Til hovedinnhold
Ledig plass

Er du glad i å reise, flytte egne grenser og prøve aktiviteter du ikke har gjort før? På Paragliding-Karibien kommer du til å få oppleve akkurat dette og kjenne adrenalinet - sammen med gode venner!

Tenk deg å gå på en fjelltopp og nyte utsikten, for så å fly ned igjen med kanskje enda bedre utsikt! Her opplever du dette, uten at det kreves noen forkunnskaper. Etter et år her, vil du få sertifikatet som trengs for å fly paraglider på egenhånd. Vi i Seljord er også stolte av å være den folkehøyskolen i Norge som får fly mest i løpet av et år.

Våre linjeturer går til både Makedonia og Den Dominikanske Republikk i Karibien. Her vil vi fly masse og nyte alt som disse fantastiske reisemålene har å by på!

Her er noen av årets høydepunkter:

I starten av skoleåret får du utdelt din egen paraglider som du disponerer hele skoleåret. Skolen stiller med godkjente instruktører og alt utstyret som trengs til å lære deg å fly. Utstyr til kiting, downhillsykling og vannski får du også låne av oss. 

Reise og Covid-19
Planen er å reise til både Makedonia og Den Dominikanske Republikk i Karibien. I år var ikke dette mulig, så vi reiste på tur til Vestlandet der fokuset var på å fly paraglider, klatre, rafting, hoppe i fallskjerm og toppturer på ski. En unik og uforglemmelig tur likevel!

Paragliding er den flotteste måten å fly på, og du vil føle deg like fri som en fugl. Bli med oss på et uforglemmelig skoleår!

Linjen passer for alle som er i normal god form. Du trenger ikke å være supersprek, men du må klare å bære en tung sekk opp på fjellet. Du trenger ikke forkunnskaper til paragliding, kom som du er!

Våre forventninger til deg

 • at du møter opp på all undervisning
 • at du er interessert i å være sammen med andre mennesker
 • at du viser engasjement
 • at du liker å vere aktiv 

Studietur: Makedonia

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 8 dager

På høsten reiser vi ned til Krusevo i Makedonia for å fortsette opplæringen til paraglidingpilot i trygge og gode omgivelser. Krusevo er verdenskjent for sine utmerkede forhold for paragliding og her kan vi trene fra morgen til kveld under veiledning av norske instruktører. Målet med turen er å fly de første høydeturene og få en god og trygg start på opplæringen. I tillegg blir vi ekstra godt kjent med hverandre på tur! I Makedonia bor vi hos en av verdens beste piloter som hjelper oss å organisere turen. 

I tillegg til paragliding er det mye kultur og natur å oppleve. Makedonia er et land ikke mange har opplevd, men er fullt av historie og storslått natur. Et av høydepunktene i skoleåret!

Studietur: Den Dominikanske Republikk i Karibien

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 16 dager

På nyåret reiser vi på linjetur til Den Dominikanske Republikk som ligger midt i Karibien. Her vil dere oppleve det å fly paraglider i nydelige forhold. Her treffer du paragliderpiloter fra hele verden. Også på denne turen er det norske instruktører med for å sørge for at sikkerheten ivaretas. Her jobber vi videre med for at du skal bli flinkere og tryggere som pilot. Her blir det mye flyging og du føler deg virkelig fri som en fugl! 

Linjeturen til Dominikanske republikk blir et av skoleårets høydepunkter. Vi møter den lokale kulturen og lokalbefolkningen og gjør flere spennende aktiviteter som for eksempel kitesurfingkurs på vann i noe av verdens beste kite forhold.

i tillegg til linjeturene har skulen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en like før skoleslutt.

 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Jomfruland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

På våren avslutter vi året med en tur til Sørlandet. Telemark har svært variert natur, og på denne avslutningsturen får vi oppleve hva kysten og kystlivet har å by på. På øya får man se det rike dyreriket, med ekorn og fugler på nært hold, rådyr løpende rundt på øya og kanskje du ser en sel kose seg i vannkanten. Selvfølgelig blir denne turen også litt preget av at vi går mot slutten på et innholdsrikt år, og samholdet og fellesskapet er tett.
(kostnadene til fellesturer ligger inne i skolepengene)

Corné Nieuwenhuize

Linjelærer Paragliding Karibien

Corné  er linjelærer på Paragliding - Karibien. Han arbeidet som politi i Nederland før han flyttet til Norge for 10 år siden. Han er lidenskapelig opptatt av paragliding, moutainbiking og trening og er ofte å finne ute i naturen. Han liker seg best opp i lufta, er derfor paraglidinginstruktør og har den høyeste sertifisering som du kan ha innen faget.

Epost: corne@seljord.fhs.no
Facebook

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Skolestart - 23. august
 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie - uke 41

 • Linjeuker - 
 • Høgskolefest -
 • Prosjektuker -
 • Siste skoledag

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår -
 • Linjeuke -
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie - uke 8

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker -  Vårshow Musikal - 

Påskeferie - uke 13

 • Fellestur - kyst-Telemark
 • Siste skoledag - 14. mai 2022

Vi har mange forskjellige valgfag som spenner over et vidt faglig spekter: utefag, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musikk, tenkefag, og andre fag som speiler hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Barneidrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-8 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Upcyckling

Dette er et utrolig spennende fag der vi ser og ikke minst blir bevisst på å bruke ting på nytt. Det kan våre å sy om tøy, fikse på gamle møbler osv – altså gjenbruk.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 138 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Vatnlian
 • Studietur: Jomfruland
 • Studietur: Makedonia
 • Studietur: Den Dominikanske Republikk i Karibien
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 138 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 138 000,-
(13 800,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen disponerer eget utstyr til å lære deg å fly. Du får utdelt en egen paraglider som du skal bruke hele skoleåret. Dette er noe av det beste utstyret som finnes på markedet.

Vi disponerer også full kiteutstyr, truger, og fellesutstyr som stormkjøkken og telt.

Dette utstyret må du stille med selv

 • Stor ryggsekk (ca 80 ltr) og dagstursekk (ca 35 ltr)
 • Sovepose og liggeunderlag (soveposen bør tåle noen minus)
 • Sykkel for lett terrengsykling og sykkelhjelm
 • Godt fottøy for turar i skogen og på fjellet
 • Regntøy/Goretex yttertøy
 • Varme og vindtette turklær. Dette er viktig ift flying.
 • Ullundertøy/dunjakke/ullgenser etc.
 • Vindvotter
 • Lommelykt
 • Fjellski/Alpinski/snowboard/Hjelm
 • Termos, kopp, tallerken, turbestikk

Og ellers annet turutstyr. Vi kan også hjelpe deg med tips om utstyr når du begynner på skolen.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Andreas Kråkevik

Har fått meg ein hobby eg kan drive med resten av livet! Og ikkje minst har eg fått meg mange nye venner! Anbefaler alle å ta eit år på en folkehøgskule! Seljord Folkehøgskule er ein skule for livet!

Andreas Kråkevik
Regine Andrea Hodt

Et år på folkehøyskole er noe alle burde oppleve. Aldri før har jeg lært så mye om meg selv og verden rundt meg. Livet på FHS er inspirerende, energifylt og ikke minst lærerikt.

Fra bloggen

Ingen alene på julaften

Seljord folkehøgskule åpner i kveld dørene for alle som ønsker noen å feire jul sammen med. Med langbord, juletre, peis, gaver og skyss – skal ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ekstremsport Luft

Voss folkehøgskule
Fullt
HelårskursFrilynt

Luftsport

Folkehøgskolen Nord-Norge
Venteliste
Helårskurs17 t/ukeKristen

Paragliding

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Paragliding - Sør-Afrika

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikal

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Redning, sikkerhet, reise

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Ekstremsport

Voss folkehøgskule
Fullt
HelårskursFrilynt