Til hovedinnhold
Koronaviruset og folkehøgskolene
Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!
Ledig plass

Her finner du kanskje Norges råeste musikklinje! Musikk - Backpacker (Musikkreisen) er linja for deg som vil oppleve verden, og som ønsker å gå på en komplett og allsidig musikklinje.

Musikk - Backpacker er en av landets mest allsidige musikklinjer, og hverdagen er mildt sagt variert. I løpet av skoleåret er du bl.a. med på

Du får undervisning av profesjonelle musikere, men kanskje viktigst av alt: Du blir en del av et kreativt miljø med engasjerte medelever, som brenner for de samme interessene som deg! Sammen øver dere i band, spiller konserter og drar på turné. Dere utarbeider prosjekter, produserer musikk- og videoer, og legger reiseruta for backpacking i Europa. Alle reiser og undervisning er medregnet i skolepengene!

Som elev på Musikk - Backpacker får du muligheten til å ta med musikken ut i verden, og du kommer garantert ikke til å angre! I tillegg til dyktige lærerkrefter stiller vi med studio, musikkrom, øvingsrom og nødvendig PA-utstyr.

I undermenyene finner du utfyllende informasjon om de ulike reisene og undervisningen.

Linja er for deg som er nysgjerrig på verden, eventyrlysten og musikkglad. Du ønsker: - å lære mer om kultur og musikk - å spille musikk - opplevelser - å produsere egen musikk - å skape gode minner.

Dette vil du lære

På Musikk - Backpacker får du undervisning i følgende fag:

 • Studio og musikkproduksjon
 • Samspill
 • Nivåtilpasset musikkteori
 • Låtskriving – tekst og komposisjon
 • Individuelle veiledningstimer
 • Forum (all musikkrelatert undervisning, som f.eks. musikkhistorie, arrangering, oppbygging av låter osv.)
 • Interpretasjon/formidling

Vi har mange prosjekter i løpet av skoleåret, bl.a. i forbindelse med reisene.

Våre forventninger til deg

 • Oppmøte på undervisning
 • Musikkinteresse
 • Åpent sinn og positiv holdning
 • En folkehøgskole gir deg mer enn linjefag. Vær åpen for mangfoldet og alt hva skolen tilbyr deg av muligheter som fellesfag, valgfag, seminarer og turer.

Nepal - kultur og solidaritetsreise

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 15-18 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Seljord Folkehøgskule samarbeider med den nepalske organisasjonen CWIN (Child Workers in Nepal), som jobber for barn og barns rettigheter i landet.

Musikkreisen har et kulturprosjekt i en avsidesliggende landsby i Nepal. Prosjektet er internasjonal solidaritet i praksis! På forhånd forbereder vi musikalske workshops, som vi holder for barn og unge på en skole. Du får muligheten til å lære bort noe av det som er viktigst for deg – musikkglede. Dette unike prosjektet inngår i CWINs arbeid for mental helse, og samler alle generasjoner i området. Du kommer tett inn på folk og liv, og du får være med på et meningsfullt og viktig prosjekt. I tillegg til kulturmøtene får du noen flotte naturopplevelser blandt verdens høyeste fjell. Vi kommer tett på folk og hverdagslivet. Dette er en reise, som man ikke kan arrangere på egenhånd!

Musikkreisens linjetur til Nepal etterfølges av Seljord Folkehøgskule sin valgfrie solidaritetstur, som alle skolens elever kan søke om å være med på. Som elev på Musikkreisen er solidaritetsturen inkludert i linjekostnaden! Solidaritetsturen er en 8-10 dagers opplevelsesreise, hvor vi blir kjent med skolens solidaritetsprosjekt. Vi opplever verdens urettferdighet, men ser også mulighetene – og det inspirerer oss til å kunne gjøre en forskjell i verden. For mer info om vårt solidaritetsprosjekt, se www.seljord.fhs.no/solidaritet.

Reisen til Nepal har et totalt omfang 15-18 dager (linjetur + Solidaritetstur)

 

Backpacking - Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi bor i utkanten av en verdensdel, som historisk har vært toneangivende for vestlig musikkultur. På kontinentet ligger flere av verdens ledende kulturmetropoler – både før og nå. Navn som Paris, Roma, Berlin, Praha og København vekker mange assosiasjoner, og man blir aldri ferdig med å utforske slike steder.

Musikkreisen slenger instrumentene på ryggen, og drar på backpacking i Europa! Med fokus på musikk og bærekraft er oppdraget: Hvor kan vi reise på den tilmålte tiden og budsjettet? Vi forsøker å legge en reiserute, hvor vi i hovedsak benytter oss av kollektiv transport. Kanskje vi har lyst til å krysse alpene med buss, og utforske østerisk tyrolertradisjon? Eller kanskje vi heller drar lenger øst for å utforske Balkans heftige rytmer? Å legge reiseruta er en del av linjeopplegget på Musikkreisen, så det er i stor grad opp til elevene å bestemme hvor vi drar. Irland, Moldova, Svalbard… Se på et Europakart – mulighetene er mange!

I forkant øver vi inn et repertoar, som vi spiller på turen. Kanskje vi spiller konsert på et vertshus i Tyskland en kveld, og er gatemusikere i Amsterdam neste dag? Musikkreisen gir rom for kreative ideer – Europa venter!

Reisen i Europa blir i mars, og estimeres til å ta 7-12 dager.

Turer og prosjekter i Norge (Musikkreisen)

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Du har sikkert hørt det før: Man trenger ikke alltid å dra lang bort for å få fantastiske opplevelser. Og det er helt sant! Seljord folkehøgskule i hjertet av Telemark, som er et fantastisk fylke på mange måter. Her har vi en sterk musikk- og kulturhistorie, som lever i beste velgående den dag i dag. Tror du at folkemusikk hører hjemme på museum, eller er du blant dem som har oppdaget at denne fantastiske kulturarven er verdt å ta vare på og videreformidle? Musikkreisen utforsker ikke bare kulturer og musikk fra land langt borte, men tar også tak i vår egen kulturarv. Uansett hvilket instrument du spiller, så er det gøy å spille eller synge gamle hardingfeleslåtter! Musikkreisen reiser rundt i Telemark og omegn for å lære mer om den norske kulturarven. I tillegg til en spennende kulturhistorie byr fylket vårt på enestående natur, som er inspirasjon i seg selv!

TURNÉ
Musikkreisen drar på turné. Vi spiller selvskrevne sanger, coverlåter osv. Elevene har stor innflytelse på repertoaret. Kanskje vi bruker turneen til å forsøke å samle inn penger til solidaritetsprosjektet? Musikkreisen gir alltid rom for ideer!

Det kan også være aktuelt å reise til f.eks. Oslo ved noen anledninger – for å dra på konserter, eller for å besøke relevante institusjoner innen fagfeltet.

I tillegg til de overnevnte reisene er vi opptatt av å kunne «finne på ting» underveis. Ingen folkehøgskoleår er like, så det er viktig å ha rom for å imøtekomme elevenes ønsker.

 

bildetekst

Turné i Danmark

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Folkehøgskolen som skoleslag ble grunnlagt i Danmark på 1800-tallet, og akkurat som i Norge lever den danske folkehøgskolen i beste velgående den dag i dag. Musikkreisen drar på turné til Danmark, der vi i hovedsak besøker danske folkehøgskoler, og benytter reisedagene til å oppleve Danmark. Det er fremdeles deilig å være norsk i Danmark, og det er kult å møte danske ungdommer, som befinner seg på samme sted i livet som deg selv!

bildetekst

i tillegg til linjeturene har skulen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en like før skoleslutt.

 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

I tillegg til linjeturene har vi to fellesturer. Målet med disse turene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Jomfruland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 4

På våren avslutter vi året med en tur til Sørlandet. Telemark har svært variert natur, og på denne avslutningsturen får vi oppleve hva kysten og kystlivet har å by på. Selvfølgelig blir denne turen også litt preget av at vi går mot slutten på et innholdsrikt år, og samholdet og fellesskapet er tett.
(kostnadene til fellesturer ligger inne i skolepengene)

 

Nepal (solidaritetstur)

Obligatorisk: Nei

Pris: 16 000

Måltider pr dag inkludert: 3

Brenner du for solidaritetsarbeid og vil du få mest mulig ut av året ditt på Seljord Folkehøgskule? Bli med på en åtte- til ti-dagers opplevelsesreise til Nepal i desember 2019! I løpet av skoleåret vil vi jobbe med Nepal som fellesprosjekter på tvers av linjefag og gjennomføre ulike solidaritetsaksjoner.

Målet er å bli bedre kjent med skolens solidaritetsprosjekter. Vi opplever verdens urettferdighet, men også mulighetene og det vil gi oss inspirasjon til hvordan vi kan gjøre en forskjell i verden. Dere skal bli gode ambassadører for prosjektene.

Opplevelsen av å befinne deg i Asia blant lokalbefolkningen, lyder og lukter er helt forskjellig fra alt annet du har gjort. Det første møtet med Nepal er et kultursjokk for de fleste, overalt ser du resultatet av et kastesystem og en tro på at det er skjebnen som bestemmer livet ditt. Det gjør inntrykk!

I Nepal støtter Seljord Folkehøgskule barnerettighetsorganisasjonen CWIN. CWINs innsats er rettet mot barn og barns rettigheter. Målet er å gi barn og unge beskyttelse og å sette dem i stand til å ta vare på seg selv. 

Les mer på skulen sine nettsider: http://seljord.fhs.no/solidaritet/ 

Kjetil Flatland

Lærer Musikkreisen

Kjetil har utdannelse fra Norges Musikkhøgskole. Han spiller saksofon, piano, synger og komponerer. Kjetil jobber i tillegg som freelance musiker. Han har spilt i en rekke konstellasjoner på ulike konsertarenaer i inn- og utland. Hans musikalske virke spenner bredt. De senere årene har han gitt ut musikk under eget navn.

Epost: kjetil.flatland@seljord.fhs.no
Facebook

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Skolestart - 23. august
 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie - uke 41

 • Linjeuker - 
 • Høgskolefest -
 • Prosjektuker -
 • Siste skoledag

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår -
 • Linjeuke -
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie - uke 8

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker -  Vårshow Musikal - 

Påskeferie - uke 13

 • Fellestur - kyst-Telemark
 • Siste skoledag - 14. mai 2021

Vi har mange forskjellige valgfag som spenner over et vidt faglig spekter: utefag, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musikk, tenkefag, og andre fag som speiler hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Musikkteater - Masterclass

Vi jobber med sanger fra kjente og ukjente musikaler. Målet er å kombinere sang med skuespill Vi hjelper hverandre og gjør hverandre gode. I tillegg jobber vi med teaterleker, drama og teatersport.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Barneidrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-8 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skeier i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Upcyckling

Dette er et utrolig spennende fag der vi ser og ikke minst blir bevisst på å bruke ting på nytt. Det kan våre å sy om tøy, fikse på gamle møbler osv – altså gjenbruk.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Øks og kniv

Vi bruker øks og kniv til å lage ulike ting av tre for eksempel smørkniv, kopp, fat og det er bare fantasien som setter begrensninger.

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 124 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Solidaritetstur Nepal frivillig
 • Årbok
 • Studietur: Vatnlian
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Jomfruland
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Nepal - kultur og solidaritetsreise
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Backpacking - Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turer og prosjekter i Norge (Musikkreisen)
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 000,-
(12 400,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • musikk- og lydutstyr
 • studio
 • telt

Dette utstyret må du stille med selv

 • god backpackersekk
 • sovepose
 • egne instrument
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Ikke bare listepop

Det er vanskelig å velge hvilken folkehøgskole man vil gå på. Juliane, Ingeborg, Synne og Tage valgte Seljord folkehøgskule av helt fire helt ulike grunner.  

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Låtskriver - Singer Songwriter +Idrett/Friluftsliv

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Utøvende musikk: Vokal

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Artistutvikling (USA)

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Musikkproduksjon og låtskriving

Sandefjord folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Team Skjærgårds

Musikkfolkehøgskolen Viken
Fullt
StipendiatlinjeKristen

Utøvende Sang + Dans

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
HelårskursKristen

Musikkproduksjon Studio + Idrett/Friluftsliv

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Utøvende Sang + Idrett/Friluftsliv

Musikkfolkehøgskolen Viken
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Bass- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Beats Electro

Rødde folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Musikk & Reise

Nordhordland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs14 t/ukeKristen

Folkemusikk

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt