Til hovedinnhold

SKAP Entreprenør og Ledelse

Søk på linjen
Ledig plass

På SKAP Entreprenør & Ledelse får du hjelp til å utvikle og realisere ideer, teste markedet, lære om ledelse og øve deg som en leder!

En praktisk tilnærming med bedriftssamarbeid og mulighet for å lage produktene i vårt komplette makerspace ved hjelp av utstyr som 3D printere, laserkutter og CNC-maskin.  

skapfhs.no

Vi skal blant annet:  

Vi samarbeider med Ungt Entreprenørskap, Lindesnesregionen Næringshage, Universitetet i Agder og lokalt næringsliv i Mandal for å få ideene og bedriftene på beina så raskt som mulig. Vi har stort fokus på opplevelsesbasert læring. Det vil si at du lærer det meste hos oss gjennom å gjøre spennende prosjekter.  

Deg som drømmer om å lede kreative prosesser, utvikle, teste og realisere ideer, skape nye produkter, tjenester og arbeidsplasser, - og kanskje gjøre verden til et bedre sted

Dette vil du lære

 • Kreative metoder og prototyping 
 • Lede deg selv og andre 
 • Hvordan starte og drive bedrift 
 • Kommunikasjon og markedsføring 
 • Finansiering og støtteordninger 
 • Bærekraftig og sosialt entreprenørskap 
 • Nettverksbygging og samarbeid 

Våre forventninger til deg

Vi stiller ingen krav til faglig kunnskap fra før, men forutsetter at du søker på dette faget av lysten til å lære og skape noe nytt. Du vil sitte igjen med helt unike ferdigheter som er skreddersydd for fremtiden. 

Obligatorisk: Nei

Pris: 19 500

Varighet: ca 16 dager

Japan er et fantastisk sted å reise for å utforske og oppleve ny teknologi! Vi vil være stasjonert i Tokyo i overkant av en uke, før vi reiser videre for  å utforske andre byer i Japan. Vi vil benytte tog mellom desitnasjonene.

Tokyo er en nydelig by som byr på alt i fra ny teknologi, anime, shopping, arcades og kulturelle serverdigheter. Her er det umulig å kjede seg! Her er det uendelig med fotomuligheter, opplevelser og faglig input du kanskje ikke får noen andre steder i verden.

Det er noen ting som ikke er så lett å planlegge i disse dager, og utenlandsturer er en av dem. Heldigvis har vi på SKAP kun valgfrie utenlandsturer på linjene. Vi er en folkehøyskole som ikke baserer oss på reise, men som fokuserer på kreativitet og det faglige innholdet på linjene – i tillegg til alt det sosiale og spennende som skjer utenom undervisning. Og så er vi jo utrolig heldige som holder til i Norges sørligste, og kanskje vakreste by, med sjø og strender en liten gåtur unna skolen. Vi trenger ikke reise langt for å oppleve nydelig natur og fine opplevelser.Veilederne på alle linjene arbeider med å lage gode alternative turer i Norge, i tillegg til at vi kommer til å bruke de nydelige nærområdene vi har. Det er også viktig for oss at kommende elever vet at de ikke kommer til å måtte betale for en eventuell utenlandstur før vi er helt sikre på at den lar seg gjennomføre.

 

Utflukter

Vi drar på ulike utflukter i løpet av året. Tidligere har vi blant annet besøkt:

 • Lindesnes fyr
 • Under (Europas første og verdens største undervannsrestaurant)
 • TedX Arendal
 • Bedriftsbesøk i regionen
 • Utdanningsinstitusjoner i regionen
 • Ryvingen fyr
 • Landehobde
 • Kristiansand
 • Dyreparken i Kristiansand

Opplev Århus!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Hvert år reiser hele skolen på en 3 dagers tur til Århus i Danmark. Århus er Danmarks nest største by og er et fantastisk reisemål både sosialt og faglig. En av våre veiledere har studert arkitektur i Århus og er lommekjent i byen.

Vi reiser med buss fra skolen og båt mellom Kristiansand og Hirtshals. Skolen dekker 3 måltider per dag, inkludert felles middag på populære Århus street food. Det legges opp til en del fritid der elevene har mulighet til å oppleve byen på egen hånd.

Programmet justeres noe fra år til år, her er noe av det vi har besøkt de siste årene:

 • Arkitekthøyskolen i Århus
 • Aros Århus kunstmuseum
 • Arkitektkontor
 • Dokk1
 • Kaospilotene 
 • Universitetet i Århus, med teknologifokus
 • Biljardhall
 • Escaperom
 • Øst for Paradis (kino)
 • Action house
 • Byvandring i gamlebyen inkludert shopping og cafebesøk

 Tidligere år har det vært ulike arrangementer og festivaler mens vi har vært i byen. Vi legger planene for turen ut i hva som skal skje i Århus de dagene vi er der!

Troll aktiv Evje

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1-2 overnattinger

Måltider pr dag inkludert: 4

I slutten av august - begynnelsen av september reiser vi på bli-kjent tur til Troll Aktiv på Evje. Her har vi fokus på å bli kjent på tverrs av linjene. Det vil være forskjellige teambuiling aktiviteter. I tillegg kan man velge blant følgende aktiviteter:

 • Rafting
 • Paintball
 • Klatring
 • BMX
 • Småaktiviteter (feks minigolf) 

Sjekk ut hjemmesiden til Troll aktiv her: https://trollaktiv.no/

bildetekst

Marianne Boye

Veileder

Marianne er en sprudlende inspirator som ser kreative muligheter i alt og alle! Hun har jobbet med innovasjon og ledelse i en årrekke, og blant annet drevet eget designkontor i Uganda i Afrika i 8 år. Når hun ikke utvikler forretningsideer eller veileder elever, har hun kanskje yoga i konferanserommet eller er ute i en kajakk i skjærgården i Mandal. 

Epost: marianne.boye@skapfhs.no
Telefon: 97720864

 • Skolestart: 21.08.21
 • Høstferie: uke 40
 • Juleferie: 17.12.21 - 04.01.22 (kan  bli noen justeringer)
 • Vinterferie: uke 8
 • Frivillig linjetur ca de 2 siste ukene før påske( kan komme endringer på tidspunkt)
 • Påskeferie:  08.04.22 - 19.04.22
 • Avslutningsfest: 14 mai på kvelden
 • Avreise og farvel: 15. mai

Det vil også være 1-2 frihelger som elevene har mulighet til å reise hjem. På grunn av Covid-19 kan det komme noen justeringer på ferieaviklingen. Skoleåret 20/21 avlyste vi høstferie og tok en lengre juleferie.

Valgfag på SKAP går over et halvt år. Du velger to valgfag på fredager. Du har da ca 8 valgfag å velge mellom før og etter lunsj. På tirsdager kan du velge mellom linjefag, programmering og friluftsliv. Vi har noen valgfag som går på kveld/ i helger. Valgfag som tilbys kan variere noe fra år til år.

***

Fredagsvalgfag - kjøres normalt sett hvert år

Opptaksprøve

Ypperlig for deg som drømmer om å komme inn på design- eller arkitekturstudier. Feks AHO, KADK, OsloMet, Arkitektskolen Aarhus med flere. Her får du mulighet til å drille deg på opptaksprøver

Podcast

Dette er valgfaget for deg som har lyst til å lære å lage podcast. Innhold, innspilling og klipping. Her lærer du av å lage din egen podcast sammen med andre.

Podcast og perling

Dette er valgfaget der du kan kose deg med perling mens dere hører på utvalgte podcast.

Bokklubb

En avslappende, koselig måte å starte dagen på. Her møtes vi og leser i samme rom <3

CNC Makerspace

Ønsker du å bruke mer tid i vårt makerspace? Da er dette valgfaget for deg! Her har du alle muligheter til å bygge og prototype ideene dine. Du lærer 3D-printing, laserkutter, CNC-fres +++.

Creators corner

På creators corner re-designer vi brukte møbler, klær eller interiør og designer de til noe nytt og brukelig.

Grafisk design

Dette er valgfaget for deg som ønsker å lære mer om grafisk design.

Maling

Valgfaget for deg som elsker å male eller har lyst til å lære det. Vi maler hovedsaklig med akrylmaling.

Strikking

Liker du å strikke eller har du lyst til å lære? Da er dette valgfaget for deg. Her er det masse kos og gode samtaler. Vi strikker folkehøyskoletøffelen. Ta gjene også med andre strikkeprosjekter.

Styrk VGS-fag

For deg som vil å ta opp fag fra videregående. Her får du tid til å lese på det faget du ønsker å ta opp. Gode muligheter til å få hjelp spesielt innen naturfag, geografi, matematikk, fysikk

Tegning

Ønsker du å bli flinkere til å tegne for hånd. I dette valgfaget lærrt du ulike tegneteknikker og får øve deg på ulike tegneoppgaver.

***

Tirsdagsvalgfag - Kjøres normalt sett hvert år

Design

Det legges opp til mindre dagsoppgaver. Du har mulighet til å velge valgfag design selv om det ikke er ditt linjefag.

Entreprenørskap

Har du en idé du ønsker å få ut på marked? Et produkt eller tjeneste som du ønsker å selge? Eller brenner du for et sosialt entreprenørskapsprosjekt? Da er dette valgfaget for deg.

Friluftsliv

Dette er valgfaget for deg som liker å komme deg ut og trenger et avbrekk fra den normale skoledagen. Vi er ute hele dagen og koser oss ofte med mat på bål på turene våre.

Kreative Medier

Det legges opp til mindre dagsoppgaver. Du har mulighet til å velge valgfag kreative medier selv om det ikke er ditt linjefag.

Programmering

Ønsker du å lære å programmere i Python? Da er dette valgfaget for deg. Faget dreies i retning spillutvikling, men prinsippene kan anvendes i alle typer problemløsning.

Teknologi

Du har mulighet til å velge valgfag teknologi selv om det ikke er ditt linjefag.

***

Helg-/ Kveldsvalgfag - Kjøres normalt sett hvert år

Dykking

Dette er et valgfag for deg som ønsker å ta dykkerkurs - PADI Advanced Open Water Diver (AOWD). Vi samarbeider med A-dykk i Kristiansand. Kursavgiften må du selv dekke.

Ølbrygging

Pris: 500,-

Vil du lære å brygge ditt eget øl? I dette valgafget skal vi dypdykke inn i historien om øl, ingredienser, besøke bryggerier og selvfølgelig lage masse god og spennende øl selv.

***

Valgfag som vil kunne variere fra år til år

Foto

Lær deg å fotografere fantastiske bilder med bruk av speilreflekskamera!

Fredagskos

Vi lager god mat, eller baker en kake og koser oss. Fines det en bedre måte å avslutte uka på?

Kino

I samarbeid med Buen kulturhus og kino, får man se de nyeste filmene på kino og jobber med promotering av dem.

Grafitti n streetart

Bli med å utfordre deg innen en mer utradisjonell kunstform, hvor omgivelsene er lerretet og penselen er sprayboksen!

Småelektro

Ut i næringslivet

Har du lyst å bruke kreativiteten din på spennende case kan du få være med Næringshagen på jobb. De jobber med gründere og bedrifter og du får bli med dem ut i virkelighetens verden.

Videounderholdning

Bli med å produsere kreative videoer! Her får du teste både opptak og redigering av videoer med kreativ frihet.

SKAP er Norges sydligste folkehøyskole og ligger i hjertet av Mandal. En frilynt skole med fokus på kreativitet, idèutvikling og problemløsning. Skolen har et tett samarbeid med næringslivet. Vi er stolte av å være en unik og fremtidsrettet folkehøyskole. Lær deg ferdighetene verden roper etter og få venner for livet!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 106 300,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: tremannsrom, firemannsrom eller dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Linjemateriell
 • Oppstartstur
 • Fellestur til Århus
 • Ulike utflukter
 • Studietur: Opplev Århus!
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Troll aktiv Evje
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 106 300,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 106 300,-
(10 630,- per måned)
Ved ulike dietter vil det komme et tillegg i prisen.
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Mat på Japan, frivillig studietur
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Ta kontakt med skolen for mer informasjon om kostnader for alternativ mat (allergi, intoleranse etc.)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
  • 2 frihelger der du ikke kan være på skolen.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Håkon Ulven

Hvis du liker variasjon og utfordringer er SKAP Entreprenør og Ledelse noe for deg. Det som er så fint med linjen er hvor skreddersydd den er med næringslivet! Vi har nesten uendelig med muligheter så lenge vi tar initiativ selv.

Håkon Ulven
Ida Fjeld Ugland

Om du har lyst til å lære deg hvordan lede ulike mennesker, eller kanskje har en idé du har lyst til å realisere, er Entreprenør og Ledelse en super linje for deg! Jeg har lært mye om ledelsespsykologi, og startet en bedrift innenfor mine interesser.

Fra bloggen

Sju elevers valg etter videregående

Hva skal jeg gjøre etter videregående? Det er et spørsmål mange unge tenker på nå. Vi har snakka med folkehøgskoleelever som tok ulike valg etter ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Entreprenøren og Idémakaren

Stord Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Innovasjon, sosiale medier og markedsføring

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Kreativ & Barista

Hedmarktoppen folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs24 t/ukeKristen

Handy

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

IT og webutvikling

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Kreativ e-sport

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Kreativ Teknologi

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Kreativ data

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A9 t/ukeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere