Til hovedinnhold
Ledig plass

Allsidige og grensesprengende utfordringer innen actionfylte idretter. Surfing, klatring, kiting, alpint, ballspill, friluftsturer. Eventyrlig pudderopplevelse i Salt Lake og surfing i California.

Vi er opptatt av at du skal få noe igjen for dette året og bli inspirert til å utvikle deg gjennom idrett og friluftsliv. Sammen vil vi skape en klasse der hovedfokuset er å gjøre hverandre gode. Gjennom teambuilding og samhandling håper vi å skape et lag som inkluderer og inspirerer hverandre i idrett, friluftsliv og hverdag.

Vi kan by på en svært variert timeplan der du får mulighet til å fordype deg i mange spennende emner:

På Solborg har vi fire forskjellige idrettslinjer. Dette komme deg til gode i form av at vi trekker ut det beste fra hver enkelt linje. Det betyr at vi har en felles dag i uka der vi jobber med mentaltrening, helse og foredrag av spennende idrettsprofiler. I tillegg samarbeider vi om turer, turneringer, ballaktiviteter og treningsøkter.

Adventure Action Sport passer for deg som ser på deg selv som aktiv og allsidig og som liker utfordringer både i vann og på land.

Dette vil du lære

På Adventure Action Sport vil du først og fremst lære mye innen idrett og friluftsliv. I løpet av året vil du derfor garantert bli bedre til å:

 • surfe
 • klatre
 • kite
 • stå på alpint
 • lære ulike ballidretter
 • få bedre bevegelighet, styrke og utholdenhet
 • lære og utføre gode treningsopplegg både individuelt og kollektivt
 • planlegge og gjennomføre turer i naturen
 • møte nye utfordringer 
 • samhandle og teambuilde

Våre forventninger til deg

Du trenger ingen forkunnskaper, vi lærer av hverandre og underveis. I stedet for å fokusere på det vi ikke får til, så jobber vi for at alle kan være en ressurs i klassen. Allikevel forventer vi:

 • En positiv innstilling
 • God lagånd
 • Aktiv deltakelse

Linja er utstyrskrevende, men skolen har eller leier inn mye utstyr. Det vi ønsker du skal ha med er:

 • Diverse turutstyr
 • Sykkel
 • Alpinutstyr
 • Hockeyskøyter

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

USA rangeres ofte øverst av alle turene våre. 16 dager fordelt mellom vinter og sommer. Kan det bli bedre? Den første uken reiser vi til Salt Lake City der vi kan få oppleve den anerkjente lette og tørre snøen som har gjort Salt Lake City til en stor vinterby. I tillegg til fine dager i snøen, får vi oppleve NBA-kamp, som er verdens største basketball-liga. Byen har en spennende historie og denne utforsker vi under oppholdet. Den siste halvannen uke tilbringe vi i Los Angeles, nærmere bestemt New Port Beach. Her er tempoet mye roligere og vi får oppleve surfekulturen på nært hold. Snøen blir byttet ut med sol og varme, og stranden ligger et steinkast unna hotellet. Her finner vi bølger for nybegynnere og bølger for de som har surfa lenge. Surfing, beachvolley og bålkos på stranden.

Carl Erik Waaler

Lærer

Han elsker nye opplevelser og å lære om mennesker og naturen. Han er opptatt av muligheter og fokusert på hva vi kan få til. Idrettsglede, mestring og gode felleskap er noe han syntes er spennende å jobbe med.
Motto: "Dette kan jeg ikke, så det vil jeg prøve."

Carl Erik har en bachelorgrad i idrett og kroppsøving ved Universitetet i Stavanger. 

Epost: carl.erik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 411 29 902
Facebook
Instagram: @adventuresolborg

Johannes G. Sjursen

Diskgolf og nye idretter, Adventure Action Sport

Johannes er en Idrettslærer med lidenskap for Diskgolf, Idrett og Friluftsliv.
Han har bred kompetanse innen forskjellige Idretter, og spisskompetanse innen Diskgolf.
Johannes trives på reisefot, og er opptatt av å planlegge skolehverdagen sammen med elevene.

Epost: johannes@solborg.fhs.no
Telefon: 96621959

Hans Petter Nordal

Lærer

Hans Petter er en aktiv og kreativ person som liker alle idrettslige aktiviteter både sommer som vinter. Han har utdannelse innen idrett og har også lang fartstid i folkehøgskolen. Foruten den allsidige jobben på Solborg, rekker han å synge i kor og å spille bordtennis og curling aktivt. Hans fremkomstmiddel er enten sykkel eller rulleski.

Epost: nordal@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 45889805

Kjetil Sætre

Lærer

Kjetil er en allsidig person som kan mye om idrett og er tidligere juniornorgesmester i bordtennis. Kjetil sin styrke er gode samtaler og å følge opp elevenes personlige mål. Han har universitetsutdanning innen idrett. Folkehøgskole handler bl.a. om å finne balanse i hverdagen og bli en bedre utgave av seg selv, noe Kjetil virkelig vektlegger.

Epost: kjetil@solborg.fhs.no

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi Temaundervisning, Valgfag, Gladsang og Fysisk aktivitet. Det er også satt av tid til å vaske rom. 

Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2022-23

20.08: Skolestart. Åpningssamling kl.15.00

07.10-16.10: Høstferie

18.11-20.11: Frihelg

16.12-03.01: Juleferie

21.01: Frilørdag

23.02-05.03: Vinterferie

13.03-30.03: Reiseperiode

31.03-12.04: Påskeferie

05.-06.05: Foreldrehelg

12.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Bakekurs

Er du glad i nystekte boller eller annen gjærbakst? Har du lyst til å lære å bake selv? Bli med på bakekurs og lær å lage kaker og annen bakst som er nydelige både å se og smake på!

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, konflikt og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Innovasjon

I fremtiden kommer flere til å skape sin egen arbeidsplass, spesielt i kreative yrker. Møt mennesker som allerede har etablert sin egen arbeidsplass og få inspirasjon til å starte din egen bedrift.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Klatring-inne

Klatring er utfordrende og utviklende og ikke minst, veldig gøy. Kurset gir trening i koordinasjon, balanse, smidighet, strategi og konsentrasjon. Om du ønsker det, kan du ta brattkortkurs etterpå.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lyd og konsert

På dette valgfaget kan du velge om du vil stå på scenen som artist / musiker, eller lære mere om live lyd. Sammen skal vi skape og øve inn en konsert til Solborg Festivalen.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær ved hjelp av Silhouette Cameo kuttemaskin.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

På Solborg har vi 15 forskjellige linjer og en mengde valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har fjord, fjell og strender like utenfor døra. Hos får du mulighet til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 127 231,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: USA -Fra pudder i Salt Lake til surfing California
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 127 231,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 127 231,-
(12 723,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

 • Sykkel 
 • Sykkelhjelm
 • Sovepose
 • Ryggsekk 60-85 liter
 • Dagstursekk 25-40 liter
 • Liggeunderlag. Må tåle vinterbruk.
 • Kompass
 • Hodelykt
 • Kniv
 • Matboks, turbestikk og drikkekopp
 • Skallbekledning. Vindtette og vanntette klær, jakke og bukse.
 • Ullundertøy
 • Ullsokker
 • Varm lue og votter
 • Varme klær. Fleece, ullgenser m.m. 
 • Gode fjellstøvler. Fordel om de er gått inn på forhånd for å unngå gnagsår. 
 • Gode joggesko
 • Innendørssko
 • Treningsklær
 • Slalomski, telemark eller snowboard. Trengs ikke før etter nyttår. 
 • Solbriller og skibriller
 • Skøyter

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hilde Skaiå Tveit

Året mitt på Adventure har vært et uforglemmelig år. Jeg har blitt kjent med så mange mennesker som jeg er takknemlig for å ha fått møtt. Det felleskapet vi hadde både på skolen og i klassen var noe helt spesielt som jeg ikke har erfart tidligere.

Fra bloggen

- Tror du er bedre rusta for studier etter folkehøgskole

Lene fikk hjem en superfornøyd sønn etter folkehøgskole i vår. Hun mener et slikt år er viktig, både for egen utvikling og som et hvileår ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Idrett Adventure Sør-Afrika

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

KRIK Multisport

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Kajakk & klatring Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Sport Adventure

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Parkour og tricking OSLO

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Trening, friluftsliv, reise

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Australia Multisport

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs8 t/ukeKristen

Toppidrett OSLO

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Diskgolf, Padel og nye Idretter

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
HelårskursKristen

Diskgolf

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

ALL IN - it's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

Padel+

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen