Til hovedinnhold

Musikkreisen - NEPAL og Europa

Søk på linjen
Få ledige plasser

NYHET: Norges råeste musikklinje starter opp igjen på Seljord Folkehøgskule! Musikkreisen er linja for deg som vil oppleve verden, og som ønsker å gå på en komplett og allsidig musikklinje.

Musikkreisen er en av landets mest allsidige musikklinjer, og hverdagen er mildt sagt variert. I løpet av skoleåret er du bl.a. med på

 

Du får undervisning av profesjonelle musikere, men kanskje viktigst av alt: Du blir en del av et kreativt miljø med engasjerte medelever, som brenner for de samme interessene som deg! Sammen øver dere i band, spiller konserter og drar på turné. Dere utarbeider prosjekter, produserer musikk- og videoer, og legger reiseruta for backpacking i Europa. Alle reiser og undervisning er medregnet i skolepengene!

Som elev på Musikkreisen får du muligheten til å ta med musikken ut i verden, og du kommer garantert ikke til å angre! I tillegg til dyktige lærerkrefter stiller vi med studio, musikkrom, øvingsrom og nødvendig PA-utstyr.

I undermenyene finner du utfyllende informasjon om de ulike reisene og undervisningen.

Linja er for deg som er nysgjerrig på verden, eventyrlysten og musikkglad. Du ønsker: - å lære mer om kultur og musikk - å spille musikk - opplevelser - å produsere egen musikk - å skape gode minner

Dette vil du lære

På Musikkreisen får du undervisning i følgende fag:

 • Studio og musikkproduksjon
 • Samspill
 • Nivåtilpasset musikkteori
 • Låtskriving – tekst og komposisjon
 • Individuelle veiledningstimer
 • Forum (all musikkrelatert undervisning, som f.eks. musikkhistorie, arrangering, oppbygging av låter osv.)
 • Interpretasjon/formidling

Vi har mange prosjekter i løpet av skoleåret, bl.a. i forbindelse med reisene.

Våre forventninger til deg

 • Oppmøte på undervisning
 • Musikkinteresse
 • Åpent sinn og positiv holdning
 • En folkehøgskole gir deg mer enn linjefag. Vær åpen for mangfoldet og alt hva skolen tilbyr deg av muligheter som fellesfag, valgfag, seminarer og turer.

Nepal - kultur og solidaritetsreise

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 15-18 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Seljord Folkehøgskule har i flere år hatt et samarbeidsprosjekt med den nepalske organisasjonen CWIN (Child Workers in Nepal), som jobber for barn og barns rettigheter i landet

Elevene på Musikkreisen har et kulturprosjekt i en avsidesliggende fjelldal i Nepal. Prosjektet er internasjonal solidaritet i praksis! På forhånd forbereder vi musikalske workshops, som vi holder for barn og unge på en skole i området. Du får muligheten til å lære bort noe av det som er viktigst for deg – musikkglede. Dette unike prosjektet inngår i CWINs arbeid for mental helse, og samler alle generasjoner i området. Du kommer tett inn på folk og liv, og du får være med på et meningsfullt og viktig prosjekt, som garantert vil gi deg viktige erfaringer for resten av livet. I tillegg til kulturmøtene får du noen vanvittige naturopplevelser – ved foten av noen av verdens høyeste fjell!

Musikkreisens linjetur til Nepal etterfølges av Seljord Folkehøgskule sin valgfrie solidaritetstur, som alle skolens elever kan søke om å være med på. Som elev på Musikkreisen er solidaritetsturen inkludert i linjekostnaden! Solidaritetsturen er en 8-10 dagers opplevelsesreise, hvor vi blir kjent med skolens solidaritetsprosjekt. Vi opplever verdens urettferdighet, men ser også mulighetene – og det inspirerer oss til å kunne gjøre en forskjell i verden. For mer info om vårt solidaritetsprosjekt, se www.seljord.fhs.no/solidaritet.

Reisen til Nepal er i november, og har et totalt omfang 15-18 dager (linjetur + Solidaritetstur)

Backpacking - Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi bor i utkanten av en verdensdel, som historisk har vært toneangivende for vestlig musikkultur. På kontinentet ligger flere av verdens ledende kulturmetropoler – både før og nå. Navn som Paris, Roma, Berlin, Praha og København vekker mange assosiasjoner, og man blir aldri ferdig med å utforske slike steder.

Musikkreisen slenger instrumentene på ryggen, og drar på backpacking i Europa! Med fokus på musikk og bærekraft er oppdraget: Hvor kan vi reise på den tilmålte tiden og budsjettet? Vi forsøker å legge en reiserute, hvor vi i hovedsak benytter oss av kollektiv transport. Kanskje vi har lyst til å krysse alpene med buss, og utforske østerisk tyrolertradisjon? Eller kanskje vi heller drar lenger øst for å utforske Balkans heftige rytmer? Å legge reiseruta er en del av linjeopplegget på Musikkreisen, så det er i stor grad opp til elevene å bestemme hvor vi drar. Irland, Moldova, Svalbard… Se på et Europakart – mulighetene er mange!

I forkant øver vi inn et repertoar, som vi spiller på turen. Kanskje vi spiller konsert på et vertshus i Tyskland en kveld, og er gatemusikere i Amsterdam neste dag? Musikkreisen gir rom for kreative ideer – Europa venter!

Reisen i Europa blir i mars, og estimeres til å ta ca. 7 dager.

Turer og prosjekter i Norge (Musikkreisen)

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Du har sikkert hørt det før: Man trenger ikke alltid å dra lang bort for å få fantastiske opplevelser. Og det er absolutt noe i det. F.eks. ligger Seljord folkehøgskule i hjertet av Telemark, som er et fantastisk fylke på mange måter. Her har vi en sterk musikk- og kulturhistorie, som lever i beste velgående den dag i dag. Tror du at folkemusikk hører hjemme på museum, eller er du blant dem som har oppdaget at denne fantastiske kulturarven er verdt å ta vare på og videreformidle? Musikkreisen utforsker ikke bare kulturer og musikk fra land langt borte, men tar også tak i vår egen kulturarv. Uansett hvilket instrument du spiller, så er det gøy å spille eller synge gamle hardingfeleslåtter! Musikkreisen reiser rundt i Telemark og omegn for å lære mer om den norske kulturarven. I tillegg til en spennende kulturhistorie byr fylket vårt på enestående natur, som er inspirasjon i seg selv!

SOLIDARITETSTURNÉ
Musikkreisen drar på turné i slutten av januar. Da forsøker vi å samle penger til skolens solidaritetsprosjekt. På turneen spiller vi selvskrevne sanger, coverlåter osv. Elevene får stor innflytelse på hva vi spiller.

Det kan også være aktuelt å reise til f.eks. Oslo ved noen anledninger – for å dra på konserter, eller for å besøke relevante institusjoner innen fagfeltet.

 

bildetekst

Turné i Danmark

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Folkehøgskolen som skoleslag ble grunnlagt i Danmark på 1800-tallet, og akkurat som i Norge lever den danske folkehøgskolen i beste velgående den dag i dag. Musikkreisen drar på turné til Danmark, der vi i hovedsak besøker danske folkehøgskoler, og benytter reisedagene til å oppleve Danmark. Det er fremdeles deilig å være norsk i Danmark, og det er kult å møte danske ungdommer, som befinner seg på samme sted i livet som deg selv!

bildetekst

i tillegg til linjeturene har skulen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en like før skoleslutt.

 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I tillegg til linjeturene har vi to fellesturer. Målet med disse turene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Jomfruland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

På våren avslutter vi året med en tur til Sørlandet. Telemark har svært variert natur, og på denne avslutningsturen får vi oppleve hva kysten og kystlivet har å by på. Selvfølgelig blir denne turen også litt preget av at vi går mot slutten på et innholdsrikt år, og samholdet og fellesskapet er tett.
(kostnadene til fellesturer ligger inne i skolepengene)

 

Kjetil Flatland

Lærer Musikkreisen

Kjetil har utdannelse fra Norges Musikkhøgskole. Han spiller saksofon, piano, synger og komponerer. Kjetil begynte i jobben på Seljord folkehøgskule høsten 2010, og jobber i tillegg som freelance musiker. Han har spilt i en rekke konstellasjoner på ulike konsertarenaer og festivaler, og hans musikalske virke spenner over alt fra storband til mindre vise- og jazzgrupper.

Epost: kjetil.flatland@seljord.fhs.no
Facebook

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Skolestart - 25.august
 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie - uke 41

 • Linjeuker - november
 • Høgskolefest - 24.-25.november
 • Prosjektuker - uke 49 og 50
 • Siste skoledag før jul - 20.desember

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår - 6.januar 2020
 • Linjeuke - januar
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie - uke 8

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker - mars/april - Vårshow Musikal - 5.- 6.april

Påskeferie - uke 15

 • Fellestur - kyst-Telemark
 • Siste skoledag - 16.mai 2020

Valgfag er en viktig del av det faglige tilbudet på skolen. Vi har mange forskjellige og spennende valgfag som spenner over et vidt faglig spekter. Her vil du finne utfordringer innenfor mange områder både knyttet til linjefaget ditt, eller noe helt annet. Valget er ditt.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet sammen med medelever. Dette er et 2 timers valgfag både høst og vår.

Barneidrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-8 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans. Dette er et 2 timers valgfag både høst og vår.

Filmklubb

Filmklubb er et valgfag hvor vi ser et variert utvalg av filmer. Det åpnes for diskusjon og refleksjon rundt filmopplevelsen, og det fokuseres ofte på spesifikke elementer i filmen.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål. Dette er et 3 timers valgfag.

Jegerprøve

Du kvalifiserer deg til å kunne drive jakt på egenhånd gjennom det obligatoriske kurset alle nye jegere må ha.

Jegerprøve

Du kvalifiserer deg til å kunne drive jakt på egenhånd gjennom det obligatoriske kurset alle nye jegere må ha.

Kniv

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Kulturmøte / verdensborger

Vi samarbeider med Røde Kors rundt det å møte og bli kjent med nye landsmenn. Noe av tiden brukes til å sette seg inn i hva er konflikten i ulike land, men det viktigeste er møte med menneskene.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk. Elevene som velger dette valgfaget bidrar med 2 timer i uka.

Musikkteater

Dette faget handler faktisk seriøst om å leke og ha det moro. Våge å være litt barnslig. Vi jobber mye med teaterleker, drama og teatersport. Vi øver på diverse prinsipper for å bli trygg i å improvis

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget. Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype. Du må ha elementære ferdigheter på et instrument eller sang. Gruppa deltar på skolens interne huskonserter. Dette valgfaget er på 3 timer.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Ski og brett

... i alpinbakke eller frikjøring og gjerne kombinert med en topptur.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger. (Ett semester.) Dette er et 3 timers valgfag som går både høst og vår.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord. Her disponerer vi 22 sykler. Dette er et 2 timers valgfag.

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Upcyckling

Dette er et utroleg spennende fag der vi ser og ikke minst blir bevisst på å bruke ting på nytt. Det kan våre å sy om tøy, fikse på gamle møbler osv – altså gjenbruk.

Ut i Bygda

Vi drar ut i bygda og besøker aldershjemmet, barnehager og 1-2.klasse. Her har vi ulike aktiviteter og får fantastisk kontakt med unge og gamle.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Øks og kniv

Vi bruker øks og kniv til å lage ulike ting av tre for eksempel smørkniv, kopp, fat og det er bare fantasien som setter begrensninger.

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Linjer ved skolen

Fra kr 118 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Årbok
 • Studietur: Vatnlian
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Jomfruland
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Nepal - kultur og solidaritetsreise
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Backpacking - Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turer og prosjekter i Norge (Musikkreisen)
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 118 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 118 000,-
(11 800,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • musikk- og lydutstyr
 • studio
 • telt

Dette utstyret må du stille med selv

 • god backpackersekk
 • sovepose
 • egne instrument
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Ingen alene på julaften

Seljord folkehøgskule åpner i kveld dørene for alle som ønsker noen å feire jul sammen med. Med langbord, juletre, peis, gaver og skyss – skal ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Folkemusikk og dans

Setesdal Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Gitar- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sang- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk - sang/scene/studio

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Trommer- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikk

Lundheim folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Tilrettelagt undervisning

Toneheim Folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursFrilynt

Musikk.Friluft.Sør-Afrika

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikkproduksjon & låtskriving

Skiringssal folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Treblåsere

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Messingblåsere

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Bass- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt