Til hovedinnhold
Ledig plass

Bruk din unike måte å se verden på. Få verktøy til å uttrykke hvem du er. Bli kjent med fotografiet og deg selv gjennom undervisning og det sosiale. Fantastisk studietur til New York og San Fransisco.

Hos oss gir vi deg ikke fasiten. DU lager fasiten. Kunstfotografiet har aldri vært redd for å sprenge grenser i jakten på nye uttrykk (og inntrykk).

Kom bli med i rekken og lær om hvor fascinerende fotografiet kan være.

Kanskje det beste forstudiet om ønsker å ta steget videre til fotofagskoler eller kunststudier?

NB! Pris for 23/24 legges ut når det er klart.

Vårt fokus:

Analog foto:

Digital foto:

Profesjonell presentasjon:

Linja er lagt opp for å passe alle nivåer!

Vi har et fotobok-bibliotek, studio i klasserommet, workshops med kunstnere/fotografer og en lærer som jobber aktivt med fotografiet.

Om høsten besøker vi fotofestivalen Nordic Light for ny faglig input.

Om våren drar vi på en fantastisk studietur til San Francisco og New York hvor vi får teste ut det du har lært gjennom året. Etter ett år her sitter du igjen med en god portfolio om du vil studere videre, mye ny kunnskap og magiske minner.

Kom og opplev hvorfor tidligere elever beskriver skoleåret som 'et av de beste årene i mitt liv'!

Linjen passer både for eleven med litt erfaring som vurderer å studere foto/kunst videre, og nybegynneren som er åpen for å lære om alle måtene man kan fotografere på. Det stilles krav om kamera/PC.

Dette vil du lære

 • Fototeknikk
 • Bildebehandling
 • Komposisjon
 • Utvikling av prosjekter og konsepter
 • Fordypning i ulike sjangere
 • Design av fotobok
 • Hvordan arrangere fotoutstilling
 • Hvordan fremkalle film i mørkerom
 • Hvordan kopiere bilder i mørkerom
 • Hvordan printe bilder
 • Fotohistorie
 • Hvordan lage Camera Obscura/Pinhole kamera
 • Besøk fra og hos internasjonale fotokunstnere
 • Studietur til USA og innføring i amerikansk kultur
 • Mye mer!

Våre forventninger til deg

 • Motivert
 • Interessert i bilder
 • Deltakende
 • Åpen for å teste ut nye uttrykk

Vi legger til rette så godt vi kan for de elevene som har behov for det.

Studietur: Foto din stil: San Francisco New York

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Mange lurer på om det blir studietur med hensyn til Covid-19. Vi følger anbefalinger og råd fra FHI fortløpende. Skulle destinasjonen som vi hadde tenkt å reise til være uaktuell må vi tenke alternativt. Da blir vi sammen med klassen enige om et reisealternativ slik at vi kan skape magiske øyeblikk og minner sammen.
 
Alternativer i Europa som er faglig relevant kan være Roma, Paris, Madrid m. flere.

Normalt besøker vi USA. Her får vi mulighet til å praktisere det vi har lært gjennom året og bli kjent med den amerikanske storbyen. Ved å besøke begge kystene av landet får du oppleve noen av de mange kontrastene USA har å by på. Fra laidback stemning i San Francisco til travle New York. En unik studietur og en reise skreddersydd den fotointeresserte. For en fotograf er det et fantastisk og fascinerende landskap å jobbe i.

Noe av det vi besøker i de to byene:

Haight Ashbury
Chinatown
The Mission District 4
Fisherman’s Wharf 
Alcatraz
Fotografen Bill Dane
Berkeley University
The Golden Gate Bridge
San Francisco Museum of Modern Art
Times Square
Rockefeller center med fantastisk utsikt over byen
Central Park
Fotomessen Paris Photo i New York
Ellis Island
Flere fotogallerier
9/11 museum
Wall Street
Coney Island 
Besøk til en fotoskole
Guggenheim museet
Museum of Modern Art i New York
American Museum of Natural history

... og mye, mye mer!

OBS: Lengde på studietur kan være avhengig av valutakurs og prisene på flybillettene.

Studietur: Nordic Light Festival

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På høsten drar vi til Kristiansund for å besøke den tradisjonsrike fotofestivalen Nordic Light. Her får vi oppleve utstillinger og foredrag med noen av skandinavias og verdens ledende fotografier. Festivalen er kjent for å være en intim møtearena for fotointeresserte, og flere andre skoler er representert her. En anledning til å bli kjent med andre fotointeresserte ungdommer og å få inspirasjon til eget arbeid.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den lengste turen er 9.1 mil lang, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter under denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjella, Børgefjell eller Forra nasjonalpark, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Dan Skjæveland

Lærer på Foto din stil

Dan startet opp Fotolinjen i 2016. Han er lidenskapelig opptatt av foto og har deltatt i mange utstillinger og fått flere priser for sine fotografier.  I 2020 ga han ut en bok med fotografen Bill Dane og i 2021 stiller han ut hos Nasjonalmuseet. 

Dan er en omgjengelig og veldig trivelig mann, som gjerne vil slå av en god prat.
Han vil gjerne utfordre elevene i basketball når det er mulighet for det.

Epost: foto@skognfhs.no
Nettside
Instagram: @dan.skjaeveland

 • Skolestart: lørdag 27. august 2022

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, det andre på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til matlaging til kunst eller jeger- og båtførerprøve. Skolen tilbyr ca 25 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hund som hobby

Ved bruk av store robuste hunder vil du lære hva som kreves for å eie hund. For, aktivitet, kløving, bruksområder, sove inne/ute, ulike turer i områdene rundt skolen og friluftsliv med hund. Gøy.

Hybelmat

Praktisk og teoretisk tillaging av sunn, billig og praktisk mat, for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser selvfølgelig det man lager sammen.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

O2

Ta del i et valgfag hvor utholdenheten får testet og utviklet seg. Lær om nye og morsomme treningsformer

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år i hjertet av Trøndelag. Her kommer du til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer og du får venner for livet. Vi har sju spennende linjer og turer både i innland og utland.  Søk helårskurs 2023-24 eller halvårskurs med start i januar 2023.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Felles blikjent-tur 4-6 dager
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • Alpintur til Åre
 • Linjegenser
 • Alle valgfag
 • Studietur 3 uker
 • Nordic Light Festival
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Studieturer
 • Fellesturer
 • Vaskemaskin
 • Treningsrom
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Blåtur
 • Studietur: Foto din stil: San Francisco New York
 • Studietur: Nordic Light Festival
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 0,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 0,-
(0,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene stenger skolen helt, og elevene må reise hjem. Det er mulighet til å komme tilbake kvelden før skolestart. Vanligvis starter skolen opp etter ferien først kl 13, så det er mulig å reise hit også selve oppstartsdagen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Studio
 • Fotoskriver
 • Skannere for analog foto
 • Analoge kamera i ulike format
 • Fotobok-bibliotek
 • Mørkerom

Dette utstyret må du stille med selv

 • Kamera
 • PC
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Astrid Heggem

Det var et fantastisk år for meg å utvikle meg som fotograf. God, konstruktiv kritikk av to som vet hva de prater om. Ganske frie tøyler, men samtidig målsatte timer. Fantastisk sted å være for både kommende store fotografer og hobby fotografer

Astrid Heggem
Ylva Andrea Skogmo

Året på fotolinja har gitt meg så mye mer enn forventet. Timene har vært morsomme, lærerike, krevende og ofte alt for korte. I teorien og de praktiske oppgavene har jeg funnet interesse, inspirasjon og informasjon jeg ikke visste jeg trengte.

Ylva Andrea Skogmo
Jonas Fagereng Jacobsen

Fotolinja på Skogn er et veldig fint sted å komme til uansett ditt forhold til foto. Jeg lærte veldig mye om meg og min foto-stil dette året. Med to fantastiske lærere som kan så mye forskjellig er det ikke vanskelig å utvikle seg selv dette året.

Fra bloggen

Kom ikke inn på drømmestudiet: – Glad for at jeg endte på folkehøgskole

Da karaktersnittet økte på grunn av pandemien, måtte Astrid Elise (21) endre planene sine over natta. Nå er hun glad for at hun venta med ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto Villmark

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Global Foto

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Instarail - Foto, reiser og opplevelser

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Foto

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten

Lofoten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Film & Foto

Voss folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Analog foto

Lofoten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

FotoVideo OSLO

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen