Til hovedinnhold

Bruk din unike måte å se verden på. Få verktøy til å uttrykke hvem du er. Bli kjent med fotografiet og deg selv gjennom undervisning og det sosiale. Fantastisk studietur til New York og San Fransisco.Fotografering er ikke bare teknikk, det handler om å se.
Hos oss får du de riktige omgivelsene og verktøyene som skal til for å utvikle din bildeforståelse og ditt utrykk på en helt unik måte. 
 

I mørkerommet vårt kan du dykke ned i den analoge verden, mens Adobe foto – pakken som vi tilbyr, tilføyer digital mestring.

Og med:

Er mulighetene uendelige!

Vi ser på eksperimentering som nøkkelen til mestring. Uten karakterer ligger friheten til å teste, feile og ikke minst – vokse som fotograf!

Vi vil hjelpe deg med å dele ditt perspektiv med verden, og jobber til enhver tid for å være den beste linja i landet for fotointeresserte.

Vår studietur til drømmedestinasjonene, New York og San Francisco, skaper muligheten til å anvende kunnskapen du har samlet deg opp gjennom året.

Vi vil gi deg:

Bli en del av reisen, og forstå hvorfor så mange kaller året hos oss for "Det beste året i mitt liv". Velkommen skal du være!

Linjen passer både for eleven med litt erfaring som vurderer å studere foto/kunst videre, og nybegynneren som er åpen for å lære om alle måtene man kan fotografere på. Det stilles krav om kamera/PC.

Dette vil du lære

 • Fototeknikk
 • Bildebehandling
 • Komposisjon
 • Utvikling av prosjekter og konsepter
 • Fordypning i ulike sjangere
 • Design av fotobok
 • Hvordan arrangere fotoutstilling
 • Hvordan fremkalle film i mørkerom
 • Hvordan kopiere bilder i mørkerom
 • Hvordan printe bilder
 • Fotohistorie
 • Hvordan lage Camera Obscura/Pinhole kamera
 • Besøk fra og hos internasjonale fotokunstnere
 • Studietur til USA og innføring i amerikansk kultur
 • Mye mer!

Våre forventninger til deg

 • Motivert
 • Interessert i bilder
 • Deltakende
 • Åpen for å teste ut nye uttrykk

San Francisco og New York

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris


Normalt besøker vi USA. Her får vi mulighet til å praktisere det vi har lært gjennom året og bli kjent med den amerikanske storbyen. Ved å besøke begge kystene av landet får du oppleve noen av de mange kontrastene USA har å by på. Fra laidback stemning i San Francisco til travle New York. En unik studietur og en reise skreddersydd den fotointeresserte. For en fotograf er det et fantastisk og fascinerende landskap å jobbe i.

Noe av det vi besøker i de to byene:

Haight Ashbury
Chinatown
The Mission District 4
Fisherman’s Wharf 
Alcatraz
Fotografen Bill Dane
Berkeley University
The Golden Gate Bridge
San Francisco Museum of Modern Art
Times Square
Rockefeller center med fantastisk utsikt over byen
Central Park
Ellis Island
Flere fotogallerier
9/11 museum
Wall Street
Coney Island 
Besøk til en fotoskole
Museum of Modern Art i New York
American Museum of Natural history

... og mye, mye mer!

OBS: Lengde på studietur kan være avhengig av valutakurs og prisene på flybillettene.
Alternativer i Europa som er faglig relevant kan være Roma, Paris, Madrid m. flere.

Nordic Light Festival

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På høsten drar vi til Kristiansund for å besøke den tradisjonsrike fotofestivalen Nordic Light. Her får vi oppleve utstillinger og foredrag med noen av skandinavias og verdens ledende fotografier. Festivalen er kjent for å være en intim møtearena for fotointeresserte, og flere andre skoler er representert her. En anledning til å bli kjent med andre fotointeresserte ungdommer og å få inspirasjon til eget arbeid.

To frivillige studieturer

Obligatorisk: Nei

Pris: 10 000

Varighet: 1 uke

Plan kommer i løpet av skoleåret. Man kan velge kun en av turene. Disse er ikke knyttet til linjene. Den ene turen har fokus på kultur, den andre på sport.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den hardeste turen er utfordrende, men alle som vil klarer å gjennomføre den, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter i løpet av denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjell og Forra naturreservat, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Dan Skjæveland

Lærer på Foto din stil

Dan startet opp Fotolinjen i 2016. Han er lidenskapelig opptatt av foto og har deltatt i mange utstillinger og fått flere priser for sine fotografier.  I 2022 stilte han ut på det nye Nasjonalmuseet, og i 2023 ga han ut boken 33 Suspensions.

Dan er en omgjengelig og veldig trivelig mann, som gjerne vil slå av en god prat.
Han vil gjerne utfordre elevene i basketball når det er mulighet for det.

Epost: foto@skognfhs.no
Nettside
Instagram: @dan.skjaeveland

Vi har fokus på å ha linjefagene komprimert, slik at det er enkelt å planlegge for eksempel turer og aktiviteter over flere dager. Det er minimum 14 timer linjefag pr uke. Under kan du se en vanlig uke. I tillegg har vi egne linjefagsuker, uten morgensamling, valgfag eller fellesfag. Det vil også bli en elevstyrt uke i løpet av året, der elevene selv bestemmer hvilket tema de vil utforske.

Last ned timeplan som pdf ↓

Plan for skoleåret 2024-25 er ikke klar ennå.

 

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, det andre på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til matlaging til kunst eller jeger- og båtførerprøve. Skolen tilbyr ca 20 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hund som hobby

Ved bruk av store robuste hunder vil du lære hva som kreves for å eie hund. For, aktivitet, kløving, bruksområder, sove inne/ute, ulike turer i områdene rundt skolen og friluftsliv med hund. Gøy.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Konte eksamen

Nytt av året er at vi har en avtale med Levanger VGS om muligheten for å ta opp fag som man har strøket på i vgs. Intensivkurs er også mulig. Avtal med oss så snart som mulig om du skal ha dette faget

Matlaging

Praktisk og teoretisk tilberedelse av sunn, billig, praktisk og god mat for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser det man lager sammen etterpå

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

O2

Ta del i et valgfag hvor utholdenheten får testet og utviklet seg. Lær om nye og morsomme treningsformer

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år i hjertet av Trøndelag. Her kommer du til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer og du får venner for livet. Vi tilbyr 10 spennende linjer og et botreningstilbud og vi drar på turer både i innland og utland. 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 140 740,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Grottetur
 • Linjegenser
 • Studietur ca 3 uker
 • Nordic Light Festival
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Frivillig studietur, to valg
 • Blikjent-tur i starten
 • Treningsrom
 • Blåtur
 • Alpintur
 • Valgfag
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Blåtur
  • Reiseforsikring
 • Studietur: San Francisco og New York
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Nordic Light Festival
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 140 740,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 140 740,-
(14 074,- per måned)
Dersom du har problemer med at det blir for dyrt, så kan du kontakte rektor. Vi har muligheter for å kunne justere prisen etter avtale. En gladnyhet er at regjeringen har økt satsene for lån/stipend fra Lånekassen!
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Studio
 • Fotoskriver
 • Skannere for analog foto
 • Analoge kamera i ulike format
 • Fotobok-bibliotek
 • Mørkerom

Dette utstyret må du stille med selv

 • Kamera
 • PC

Vi legger til rette så godt vi kan for de elevene som har behov for det.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Michael Grainger

Fotolinja på Skogn er et sted for utvikling uansett ditt nivå. Læreren gir oss det teoretiske på fantastisk vis og vi får masse tid til å jobbe med det praktiske og utforske vår stil og tilnærming til fotografi.

Michael Grainger
Kris Myhr Pettersen

En linje for alle uansett hvilket forhold du har til foto. Så lenge du er motivert og interessert så finnes det ikke grenser for hva du kan oppnå. Lærerne kan utrolig mye og er mer en villige til å legge opp timene etter hva elevene ønsker å lære.

Kris Myhr Pettersen
Astrid Heggem

Det var et fantastisk år for meg å utvikle meg som fotograf. God, konstruktiv kritikk av to som vet hva de prater om. Ganske frie tøyler, men samtidig målsatte timer. Fantastisk sted å være for både kommende store fotografer og hobby fotografer

Fra bloggen

Fotojournaliststudent: - Mange undervurderer det faglige på folkehøgskole

Jonas mangla studiekompetanse etter videregående, men året på folkehøgskole hjalp ham videre mot prestisjestudie innen fotojournalistikk.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Kunstfoto

Sund folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Film og foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
HelårskursFrilynt

Instarail - Foto, Natur og Opplevelser - Europa

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Analog foto

Fana folkehøgskule - Bergen
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Nordiska Fotoskolan

Nordiska folkhögskolan
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Foto & Video - Kreativ Innholdsproduksjon

Danvik Folkehøgskole
HelårskursKristen

FotoVideo OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Film og Foto

Voss folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Analogt Foto

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs24 t/ukeKristen

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt