Til hovedinnhold
Fullt

Finn din film-stemme! Jobb sammen i et velsmurt produksjonsteam for å skape din filmvisjon ved bruk av profesjonelt filmutstyr. Lær manus, regi, kamera og klipp. Opplev filmbyene Hollywood og New York

Velkommen til Stavanger, en av Norges viktigste filmbyer!

På Filmproduksjon får du lage filmer som engasjerer, skaper stemninger og vekker følelser. Du blir kastet rett ut i mange spennende og praktiske filmoppgaver fra første time!

Kortfilm. Du vil lære å skrive manus, lage storyboard og regissere, samt beherske kamera, redigering, lyd og lyssetting. Du vil få en smakebit av hver av rollene som man kan ha bak kamera, og til og med få oppleve å stå fremfor kamera.

DokumentarGjennom dokumentararbeid vil du få jobbe med å finne kjernen i interessante emner, og balansere mellom gjengivelse og manipulasjon. Vi jobber kreativt og utforsker måter å finne inspirasjon.

Du vil få jobbe i team, akkurat slik det gjøres i den profesjonelle filmverdenen. Etter du har samarbeidet i mindre grupper først, er grunnlaget lagt for å lage høykvalitetsfilmeri et stort produksjonsteam.

Samarbeid med andre linjer. Vi lager lager musikkvideo sammen med Musikkproduksjonslinjen og produserer avanserte flerkameraproduksjoner med Stream Team-linjen.

Hvert år arrangerer vi vår egen Oscar-night for hele skolen. Det blir en skikkelig gallakveld. Vi kler oss opp i vår fineste stas og koser oss med filminnslag fra kanskje nettopp deg. Prisutdeling og rød løper hører selvsagt med.

Du får mulighet til 2 ukers mediepraksisi en mediebedrift.

Besøk av gjesteforelesere som Grete og Odd Hynnekleiv ("Kamilla og tyven").

 Et eksempel på noe elever har laget:

 

Linja passer for deg som er kreativ, liker å redigere og produsere film, og er generelt interessert i film. En praktisk linje der øvelse gjør mester.

Dette vil du lære

 • Grunnleggende regi
 • Grunnleggende manuskunnskap
 • Grunnleggende kamerateknikk
 • Redigering i Premiere Pro
 • Storyboarding
 • Pitching
 • Dokumentar-sjangeren
 • Kortfilm-sjangeren
 • Reklamefilm-sjangeren
 • Teknisk forståelse
 • Filmatiske virkemidler
 • Lyd- og lys-teknikk
 • Samarbeid og teamwork
 • Overholde deadline
 • Hvordan få inspirasjon
 • Litt improvisasjon og skuespillerteknikk

Våre forventninger til deg

Linjen krever ingen forkunnskaper, men det forutsettes at du ønsker å lære og er engasjert i faget. Det er viktig med pågangsmot og evne til samarbeid. 

Hollywood og New York

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 1

Hovedturen på vårparten går til blockbusterens hjemland USA, hvor vi besøker L.A. og New York. Gjennom besøk i flere filmstudio vil du få lære om filmens historie. Du vil få være med på omvisninger, foredrag og få nærkontakt med erfarne filmfolk, samtidig som du selv vil få lage kortfilmer på kjente landemerker og tråkke i sporene til kjente stjerner. 

Gjennom reisen vil vi fokusere på filmfaget og besøke et universitet som utdanner filmfolk. Du vil også få besøke en av de største fornøyelsesparkene i USA. Skaff deg en diger minnebrikke til kamera, og gled deg til en tur du aldri vil glemme! Du vil få innsikt i en kompleks bransje og samtidig oppleve USAs kultur og landskap.

bildetekst

Høsttur i Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

I løpet av høsten drar vi på en fem dagers reise til et spennende land i Europa. Akkurat hvor dette blir, blir bestemt i august og er avhengig av flypriser.

I fjor hadde vi en fantastisk tur til Irland hvor vi fikk se Dublin, Belfast og mange vakre locations der de filmet Game of Thrones! I år er det stor sjans for at det blir i et varmere strøk, sør i Europa! På denne turen blir filmklassen sammensveiset og du får en opplevelse for livet!

Avslutningstur

Pris: Inkludert i linjepris

Siste turen tar vi til Horve leirsted med hele skolen. Stedet ligger landlig til utenfor Sandnes, med mulighet for kanopadling, bading, fotball eller fjelltur. Vi kommer også til å bruke tid til å skrive i årbøkene til hverandre. 

bildetekst

Tore Hynnekleiv

Lærer på Filmproduksjon

Tore tok filmutdanning i New York og har regissert flere prisbelønte kortfilmer og musikkvideoer. Han var second unit director og hovedklipper for familiefilmen «Yohan Barnevandrer» som vant beste film under Stockholm Filmfestival Jr. og har jobbet som redaktør på TV-serier som The Voice og 71 grader nord.

Tore vil at du får utviklet og produsert din filmvisjon ved å jobbe sammen i team.

Epost: tore@solborg.fhs.no
Telefon: 90994661

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

23.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

03.10-11.10: Høstferie

06.11-08.11: Frihelg

17.12-10.01: Juleferie

27.02-07.03: Vinterferie

08.03-26.03: Reiseperiode

27.03-06.04: Påskeferie

15.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikans dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in't Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kultur arrangement, innen forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lys/ Lyd/ Sceneteknikk

Lysdesign, lydteknikk og scenografi. Et praktisk valgfag for deg med teknisk eller estetisk sans og som liker deg bedre bak spakene enn på scenen.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini-fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap og glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

MoJo - Mobile Journalism

Det er en trend at journalister bruker mobilen når de fotograferer, filmer og skriver. Det er veldig gøy måte å jobbe på som alle kan ha nytte av. Vi lærer deg teknikker og viser deg hvordan.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget Multisport. Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi bruker Silhuette Camero kuttemaskin og lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær.

På Solborg har vi 14 forskjellige linjer og 30 valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har naturen like utenfor døra. Hos oss vil du bli utfordret til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 121 510,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Vegetarmat
 • Studietur: Avslutningstur
 • Studietur: Hollywood og New York
  • Mat (1 måltider per dag)
 • Studietur: Høsttur i Europa
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 121 510,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 121 510,-
(12 151,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Hollywood og New York
 • Visum på studietur Hollywood og New York
 • Noen ekstra måltider på studietur Hollywood og New York (1 måltider per dag er inkludert)
 • Mat på studietur Høsttur i Europa
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Profesjonelt digitalt film kamera: Sony PMW-F3 Super 35mm Camcorder med S-Log RGB 4:4:4
 • Firmware upgrade, PL mount og et sett med Russiske PL linser. DSLR kameraer: Canon 550D, 600D++
 • Semi-pro videokamera: Sony PXW-X70, Panasonic HPX-171 
 • 5 x 27” iMac’er kjøpt i 2019 med PremiereLyd: Zoom H4 lydopptakere, boompoles med fester, Røde mikrofoner++
 • Lys: Arri 2000w, 800w Red-head-kits, 600w lampe-kits, Dedolight-kit, C-stands, Flag-kit++

Dette utstyret må du stille med selv

 • Harddisk med minst 500GB ledig med USB 3 eller USB-C/thunderbolt 3 kobling (anbefaler samsung T5 på 1TB)
 • Hodetelefoner til redigering og opptak (anbefaler Sony Hodetelefoner MDR-7506)
 • Egne SD minnekort med minst 64GB og hastighet på minst UHS 1.
 • Dette vil koste ca. 2 000-3 000 kr hvis dette kjøpes nytt, men man kan også finne det brukt, til en billigere penge på finn.no.
 • Det er en stor bonus om du også tar med eget film-/datautstyr om du har det, men det er ikke nødvendig.
Mer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eivind Lundby

Jeg hadde store forventninger da jeg begynte på Solborg. Jeg skulle lære om kameravinkler, redigering, kortfilm og dokumentar. Sånne greier. Jeg lærte alt det. Men jeg skjønte snart at Solborg også handlet om noe annet. Noe jeg ikke hadde forventet.

Fra bloggen

Søkte folkehøgskole rett før skolestart

Les intervju med elever som tok sjansen på en restplass!

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

FILM - Manus, regi & filmteknikk

Follo Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Filmproduksjon

Sandefjord folkehøyskole
Fullt
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Film

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Film.Sunnmøre.Europa

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Filmproduksjon

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Nordiska Filmskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Film - London - New York

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Film og Flerkamera

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Film og Foto

Lundheim folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs A9 t/ukeKristen

TV-produksjon

Danvik Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Filmproduksjon

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Film- og TV-skapar

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs35 t/ukeFrilynt