Til hovedinnhold

Bli med på allsidige og grensesprengende utfordringer innen actionfylte idretter! Surfing, ski, kiting, friluftsturer, og mer fyller hverdagen din gjennom ditt år på Adventure. Studietur til Bali.


Vi er opptatt av at du skal få noe igjen for dette året og bli inspirert til å utvikle deg gjennom idrett og friluftsliv.

 

Hva er Adventure?

Dette er linjen for deg som ikke vil ofre noe når det kommer til å minneverdige utfordringer. Det beste er at du gjør det sammen med andre som støtter deg og som deler dine ambisjoner. Sammen skaper vi en klasse der hovedfokuset er å gjøre hverandre gode. Gjennom teambuilding og samhandling håper vi å skape et lag som inkluderer og inspirerer hverandre i idrett, friluftsliv og hverdag. Innhold

Vi kan by på en variert timeplan der du får fordype deg i mange spennende emner. På høstsemesteret surfer vi en gang i uka. Vi bruker Norges landslagstrener i surfing som mentor, slik at du får den aller beste oppfølgingen. Klatring står også på programmet, både inne og ute. Vi står på ski/snowboard og går flere toppturer i løpet av året. I de varme månedene er vi ute på flere friluftsturer (kanotur, kjeragbolten, preikestolen, teltturer, solo- og duodøgn i villmark). For å toppe det hele skal vi prøve oss på kampsport, hvor vi får opplæring fra noen av de beste i gamet. Årets høydepunkt er studietur med surf og sol på fantastiske Bali.

 

Utbytte

Denne totalpakken kommer til å pushe dine fysiske og mentale grenser, og du kommer til å oppleve en fantastisk mestringsfølelse av å gjennomføre et år på Adventure. Det er ingen krav til deg som søker, annet enn at du er motivert og har en "ja"-innstilling. Vår styrke som klasse er at vi står sammen i det vi gjør.

Adventure Action Sport passer for deg som har lyst til å være aktiv og allsidig, og som liker utfordringer. Dersom du i tillegg trives sammen med mennesker så kommer du til å storkose deg hos oss!

Dette vil du lære

På Adventure Action Sport vil du først og fremst lære mye innen idrett og friluftsliv. I løpet av året vil du derfor garantert bli bedre til å:

 • surfe
 • klatre
 • kite
 • stå på alpint
 • lære ulike ballidretter
 • få bedre bevegelighet, styrke og utholdenhet
 • lære å utføre gode treningsopplegg både individuelt og kollektivt
 • planlegge og gjennomføre turer i naturen
 • møte nye utfordringer
 • samhandle og teambuilde

Våre forventninger til deg

Du trenger ingen forkunnskaper, vi lærer av hverandre og underveis. I stedet for å fokusere på det vi ikke får til, så jobber vi for at alle kan være en ressurs i klassen. Allikevel forventer vi:

 • En positiv innstilling
 • God lagånd
 • Aktiv deltakelse

Linja er utstyrskrevende, men skolen har eller leier inn mye utstyr. Det vi ønsker du skal ha med er:

 • Diverse turutstyr
 • Sykkel
 • Alpinutstyr

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 16-18 dager

Bli med til fantastiske Bali, verdens surfemekka! Her får du over 2 uker med surfing, naturopplevelser og kulturelle møter. Garantert fint vær, og garantert en tur du ikke vil glemme!

Bali er en verdenskjent surfedestinasjon, og det med god grunn. Det finnes strender for alle nivå fra nybegynner til profesjonell. I mars reiser vi fra de kalde strendene på Jæren til solfylte strender på Bali. Her er en oversikt over noen av de mange tingene vi gjør på denne innholdsrike turen:

- Masse surfing på forskjellige strender. Surf inn i solnedgangen med 25 grader i vannet!

- Dykke med blant annet djevelrokker og havskilpadder på vakre korallrev

- Besøke Waterbom, en av de største vannparkene i Asia

- Nærkontakt med Sumatraelefant, landskilpadde, apekatter og andre dyr

- Være med å feire Balinesisk nyttår, en utrolig kulturopplevelse!

- Vi reiser til en av verdens mest kjente strender, Kelinking Beach

Turen er inkludert i linjeprisen, dermed koster det ikke noe ekstra for deg som elev å bli med.

Du kan ta kontakt med linjelærer på e-post dersom du ønsker mer utfyllende informasjon om studietur.

Carl Erik Waaler

Lærer

Han elsker nye opplevelser og å lære om mennesker og naturen. Han er opptatt av muligheter og fokusert på hva vi kan få til. Idrettsglede, mestring og gode felleskap er noe han syntes er spennende å jobbe med.
Motto: "Dette kan jeg ikke, så det vil jeg prøve."

Carl Erik har en bachelorgrad i idrett og kroppsøving ved Universitetet i Stavanger. 

Epost: carl.erik@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 411 29 902
Facebook
Instagram: @adventuresolborg

Johannes G. Sjursen

Diskgolf og nye idretter, Adventure Action Sport

Johannes er en Idrettslærer med lidenskap for Diskgolf, Idrett og Friluftsliv.
Han har bred kompetanse innen forskjellige Idretter, og spisskompetanse innen Diskgolf.
Johannes trives på reisefot, og er opptatt av å planlegge skolehverdagen sammen med elevene.

Epost: johannes@solborg.fhs.no
Telefon: 96621959

Hans Petter Nordal

Lærer

Hans Petter er en aktiv og kreativ person som liker alle idrettslige aktiviteter både sommer som vinter. Han har utdannelse innen idrett og har også lang fartstid i folkehøgskolen. Foruten den allsidige jobben på Solborg, rekker han å synge i kor og å spille bordtennis og curling aktivt. Hans fremkomstmiddel er enten sykkel eller rulleski.

Epost: nordal@solborg.fhs.no
Telefon: (+47) 45889805

Kjetil Sætre

Lærer

Kjetil er en allsidig person som kan mye om idrett og er tidligere juniornorgesmester i bordtennis. Kjetil sin styrke er gode samtaler og å følge opp elevenes personlige mål. Han har universitetsutdanning innen idrett. Folkehøgskole handler bl.a. om å finne balanse i hverdagen og bli en bedre utgave av seg selv, noe Kjetil virkelig vektlegger.

Epost: kjetil@solborg.fhs.no

Hver dag starter med frokost og morgensamling. Mandag, onsdag og torsdag er linjedager, tirsdag og fredag har vi Internatliv, Valgfag, Gladsang og Fysisk aktivitet. Det er også satt av tid til å vaske rom. 

Lørdagen har vi også undervisning og program om kvelden. I tillegg er det aktiviteter på ettermiddagstid, der det også er faste tider for elevene til å bruke skolens svømmebasseng

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2022-23

20.08: Skolestart. Åpningssamling kl.15.00

07.10-16.10: Høstferie

18.11-20.11: Frihelg

16.12-03.01: Juleferie

21.01: Frilørdag

23.02-05.03: Vinterferie

13.03-30.03: Reiseperiode

31.03-12.04: Påskeferie

05.-06.05: Foreldrehelg

12.05: Siste skoledag

Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger fire valgfag når du kommer til skolen. En valgfagperiode varer i fem uker med tre timer hver uke. Du betaler ikke ekstra for valgfaget, det er inkludert i skolepengene. Du er ikke garantert å få førstevalget ditt dersom mange velger det samme, men vi vil prøve å oppfylle ønskene dine.

Afrikansk dans

Her blir det eksotiske rytmer, bevegelse med hele kroppen og masse glede! Du vil også få mulighet til å lære å bruke afrikanske trommer. Dansekurset ledes av en profesjonell danser fra Ghana.

Bakekurs

Er du glad i nystekte boller eller annen gjærbakst? Har du lyst til å lære å bake selv? Bli med på bakekurs og lær å lage kaker og annen bakst som er nydelige både å se og smake på!

Balanse i hverdagen

Hvordan utvikle god psykisk helse, lære nyttige mestringsstrategier i møte med stress, konflikt og vanskelige følelser? Hvordan bli bedre på å takle konflikter i eget liv og i møte med andre?

Ballspill

Fotball, innebandy, volleyball, basket, andre ballaktiviteter m.m. Vi bruker skolens anlegg eller leier haller i nærheten av skolen.

Barista

Ønsker du å lære noe om barista og bli en bedre kaffekjenner? Hvordan få rettferdig kaffe? Vi skal lage kafé og god kaffe! Tema: Kaffens historie, Svart kaffe, Espresso, Steaming, X-faktor; service.

Curling

Curling er et lagspill. Du får lære å sette presise steiner i boet, tekniske og taktiske vurderinger, om kosteteknikk, bruk av guarder, skliteknikk etc. Vi bruker Norges flotteste curlingbaner.

Film & Kino

Innføring i filmkunnskap med vekt på filmspråk og filmanalyse. Kinobesøk på ODEON kino i Stavanger.

Frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Gitar og låtskriving

For deg som vil lære å spille gitar og for deg som kan litt fra før. Akkordlære, stemming av gitar, grunnleggende gitarspill og låtskriving.

Golf

Et praktisk nybegynnerkurs der du øver på grunnleggende teknikk med jern og putter. Litt range, litt korthullsbane og litt spill på stor bane. Vi benytter flotte golfbaner.

Individuell trening

Du kan velge mellom utholdenhet og styrketrening. Du kan lage din egen treningsplan eller få hjelp til å lage en plan. Vi bruker styrkerommet på skolen eller treningssenter, dersom du har medlemskap.

Innovasjon

I fremtiden kommer flere til å skape sin egen arbeidsplass, spesielt i kreative yrker. Møt mennesker som allerede har etablert sin egen arbeidsplass og få inspirasjon til å starte din egen bedrift.

Keramikk

Du får jobbe i verkstedet til profesjonelle keramikere. Her får du lære å behandle leiren, lære ulike teknikker og lage dine egne ting.

Klatring-inne

Klatring er utfordrende og utviklende og ikke minst, veldig gøy. Kurset gir trening i koordinasjon, balanse, smidighet, strategi og konsentrasjon. Om du ønsker det, kan du ta brattkortkurs etterpå.

Konsert og kultur

Gå på et utvalg av konserter og kulturarrangement innenfor forskjellige sjangere. I forkant vil vi gjøre oss kjent med artistene vi skal oppleve. Dette valgfaget vil delvis foregå på kveldstid.

Lese til førerprøven

Vi har ikke undervisning i faget, men du kan bruke valgfagtimer til å lese på egen hånd.

Lyd og konsert

På dette valgfaget kan du velge om du vil stå på scenen som artist / musiker, eller lære mere om live lyd. Sammen skal vi skape og øve inn en konsert til Solborg Festivalen.

Privatistfag

Har du planer om å ta opp igjen eller forbedre en eksamen, kan du bruke valgfagtimene til å jobbe med dette. Du leser på egen hånd, og melder deg opp til eksamen selv.

Racketsport

Prøve ulike racket-idretter som squash, tennis, bordtennis og badminton. Samarbeid og samspill.

Samliv

Viktige tema om de nære relasjonene i livene våre. "Hvem er jeg?" "Hvordan er jeg sammen med andre?" "Hvordan kommunisere på en god måte?" "Grensesetting: Hva er godt for meg?" Praktiske oppgaver.

Sanggruppe

Målet med dette valgfaget er å ha det moro med sang og at det skal låte bra når vi synger. Vi kommer til å øve inn noen sanger tre- og firestemt.

Smak av Multisport

Kurset inneholder gymaktiviteter, teambuilding, isbandy, tennis og trikkesykkel. En smak av linjefaget "Multisport". Tenk positivt, støtt de andre, strekk deg lenger enn før.

Strikking og hekling

Du kan lære å strikke eller hekle, og du kan videreutvikle deg til å lære nye mønster og teknikker. Du velger selv hva du vil lage. Du kan gjerne ta med eget garn.

Surfing

Jærstrendene er et eldorado for surfing, enten du er nybegynner eller erfaren. Vi samarbeider med dyktige surfeinstruktører. Borestranda blir mest brukt.

Sy julegaver

Du får lære å sy handlenett, toalettmappe, pennalhus, knyttepose m.m. Vi har en godt utstyrt sysal som brukes i valgfagtimene.

Teaterbesøk

Vi ser forestillinger på Rogaland teater. For- og etterarbeid har vi på skolen.

Ukulele

Ukulelevinden fra Hawaii blåser friskt verden over. Nå kan du lære deg de viktigste grepene, øve på akkordprogresjoner, samt spille noen kjente ukulelelåter.

Vegetarmat

Om du er vegetarianer eller ikke, er det viktig å kunne sette sammen et variert kosthold som dekker næringsstoffbehovet ditt. Vi lager forskjellige retter, helt fra bunnen av.

Vinyltrykk på klær

Vi lager egne trykk for trykking på tekstiler/klær ved hjelp av Silhouette Cameo kuttemaskin.

Årbok

Du får jobbe i en årbokredaksjon som samler tekst og bilder fra skoleåret, og setter dette sammen til en flott og minneverdig bok som alle elevene får i slutten av skoleåret.

På Solborg har vi 15 forskjellige linjer og en mengde valgfag du kan velge mellom. Vi holder til i kulturbyen Stavanger og har fjord, fjell og strender like utenfor døra. Hos får du mulighet til å sprenge grenser og bygge fellesskap i trygge omgivelser. Reisene våre går til USA, Afrika, Asia, Sør-Amerika og Europa.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 127 231,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Årbok
 • Fellesopplegg
 • Skolegenser
 • Studietur: Bali - Surfing
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 127 231,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 127 231,-
(12 723,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Disse tingene er lure å ha med:

 • Sykkel 
 • Sykkelhjelm
 • Sovepose
 • Ryggsekk 60-85 liter
 • Dagstursekk 25-40 liter
 • Liggeunderlag. Må tåle vinterbruk
 • Kompass
 • Hodelykt
 • Kniv
 • Matboks, turbestikk og drikkekopp
 • Skallbekledning. Vindtette og vanntette klær, jakke og bukse
 • Ullundertøy
 • Ullsokker
 • Varm lue og votter
 • Varme klær. Fleece, ullgenser m.m. 
 • Gode fjellstøvler. Fordel om de er gått inn på forhånd for å unngå gnagsår
 • Innendørssko
 • Slalomski, telemark eller snowboard. Trengs ikke før etter nyttår
 • Solbriller og skibriller

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Hilde Skaiå Tveit

Året mitt på Adventure har vært et uforglemmelig år. Jeg har blitt kjent med så mange mennesker som jeg er takknemlig for å ha fått møtt. Det felleskapet vi hadde både på skolen og i klassen var noe helt spesielt som jeg ikke har erfart tidligere.

Fra bloggen

- Tror du er bedre rusta for studier etter folkehøgskole

Lene fikk hjem en superfornøyd sønn etter folkehøgskole i vår. Hun mener et slikt år er viktig, både for egen utvikling og som et hvileår ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Multisport Costa Rica

Molde Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Sport & Outdoor

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

KRIK Volleyball og Flyt

Sagavoll folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Idrett.Ball

Sunnmøre Folkehøgskule
HelårskursKristen

Idrett+

Haugetun Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeKristen

Idrett og villmark

Hedmarktoppen folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs24 t/ukeKristen

ALL IN - it's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Puls, Trening, Helse

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs6 t/ukeFrilynt

TURN / troppsturn, tumbling, teknikk

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Idrett - Piste - Sør-Afrika

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Linje 7 - Hawaii

Ringebu Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Idrett

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt