Til hovedinnhold
Koronaviruset og folkehøgskolene
Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!
Ledig plass

Bli med ut på tur! Fra idyllisk skjærgård til skarpe sunnmørske tinder! Fyll opp minnebrikken både i kamera og i hjertet. Lev ut drømmen og opplevelsene, og kjenn på fellesskapet med nye venner!

Som elev får du prøvd deg i mange utfordrende situasjoner, og få masse erfaring innen bærekraftig friluftsliv. Turer, aktiviteter og prosjekter tilpasser vi årstidene. Hva med å padle inn Geirangerfjorden i kajakk, klatre opp den stupbratte stien til ødegarden Skageflå, og få et fantastisk utsyn over landets vakreste fjord fra teltåpningen eller i avslappet positur i en hengekøye?

Vakkert og utfordrende: Hva sier du til å bestige den majestetiske Slogen som kneiser 1564 meter over Nordangsfjorden på Sunnmøre? Dette kan bli din opplevelse også som elev ved Grønt Friluftsliv!

 

Skjærgårdens eventyrlighet: Rett utenfor skoledørene finnes en av verdens flotteste skjærgårder fra Hvaler til Gøteborg.

Bohuslän er ett av det absolutt flotteste og mest varierte padleområdet i Norden. I løpet av en ukes tur skal vi snirkle oss mellom tusenvis av øyer, holmer, skjær og trange sund langs kysten. Vi skal telte på vakre hvite strender, bade i krystallklart vann, fyre bål og tilberede mat i fellesskap.

Noen hovedtema som følger deg gjennom året: 

Foto: Naturfoto, bilde- og videofortellinger, lage fotobok, turblogging, GoPro og podkasting. Holde egen fotoutstilling. 

Turmat og ernæring: Mat i fjæra, fiske og fangst, sopp, bålmat, tørking av frukt, grønnsaker, bær, kjøtt og lage egen turmat, bake turbrød og lage tursjokolade. Tilberede mat i kokegrop.

Havkajakk: Nydelige turer i skjærgård og vassdrag. Padleteknikk og sikkerhet, kameratredning og eskimorulle, turplanlegging, navigasjon og meteorologi.

Du trenger ingen forkunnskaper, men en nysgjerrighet på gode friluftslivsopplevelser. Vi har en stor variasjon i både aktiviteter og temaer som er tilpasset årstidene.

Dette vil du lære

Som elev på Grønt friluftsliv vil du få stor breddekunnskap og erfaring innen friluftsliv. Vi vil også ha et tydelig fokus på naturvern og miljø. I utgangspunktet har vi disse hovedområdene:

 • flotte turer til kysten, innlandsvassdrag og fjellet
 • praktisk erfaring med grunnleggende friluftsliv
 • klima- og miljølære, marin forsøpling
 • havkajakk
 • naturfoto
 • turmat og ernæring
 • lover,regler og danning.

Våre forventninger til deg

Vi forventer av deg at du er nysgjerrig på friluftsliv, ønsker utfordringer, ønsker å lære og at du har lyst til å ta et år på folkehøyskole. Vi håper du er en som er glad i naturen og ønsker å jobbe for et bedre miljø og en mer bærekraftig hverdag. Kanskje kan vi opprette noen aksjoner der vi får mange flere med oss i kampen for renere luft, mindre forsøpling og opprettolde urørt vakker natur! 

Friluftslivsturer

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Kano-, kajakk- og seilturer i nasjonalparkene Hvaler og Kosterhavet, i den fantastiske skjærgården langs Bohuslän-kysten i Sverige, i Haldenvassdraget og i Dalsland. Tur til Homlongen Fyrstasjon på Hvaler, skitur til Trysil og sykkelturer.

Kroatia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 8 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Grønt friluftsliv - lett drar til vakre Kroatia på våren. Kroatia er kjent for sin flotte kystlinje med nydelige strender og utallige eksotiske øyer. Naturen på kysten her er ideell for padling og seiling. I tillegg kan vi prøve ut andre aktiviteter som snorkling, windsurfing og SUP.

Innover i landet kan vi utforske landsbyer og ulike landskap fra sykkelsetet. Som elev vil du bli med i planlegging av turen, og hvilke opplegg og aktiviteter du vil ønske å prøve ut. 

Kroatia og folket her har en rik og dramatisk historie. Byer og havner oser av tradisjonell arkitektur, fargerike blomster, og lukt av klassiske matretter fra små kafèer rundt havna. Her møtes den gamle og den nye verden som vi går rett inn i når vi hopper i land fra seilskuta, eller stiger av sykkelen etter en tur over øya... 

Aktuelle aktiviteter :

 • padling med overnattinger
 • seiling med seilbåt
 • vindsurfing / kiting
 • SUP
 • snorkling
 • øyhopping med sykling
 • historiske vandringer

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I oppstarten av skoleåret reiser hele skolen til Sveriges vakre skjærgård ved Strømstad. Vi opplever vakker natur i rolige omgivelser. Her har vi volleyballturnering, griller, hygger oss ved bålet og grunnlaget for et godt folkehøyskoleår dannes.

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I mars reiser hele skolen på vintertur! Her kan du velge om du ønsker å stå alpint, ake eller gå på langrenn. Målet er å oppleve Norges vinter på sitt beste. Her har vi en hel dag i skibakken med hygge, aktivitet, frisk luft og grilling.

Vårt meget gode kjøkken serverer variert, sunn og god mat fire ganger om dagen, dette er gode fellesstunder!

Etter frokost er det fellessamling i auditoriet, før undervisning 0900-15.30. Det er linjeundevisning fire av fem dager - en dag i uken er det kun valgfag. Ettermiddag og kveld brukes til fritid, filmtitting, spilling eller underholdning. Omlag annenhver lørdag er det undervisning.  

 

Årets gang

 • Skolestart 23.8
 • Høstferie uke 40 
 • Konserter og elevkvelder på høsten
 • Prosjektuke
 • Juleferie 
 • Vintertur til Kongsberg i mars 
 • Vinterferie uke 8 
 • Påskeferie 
 • Praksisuke 
 • Reiseperiode der alle linjer reiser til eksotiske reisemål på våren 
 • Skoleslutt søndag 15 .mai

Vi deler våre valgfagperioder i to, en høstperiode og en vinterperiode. Hver periode er det nye valgfag du kan velge. Du skal ha fire til seks timer valgfag hver periode. Her er et lite utvalg av valgfag du kan få, og disse varierer fra år til år.

Animasjon

Lær deg å produserere egen animasjonsfilm. "Stopmotion"

Aquarelle

Med aquarellemaling, pensel og lerret lager du de maleriene du selv ønsker, ut i fra det nivået du er på. Her er det plass for alle nivåer.

Ballspill

I temafaget ballspill vedlikeholder vi den fysiske formen med kjente og kjære idretter der fotball, innebandy og basketball utgjør hovedaktivitetene. Her er det full fart i to timer. Finn frem joggeskoene og hiv deg med!

Band

Kom sammen med andre musikere, velg ut låter og sett i gang med å få lyd ut av PA'en. Både for erfarne og mindre erfarne musikere og vokalister, og kanskje venter en liten konsert i enden?

Bodypump

Trening til musikk! Det gjør at du opplever treningen som ekstra morsom og du yter litt ekstra! Dette er styrketrening der øvelser er satt til musikken og rytmen slik at det passer som hånd i hanske.

Cupcakes

Vi baker deilige cupcakes og pynter dem så de blir en sann fryd for øyne og gane!

Diskusjon

Mange spørsmål gjennom hverdagen vil kunne ha en moralsk og etisk slagside. Er innvandring greit? Er det lov å lyve litt? Er likestilling bare bra? Prøv dine meninger med dine jevnaldrende.

Filmmusikk

Her dykker vi ned i filmens verden og ser på hvordan musikk blir brukt som virkemiddel for å få fram en spesielle stemning. Tror du ikke musikken betyr noe? Prøv "mute-knappen" under en skrekkfilm...

Filosofikafè

På filosofikafèen gir vi deg rom for å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette?

Friluftsliv

Faget for deg som liker å ferdes i naturen. Opplev leirbålets magi i skjærgården rundt Hvaler eller med kano i de store vassdragene i grensetraktene mot Sverige.

Geriljabroderi

Overrask dine kjære med egenprodusert broderi - med et noe overraskende budskap...

Gitar

Nybegynner opplæring på gitar for deg som vil lære å spille dette allsidige og stemningsskapende instrumentet.

Glattisen

Isen er glatt, det vet vi. Med skøyter, kølle og bandyball kan det bli skikkelig artig. Eller prøv curlingens hemmeligheter? Kanskje blir det en tur på et islagt tjern med pølser og ved i sekken?

Håndball

Håndballøktene foregår i Kongstenhallen i Fredrikstad. Det legges stor vekt på å trene pasningskombinasjoner og skuddteknikker i tillegg til at vi øver inn et enkelt system. Opplegget innebærer treningskamper mot lokale lag.

Impro

Improteater er rett og slett teater uten manus. Impro er en teaterform som både utfordrer og gleder deltakere og tilskuere. Lær deg kunsten med å løse nye og overraskende situasjoner på din egen måte.

Kajakk

Med Østfolds vakre skjærgård rett utenfor døra, reiser vi ut på sjøen med kajakk. Vi reiser på overnattingstur og får kjenne på det magiske i å være i naturen.

Podcast

Podcast har kommet inn på mediearenaen med full tyngde. Lær deg å bruke radiostudio, opptak, redigering, lyddesign og få din egen podcast på lufta!

Radioteater

Her får prøve å spille inn er tradisjonelt radioteater. Prøv deg som skuespiller, lyddesigner eller regissør.

Real news

Vi drøfter de viktigste nyhetene fra forrige uke. Det er ikke alltid det er enighet rundt de sakene vi tar opp, og da får vi gode diskusjoner rundt nyhetene vi tar opp.

Riff

Digger du noen røffe, kule eller vakre gitar- eller bassriff? Her kan du øve inn kjente (og noen ukjente) riff fra musikkhistorien i sammen med andre musikere og lærere. Let's rock and shock!

Skriveverksted

Ved forskjellige skriveoppgaver utforskes språk og litteratur. Skriveoppgavene er frivillige, og det er alltid rom for å skrive om det man vil. Elevene bestemmer selv sjanger.

Strikking

Det er gøy å strikke om du velger et strikketøy som ikke er for vanskelig. Du får selv velge farge, garnkvalitet og oppskrift. Det mest populære å strikke er håndleddsvarmere, tøfler, lue og skjerf.

Tradisjonsmat

Et praktisk fag hvor vi lager og tilbereder fisk og kjøtt på en tradisjonell måte. Røyking og salting er viktige ingredienser for å få god og velsmakende mat.

Volleyball

Lær volleyball slik volleyball skal spilles. Grunnteknikker er sentralt i tillegg til bevegelser i angrep og forsvar. Tren og ha det gøy med volleyball, smash-garanti for alle!

X-fit

En god treningsøkt i X-fit (eller crossfit) gir deg energi for flere dager. Kjør på med vekter og musikk i skolens nye "crossfitrom". Her lukter det svette helt hjem!

Østfold

Østfold som er det fylket skolen ligger i, har mye spennende historie. Vi tar deg med ut for å se de beste perlene! Her lærer du om fylke og historie.

Mennesker, medier, musikk og miljø er de vesentligste elementer i skolens hverdag. Vi ønsker å gi elevene muligheter for, i trygge omgivelser å sprenge egne grenser. All virksomhet ved skolen har som mål å sette oss i stand til å mestre våre liv, og ha krefter til å påvirke våre omgivelser i positiv retning.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 108 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Studietur: Bli-kjent-tur
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Friluftslivsturer
 • Studietur: Kroatia
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Vaksiner
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 108 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 108 000,-
(10 800,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har Seabird havkajakker med tilhørende utstyr som årer, Seabird Svalbard padlejakker, redningsvester, spruttrekk, åreposer og pumper. Vi har lavvoer, våtdrakter og annet nødvendig turutstyr.

Dette utstyret må du stille med selv

Ryggsekk, varm sovepose, liggeunderlag, hodelykt, turklær tilpasset årstidene, ski og sykkel.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Fotoelever stiller ut i New York

Fotoelever ved Skjeberg folkehøyskole åpner egen utstilling i New York i april. – Utrolig gøy, smiler de.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Grønn Action

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Klatring & topptur

Lofoten folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / UT

Nordfjord folkehøgskule
Fullt
HelårskursKristen

Miljøbevisst friluftsliv - Nord-Norge

Folkehøgskolen 69° Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Arktisk selvberging - Urfolk

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Fullt
HelårskursKristen

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69° Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv - Beginner: Maldivene

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

X-Sport & Friluftsliv

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv Villmark

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv: Sør-Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Idrett & Friluftsliv - Tirol, Dolomittene

Voss folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt