Til hovedinnhold

"Fra fjord til fjell" Med inspirasjon fra en hel verden lærer vi å lage enkel, sunn og smaksrik mat. Opplev gleden med mat og ikke minst - kjenn på den gode atmosfæren og samtalen rundt matbordet.

Skogn folkehøgskole ligger midt i hjertet av midtnorsk matkultur hvor det bugner av fantastiske råvarer i naturen og alt som dyrkes fram av de dyktige produsentene vi har rundt oss.Vi besøker derfor mange av disse produsentene.

Sammen med jaktklassen og fiskeklassen drar vi på utflukter hvor vi får gode råvarer levert rett i fanget. Noe av dette vil vi bruke ute i naturen mens noe blir tatt med tilbake på kjøkkenet for videre produksjon. 

Vi tilbyr en linje der du har muligheten til å lære deg det grunnleggende og elementære i et sunt, næringsrikt kosthold.

Vi tenker på bærekraft, samtidig som du vil lære hvordan du kan spise variert ved å tenke økonomisk. 

Tradisjonskost og mat som er i vinden skal vi selvfølgelig lage.

Samtidig får du muligheten til å kunne lære deg å lage lekker gourmetmat med kulinarisk inspirasjon fra mange ulike kjøkken rundt om i verden.

Ønsker du å lære deg hvordan man lager en 3, 4 eller 7-retters gourmetmiddag? Hva med å lage en kulinarisk opplevelse for familie og venner?

I løpet av dette året vil du få masse inspirasjon og kunnskap om mat i ulike varianter fra flere verdensdeler. Du vil også oppleve selvutvikling og matglede gjennom denne reisen, ikke minst det å kunne skape nye relasjoner over et godt måltid.

Vi skal:

 

 

Denne linja passer for deg som har interesse for mat. Her er det plass til både nybegynnere og de som ønsker å lære mer om avansert matlaging.

Dette vil du lære

Mat skal være inspirerende og gøy, derfor drar vi ut i naturen og høster de beste råvarene for å lage den beste maten.

 • bær og soppsanking
 • sylting
 • slakting og partering
 • salting - raking - røking
 • pølser og farsemat
 • baking
 • fiskemat
 • supper
 • sauser
 • krafter
 • gourmet
 • soppkurs
 • tapas
 • catering
 • selskapsmat
 • lage kokebok
 • Hell's Kitchen

Våre forventninger til deg

 • har interesse for matlaging
 • har lyst til å lære
 • tør å smake
 • liker å eksperimentere
 • vil by på deg sjøl

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 uker

Vi reiser på studietur til Vietnam, et utrolig spennende land med rikholdig matkultur og tilgang på utrolige råvarer og krydder som vil utfordre deg og gi deg masse inspirasjon. Vi starter i nord med hovedstaden Hanoi til dager med byliv og opplevelser, herlig båttur i Ha Long Bay, tur med elvebåter i et utrolig nydelig område. Vi reiser så videre sørøver til Hoi An som er et mekka for kreative sjeler med kafeer, restauranter og markeder med friske råvarer. Videre går reisen til Ho Chi Minh city - en moderne pulserende by som har et vestlig preg med sine skyskrapere og gammel erverdig arkitektur og templer i skjønn forening. Her får du kjøpt varer fra siste mote til tradisjonelle håndverk - alt i skjønn forening. Her fra tar vi også turen til de kjente Viet Cong tunnellene i Cu Chi der du får guidet tur under jorda i tunnellene og oppholdsrommene. Et lite samfunn der folk levde under krigen. Vi avslutter denne reisen i Vietnam med å tilbringe noen dager ved kysten i sør i en sjarmerende fiskerlandsby Phan Thiet for å oppleve sol, bading og sjarmerende mennesker og spennende markeder.

Denne turen gir deg et minne for livet, og du vil oppleve både matkurs, utflukter, unike opplevelser og ferieliv i løpet av turen. Turen vil vare i 2-3 uker.

To frivillige studieturer

Obligatorisk: Nei

Pris: 10 000

Plan kommer. Man kan velge kun en av turene. Disse er ikke knyttet til linjene. Den ene turen har fokus på kultur, den andre på sport.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Bli-kjent-turen har akkurat det formålet som navnet antyder. Dette er en tur med tradisjonelt norsk friluftsliv. Turen er på enten fire eller fem dager, alt etter evne og lyst. De letteste turene har mye vekt på det sosiale og her blir du busset til hyttedøren hvor du tilbringer natten i en seng. På de mer primitive turene går det i toppturer, sjøturer eller kanoturer. Den hardeste turen er utfordrende, men alle som vil klarer å gjennomføre den, og normalt bruker vi både kano, kajakk og kanskje bruksbåter i løpet av denne uken. Turene går hovedsaklig til Blåfjella/Skjækerfjell og Forra naturreservat, med ulike hytter til disposisjon.

Blåtur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Blåturen er en tur som holdes helt på tampen av året og planlegges kun uker før avreise. Her er det igjen mye vekt på det sosiale med noen overraskelser underveis. Som navnet antyder så er det en BLÅ-tur, altså vil du ikke vite hvor du ender opp, eller hva du skal gjøre.

Vi har fokus på å ha linjefagene komprimert, slik at det er enkelt å planlegge for eksempel turer og aktiviteter over flere dager. Det er minimum 14 timer linjefag pr uke. Under kan du se en vanlig uke. I tillegg har vi egne linjefagsuker, uten morgensamling, valgfag eller fellesfag. Det vil også bli en elevstyrt uke i løpet av året, der elevene selv bestemmer hvilket tema de vil utforske.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart: lørdag 26. august 2023

Du kan velge to valgfag før jul, og to valgfag etter jul. Ca 5 timer pr uke går med til valgfag. Et valgfag er på to timer, det andre på tre. Du velger nytt etter jul. Her er det mye spennende, alt fra trening til matlaging til kunst eller jeger- og båtførerprøve. Skolen tilbyr ca 20 ulike valgfag.

10 på topp

Her er det enkle friluftsturer innen Levanger kommune med både historie og toppturer. Man går sammen og målet er å komme i bedre form, samtidig som man blir bedre kjent i Levanger kommune.

Ballspill

Dette er valgfaget for deg som liker ballidrett, vi spiller det meste som kan spilles med ball. Både innendørs og utendørs.

Blåtorsdag

Dette valgfaget er for deg som liker stor variasjon, og i tillegg liker å bli overrasket. Her kommer man uforberedt, og blir møtt av nye utfordringer og opplevelser hver gang!!

Brattkort klatring

Vi har teorien og praksisen for å få brattkortet i klatring. Innendørs klatring i Trønderhallen på Levanger i hovedsak, men det kan også være mulighet for å ha noe utendørs klatring.

Båtførerprøven

Vi bruker verket "Veien til båtførerprøven" og legger opp et praktisk teoretisk kurs, som leder fram til båtførerprøven. Skolen er testsenter, slik at prøvene kan avlegges på skolen. Prøven koster 550

Fluebinding

Lær å binde alle typer fluer, både ørret, laks og fluer til bruk i sjøen. Skolen har nødvendig utstyr, ved masseproduksjon av fluer vil vi kreve at du betaler for materialene.

Fluekasting

Her får du lære enhånds, og to hånds fluekasting. Skolen har også sertifiseringsmuligheter. Speykast, snakekast - rulle og teknikker. Vi lærer å tilpasse stenger til skyteklumper og ulike snører.

Foto

På valgfag foto får man en komprimert utgave av det man lærer på fotolinja. Hver uke går man gjennom et tema som vi jobber med den neste uka. På slutten av semesteret har vi en liten utstilling.

Grunntrening

Et valgfag for deg som ønsker å komme i bedre form fra den tilstanden du er i. Det er ulike typer med sirkeltrening og løp/utholdenhet som er i fokus. Fokus på å utvikle deg fra der du er nå.

Handyman

Handyman - vi lærer mye praktisk, alt fra å lade en bil, til å skifte dekk, til å lage en skjøteledning - til å sette opp en innervegg, eller kanskje skifte et vindu. Praktisk kunnskap i høysetet.

Hund som hobby

Ved bruk av store robuste hunder vil du lære hva som kreves for å eie hund. For, aktivitet, kløving, bruksområder, sove inne/ute, ulike turer i områdene rundt skolen og friluftsliv med hund. Gøy.

Hybelmat

Praktisk og teoretisk tillaging av sunn, billig og praktisk mat, for deg som føler du ikke har kontroll på dette, eller vil videreutvikle deg som "kokk". Man spiser selvfølgelig det man lager sammen.

Jegerprøven

Det er et 30 timers valgfag som både er teoretisk og praktisk fordelt. Man avslutter valgfaget med Jegerprøveeksamen. Eksamensgebyret må man betale selv, dette er på kr 300,-.

Kickboxing

Du får innføring i kampsporten Kickboxing og lærer denne fra bunnen av. Man får lært ulike teknikker og basistreningen som er viktig i Kickboxingen.

Konte eksamen

Nytt av året er at vi har en avtale med Levanger VGS om muligheten for å ta opp fag som man har strøket på i vgs. Intensivkurs er også mulig. Avtal med oss så snart som mulig om du skal ha dette faget

Miniatyrskyting

Her får du prøvd å skyte på 15 meter innendørsbane med salonggevær. Her skyter vi både DFS og egne program. Har du hatt lyst til å prøve å skyte med våpen - så er dette en flott arena å begynne på.

O2

Ta del i et valgfag hvor utholdenheten får testet og utviklet seg. Lær om nye og morsomme treningsformer

Selvforsvar damer

For deg som vil lære noen teknikker innen selvforsvar. Det er mange forskjellige måter å komme seg ut av ulike situasjoner. Mange av teknikkene er hentet fra den israelske kampsporten Krav maga.

Spillklubben

Spill er et voksende kulturuttrykk som du sammen med flere kan utøve, ta lærdom av og ha det morsomt med!

Spinning

Spinning er en ekstrem effektiv trening hvis du vil øke kondisjonen samt styrken. I disse timene blir vi kjent med ulike teknikker, og vi trener på å tråkke i takt med musikken.

Stretching

Et totimers valgfag med fokus på bevegelighetstrening, her er en god sjanse for deg som ønsker å bli mykere og få bedre bevegelighet. Noe som er skadeforebyggende og bra for helsa.

Strikking

Lær deg å strikke enkle ting som sokker,votter,luer etc. Hvis du kan strikke,får du lære å videreutvikle strikkingen til mer avanserte strikketeknikker og produkter. Stor vekt på egne ideer og ønsker.

Tegning/maling

Dette passer både for de som er flinke til å tegne men også til de som ikke har så mye erfaring med det. Du kan jobbe med et bestemt prosjekt, eller kose deg med masse forskjellige tegninger.

Tekstil

Lær tekstilteknikker og håndtverk. Lag spennende antrekk i redesign eller sy ditt eget antrekk utfra eget ønske. Stor vekt på å bruke fantasi, kreativitet og egne ideer til produkt.

Yoga

Lær grunnleggende yoga som du kan bruke som en del av hverdagen din. Fokus på pust,balanse,styrke og smidighet. Opplev yoga som et godt pusterom i en travel dag der du har fokus på deg selv.

Velkommen til et opplevelsesrikt år i hjertet av Trøndelag. Her kommer du til å få beina godt plantet på jorda mens hodet ditt får nye tanker og ideer og du får venner for livet. Vi har 10 spennende linjer og turer både i innland og utland. Hvis du får problemer med at dette blir for dyrt, så kan du kontakte rektor.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 126 010,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Skolegenser linje
 • Kokkejakke og kniv
 • Linjeutflukter/ ekspedisjoner
 • Bad på rommet
 • Bad på gangen
 • Studentbevis
 • Frivillig studietur, to valg
 • Blikjent-tur i starten
 • Treningsrom
 • Blåtur
 • Alpintur
 • Valgfag
 • Studietur: Bli-kjent-tur
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Blåtur
 • Studietur: Vietnam
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 126 010,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 126 010,-
(12 601,- per måned)
Hvis du har problemer med at det blir for dyrt, så kan du kontakte rektor. Vi har muligheter for å kunne justere prisen etter avtale. En gladnyhet for skoleåret 23-24 er at regjeringen har økt satsene for lån/stipend fra Lånekassen, så du får nå utbetalt kr 125 370 for hele skoleåret!
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på To frivillige studieturer, frivillig studietur
 • Vaksiner på To frivillige studieturer, frivillig studietur
 • Visum på To frivillige studieturer, frivillig studietur
 • Reiseforsikring på studietur Vietnam
 • Vaksiner på studietur Vietnam
 • Visum på studietur Vietnam
 • Ta kontakt med skolen for mer informasjon om kostnader for alternativ mat (allergi, intoleranse etc.)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   I feriene stenger skolen helt, og elevene må reise hjem. Det er mulighet til å komme tilbake kvelden før skolestart. Vanligvis starter skolen opp etter ferien først kl 13, så det er mulig å reise hit også selve oppstartsdagen. Ved spesielt avklart behov kan vi helt sikkert bli enige om noe - hvis noen ikke har en hjem å reise til.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har et godt utstyrt kjøkken og rikelig med maskiner og annet kjøkkenverktøy. Kort sagt  et komplett storkjøkken med alt som trengs for å gjennomføre undervisning, både i teori og praksis.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om det er mulig for oss å tilrettelegge for deg.

 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Fotojournaliststudent: - Mange undervurderer det faglige på folkehøgskole

Jonas mangla studiekompetanse etter videregående, men året på folkehøgskole hjalp ham videre mot prestisjestudie innen fotojournalistikk.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Birøkt og Mat

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Matglede & Matopplevelser

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Mathåndverk

Evje Folkehøgskole
HelårskursFrilynt

MatLyst

Peder Morset folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Street Food

Nordmøre Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Baker & Konditor

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Gla'Mat

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Mat & Barista

Bømlo Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Street food

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Gla'Mat

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Natur og samfunn

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Allround

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs B9 t/ukeKristen