer for felles prosjekter som eget fotomagasin, nettgallerier, fotobøker og utstillinger. Fotojournalistikk handler om å fange menneskenes liv. Mennesker er hovedinnholdet i god fotojournalistikk. Vi jobber derfor mye med å ta portrettbilder av folk i studio, på location og i real life-situasjoner.

Fotojournalistikk lærer du aller best gjennom praksis – ved å ta mange bilder. Men vi arbeider også med fototeori, og blir kjent med de viktigste store fotojournalistene og dokumentarfotografene som lever nå, og lar oss inspirere av de.

Vi får undervisning og personlig veiledning av fotojournalistene Marie von Krogh og Tommy Ellingsen med flere, vi får møte tidligere elever som har studert eller studerer fotojournalistikk og vi deltar på jevnlige utstillinger i fotogalleriet til Ellingsen og von Krogh. Vi drar på en fire ukers opplevelses- og reportasjetur til Argentina og Chile. Før turen arbeider vi med å forberede et dokumentarprosjekt som skal munne ut i en stor produksjon.

I tillegg til alt det andre du får på folkehøgskole.

 

 

 

For deg som liker å bruke kameraet (foto og video) til å fortelle gode historier, for deg som drømmer om å jobbe med fotojournalistikk og som ønsker å prøve det ut gjennom et morsomt og spennende år.

Dette vil du lære

 • Kamerateknikk
 • Bildeforståelse
 • Fototeknikker
 • Å jobbe med kilder
 • Videofotografering
 • Å fortelle dokumentarisk
 • Intervjuteknikker
 • Fargeforståelse
 • Fotoetikk - kan et bilde forandre verden
 • Portrettfotografering
 • Studiofotografering
 • Mørkerom
 • Bilderedigering
 • Arbeidsflyt og sikkerhet
 • Å jobbe redaksjonelt
 • Prøve deg som fotojournalist i ekte redaksjoner
 • Om globale spørsmål og bærekraft
 • Å utvikle deg som menneske og fotograf

Våre forventninger til deg

 • Du må kunne arbeide selvstendig og i team og du må være 18 år ved skolestart. Vi stiller ikke krav til forkunnskaper, men vi liker at folk er fleksible og viser ståpåvilje.

Argentina og Chile

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 26 dager

Måltider pr dag inkludert: 1

Våren 2021 drar vi på opplevelses- og reportasjetur til Argentina og Chile.

I Argentina går vi på fotballkamp med vanvittig stemning, tar et tangokurs på en «Milonga» i en av Buenos Aires bydeler, drar på grill- og hesteridingstur til en Estanzia (farm) på den argentinske pampasen, vandrer gatelangs, sover i telt på ei strand i Chile og besøker Valparaiso, en særegen og morsom by kjent for gatekunst, musikk- og bohemliv.

I Santiago blir vi med på den tre dager lange musikkfestivalen Lolapalooza (https://www.lollapaloozacl.com) med verdensstjerner på plakaten og henger med chilensk ungdom. Vi drar til Patagonia og reiser langs deler av den legendariske Route 40 i Andesfjellene. (http://www.turismoruta40.com.ar/en/home.html)

Som elever som har vært med på turene før har sagt: «Vi skjønner ikke at det er mulig å få med seg så mye på så kort tid.»

Linjene Storytellers og Fotojournalistikk reiser sammen på tur med litt forskjellig program. Fotojournalistikk arbeider med et større, selvstendig prosjekt underveis.  

Rogaland og Skagerrak

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 1

Vi drar på flere små turer i Rogaland, overnatter på et fyr, hyttetur i Rogalands fjellheim (ja, den eksisterer), små kystbyer, strandturer i sol og kraftig storm, og reiser Skagerrak rundt og viser deg at du ikke trenger reise langt for å oppleve fantastiske ting sammen med andre.

 

Bli kjent tur

Pris: Inkludert i linjepris

En uke etter skolestart reiser hele skolen til Vaulali leirsted, et idyllisk sted på Tau, 1-2 timer fra Stavanger. Vi kommer til å ta en tur til Preikestolen mens vi er her. Resten av programmet for turen er ikke klart, men linjene vil få forskjellige oppgaver, samtidig som vi gjør ting felles. 

bildetekst

Avslutningstur

Pris: Inkludert i linjepris

Siste turen tar vi til Horve leirsted med hele skolen. Stedet ligger landlig til utenfor Sandnes, med mulighet for kanopadling, bading, fotball eller fjelltur. Vi kommer også til å bruke tid til å skrive i årbøkene til hverandre. 

bildetekst

Geir Ertzgaard

Lærer på Fotojournalistikk og Storytellers.

Geir er fotoentusiast på sin hals, er utdannet radiojournalist og har vært aktiv blogger siden 2004. Han har også jobbet mye med publisering på sosiale medier og driver med utvikling av nettsider på Wordpress-plattformen.

Kombinasjonen folkehøgskole, foto og reise synes han er idéell. Geir er utdannet teolog og har også videreutdanning i sosiale medier.

Epost: geir@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 402 04 305

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

23.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

03.10-11.10: Høstferie

15.11-17.11: Frihelg

18.12-05.01: Juleferie

27.02-07.03: Vinterferie

14.03: Frilørdag

08.03-26.03: Reiseperiode

27.03-06.04: Påskeferie

01.05: Fridag

12.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikans dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in't Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kultur arrangement, innen forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lys/ Lyd/ Sceneteknikk

Lysdesign, lydteknikk og scenografi. Et praktisk valgfag for deg med teknisk eller estetisk sans og som liker deg bedre bak spakene enn på scenen.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini-fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap og glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

MoJo - Mobile Journalism

Det er en trend at journalister bruker mobilen når de fotograferer, filmer og skriver. Det er veldig gøy måte å jobbe på som alle kan ha nytte av. Vi lærer deg teknikker og viser deg hvordan.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Skap

Hva er du opptatt av? Forbruk? Etiske spørsmål? Miljø? Mennesker? Du kan drive aksjonsforskning og lære om Bærekraft og Stavanger som Grønn By.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget Multisport. Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi bruker Silhuette Camero kuttemaskin og lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær.

På Solborg har vi 13 forskjellige linjer og 30 valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har naturen like utenfor døra. Hos oss vil du bli utfordret til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 120 010,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Vegetarmat
 • Studietur: Bli kjent tur
 • Studietur: Avslutningstur
 • Studietur: Argentina og Chile
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Rogaland og Skagerrak
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 120 010,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 120 010,-
(12 001,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Argentina og Chile
 • Vaksiner på studietur Argentina og Chile
 • Visum på studietur Argentina og Chile
 • Noen ekstra måltider på studietur Argentina og Chile (1 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Rogaland og Skagerrak
 • Noen ekstra måltider på studietur Rogaland og Skagerrak (1 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Et topp oppdatert fotostudio
 • Mørkerom
 • Profesjonell blekkskriver Epson P500
 • DJI Mavix Pro Drone
 • DJI Ronin Gimbal

Dette utstyret må du stille med selv

 • Digitalt speilrefleks eller speilfritt kamera.
 • Et 70-200mm objektiv, et 24-70mm objektiv og et lyssterkt 35mm eller 50mm objektiv, samt en blits.
 • Minnebrikker: to store (SanDisk eller Lexar 128gig) eller fire middels store (64 gig)
 • To eksterne harddisker til sikkerhetskopiering på reise.
 • Bærbar datamaskin som tåler nyere programvare som Lightroom, Photoshop, Bridge eller Capture One. Programvaren er inkludert i prisen på linja, men «hardware» må du ha med selv.
 • Utstyrssekk og en 80 liters tursekk.
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Camilla Alexandra Lie

Uforglemmelige opplevelser fra fantastiske turer, herlige klassekamerater og nye fotoferdigheter er bare noe av det jeg sitter igjen med etter mitt år på Foto. Det var rett og slett et drømmeår!

Camilla Alexandra Lie
Sondre Bjåland

Et utrolig bra år! Jeg gledet meg til hver eneste dag, klassen og læreren var fantastiske! Vi gjorde utrolig mye gøy og lærerikt. Turene var så gode at jeg skulle ønske jeg fikk oppleve det igjen!

Sondre Bjåland
Ragnhild H. Morland

Foto passet meg perfekt! Her fikk jeg undervisning på eget nivå, møte andre dyktige fotografer og supre mennesker. Et godt klassemiljø der det er trygt å prøve, og turer jeg lengter tilbake til!

Fra bloggen

12 grunner til å reise til Sør-Amerika

Flere folkehøgskoler har studieturer til Sør-Amerika. Det er ikke tilfeldig! Her gir vi deg 12 gode grunner til å besøke kontinentet.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

PhotoXplore

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Fotosafari

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten analogt

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Villmark - Island/USA

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto & Vlogg

Bjerkely folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Backpack Foto - New Zealand B

Karmøy Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs BFrilynt

Foto- og bildekunst: Frys tiden

Svalbard folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Foto

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeFrilynt