Til hovedinnhold
Ledig plass

Er du en person som trives i naturen sammen med andre, og er nysgjerrig på nye naturopplevelser i møte med dyr? På linja Natur og Dyreliv drar vi på eksotiske reiser og nyter den norske naturen

Natur og Dyreliv gir deg verdifull innsikt i hva naturen har å by på, for vi benytter mye av vår tid ute i naturen. Dette vil legge til rette for mange intime dyremøter. Vi liker å ta det med ro, og har et mål om at du skal bli så trygg på å ferdes i naturen, at du selv kan ta med andre på tur. Vi har overnattinger ute gjennom hele året, og har fokus på uforglemmelige naturopplevelser sammen med et rikt dyreliv.

Linjeturer:

Naturopplevelser sammen med dyr:

På tur i villmarka:

Ressursutnytting og bærekraft

"Natur og Dyreliv": For deg som vil ha sterke naturopplevelser sammen med andre mennesker og dyr,-Er opptatt av å ta vare på og benytte seg av naturen,-Er eventyrlysten og vil oppleve Lofoten og Nepal

Dette vil du lære

 • tradisjonell seterdrift med melking og produksjon av ost og smør
 • samspillet mellom dyr og mennesker
 • Lokke på elg
 • utnytte ressursene som finnes i naturen
 • foredling av fisk, kjøtt, bær og sopp
 • planlegge og gjennomføre turer til alle årstider
 • trygg og skånsom ferdsel i naturen
 • vurdere praktisk og fornuftig bekledning og utstyr
 • vurdere vær- og føreforhold; snøskred 
 • god bruk av kart, kompass og GPS
 • førstehjelp

Våre forventninger til deg

 • Vil skape et godt miljø sammen med andre og at du er ansvarsfull og motivert
 • Liker å være i naturen sammen med andre
 • Er glad i dyr
 • Ønsker å få nye vennskap
 • Kan samarbeide godt med andre
 • Nysgjerrig - lyst til å oppleve nye ting

En folkehøgskole gir deg mye mer enn linjefaget. Vær åpen for mangfoldet og alt hva skolen tilbyr deg av muligheter som fellesfag, valgfag, seminarer og turer.

Nepal - Trekking i Himalaya

Obligatorisk: Nei

Pris: 23 000

Varighet: ca. 16 dager

Vår magiske utenlandstur går til fjellandet Nepal. Nepal er et land med imøtekommende mennesker, rik kultur og storslått natur. Å beskrive turen med ord er vanskelig, fordi ord blir «fattige». Det må oppleves.

Vi gjennomfører en trekkingtur med utgangspunkt i Pokhara (nest største byen i Nepal), og kommer opp til ca 3500 moh. Her er det vanvittig fin utsikt til Himalaya og man er omkranset av topper på over 8000 meter. Trekkingruta går gjennom små landsbyer og områder der folk driver med landbruk. Vi møter personer som deler hvordan det er å drive med husdyr, slik vi gjorde i Norge for 100 år siden. 

På turen må vi bære personlig utstyr, men vi har med både guide og bærere som hjelper til der det trengs. Overnatting er inne på små enkle pensjonat. Det blir også tid til å være turist i Pokhara og Kathmandu.

Vi avslutter oppholdet i Nepal med 2 dager ved Balika Peace Home, stedet for solidaritetsprosjektet vårt. 

Pandemiforbehold

På grunn av nåværende Coronapandemi, finnes det dessverre ingen garanti for at vår frivillige utenlandsreise til Nepal, er gjennomførbar neste skoleår. Dette er en linjetur som ikke er inkludert i linjekostnadene, så vi vil uansett ha andre opplegg i Norge. Søkere bør derfor bli motivert av alle de andre fantastiske linjeturene vi har gjennom året.

Lofoten - Vakkert og vilt!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca ei uke

Du kan ikke gå på en Natur og Dyreliv linje uten å besøke Lofoten. Dette spektakulære naturområdet yrer av rikt dyreliv og magisk natur. Flammende nordlys, lyset som alle andre land misunner oss, så nærme, men fortsatt så langt unna. Mer spektakulært syn skal en lete lenge etter, og dette skal du selvfølgelig få oppleve. Du vil bli med på hvalsafari, toppturer, havfiske, ørnesafari, rib opplevelse, topptur + alt annet vi kan finne på! Og kanskje er du en av de heldige som får et nærmøte med den vakre spekkhoggeren.

Langedrag Naturpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Langedrag har en fantastisk nærhet til både gårdsdyr og ville dyr. Her skal vi være i flere dager for å få kjennskap og kunnskap om arbeidet som gjøres for å få dette til. For å toppe det hele, vil du få gå inn til både ulv, gaupe, rev og elg. Dette er en uforglemmelig opplevelse, hvor du får sett noen av Norges aller største dyr på nært hold.

Elgsafari og jakt på villrein

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1-3 dager

Gjennom året vil vi også ta deg med på elgsafari, hvor du vil få lære hvordan du lokker på en elg. Og er du heldig, kanskje du får øye på en mektig elgokse bevege seg gjennom skogen. Vi vil også ta deg med på villreinjakt, en utrolig spennende opplevelse hvor man aldri vet hvor nærme man kommer disse majestetiske dyrene.

Hundekjøring og snøhuletur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Vi vil også ta turen til Haukeli, hvor du skal få prøve deg på hundekjøring. Her vil vi dra på dagsturer med hundene, og det er også muligheter for å ha flere dager her hvor du kan ta del i dyrestell og ivaretakelse av driften av hundekjøringen.

Vi vil også ta turen til Haukeli for å grave snøhule, så du kan få oppleve at man kan ha det varmt om natten, selv om det måler -15 på gradestokken.

Seterliv på Kråkeroe

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 dager

På vår linje har vi et stort fokus på å ta nytte av den maten vi finner i naturen. På Kråkeroe er det nettopp dette som er i fokus. Vi lager god kortreist mat, samtidig som vi lærer tradisjonell seterdrift med melking og produksjon av ost og smør. Her er vi omringet av flotte seterdyr, som setter pris på vår tilstedeværelse.
se film fra Kråkeroe!

Padletur til Storøy

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Fra skolen kan vi se rett ned på denne vakre perlen i Seljordsvannet. Vi er så heldige at vi har så mye fin natur rundt oss i Seljord, så da er det godt å vite at vi nesten kan gå rett ut av skolen og ned i en kano eller kajakk. På denne turen ferdes vi over vannet til den mektige sjøormen. Vi padler oss ut til frodige Storøy, hvor vi fyrer bål og koser oss inn i de lange nattetimer.

Ekspedisjon til Brattefjell

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Når snøen kommer til Telemark, er vi raske med å ta skia på beina. På denne turen pakker vi pulken, og beveger oss ved hjelp av kart og kompass innover det nærliggende fjellparadiset Brattefjell. Her er vi omringet av nydelige fjell, fram til vi ankommer camp. Her har vi både tilgang på hytte, men vi har også med oss telt som vi kan velge å krype inn i. God stemning blir det uansett!

bildetekst

Fisketur til Lifjell og Brattefjell

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

I Seljord trenger vi ikke å dra langt for å finne villmark. Bare en liten kjøretur unna, så har vi tilgang på mange flotte fiskeplasser. Kanskje er du en av de heldige som får dra opp en kraftig fjellørret, som vi senere tilbereder på bålet. På disse turene vil du lære at vi fint kan klare oss på det naturen har å tilby.

Orrleik

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Tenk deg å ligge i soveposen under åpen himmel, bare for å vente på orrfuglenes paringslek utover nattetimene. Her vil vi få innblikk i deres jakt på en make, mens vi ligger på lur i skumringen. Flere titalls fugler samler seg på et sted, som gjør denne opplevelsen til noe litt utenom det vanlige.

Andre turer på Natur og Dyreliv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Gjennom året vil vi også dra på flere mindre turer og dagsturer rundt i Telemarks flotte natur. Dette kan være fugletitting, bålkos, kano/fisketurer, skiturer, fjellturer etc.

i tillegg til linjeturene har skulen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en like før skoleslutt.

 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Jomfruland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

På våren avslutter vi året med en tur til Sørlandet. Telemark har svært variert natur, og på denne avslutningsturen får vi oppleve hva kysten og kystlivet har å by på. På øya får man se det rike dyreriket, med ekorn og fugler på nært hold, rådyr løpende rundt på øya og kanskje du ser en sel kose seg i vannkanten. Selvfølgelig blir denne turen også litt preget av at vi går mot slutten på et innholdsrikt år, og samholdet og fellesskapet er tett.
(kostnadene til fellesturer ligger inne i skolepengene)

Espen Nørsterud

Linjelærer Backpacker-Multisport

Espen er en fyr som livnærer seg på nye opplevelser. Han har studert både i Brasil, Bali og Australia. Han fullførte masteren sin i idrett og friluftsliv, samtidig som han reiste rundt alene i Sør Amerika. Han foretrekker å dra litt utenfor strømmen, ofte i selskap med haier under vann, på vakre fjelltopper, eller på en idyllisk strand med en kokosnøtt i hånda.

Epost: espen.norsterud@hotmail.com
Instagram: @earth_adventurer

Kolbjørn Birkrem

Linjelærer Natur og Dyreliv

Utdanning fra Norges Landbrukshøyskole med fordypning innen skog-, utmark- og viltforvaltning. Han har solid erfaring og kan mye om å være ute i naturen. Kolbjørn er rask til å komme seg ut enten i treningstøy, med våpen, fiskestang, kano, på fjellet, i skogen osv. Motto: "En dag uten fysisk aktivitet er en lang dag.

Epost: kolbjorn.birkrem@seljord.fhs.no
Facebook

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Skolestart - 23. august
 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie - uke 41

 • Linjeuker - 
 • Høgskolefest -
 • Prosjektuker -
 • Siste skoledag

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår -
 • Linjeuke -
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie - uke 8

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker -  Vårshow Musikal - 

Påskeferie - uke 13

 • Fellestur - kyst-Telemark
 • Siste skoledag - 14. mai 2022

Vi har mange forskjellige valgfag som spenner over et vidt faglig spekter: utefag, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musikk, tenkefag, og andre fag som speiler hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Barneidrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-8 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Upcyckling

Dette er et utrolig spennende fag der vi ser og ikke minst blir bevisst på å bruke ting på nytt. Det kan våre å sy om tøy, fikse på gamle møbler osv – altså gjenbruk.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 115 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Vatnlian
 • Studietur: Jomfruland
 • Studietur: Lofoten - Vakkert og vilt!
 • Studietur: Langedrag Naturpark
 • Studietur: Elgsafari og jakt på villrein
 • Studietur: Hundekjøring og snøhuletur
 • Studietur: Seterliv på Kråkeroe
 • Studietur: Padletur til Storøy
 • Studietur: Ekspedisjon til Brattefjell
 • Studietur: Fisketur til Lifjell og Brattefjell
 • Studietur: Orrleik
 • Studietur: Andre turer på Natur og Dyreliv
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 115 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 115 000,-
(11 500,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Godt utstyr er viktig på lange turer. Vi har i utgangspunktet mye utstyr vi stiller til disposisjon for våre elever. Vi kaller dette fellesutstyr: eksempel kan være telt/lavvoer, stegjern, isøks, kokeutstyr, klatreutstyr, pulker, truger og padleutstyr. Alt dette har vi tilgjengelig på skolen og blir lånt ut til våre turer. Har du tilsvarende selv kan du gjerne ta det med om du ønsker det. Annet utstyr ut over dette bør du holde selv.

Dette utstyret må du stille med selv

Første prioritet
Dette er ting vi anbefaler å legge ned noen kroner i å skaffe dersom du ikke har det fra før, eller kan få lånt.

 • Turjakke vindtett og gjerne vanntett
 • Fjellsko, (gjerne litt stiv såle)
 • Ullsokker og ullundertøy-sett, 2 totalt minimum
 • Dagstursekk anbefalt 30-50 liter, (optimalt 45 l)
 • Sovepose som tåler minimum -10 ?C
 • Hodelykt
 • Liggeunderlag

Se ellers nettsida vår for mer informasjon om utstyr

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Gina Skrivlien Thue

Jeg vil anbefale deg å søke på Naturlinja på Seljord fhs og nyte hver eneste dag. Jeg samler på dette året innerst i hjertet mitt, og det tror jeg at du også kommer til å gjøre.

Fra bloggen

Ingen alene på julaften

Seljord folkehøgskule åpner i kveld dørene for alle som ønsker noen å feire jul sammen med. Med langbord, juletre, peis, gaver og skyss – skal ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Kompani Hauge

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Peder Morset folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Friluftsliv - Beginner

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Ekspedisjon

Svalbard folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

FRILUFTSLIV Sunnmørsalpane

Møre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

X-Sport/Friluftsliv

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Vann & Villmark

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Fjell & ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen