Til hovedinnhold
Ledig plass

Dette er linja for deg som liker å fotografere og ønsker å lære mer både analogt og digitalt. Spennende oppgaver, morsomme turer og et varmt fellesskap. Studietur til New York. Dette er ditt år!

Enten du skal oppdatere bloggen, poste på Instagram eller drømmer om et liv som fotograf; På fotolinja kan du, sammen med andre kreative hoder, lære hva som skal til for å få akkurat dine bilder til å skille seg fra mengden.

Gjennom skoleåret vil du få muligheten til å leke deg både kreativt og teknisk med likesinnede, og tid til å finne ut akkurat hva du vil formidle med dine bilder.

Er du nysgjerrig på analogt foto? Vi har alt utstyret du trenger og det er lett å lære.

På vårparten drar vi til New York på en formidabel dannelsesreise. Her boltrer vi oss i kjente og ukjente motiver i verdens fotohovedstad. Vi besøker selvsagt verdens kanskje viktigste møtested, FN, der vi får en omvisning med historisk sus. Vi går også i våre forfedres fotspor på Ellis Island og Frihetsgudinnen, der de fleste som utvandret fra Norge måtte gjennom for å komme til Amerika. Vi opplever heftige forestillinger på Broadway og i Harlem, og ser fantastisk kunst på museer. 

Et must i New York er å oppleve byen fra toppen av en skyskraper. I tillegg har vi en veldig kul gatekunstvandring i Brooklyn som vi avslutter ved Brooklyn Bridge i solnedgang.

Vi har et solid samarbeid med Sjømannskirken i New York. Her får vi holde utstilling og møte skandinaviske fotografer som lever av bildene sine i New York. Bedre enn det blir det ikke!

Vi har et spennende samarbeid med Bilder Nordic School of Photography og Fotofagskolen i Trondheim som gir deg mulighet til å sjekke ut en profesjonell fotoskole.

Drømmer du om å utforske fotoverden? Hos oss vil du lære ulike fototeknikker, utforske motiver og temaer. Du vil lære bruk av studio, kamerainnspillinger og alle sjangere innen foto.

Dette vil du lære


Digital og analog fotografering
Bildebehandling i Photoshop og Lightroom
Fotostudio
Vi har egen utstilling i New York 
Mørkerom
Kamerateknikk
Fotosjangere 
Instagram
Utstillingsarbeid
Komposisjon
Bildeanalyse og bildediskusjon
Ekskursjoner 
Streetphoto i Oslo og New York
Studietur: New York

Våre forventninger til deg

 • At du liker å ta bilder
 • Har lyst til å lære mer
 • ...og ikke minst; har LYST til å gå på folkehøyskole

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 14

Måltider pr dag inkludert: 2

New York City er verdens sentrum i fotosammenheng. En stor del av turens opplegg og innhold planlegger vi sammen. Etter turen lager vi en egen New York utstilling.

Bli-kjent-tur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I oppstarten av skoleåret reiser hele skolen til Sveriges vakre skjærgård ved Strømstad. Vi opplever vakker natur i rolige omgivelser. Her har vi volleyballturnering, griller, hygger oss ved bålet og grunnlaget for et godt folkehøyskoleår dannes.

Vintertur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I mars reiser hele skolen på vintertur! Her kan du velge om du ønsker å stå alpint, ake eller gå på langrenn. Målet er å oppleve Norges vinter på sitt beste. Her har vi en hel dag i skibakken med hygge, aktivitet, frisk luft og grilling.

Jan Tore Jensen

Hovedlærer foto

Epost: janje@viken.no
Telefon: 404 19 855
Facebook

Vårt meget gode kjøkken serverer variert, sunn og god mat fire ganger om dagen, dette er gode fellesstunder!

Etter frokost er det fellessamling i auditoriet, før undervisning 0900-15.30. Det er linjeundevisning fire av fem dager - en dag i uken er det kun valgfag. Ettermiddag og kveld brukes til fritid, filmtitting, spilling eller underholdning. Omlag annenhver lørdag er det undervisning.  

 

Årets gang

 • Skolestart 23.8
 • Høstferie uke 40 
 • Konserter og elevkvelder på høsten
 • Prosjektuke
 • Juleferie 
 • Vintertur til Kongsberg i mars 
 • Vinterferie uke 8 
 • Påskeferie 
 • Praksisuke 
 • Reiseperiode der alle linjer reiser til eksotiske reisemål på våren 
 • Skoleslutt søndag 15 .mai

Vi deler våre valgfagperioder i to, en høstperiode og en vinterperiode. Hver periode er det nye valgfag du kan velge. Du skal ha fire til seks timer valgfag hver periode. Her er et lite utvalg av valgfag du kan få, og disse varierer fra år til år.

Animasjon

Lær deg å produserere egen animasjonsfilm. "Stopmotion"

Aquarelle

Med aquarellemaling, pensel og lerret lager du de maleriene du selv ønsker, ut i fra det nivået du er på. Her er det plass for alle nivåer.

Ballspill

I temafaget ballspill vedlikeholder vi den fysiske formen med kjente og kjære idretter der fotball, innebandy og basketball utgjør hovedaktivitetene. Her er det full fart i to timer. Finn frem joggeskoene og hiv deg med!

Band

Kom sammen med andre musikere, velg ut låter og sett i gang med å få lyd ut av PA'en. Både for erfarne og mindre erfarne musikere og vokalister, og kanskje venter en liten konsert i enden?

Bodypump

Trening til musikk! Det gjør at du opplever treningen som ekstra morsom og du yter litt ekstra! Dette er styrketrening der øvelser er satt til musikken og rytmen slik at det passer som hånd i hanske.

Cupcakes

Vi baker deilige cupcakes og pynter dem så de blir en sann fryd for øyne og gane!

Diskusjon

Mange spørsmål gjennom hverdagen vil kunne ha en moralsk og etisk slagside. Er innvandring greit? Er det lov å lyve litt? Er likestilling bare bra? Prøv dine meninger med dine jevnaldrende.

Filmmusikk

Her dykker vi ned i filmens verden og ser på hvordan musikk blir brukt som virkemiddel for å få fram en spesielle stemning. Tror du ikke musikken betyr noe? Prøv "mute-knappen" under en skrekkfilm...

Filosofikafè

På filosofikafèen gir vi deg rom for å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette?

Friluftsliv

Faget for deg som liker å ferdes i naturen. Opplev leirbålets magi i skjærgården rundt Hvaler eller med kano i de store vassdragene i grensetraktene mot Sverige.

Geriljabroderi

Overrask dine kjære med egenprodusert broderi - med et noe overraskende budskap...

Gitar

Nybegynner opplæring på gitar for deg som vil lære å spille dette allsidige og stemningsskapende instrumentet.

Glattisen

Isen er glatt, det vet vi. Med skøyter, kølle og bandyball kan det bli skikkelig artig. Eller prøv curlingens hemmeligheter? Kanskje blir det en tur på et islagt tjern med pølser og ved i sekken?

Håndball

Håndballøktene foregår i Kongstenhallen i Fredrikstad. Det legges stor vekt på å trene pasningskombinasjoner og skuddteknikker i tillegg til at vi øver inn et enkelt system. Opplegget innebærer treningskamper mot lokale lag.

Impro

Improteater er rett og slett teater uten manus. Impro er en teaterform som både utfordrer og gleder deltakere og tilskuere. Lær deg kunsten med å løse nye og overraskende situasjoner på din egen måte.

Kajakk

Med Østfolds vakre skjærgård rett utenfor døra, reiser vi ut på sjøen med kajakk. Vi reiser på overnattingstur og får kjenne på det magiske i å være i naturen.

Podcast

Podcast har kommet inn på mediearenaen med full tyngde. Lær deg å bruke radiostudio, opptak, redigering, lyddesign og få din egen podcast på lufta!

Radioteater

Her får prøve å spille inn er tradisjonelt radioteater. Prøv deg som skuespiller, lyddesigner eller regissør.

Real news

Vi drøfter de viktigste nyhetene fra forrige uke. Det er ikke alltid det er enighet rundt de sakene vi tar opp, og da får vi gode diskusjoner rundt nyhetene vi tar opp.

Riff

Digger du noen røffe, kule eller vakre gitar- eller bassriff? Her kan du øve inn kjente (og noen ukjente) riff fra musikkhistorien i sammen med andre musikere og lærere. Let's rock and shock!

Skriveverksted

Ved forskjellige skriveoppgaver utforskes språk og litteratur. Skriveoppgavene er frivillige, og det er alltid rom for å skrive om det man vil. Elevene bestemmer selv sjanger.

Strikking

Det er gøy å strikke om du velger et strikketøy som ikke er for vanskelig. Du får selv velge farge, garnkvalitet og oppskrift. Det mest populære å strikke er håndleddsvarmere, tøfler, lue og skjerf.

Tradisjonsmat

Et praktisk fag hvor vi lager og tilbereder fisk og kjøtt på en tradisjonell måte. Røyking og salting er viktige ingredienser for å få god og velsmakende mat.

Volleyball

Lær volleyball slik volleyball skal spilles. Grunnteknikker er sentralt i tillegg til bevegelser i angrep og forsvar. Tren og ha det gøy med volleyball, smash-garanti for alle!

X-fit

En god treningsøkt i X-fit (eller crossfit) gir deg energi for flere dager. Kjør på med vekter og musikk i skolens nye "crossfitrom". Her lukter det svette helt hjem!

Østfold

Østfold som er det fylket skolen ligger i, har mye spennende historie. Vi tar deg med ut for å se de beste perlene! Her lærer du om fylke og historie.

Mennesker, medier, musikk og miljø er de vesentligste elementer i skolens hverdag. Vi ønsker å gi elevene muligheter for, i trygge omgivelser å sprenge egne grenser. All virksomhet ved skolen har som mål å sette oss i stand til å mestre våre liv, og ha krefter til å påvirke våre omgivelser i positiv retning.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 108 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Studietur: Bli-kjent-tur
 • Studietur: Vintertur
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: New York
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 108 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 108 000,-
(10 800,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Mat på studietur Bli-kjent-tur
 • Reiseforsikring på studietur New York
 • Visum på studietur New York (118,-)
 • Noen ekstra måltider på studietur New York (2 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen disponerer eget mørkerom og et helt nytt fotostudio med tidsriktig utstyr, i tillegg til en iMac med alle digitale verktøy installert. Linjen har en helt ny fotoprinter, som vi skal lære oss å bruke.

Analog film, printing og fotopapir dekkes av skolepengene. Digitale kopier utover utstillinger betaler elevene selv.

Dette utstyret må du stille med selv

Alle elever som tar denne linja må ha sitt eget digitale speilreflekskamera med blender- og lukkerinstillinger. I tillegg må du ha med deg stativ (et billig stativ er mer enn godt nok). Analoge kamera kan også tas med, men skolen disponerer noen som kan lånes. I tillegg har du din egen bærbare pc eller mac til redigering av bilder.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Jeg brukte folkehøgskoleåret på å teste om radio var noe jeg ville jobbe med

Nyansatt programleder i Norske tilstander på P3, Ingrid Simensen, takker folkehøgskolen for at hun i dag jobber med det hun liker aller best. At hun ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotosafari

Jæren folkehøgskule
Fullt
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Foto & Vlogg

Bjerkely folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotoskolan Nordiska

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs30 t/ukeFrilynt

Foto og kunst

Svalbard folkehøgskole
Fullt
HelårskursKristen

Foto og SoMe

Danvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Klassisk fotografi

Fana folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Foto Reise

Nordmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

PhotoXplore

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

FOTOVIDEO: digital design

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotografi

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt