Til hovedinnhold
Ledig plass

Tenk deg å kose med en alpakka og i tillegg strikke deg ei lue av ullen. Bærekraftig mote med naturlige lokale materialer. Bruk naturen rundt deg og møt dyrene som blir til genseren du strikker.

Bærekraftig mote er på mote

Vi jobber ut fra Fibershed-prinsippene og reiser til lokale bønder og henter ull fra alpakka, angorakanin, mohair og kasjmirgeit og forskjellige saueraser, alle med hver sine egenskaper. Vi arbeider fra det rå materialet til ferdig produkt, hele veien fra sau til skjerf. Det kan være både strikket og vevd.

Vi får materialer fra en så kort avstand og liten radius fra Seljord som mulig. Dette gir oss spennende muligheter og utfordringer. Vi jobber med materialer fra lokalområdet slik som garn, stoff og klær.

Vi ser på problematikken med fast fashion-industrien og finner bedre og mer bærekraftige løsninger, slik som redesign, reparere, visible mending (synlig reparasjon) og gjenbruk, samt en masse andre spennende teknikker.

Du kan lage mange av dine egne verktøy selv. Du lærer om ulike alternative bærekraftige materialer til den enormt vannkrevende bomullen, som for eksempel brennesle, egendyrket lin og andre fibre som er på markedet i dag.

Vi redesigner, syr, strikker, vever, tover, lager skinnfell, visible mending, reparerer, plantefarger, ecoprinter, spinner, trykker, lager verktøy. Enkelt sagt så bruker vi, og eksperimenterer med det lokalområdet og naturen rundt oss har å tilby.
Vi ser på tekstilteknikker fra hele verden, nye som gamle.

Reduse, Reuse, Recycle, Repair & Re-design!

Grønn mote er for deg som bryr deg om miljøet og gjerne vil gjøre en forskjell. Linjen er for deg som gjerne vil lære å kunne selv! Bli mer eller mindre uavhengig av alltid å måtte kjøpe klær.

Dette vil du lære

 • Re-design
 • Visible mending, sashiko og broderi
 • Reparere/ fikse klær
 • Sy på maskin og for hånd
 • Lage mønster som passer deg
 • Gjenbruke tekstiler på forskellig vis
 • Bruke restegarn til spennende prosjekter.
 • Strikke, fra enkle, til mere kompliserte strikketeknikker, alt etter hva du har lyst til å lære.
 • Lage en vakker skinnfell (med ferdig garvede skinn)
 • Eco-printing
 • Trykk på stoff
 • Matriale og farvelære
 • Plantefarging

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er positivt innstilt, engasjert og deltar aktivt i undervisningen på en måte som er godt for fellesskapet.
Vi håper du er nyskjerrig og klar til å utfordre deg selv.

Og husk at folkehøgskole gir deg mye mer enn linjefaget. Vær åpen for mangfoldet og alt hva skolen tilbyr deg av muligheter som fellesfag, valgfag, seminarer, solidaritetsprosjekt og turer.

Vi ber deg å ta kontakt med skolen på kontor@seljord.fhs.no hvis du trenger tilrettelegging.

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Linjeturen går til de fantastiske Shetlandsøyene nord for Skottland.

Her lever folk med og av naturen, utnytter naturens resurser og har sterke håndverkstradisjoner som de har klart å holde liv i. Og det er nettopp dette som har satt disse isolerte øyene på verdenskartet innenfor tekstilhåndverk.
Vi skal på kurs med noen af Shetlands flinkeste håndverkere, besøke Jamiesons spinneri og få inspirasjon fra og nyte den storslåtte naturen.

I tillegg til linjeturene har skolen to fellesturer: høsttur til Vatnelian og vintertur Telemark.

Høsttur til Vatnelian

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Målet med fellesturene er å bli kjent med hverandre og det å oppleve noe sammen som gruppe. Høstturen går til fjellgården Vatnelian som ligger i nærområdet til skolen. Fellesskapet står i fokus på denne turen og du blir kjent med den fine naturen vi har i Telemark. Du får oppleve innlands-Telemark med fjell, fiskevann, bærplukking og sosiale samlinger.

Det er en fantastisk tur for å spleise oss sammen. Denne turen huskes av mange som en av mange høydepunkter fra skoleåret.

Vintertur Telemark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 - 5 dager

Telemark er en av Norges skjulte vinterperler. Hvor deilig er det ikke å komme seg til fjellheimen sammen med gode venner? Telemark byr på snøsikre og gode vinterforhold.

Linnea Bang-Madsen

Linjelærer Grønn Mote og Viking

Jobber på Grønn Mote linjen og som hjelpelærer på Viking med fokus på tekstilhåndverk. Er utdannet som preparator med fugler som spesialfelt. Linnea mener det er fantastisk å gå i dybden på det brede spekteret av spennende håndverk som finnes med røtter tilbake i oldtiden. Fritiden går med til å spinne, veve, sy, plantefarge, samt å arbeide med en masse forskjellige håndverk.

Epost: linnea@seljord.fhs.no
Instagram: @thewoolinthewillows

 • Morgensamling - vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar - (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer
Last ned timeplan som pdf ↓

Skolestart - ca. 20. august 2023

 • Høsttur til fjellgården Vatnelian
 • Dyrsku'n i Seljord 

Høstferie (uke 41)

 • Høgskolefest - alle foresatte blir invitert til festmiddag og -program
 • Prosjektuke - samfunnsaktuelle temaer
 • Julekonsert 

Juleferie 

 • Oppstart etter nyttår
 • Linjeturer
 • Solidaritetsaksjon - vi bidrar til å gjøre verden litt bedre

Vinterferie (uke 8)

 • Elevstevne - festmiddag og kveldsprogram i lag med tidligere elever
 • Vintertur Telemark

Påskeferie 

 • Prosjektuke

Siste skoledag - ca. 11. mai 2024

Last ned årsplan som pdf ↓

Skolen tilbyr mange forskjellige valgfag. Alt fra utendørs aktiviteter, idrettsfag, håndverksfag, sceniske fag, musiske fag, tenkefag, og andre fag ut ifra deres ønsker og hva de ansatte kan tilby deg av spennende utfordringer.

Ballspill

I skolens gymsal spiller vi fotball, volleyball, basket og innebandy. Vi vil også gjøre oss kjent med mange andre ballspill. Dette er et tilbud til deg som ønsker å drive med fysisk aktivitet.

Dans

Vi danser til RnB, hiphop, soul og pop. Et tilbud for både nybegynnere og viderekommende. Skolen har egen speilsal med spesialgulv for dans.

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene.

GoPro/video

Du lærer å filme og ikke minst det å finne gode motiv/scener. Her får du gode tips og bli dyktig til å redigere.

Grønn sløyd

Vi jobber med fersk/rått trevirke og kan lage blant annet kopper, skjeer i alle fasonger, boller, fat, små figurer og det du måtte ha fantasi til.

Idrett og friluftsliv

Innholdet i valgfaget varierer litt med ønsker til elevene. Aktuelle aktiviteter er fottur, topptur, jogging, intervalltrening, styrketrening, ballspill, ulike leker, matlaging på bål.

Knivlaging

Du lager din egen kniv og slir med ditt eget preg og uttrykk. Det er et håndfast minne frå Seljord.

Leksehjelp

Seljord Folkehøgskule samarbeider med flyktningkontoret og Seljord Røde Kors om å gi leksehjelp til fremmedspråklige som trenger trening i å snakke, lese eller skrive norsk.

Samspill

Samspill er bandaktivitet basert på deltakernes ønsker. Sjanger er derfor styrt av de som melder seg på dette valgfaget.Det er ingen begrensing i besetning/instrumenttype.

Ski & Idrett

Aktivitetene vil variere litt etter forholdene. Skilek, skiturer - rolige og med svette, aking, sirkeltrening, ballspill og ulike leker er aktiviteter vi holder på med.

Skinnfell

I dette valgfaget bruker vi et saueskinn eller syr sammen 2 saueskinn til et stort skinn. Etterpå trykker vi mønster på skinnsida.

Småretter

Valgfaget Småretter er for deg som er glad i å lage mat og lære noe om enkle og velsmakende småretter til ulike anledninger.

Spinning

Spinning er et populært og aktivt valgfag og er en form for kondisjons- og styrketrening. Treningen foregår til musikk under ledelse av instruktør på det nye treningssenteret "Sterke Nils" i Seljord

Strikking

Strikking - for deg som vil lære håndverket, fortsette der du slapp eller produsere mer til glede for deg selv og andre. Her er alt fra ørevarmere til tova tøfler, perlestrikk og tøffe gensere mulig. Dette er et 2 timers valgfag.

Veslekor

Dette er et kor for de som ønsker større utfordringer og som vil jobbe med mer krevende korarrangement.Repertoaret vil variere fra madrigaler til pop. Dette er et 2 timers valgfag.

Årbok

Hvert år lager elevene ei minnebok for skoleåret der alle får bilde og egen omtale. Små og store begivenheter, dagligliv, fest og selvfølgelig alle elever og ansatte får plass i årboka.

På Seljord Folkehøgskule kan du prøve ut drømmene dine i lag med gode venner. Skolen tilbyr spennende linjer og du møter et personale som ønsker å gi deg et unikt år.

Her, midt i hjertet av Telemark, kan du utfordre deg selv på mange måter. Du bor på enerom, i et av de frittliggende internatene i tunet. 

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 137 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Årbok
 • Studietur: Høsttur til Vatnelian
 • Studietur: Vintertur Telemark
 • Studietur: Inspirasjonstur til Shetland
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 137 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 137 000,-
(13 700,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har det meste av det vi trenger av verktøy og materialer på Verkstaden. Bruken av dette er selvfølgelig inkludert i skolepengene.

Mange elever velger å jobbe med mindre prosjekter utenom skoletid. Dette er veldig hyggelig og kan inngå som en del av linjeopplegget. Skal du i gang med større egne prosjekter, eller ønsker å jobbe med dyre materialer må du regne ekstra kostnader.
Men det tar vi en prat om, og vi tar det som det kommer.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Her er vårens halvtårskurs

Vil du lære tegnspråk, oppleve Svalbard eller bli bedre i e-sport? Sjekk alle tilbudene du kan begynne på i januar!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Design & Fashion

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Design klær Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Søm og redesign

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Klær Fashion Design/Redesign

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

SKAP Redesign

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fashion design og redesign

Sandefjord folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Slow Fashion

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

SKAP Redesign

SKAP Kreativ Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Kreativ MIX

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kostyme og teatersminke

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Kreativ: Søm

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen