Til hovedinnhold
Ledig plass

La oss ta en pause….ta oss tid til å sette ned tempoet, gå i dybden med lokalt høstede råvarer og tenke over valgene våre. En ny tekstillinje med fokus på bærekraft.

Denne tekstillinja har fokus på bærekraft, miljøbevissthet og kortreiste materialer. Dette er en introduksjon til veien til en bærekraftig, kortreist garderobe – enkelt og ærlig!

Vi jobber ut fra Fibershed-prinsippene så langt det er mulig:

Vi reiser til lokale bønder og henter ull fra alpakka, angorakanin og forskjellige raser sau, alle med hver sine egenskaper, vi arbeider fra det rå materialet til ferdig produkt, hele veien fra sau til skjerf, eller fra bakken til baken. Det kan være både strikket og vevet. Vi får materialer fra en så kort avstand og liten radius fra Seljord som mulig. Dette gir oss spennende muligheter og utfordringer. Vi jobber med gjenbruksmaterialer fra lokalområdet slik som garn, stoff og eventuelt klær.

Vi ser på problematikken med fast fashion-industrien og finner bedre og mer bærekraftige løsninger og muligheter, slik som redesign, reparere, visible mending (synlig reparasjon) og gjenbruk, samt en masse andre spennende teknikker. Du kan lage mange av dine egne verktøy selv, du lærer om ulike alternative bærekraftige materialer til for eksempel bomull, som er veldig vannkrevende, som for eksempel brennesle, egendyrket lin, eller andre fibre som er på markedet i dag.

Bærekraftig mote er på mote. Bli med på den grønne tråden.

For deg som liker å jobbe med hendene og liker å ta grønne valg.

Dette vil du lære

 • Vi strikker, vever, tover, lager skinnfell, visible mending, reparer, plantefarger, ecoprinter, syr, spinner, trykker, lager verktøy.
 • Enkelt sagt så bruker vi, og eksperimenterer med det lokalområdet og naturen rundt oss har å tilby.
 • Vi ser på tekstilteknikker fra hele verden, nye som gamle.

i tillegg til linjeturene har skolen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en i vår halvåret.

Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: En uke

Måltider pr dag inkludert: 3

I to år har skolen reist på fellestur til Hovden. Her har vi bodd på hotell i flotte vinteromgivelser. Hovden byr på muligheter til alpint, langrenn, skøyter og bading. 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Marit Lien Homme

Lærer Backpacker-Musikk

Marit har musikk hovedfag fra Universitetet i Trondheim. Hun har vært kordirigent for studentkor, mannskor og lokale sangkor. Marit synger, spiller trekkspill og dirigerer skolens to kor. Ved siden av det musiske er allsidige Marit glad i å arbeide med hendene. 

Epost: marit.lien.homme@seljord.fhs.no
Facebook

Linnea Bang-Madsen

Lærer Viking/Slow Fashion

Linnea flyttet fra Danmark til Seljord i 2015, sammen med kjæreste og vikinglærer Jeppe. Jobber først og fremst som hjelpelærer på Vikinglinja med fokus på tekstil-håndverk. Linnea mener det er fantastisk at gå i dybden på det brede spektre av spennende håndverk som finnes med røtter tilbake til vikingtiden. Hun blir stadig imponeret over den kunnskap og de ferdigheter de hadde den gang.

Epost: linnea@seljord.fhs.no
Facebook

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - 21. august

 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie

 • Linjeuker
 • Høgskolefest
 • Prosjektuker
 • Siste skoledag

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeuke
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie 

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker 
 • Fellestur - Hovden

Påskeferie 

 • Vårshow - Musikal

Siste skoledag - 15. mai 2023

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har mange forskjellige valgfag som spenner over et vidt faglig spekter: utefag, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musikk, tenkefag, og andre fag som speiler hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 113 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Hovden
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Vatnlian
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 000,-
(11 300,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Kan man ta pause fra skolen eller studier for å gå på folkehøgskole?

Mange velger å gå på folkehøgskole etter at de er ferdige med videregående eller lærlingtid, men det betyr ikke at du ikke kan ta folkehøgskoleåret ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Fashion design og redesign

Sandefjord folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Design & Fashion

Ringerike Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

ReDu: Design og redesign

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Klær Fashion Design/Redesign - Paris og London

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

SKAP Redesign

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Design klær Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Kostyme og teatersminke

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs27 t/ukeFrilynt

Driv Vintage

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Viking

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Tekstil, søm og tradisjonshåndverk

Fosen folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kreativ MIX

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Cosplay

Namdals folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

DIY

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Kreativitet og design

Sjøholt Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen