Til hovedinnhold

Elsker du å reise til fjerne strøk? Ønsker du å gjøre en forskjell for andre? På Verdensborger-linja kan du gjøre begge deler. Lær mer om andre land og kulturer, om menneskerettigheter og bistand.

Du vil se verden i et nytt perspektiv gjennom reiser, møter med mennesker, diskusjoner og bistandsarbeid i Norge, Bosnia og India.

Spis Ćevapi i Bosnia, drikk Mango Lassi i India mens lokalbefolkningen følger nøye med, hjelp til i Matsentralen og bak pepperkaker sammen med flyktningene i Seljord.

Ved å øke din globale forståelse forstår du mye mer av den verden vi lever i. Utveksling med andre kulturer gir deg et åpent sinn og hjerte. Det påvirker livet ditt og du utvikler deg som verdensborger.

En god reise krever gode forberedelser. Derfor lærer du mest mulig om kulturen og stedet vi skal besøke. Vi snakker sammen om historie, politikk, tradisjoner og etiske perspektiver både før, under og etter turene. Kanskje har du egne temaer du har lyst til å ta opp gjennom skoleåret? 

Du lærer å sette pris på andre kulturer, som gjør at du blir flinkere til å akseptere andres perspektiver og integrere dem med dine egne handlinger og tanker. Respekt og toleranse er nøkkelord for å få til en god debatt. På skolen får vi teste våre synspunkter og meninger om fattigdom, bistandsarbeid og endringsprosesser sett i en global sammenheng.

 

Verdensborger-linja passer for deg som har engasjement og interesse for fattigdomsspørsmål, internasjonale relasjoner, bistand og endringsprosesser sett i en global sammenheng.

Dette vil du lære

 • Du får lære like mye om verden, som om deg selv.
 • Gjennom innholdsrike reiser til Bosnia og India og samarbeid med frivillige organisasjoner i Norge øker du din globale forståelse.
 • Vi ser på årsaker til at noen land er rike og noen er fattige, og hva som kan fremme eller hemme sosial utvikling og økonomisk vekst.
 • Du vil lære om hvordan fordeling av ressurser og makt kan bidra til konflikt.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er nysgjerrig og har lyst til å lære mer om verden.

Vi ønsker at du er åpen for mangfoldet og alt hva skolen tilbyr deg av muligheter som linjefag, fellesfag, valgfag, seminarer og turer.

Studietur: Bosnia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

I november reiser Verdensborger-linja 2 uker til balkanlandet Bosnia.

Bosnia er en spennende smeltedigel der den islamske, katolske og ortodokse verden møtes. I hovedstaden Sarajevo er den tyrkiske arven tydelig synlig både i matkultur, håndverk og byggeskikk.

I Mostar er middelalder broen over elven Neretva selve symbolet på krig og fred. I byen Banja Luka besøker vi ruiner av romerske bad.

Balkankrigene, som pågikk gjennom nesten hele 1990-tallet, gjorde inntrykk på en hel verden. De førte til de største fredsoperasjonene verden til da hadde sett. Rundt 14.000 norske soldater deltok i nærmere 30 ulike operasjoner.

Men Bosnia er mer enn bare byliv og krigshistorie. Sutjeska nasjonalpark er kjent for et landskap som gjør deg lamslått, tidløse landsbyer og som er hjem til et av Europas gjenværende urskoger.  Vi ser høye fjell og dype daler, innsjøer og fossefall. Bosnia har endret seg under krigen, men fjellene i Sutjeska forblir nøyaktig det samme.

Vi legger vekt på at det skal være en trygg reise for alle og vi følger alltid gjeldende reiseråd.

Studietur: India

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 4 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

I januar reiser Verdensborger-linja 3 - 4 uker til fargerike India.

Et mylder av mennesker med vennlige smil, en utrolig spennende kultur, vakre templer, tikka masala og søt te: det er bare en kort oppsummering av hva som venter deg i India.

Du vil få oppleve forskjellige sider av landet og kulturen. Siste uken av turen jobber du som frivillig og derfor er denne turen den perfekte kombinasjonen for deg som vil oppleve India og samtidig gi litt tilbake.

Road-trippen tar deg fra foten av de majestetiske Himalaya fjellene til de gylne strender i sør. Fra Taj Mahal til apetempler og palasser. Fra kaotiske storbyer, til små landsbyer. Du blir kjent med India på godt og vondt, knytter bånd og legger igjen noe av hjertet ditt i dette fargerike landet.

Vi legger vekt på at det skal være en trygg reise for alle og vi følger alltid gjeldende reiseråd.

I tillegg til linjeturene har skolen to fellesturer: høsttur til Vatnelian og vintertur Telemark.

Høsttur til Vatnelian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Vintertur Telemark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - ca. 20. august 2023

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - ca. 11. mai 2024

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

På Seljord Folkehøgskule kan du prøve ut drømmene dine i lag med gode venner. Skolen tilbyr spennende linjer og du møter et personale som ønsker å gi deg et unikt år.

Her, midt i hjertet av Telemark, kan du utfordre deg selv på mange måter. Du bor på enerom, i et av de frittliggende internatene i tunet. 

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 149 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Høsttur til Vatnelian
 • Studietur: Vintertur Telemark
 • Studietur: Bosnia
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: India
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 149 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 149 000,-
(14 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Følgende inngår i totalprisen: - Kost og losji - Felleskostnader - Fellesturer med hele skolen på høsten og vinteren - Linjekostnader - Linjeturer til Bosnia og India

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Til utenlandsturene trenger du følgende:

- Dagstursekk

- Backpack, ca 60-80L

- Tynn sovepose, evnt. lakenpose

- Gode joggesko

 -Flipflops / sandaler

- Pass (gyldig til minst oktober 2024)

- Reiseforsikring

- Nødvendige vaksiner

Det er ikke nødvendigvis det nyeste og dyreste som er best. Bruk gjerne nettsider som Finn.no.

Vi ber deg å ta kontakt med skolen på kontor@seljord.fhs.no hvis du ønsker å søke på Verdensborger-linja og trenger tilrettelegging.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Kan man ta pause fra skole eller studier for å gå på folkehøgskole?

Mange velger å gå på folkehøgskole når de er ferdige med videregående eller lærlingtid. Det betyr ikke at du også kan ta folkehøgskoleåret ditt tidligere ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

GLOBAL: REISE, SAMFUNN OG BISTAND

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Globalt engasjement OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fokus Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Explore Afrika

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeKristen

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Helårskurs24 t/ukeFrilynt