Til hovedinnhold
Ledig plass

Foto går aldri av moten – Et år på Fotografi gir deg opplevelser, kunnskaper og ferdigheter du vil ha glede og nytte av hele livet. Studio, dokumentar eller mørkerom - eller på studietur: Foto er gøy!

Digital innholdsproduksjon

Vi er alle fortellere. Vi synes det er gøy å fortelle og vi lager fortellinger som skal huskes. 

MoJo? Ja, mobil journalist. Drar ut på jobb, har med seg et mobilkamera og en mic, og forteller de kuleste historier. Akkurat som folk i media gjør, eller reisebloggere, eller influencere, eller helt vanlige folk som liker å fortelle. Det handler om kommunikasjon, fortellerglede, viktige historier og morsomme opplevelser.

Hvilke verktøy bruker vi?

Verktøyene er mange, og du skal få prøve alle, men velger fordypning i dokumentarfoto, podcasts, vlogg eller blogg. «Content is King» sier de. Den som kan fortelle historier eier fremtidens arbeidsmarked. Produksjon av nettavis, fotomagasin, utstilling og bøker er noe du får jobbe med.

Hvor forteller vi fra?

Opplevelser og events i Stavanger, Rogaland, Norge og Sør-Amerika. Det kan være overnatting på fyr, konserter med større og lokale artister, street art-festival, natt-tur, surfing, restaurantbesøk, sykkeltur, fotball-kamp eller på musikkfestivalen Lollapolooza i Santiago.

Stavanger er en by der det skjer mye hele tiden. Vi kan oppsøke de opplevelsene som fins og som vi selv finner på – vår egen kreativitet setter begrensningene. 

For deg som drømmer om å bli fotojournalist eller som bare vil ha foto som en utrolig givende hobby. Uansett startpunktet ditt: Vi vil ta deg syvmilssteg som fotograf.

Dette vil du lære

 • Du får prøvd deg på alle de fire viktigste metodene innen foto, video, stemme og tekst
 • Fortellerteknikk
 • Bildeforståelse
 • Utstyrsteknikk: Gimbal, drone, lyd, foto, mobilt utstyr
 • Å sette opp din egen arbeidsstasjon/lydstudio/fotostudio
 • Redigering i Lightroom og Photoshop, Hindenburg og Adobe Audition
 • Medie-/Reiseetikk
 • Squarespace, foto
 • YouTube, vlogg
 • Acast, podkast
 • Medium, blogg
 • Mørkerom og studiofotografering

Våre forventninger til deg

Vi stiller ikke krav til forkunnskaper, men vi liker at folk er fleksible og viser stå-på-vilje.

Studietur: Argentina og Chile

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 26 dager

Måltider pr dag inkludert: 1

Våren 2021 drar vi på opplevelses- og reportasjetur til Argentina og Chile.

I Argentina går vi på fotballkamp med vanvittig stemning, tar et tangokurs på en «Milonga» i en av Buenos Aires bydeler, drar på grill- og hesteridingstur til en Estanzia (farm) på den argentinske pampasen, vandrer gatelangs, sover i telt på ei strand i Chile og besøker Valparaiso, en særegen og morsom by kjent for gatekunst, musikk- og bohemliv.

I Santiago blir vi med på den tre dager lange musikkfestivalen Lolapalooza (https://www.lollapaloozacl.com) med verdensstjerner på plakaten og henger med chilensk ungdom. Vi drar til Patagonia og reiser langs deler av den legendariske Route 40 i Andesfjellene. (http://www.turismoruta40.com.ar/en/home.html)

Som elever som har vært med på turene før har sagt: «Vi skjønner ikke at det er mulig å få med seg så mye på så kort tid.»

Linjene Storytellers og Fotojournalistikk reiser sammen på tur med litt forskjellig program. Fotojournalistikk arbeider med et større, selvstendig prosjekt underveis.  

Studietur: Rogaland og Skagerrak

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 1

Vi drar på flere små turer i Rogaland. Opplever overnatting på et fyr, hyttetur i Rogalands fjellheim (ja, den eksisterer), små kystbyer, strandturer i sol og kraftig storm og reiser Skagerrak rundt og viser deg at du ikke trenger reise langt for å oppleve fantastiske ting sammen med andre.

 

Marius Vervik

Lærer på Filmproduksjon og Mojo

Marius har en master i dokumentarproduksjon og er lektor i medie og kommunikajson på videregående skole. Han har også en bachelor i fotografi og har en lang karriere som frilans fotograf. Og han har selv gått på folkehøgskole!!

Hans favoritt ting er å dokumentere verden rundt seg. Han er nysgjerrig og liker å finne og formidle de gode historiene, blant annet har han laget flere dokumentarfilmer.

Epost: marius@solborg.fhs.no

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi Temaundervisning, Valgfag, Gladsang og Fysisk aktivitet. Det er også satt av tid til å vaske rom. 

Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2021-22

22.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

08.10-17.10: Høstferie

05.11-07.11: Frihelg

15.12-04.01: Juleferie

26.02-06.03: Vinterferie

19.03: Frilørdag

21.03-08.04: Reiseperiode

09.04-19.04: Påskeferie

6.-7.05: Foreldrehelg

14.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Bakekurs

Er du glad i nystekte boller eller annen gjærbakst? Har du lyst til å lære å bake selv? Bli med på bakekurs og lær å lage kaker og annen bakst som er nydelige både å se og smake på!

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, konflikt og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Innovasjon

I fremtiden kommer flere til å skape sin egen arbeidsplass, spesielt i kreative yrker. Møt mennesker som allerede har etablert sin egen arbeidsplass og få inspirasjon til å starte din egen bedrift.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Klatring-inne

Klatring er utfordrende og utviklende og ikke minst, veldig gøy. Kurset gir trening i koordinasjon, balanse, smidighet, strategi og konsentrasjon. Om du ønsker det, kan du ta brattkortkurs etterpå.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Mini-musikal

Er du glad i å synge? Elsker du musikaler? I løpet av et valgfag vil det ikke være mulig å sette opp en stor oppsetning, men du får prøve deg på noen av de vakreste sangene fra kjente musikaler.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær ved hjelp av Silhouette Cameo kuttemaskin.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

På Solborg har vi 14 forskjellige linjer og en mengde valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har fjord, fjell og strender like utenfor døra. Hos får du mulighet til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 122 450,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: Argentina og Chile
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Rogaland og Skagerrak
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 122 450,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 122 450,-
(12 245,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Argentina og Chile
 • Vaksiner på studietur Argentina og Chile
 • Visum på studietur Argentina og Chile
 • Noen ekstra måltider på studietur Argentina og Chile (1 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur Rogaland og Skagerrak
 • Noen ekstra måltider på studietur Rogaland og Skagerrak (1 måltider per dag er inkludert)
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Et topp oppdatert fotostudio
 • Mørkerom
 • Profesjonell blekkskriver
 • Mobilt lyd (podkast) - studio
 • DJI Mavix Pro Drone
 • DJI Ronin Gimbal

Dette utstyret må du stille med selv

Utstyr du trenger, avhenger av fordypningen du velger: 

 • Foto og vlogging: Speilfritt systemkamera, mikrofon, gimbal, stativ
 • Podcasting: Trådløs mikrofon, mini lydmixer, headphones
 • Alle fordypninger: En god dag/utstyrssekk, en 80-liters sekk av type Osprey Sojourn e.l.
 • Laptop eller nettbrett. Programvare er inkludert i linjekassa, men «hardware» må du betale selv. 

 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Foto

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Fotografi

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Analog foto

Fana folkehøgskule - Bergen
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fotografi

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

FOTOVIDEO: digital design

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto Villmark - Island/USA

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten analogt

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt