Til hovedinnhold

Trening, friluftsliv, reise

Søk på linja
Ledig plass

Ikke sitt inne når alt håp er ute! Kom i form, få fantastiske opplevelser med kajakk, dykkemaske, joggesko, sovepose og pulsbelte i vakker natur, i idrettshallen eller på styrkerommet.

Kom i knallform i vakker skjærgård og variert Sørlandsnatur. På denne linja kan du dedikere et helt år til trening og friluftsliv i idylliske områder, med tett oppfølging og sammen med andre som deler interessen! Motiverende aktiviteter, grundig opplæring, gode venner! Det er tre ting på én gang det - full pakke, med andre ord!

I tillegg til mange flotte reiser på sjøen, i skogen og på fjellet, drar vi også på en magisk reise til Portugal med trening, surfing, matopplevelser og kanskje delfiner i solnedgang? Eller hva med noen netter i hengekøya 100 meter fra internatet med stjernehimmel over et åpent hav?

Risøya er unik med tanke på beliggenhet og tilgang på utstyr. Hos oss kan du padle kajakk, fridykke og klatre så mye du ønsker. I tillegg har vi godt utstyrt treningsrom og idrettshall. Utstyret er tilgjengelig for deg også på fritiden!

Fysisk aktivitet, flotte folk og fantastiske naturopplevelser! Hjertelig velkommen til oss på trening, friluftsliv og reise!

Gode grunner for å velge linja:

 

 

 

Passer godt for de som ikke er glad i å sitte stille i et klasserom! Liker du å være ute, fysisk aktivitet, spennende utfordringer i trygge rammer, sovepose og turliv er dette et godt valg for deg.

Dette vil du lære

Du kommer til å lære mye dette året, ikke minst om deg selv!

Blant annet får du:

 • Grunnkurs havkajakk, og egen kajakk.
 • Fridykkerkurs
 • Badevaktkurs
 • Førstehjelp
 • Topptaukort
 • Lære om utfordrende og motiverende utholdenhets- og styrketrening i mange ulike former.

Utstyret du trenger til dette er tilgjengelig for deg, også på fritiden.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er motivert for et år med mye læring, både faglig og personlig. Vi forventer at du ønsker å bidra til at året skal bli et godt år for deg selv og dine medelever, og vi forventer at du er forberedt på et år hvor utvikling som ansvarlig, ærlig, trygg, medmenneskelig, skapende og meningssøkende person får være i fokus.

Studietur: Portugal

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi reiser til Portugal for å trene og skape et godt klassemiljø. Dette er en treningstur hvor fokuset er å komme i god form gjennom strandaktiviteter, ulike ballspill og selvfølgelig styrke og utholdenhetstrening. Turen blir en treningsleir, vi motiverer hverandre og samarbeider om å nå målet. Du blir med på å lage detaljerte planer for uken med forslag til aktiviteter og utflukter.

Studietur: Austheiene

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi går på tur i 4 dager med sekk hvor vi overnatter på hytte og i telt/hengekøye. Vi bærer med maten vår selv og lever friluftslivet til det fulle!

bildetekst

Studietur: Vintercamp Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Bli med på et vinter eventyr. 

Dagene bruker vi i bakken med snowboard og alpint. Har du lyst til å lære mer i bakken så holder vi kurs i alle grener! Ta med eget utstyr eller lån i skisenteret. 

Når skidagen er over er det middag, sosialt opplegg og god stemning på hytta. 

bildetekst

Studietur: Nordsjø, Gvarv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi reiser til Gvarv på Nordsjø ferieland for å stå på vannski, wakeboard og knebrett. Her kan du hoppe og ta triks eller bare cruise rundt. Vi fyrer grillen som er varm hele dagen hvor du kan spise så mye du vil og når du vil med gode venner rundt deg. 

bildetekst

Vi vet at mange folkehøyskoleelever har lyst til å reise. Derfor har alle linjene på Risøya fantastiske linjereiser. Men reiser koster mye! Vi synes det er leit om reisene gjør det for dyrt å gå på folkehøyskole. Når du begynner på skolen vår, oppdager du raskt at det viktigste ikke er reisene, men hverdagen og de fine folkene du har rundt deg på øya.

 

For at skoleåret skal bli rimeligere, er reisene på Risøya valgfrie. Dersom du har lyst og råd til det, kan du bli med på flere reiser, men hvis du ikke ser behovet kan du velge å bli på øya, og spare pengene! Kanskje du vil gå dykkelinja, og velge å bruke penger på komplett dykkerutstyr i stedet for å reise til Maldivene? På Risøya får du mulighet til å velge.

 

Du kan bli med på alle studiereiser uavhengig av hvilken linje du går på.

Eller du kan velge å bli med på noen reiser, eller ingen. Uansett får du et godt faglig tilbud.

 

Friluftsliv Svalbard

Obligatorisk: Nei

Pris: 14 000

Varighet: 1 uke

Vi reiser til vakre Svalbard på vinterstid med nordlyset over oss. Vi reiser hit for å se hva klimaendringer gjør med dyreliv og klimaet rundt. Her skal vi innom polarmuseet og lære om vår stolte historie i polare strøk. Topptur og isgrottetur er også noe vi skal igjennom, og hvis vi er heldige, får vi kanskje sett isbjørn i løpet av oppholdet. Vi har med lokalkjent guide hele oppholdet som har lang erfaring med Svalbard.

Kultur London

Obligatorisk: Nei

Pris: 8 000

Vi boltrer oss i kunst, fotball, musikk, teater, museum og annen kultur i verdensmetropolen London! Verdensberømte museer og gallerier som Tate Modern og National Gallery står på timeplanen, det samme gjør besøk i de vibrerende og sjarmerende bydelene Covent Garden og Camden Town. Selvfølgelig har vi laget rom for musikaler i verdensklasse på Londons berømte West End. Premier league oppsettet må vi se nærmere på etter hvert, men det kommer til å bli kamp! Om du har plass til enda mere inntrykk, utforsker vi flere av Londons mange berømte severdigheter.

Dykk i Maldivene

Obligatorisk: Nei

Pris: 19 500

Varighet: 10 dager

Maldivene er en øystat i Indiahavet, bestående av over 1000 små øyer, idyllisk plassert i  krystallklart vann. Maldivene byr på god sikt og variert dykking, her er korallhager, bratte vegger, vrak, grotter og et yrende undervannsliv med skilpadder, hai, delfiner og tusenvis av fargerike korallfisk.

Liker du undervannsverdenen vil du elske Maldivene!

 

Seil i Kroatia

Obligatorisk: Nei

Pris: 15 000

Varighet: 1 uke

En intens uke med mye læring, både faglig og personlig. Du lærer mye om seiling på denne reisen, men du lærer også mye om deg selv ved å bo tett i en båt, være ansvarlig for andre og å møte det fantastiske landet Kroatia. Vi seiler havseilere på 45-50 fot med kroatiske skippere med mye kunnskap i hver båt.

Velkommen om bord!

Helge Solberg

Linjelærer Trening, friluftsliv og reise

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

Epost: helge.solberg@risoy.fhs.no
Telefon: 415 60 982

En vanlig skoleuke hos oss ser omtrent slik ut:

 • Mandag og tirsdag har du linjefaget ditt.
 • Onsdag velger du et sideemnefag.
 • Torsdag har du et valgfag frem til lunsj, så har du undervisningsfri resten av dagen.
 • Fredag er det tid for fellesfag, det er delt i to, med to timer teori og to timer aktivitet.
 • Lørdag er satt av til seminarer for alle elevene.

Du har kun ett fag hver dag.

 

 

Her finner du informasjon om skolestart, ferier, ulike prosjektuker og annet.

På Risøy Folkehøyskole kan du sette sammen din egen timeplan, med linjefag, sideemne og valgfag. Sideemne velges for perioden før og etter jul. Du velger altså to sideemner og fire valgfag i løpet av året. Vi har 10 ulike sideemner du kan velge blant, og omtrent 20 valgfag.

Sideemne Båtliv

Opplæring og innføring i praktisk båtbruk og vedlikehold av båt. Vi bruker båter med påhenger, seilbåter av ulike typer og størrelser og skolebåten vår, MS Risøy, på 43 fot!

Sideemne Dans

Vi samarbeider med Tvedestrand DDD, distriktets velrenommerte dansestudio om danseopplæringen. Blant annet lærer du jazz, funk, hip hop og moderne.

Sideemne Dykking

Bli dykker! Her lærer du å dykke, og du får dykkerlappen i løpet av høsten. For å bli tatt opp som elev på dykking sideemne må du ha gyldig legesjekk og gjennomgå en praktisk test i bassenget.

Sideemne Friluftsliv

Liker du å være ute? En dag i uka kan du velge dette faget og få boltre deg ute i naturen. Innholdet er variert, fra fiske og fangst, til turer og stell av skog og dyr.

Sideemne Gitar

For deg som vil lære å spille eller bli bedre til å spille gitar. Vi jobber individuelt og i grupper med å utvikle dine ferdigheter som gitarspiller.

Sideemne Kajakk og klatring

For deg som ønsker å utvikle deg innen for kajakk og klatring. Det er lagt til rette for å ta våttkort og brattkort topptau.

Sideemne Kunst

Variert estetikk med tegning; blyant, kull, kritt og perspektiv. Illustrasjon; plakater, tegneserie, maleri, fargelære, akryl og akvarell. Grafikk; metalltrykk, tre og linosnitt.

Sideemne Mat og Trening

I dette faget kan du lære å lage sunn mat. Du lærer hvilken mat som passer best før og etter trening, tips og råd til god og sunn student-mat. Treningen vil være variert, både styrke og utholdenhet.

Sideemne Redning

Her lærer man ulike aspekter ved redningsarbeid. Hovedaktiviteten i faget vil være av praktisk art. Brann, førstehjelp, sikkerhetskurs, skadestedsledelse, redning i høyde med mere vil være på timeplan

Sideemne Seil & Surf

Faget for deg som har lyst til å lære å seile kjølbåt og vindsurfing. Vi har alt utstyret på øya, og du kan bruke det på fritiden etter opplæring.

Risøya er en perle på Sørlandet. Her blir du kjent med et mangfold av mennesker og fag, og du får frihet til å velge det som passer for deg.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 123 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Utstyr til alle aktiviteter
 • Studietur: Portugal
 • Studietur: Austheiene
 • Studietur: Vintercamp Hovden
 • Studietur: Nordsjø, Gvarv
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 123 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 123 500,-
(12 350,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen har det meste av utstyr, hos er det slik at alt utstyr også kan brukes på fritiden når man først har fått opplæring. Mye bruk er lik god læring! Vi har telt, lavvo, turkjøkken, kajakker, fridykkeutstyr, redningsvester, motorbåt, hengekøye, tarp, fjellduk. Vi har også eget basseng, gymsal, klatrevegg, idrettshall og stort velutstyrt styrkerom, med spinningsykler, crossfitrigg og manualer, benker og apparater.

Dette utstyret må du stille med selv

Du trenger helt vanlig tur og treningsutstyr som tursekk (minimum 75 liter), fjellsko/tursko, turbestikk, thermos, treningstøy, turtøy, ullundertøy, vind og vanntett jakke/bukse, sovepose (komfort -15), liggeunderlag, turski, kompass. 

Vi anbefaler at du bruker utstyr du har fra før, eller at du sjekker bruktmarked på for eksempel finn.no. Utstyret trenger ikke være nytt! Om du ikke har noe fra før, kan du kjøpe det du trenger etter skolestart.

 

Linja krever ingen forkunnskaper, men gjør rede for tilpasningsbehov i søknaden din, om du skulle ha utfordringer som trenger tilrettelegging. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Du kjeder deg aldri på folkehøgskole. Det er alltid noe som skjer!

Maria hadde ikke hørt noe særlig om folkehøgskole, og var veldig skeptisk da hun ble tipset om å sjekke det ut. Etter å ha lest ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Linje 7 - Hawaii

Ringebu Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Sport Adventure

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Toppidrett OSLO

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Parkour og tricking OSLO

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Idrett+

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

ALL IN - it's an adventure

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

Trening og sjølforsvar

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Idrett - Piste - Sør-Afrika

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Challenge

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Ballspill og diskgolf

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Sport & Friluft

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Ekspedisjon og idrett

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt