Til hovedinnhold
Ledig plass

Musikk/Backpacker på Seljord Folkehøgskule er en av Norges mest allsidige musikklinjer, og passer for deg som vil kombinere musikkfaget med turer, reiser, solidaritet og friluftsliv.

Hverdagen på Musikk/Backpacker er mildt sagt variert, og selv under pandemien får vi til spennende prosjekter. I løpet av skoleåret er du bl.a. med på

Du får undervisning av profesjonelle musikere, men kanskje viktigst av alt: Du blir en del av et kreativt miljø med engasjerte medelever, som brenner for de samme interessene som deg! Sammen øver dere i band, spiller konserter og drar på turné. Dere utarbeider prosjekter, produserer musikk- og videoer, og legger reiseruta for backpacking i Europa. Alle reiser og undervisning er medregnet i skolepengene. Dersom koronapandemien hindrer oss i å gjennomføre deler av opplegget, legger vi opp til spennede alternativ innenfor gjeldende offentlige retningslinjer. 

Som elev på Musikk/Backpacker får du muligheten til å ta med musikken ut i verden, og du kommer garantert ikke til å angre! I tillegg til dyktige lærerkrefter stiller vi med studio, flere musikkrom, øvingsrom og nødvendig PA-utstyr.

Om studieturene

I et normalår gjennomfører linja to studiereiser til utlandet. I skoleåret 20-21 var disse turene ikke mulig å gjennomføre. I stedet la vi opp til alternative opplegg i Norge – med stort utbytte!

I undermenyene finner du utfyllende informasjon om de ulike reisene og undervisningen. 

Musikk/Backpacker er linja for deg som er nysgjerrig på verden, eventyrlysten og musikkglad! Du ønsker et allsidig år hvor du kan lære mer om musikk og kultur.

Dette vil du lære

 • Studio og musikkproduksjon
 • Samspill
 • Nivåtilpasset musikkteori
 • Låtskriving – tekst og komposisjon
 • Individuelle veiledningstimer
 • Forum (all musikkrelatert undervisning, som f.eks. musikkhistorie, arrangering, oppbygging av låter osv.)
 • Interpretasjon/formidling

Vi har mange prosjekter i løpet av skoleåret, bl.a. i forbindelse med reiser og konserter.

Våre forventninger til deg

 • Oppmøte på undervisning
 • Musikkinteresse
 • Åpent sinn og positiv holdning
 • En folkehøgskole gir deg mer enn linjefag. Vær åpen for mangfoldet og alt hva skolen tilbyr deg av muligheter som fellesfag, valgfag, seminarer og turer.

Studietur: Kulturreise til Nepal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2-3 uker i november

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi drar på en spennende reise Nepal, hvor vi fokuserer på kultur og solidaritetsarbeid. På reisen kommer vi tett innpå folk og hverdagsliv, og vi besøker landsbyer og steder «utenfor allfarvei» – ved foten av noen av verdens høyeste fjell. Vi spiller og leker med barn og ungdommer, og vi opplever folkekultur og tradisjon. På reisen får du mulighet til å dele din musikkglede!

Gjennom en årrekke har Seljord Folkehøgskule utviklet bekjentskaper og relasjoner med lokale samarbeidspartnere, og sammen med dem kan vi tilby en unik reise, som man ikke har mulighet til å planlegge på egenhånd! Vår hovedsamarbeidspartner i Nepal heter CWIN. Det er en organisasjon som jobber for barns rettigheter i landet. Deler av prosjektet til Musikk/Backpacker inngår i CWINs arbeid for mental helse hos barn og ungdom. I tillegg til å møte barn og ungdom på landsbygda besøker vi også noen av CWIN sine sentre, hvor vi holder workshops med musikk og lek m.m. Seljord Folkehøgskule har et solidaritetsprosjekt, der elevene samler inn penger i løpet av skoleåret. Mye av pengene går til CWIN sitt arbeid for utdanning av barn og ungdom.

Reisen viser oss noe av verdens urettferdighet, men viser oss også muligheter – og det kan inspirere oss til å gjøre en forskjell. Du vil garantert få opplevelser og erfaringer, som du vil ta med deg videre i livet!

Turen innebærer en del gåing. Dersom du av fysiske årsaker har vansker med dette, ber vi deg om å kontakte oss – så finner vi en løsning!

Studietur: Backpacking - Europa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7-12 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi bor i utkanten av en verdensdel, som historisk har vært toneangivende for vestlig musikkultur. På kontinentet ligger flere av verdens ledende kulturmetropoler – både før og nå. Navn som Paris, Roma, Berlin, Praha og København vekker mange assosiasjoner, og man blir aldri ferdig med å utforske slike steder.

Musikk/Backpacker drar på backpacking i Europa! Med fokus på musikk og bærekraft er oppdraget: Hvor kan vi reise på den tilmålte tiden og budsjettet? Vi forsøker å legge en reiserute, hvor vi i hovedsak benytter oss av kollektivtransport. Kanskje vi har lyst til å krysse alpene med buss, og utforske østerisk tyrolertradisjon? Eller kanskje vi heller drar lenger øst for å utforske Balkans heftige rytmer? Å legge reiseruta er en del av linjeopplegget på Musikk/Backpacker, så det er i stor grad opp til elevene å bestemme hvor vi drar. Irland, Moldova, Svalbard… Se på et Europakart – mulighetene er mange! Det er også opp til elevene å bestemme hva slags reise vi skal på: Skal vi oppsøke musikk og kultur? Skal vi forsøke å få spilt noe selv? Kanskje vi spiller konsert på et vertshus i Tyskland en kveld, og er gatemusikere i Amsterdam neste dag?

Noen år kan det være aktuelt å samarbeide med linja Backpacker/Multisport om denne reisa, eller deler av reisa. Musikk/Backpacker gir rom for kreative ideer – Europa venter!

 

Studietur: Turer i Norge

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Seljord er en idyllisk bygd i hjertet av Telemark, og vi har storslått natur på alle kanter. Kultur og tradisjon står sterkt i området, og Musikk/Backpacker benytter seg av alt dette. Er det meldt strålende vær en dag kan vi legge fra oss instrumentene, og ta en tur på Gaustatoppen f.eks., eller til ett av de mange historiske stedene i Seljord. Vi drar på hytteturer, eller blir med en av skolens utelinjer på aktiviteter. Også her er mulighetene mange, for Musikk/Backpacker er en allsidig linje – gjennom hele skoleåret!

bildetekst

Studietur: Turné

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Musikk/Backpacker er både en musikklinje og en reiselinje. Vi har samspill på linja, og holder flere konserter i løpet av skoleåret. Vi drar også utenfor skolen for å spille. Ofte besøker vi andre folkehøgskoler, og noen ganger har vi faktisk reist til Danmark. Det er gøy å øve inn en konsert, som vi tar med oss ut på veien!

bildetekst

i tillegg til linjeturene har skulen to obligatoriske fellesturer hvert år - en ved oppstart og en like før skoleslutt.

 

Vatnlian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. På fellesturene har vi valgt å ikke reise så langt (Telemark/Sør-Norge), fordi fokuset på disse turene er  fellesskap og dessuten ønsker vi redusere langturer og vise at det er utrolig mye spennende å oppleve også i vårt nærområde.

Oppstartsturen går til en fjellgård (Vatnlian) som ligger i nærområdet til skolen. Her får vi oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger. Fantastisk for å spleise oss sammen – denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

 

Jomfruland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 dager

På våren avslutter vi året med en tur til Sørlandet. Telemark har svært variert natur, og på denne avslutningsturen får vi oppleve hva kysten og kystlivet har å by på. På øya får man se det rike dyreriket, med ekorn og fugler på nært hold, rådyr løpende rundt på øya og kanskje du ser en sel kose seg i vannkanten. Selvfølgelig blir denne turen også litt preget av at vi går mot slutten på et innholdsrikt år, og samholdet og fellesskapet er tett.
(kostnadene til fellesturer ligger inne i skolepengene)

Kjetil Flatland

Lærer Musikkreisen

Kjetil har utdannelse fra Norges Musikkhøgskole. Han spiller saksofon, piano, synger og komponerer, og jobber som freelance musiker. Han har spilt i inn og utland. De senere årene har han vært mest aktiv med sine egne prosjekter, og han har bl.a. gitt ut musikk under eget navn. Han har bred erfaring fra kulturarbeid fra mange land, som Nepal, India, Libanon og sørlige land i Afrika.

Epost: kjetil.flatland@seljord.fhs.no
Facebook
Nettside

 • Morgensamling for alle elevene 
 • Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager
 • Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker)
 • Lørdagsseminar mange lørdager
 • Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Skolestart - 23. august
 • Fellestur - Vatnlian
 • Dyrskun i Seljord 

Høstferie - uke 41

 • Linjeuker - 
 • Høgskolefest -
 • Prosjektuker -
 • Siste skoledag

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår -
 • Linjeuke -
 • Spinningmaraton - Solidaritet 

Vinterferie - uke 8

 • Elevstevne (2. og 5.års jubilanter) 
 • Linjeuker -  Vårshow Musikal - 

Påskeferie - uke 13

 • Fellestur - kyst-Telemark
 • Siste skoledag - 14. mai 2022

Vi har mange forskjellige valgfag som spenner over et vidt faglig spekter: utefag, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musikk, tenkefag, og andre fag som speiler hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Musikkteater - Masterclass

Vi jobber med sanger fra kjente og ukjente musikaler. Målet er å kombinere sang med skuespill Vi hjelper hverandre og gjør hverandre gode. I tillegg jobber vi med teaterleker, drama og teatersport.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Barneidrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-8 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Upcyckling

Dette er et utrolig spennende fag der vi ser og ikke minst blir bevisst på å bruke ting på nytt. Det kan våre å sy om tøy, fikse på gamle møbler osv – altså gjenbruk.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

Skolen ligger som en perle midt i Telemark. Her finner du dyktige ansatte med interesse for deg som elev. Du velger et av våre spennende linjefag. I tillegg vil du oppdage at læring sprer seg ut over et rikt spekter av andre muligheter. Her blir du utfordra og du utfordrer deg selv på mange fag og aktiviteter! 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 124 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Vatnlian
 • Studietur: Jomfruland
 • Studietur: Kulturreise til Nepal
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Backpacking - Europa
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turer i Norge
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turné
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 000,-
(12 400,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • musikk- og lydutstyr
 • studio
 • telt

Dette utstyret må du stille med selv

 • egne instrument
 • god backpackersekk
 • turklær
 • sovepose
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Helene Jørgensen

Mitt år på Seljord Folkehøgskole har kanskje vært det fineste året mitt noen sinne. I løpet av året mitt på Seljord Folkehøgskole har jeg utviklet meg mye, og jeg har fått så utrolig mye glede, selvtillit musikalsk sett, og en haug med nye venner.

Fra bloggen

Ikke bare listepop

Det er vanskelig å velge hvilken folkehøgskole man vil gå på. Juliane, Ingeborg, Synne og Tage valgte Seljord folkehøgskule av helt fire helt ulike grunner.  

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Utøvende klassisk strykere

Toneheim Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Artist

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
HelårskursKristen

Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Instrument - Jazz Pop Rock

Musikkfolkehøgskolen Viken
Få ledige plasser
Helårskurs9 t/ukeKristen

Sang- Music Live Studio

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Beats Electro

Rødde folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Sunnhordland folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Musikk & Reise

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Musikk; Artist

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Utøvende klassisk treblås

Toneheim Folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Musikk.Friluft

Sunnmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristenTilrettelagt for rullestolbrukere