Til hovedinnhold
Fullt

Allsidige og grensesprengende utfordringer innen actionfylte idretter. Surfing, klatring, kiting, alpint, ballspill, friluftsturer. Eventyrlig pudderopplevelse i Salt Lake og surfing i California.

Vi er opptatt av at du skal få noe igjen for dette året og bli inspirert til å utvikle deg gjennom idrett og friluftsliv. Sammen vil vi skape en klasse der hovedfokuset er å gjøre hverandre gode. Gjennom teambuilding og samhandling håper vi å skape et lag som inkluderer og inspirerer hverandre i idrett, friluftsliv og hverdag.

Vi kan by på en svært variert timeplan der du får mulighet til å fordype deg i mange spennende emner:

Adventure Action Sport passer for deg som ser på deg selv som aktiv og allsidig og som liker utfordringer både i vann og på land.

Dette vil du lære

På Adventure Action Sport vil du først og fremst lære mye innen idrett og friluftsliv. I løpet av året vil du derfor garantert bli bedre til å:

 • surfe
 • klatre
 • kite
 • stå på alpint
 • lære ulike ballidretter
 • få bedre bevegelighet, styrke og utholdenhet
 • lære og utføre gode treningsopplegg både individuelt og kollektivt
 • planlegge og gjennomføre turer i naturen
 • møte nye utfordringer 
 • samhandle og teambuilde

Våre forventninger til deg

Du trenger ingen forkunnskaper, vi lærer av hverandre og underveis. I stedet for å fokusere på det vi ikke får til, så jobber vi for at alle kan være en ressurs i klassen. Allikevel forventer vi:

 • En positiv innstilling
 • God lagånd
 • Aktiv deltakelse

Linja er utstyrskrevende, men skolen har eller leier inn mye utstyr. Det vi ønsker du skal ha med er:

 • Diverse turutstyr
 • Sykkel
 • Alpinutstyr
 • Hockeyskøyter

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

USA rangeres ofte øverst av alle turene våre. 16 dager fordelt mellom vinter og sommer. Kan det bli bedre? Den første uken reiser vi til Salt Lake City der vi kan få oppleve den anerkjente lette og tørre snøen som har gjort Salt Lake City til en stor vinterby. I tillegg til fine dager i snøen, får vi oppleve NBA-kamp, som er verdens største basketball-liga. Byen har en spennende historie og denne utforsker vi under oppholdet. Den siste halvannen uke tilbringe vi i Los Angeles, nærmere bestemt New Port Beach. Her er tempoet mye roligere og vi får oppleve surfekulturen på nært hold. Snøen blir byttet ut med sol og varme, og stranden ligger et steinkast unna hotellet. Her finner vi bølger for nybegynnere og bølger for de som har surfa lenge. Surfing, beachvolley og bålkos på stranden.

Avslutningstur

Pris: Inkludert i linjepris

Siste turen tar vi til Horve leirsted med hele skolen. Stedet ligger landlig til utenfor Sandnes, med mulighet for kanopadling, bading, fotball eller fjelltur. Vi kommer også til å bruke tid til å skrive i årbøkene til hverandre. 

bildetekst

Carl Erik Waaler

Lærer på Adventure Action Sport

Bachelorgrad i idrett og kroppsøving v/UiS. 
Ballelskende skicruiser fra Askøy. 
Motto: "Dette kan jeg ikke, så det vil jeg prøve."

Epost: carl.erik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 411 29 902
Facebook
Instagram: @adventuresolborg

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi fellesfag som Valgfag, Gladsang, Tema om tro og samfunn, Gym, Psykisk helse, Gangsamling og Turdager. Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er satt av tid for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

23.08: Skolestart. Åpningssamling kl.14.00

03.10-11.10: Høstferie

06.11-08.11: Frihelg

17.12-10.01: Juleferie

27.02-07.03: Vinterferie

08.03-26.03: Reiseperiode

27.03-06.04: Påskeferie

15.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikans dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, tankekaos og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på Kino 1 i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter dersom du har medlemskap.

Internasjonal mat

Liker du å kokkelere og lage mat fra eksotiske strøk? Her får du lage forrett, hovedrett og dessert med utgangspunkt i mat fra andre kulturer.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til Brink & in't Velt som er profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kultur arrangement, innen forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lys/ Lyd/ Sceneteknikk

Lysdesign, lydteknikk og scenografi. Et praktisk valgfag for deg med teknisk eller estetisk sans og som liker deg bedre bak spakene enn på scenen.

Mini-musikal

Dette valgfaget går ut på å lage en mini-fremvisning av Les Misérables. Stikkord er sang, regi, felleskap og glede. Det blir audition for de som ønsker å være solister.

MoJo - Mobile Journalism

Det er en trend at journalister bruker mobilen når de fotograferer, filmer og skriver. Det er veldig gøy måte å jobbe på som alle kan ha nytte av. Vi lærer deg teknikker og viser deg hvordan.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget Multisport. Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi bruker Silhuette Camero kuttemaskin og lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær.

På Solborg har vi 14 forskjellige linjer og 30 valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har naturen like utenfor døra. Hos oss vil du bli utfordret til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 118 510,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Sangbok
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Vegetarmat
 • Studietur: Avslutningstur
 • Studietur: USA -Fra pudder i Salt Lake til surfing California
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 118 510,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 118 510,-
(11 851,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur USA -Fra pudder i Salt Lake til surfing California
 • Visum på studietur USA -Fra pudder i Salt Lake til surfing California
 • Noen ekstra måltider på studietur USA -Fra pudder i Salt Lake til surfing California (2 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

 • Sykkel 
 • Sykkelhjelm
 • Sovepose
 • Ryggsekk 60-85 liter
 • Dagstursekk 25-40 liter
 • Liggeunderlag. Må tåle vinterbruk.
 • Kompass
 • Hodelykt
 • Kniv
 • Matboks, turbestikk og drikkekopp
 • Skallbekledning. Vindtette og vanntette klær, jakke og bukse.
 • Ullundertøy
 • Ullsokker
 • Varm lue og votter
 • Varme klær. Fleece, ullgenser m.m. 
 • Gode fjellstøvler. Fordel om de er gått inn på forhånd for å unngå gnagsår. 
 • Gode joggesko
 • Innendørssko
 • Treningsklær
 • Slalomski, telemark eller snowboard. Trengs ikke før etter nyttår. 
 • Solbriller og skibriller
 • Skøyter
Mer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hilde Skaiå Tveit

Året mitt på Adventure har vært et uforglemmelig år. Jeg har blitt kjent med så mange mennesker som jeg er takknemlig for å ha fått møtt. Det felleskapet vi hadde både på skolen og i klassen var noe helt spesielt som jeg ikke har erfart tidligere.

Fra bloggen

- Universitetsstudier var ikke som jeg trodde. Jeg gikk på en smell

Mathias gikk rett fra videregående til universitetsstudier i matematikk. Det ble ikke som han trodde. Et pusteår på folkehøgskole hjalp for å velge nytt.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Multisport Ball & Surf Australia

Ålesund Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Idrett Adventure Sri Lanka

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Idrett - Piste - Sør-Afrika

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Golf.Idrett.Sør-Afrika

Sunnmøre Folkehøgskule
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Sport & Friluft

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Sport & Outdoor: Australia - New Zealand

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

KRIK - Volleyball og Flyt

Sagavoll Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Trening, friluftsliv, reise

Risøy Folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Sportmix

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

TURN

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett.Ball.Sør-Afrika

Sunnmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Toppidrett

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen