Til hovedinnhold

For deg som drømmer om en fremtid innen politi, brann, ambulanse, forsvaret eller i redningstjenesten. Et år med aktivitet, spenning og nyttig lærdom. Mange spennende og varierte reiser.

På redningslinja vil du bli bedre kjent med deg selv gjennom ulike og spennende aktiviteter. Du vil lære å ta vare på deg selv og andre, lære å redde liv, samt behandle små og store skader. Du vil få vennskap, kunnskap og erfaring for livet!

Trygghet, mestringsfølelse, personlig utvikling og selvstendighet har vi med oss i alt vi gjør. Hverdagen vår består av både noe tradisjonell undervisning, mye praktisk opplæring og mange spennende og actionfylte øvelser.

Vi ferdes på land, til sjøs og i fjellet. I løpet av året skal vi teste våre egne grenser; både fysisk og mentalt. Vi gjennomfører fysiske opptaksprøver for blålysetatene, og kan sette opp et målrettet, personlig treningsprogram om du vil.

Og selvfølgelig skal vi på tur! Vi reiser på hyttetur hvor vi gjennomfører kvalifisert førstehjelpskurs, til vinterfjellet hvor vi lærer mer om vinterredning, skredkurs og har praksis i skipatruljen og til elva for å lære om elveredning og inn i grotter for å lære mer om grotte- og USAR-redning. I tillegg reiser vi på mange dagsturer. Og dersom du vil reise mer kan du melde deg på skolens studieturer.

Vi samarbeider blant andre med:

Risøy Folkehøyskole har hatt redning som linjefag i snart 25 år, - så dette er noe vi kan! 

Velkommen til et morsomt og fartsfylt folkehøyskoleår på redningslinja!

 

For deg som ser for deg en fremtid innen politiet, brann, ambulanse, forsvaret eller redningstjeneste. Vi beveger oss på land, til sjøs og i fjellet, velkommen til et år med læring og godt vennskap.

Dette vil du lære

 • Livredningskurs og aktiviteter i eget basseng
 • Fjellredning og klatreutstyr i egen klatrehall
 • Elveredning - internasjonal sertifisering
 • Alpin vinterredning
 • Skredkurs
 • Båtførerprøven
 • Markør og skadesminke
 • Klatrekurs
 • Brannkurs
 • Førstehjelpskurs
 • Hjertestarterkurs
 • Mat- og overlevelseskurs
 • Søks- og redningskurs, både til lands og til vanns
 • Mulighet for fysiske opptaksprøver til blålysetat

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er motivert for et år med mye læring, både faglig og personlig. Vi forventer at du ønsker å bidra til at året skal bli et godt år for deg selv og dine medelever, og vi forventer at du er forberedt på et år hvor utvikling som ansvarlig, ærlig, trygg, medmenneskelig, skapende og meningssøkende person får være i fokus.

Studietur: Elveredning

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

For å lære av de beste, må vi reise til de beste. Landets beste instruktører innen elv- og overflateredning møter oss for å gi oss masse ny, spennende og morsom kunnskap og trening innen elveredning.

Studietur: Førstehjelp på hyttetur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

 

Vi reiser på hyttetur med Norsk Folkehjelp hvor vi gjennomfører førstehjelpskurset vårt.

Studietur: Grottevandring

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Bli med inn i fjellet! En spennende reise med hodelykt, hjelm og varme klær. Her lærer vi om hvordan en kan gjennomføre redning i dette miljøet.

Studietur: Vinterredning

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

 Når snøen har lagt seg i vinterfjellet reiser vi dit for å lære mer om snø, skred og alpin vinterredning.

Vi vet at mange folkehøyskoleelever har lyst til å reise. Derfor har alle linjene på Risøya fantastiske linjereiser. Men reiser koster mye! Vi synes det er leit om reisene gjør det for dyrt å gå på folkehøyskole. Når du begynner på skolen vår, oppdager du raskt at det viktigste ikke er reisene, men hverdagen og de fine folkene du har rundt deg på øya.

 

For at skoleåret skal bli rimeligere, er reisene på Risøya valgfrie. Dersom du har lyst og råd til det, kan du bli med på flere reiser, men hvis du ikke ser behovet kan du velge å bli på øya, og spare pengene! Kanskje du vil gå dykkelinja, og velge å bruke penger på komplett dykkerutstyr i stedet for å reise til Maldivene? På Risøya får du mulighet til å velge.

 

Du kan bli med på alle studiereiser uavhengig av hvilken linje du går på.

Eller du kan velge å bli med på noen reiser, eller ingen. Uansett får du et godt faglig tilbud.

 

Friluftsliv Svalbard

Obligatorisk: Nei

Pris: 14 000

Varighet: 1 uke

Vi reiser til vakre Svalbard på vinterstid med nordlyset over oss. Vi reiser hit for å se hva klimaendringer gjør med dyreliv og klimaet rundt. Her skal vi innom polarmuseet og lære om vår stolte historie i polare strøk. Topptur og isgrottetur er også noe vi skal igjennom, og hvis vi er heldige, får vi kanskje sett isbjørn i løpet av oppholdet. Vi har med lokalkjent guide hele oppholdet som har lang erfaring med Svalbard.

Kultur London

Obligatorisk: Nei

Pris: 8 000

Vi boltrer oss i kunst, fotball, musikk, teater, museum og annen kultur i verdensmetropolen London! Verdensberømte museer og gallerier som Tate Modern og National Gallery står på timeplanen, det samme gjør besøk i de vibrerende og sjarmerende bydelene Covent Garden og Camden Town. Selvfølgelig har vi laget rom for musikaler i verdensklasse på Londons berømte West End. Premier league oppsettet må vi se nærmere på etter hvert, men det kommer til å bli kamp! Om du har plass til enda mere inntrykk, utforsker vi flere av Londons mange berømte severdigheter.

Dykk i Maldivene

Obligatorisk: Nei

Pris: 19 500

Varighet: 10 dager

Maldivene er en øystat i Indiahavet, bestående av over 1000 små øyer, idyllisk plassert i  krystallklart vann. Maldivene byr på god sikt og variert dykking, her er korallhager, bratte vegger, vrak, grotter og et yrende undervannsliv med skilpadder, hai, delfiner og tusenvis av fargerike korallfisk.

Liker du undervannsverdenen vil du elske Maldivene!

 

Seil i Kroatia

Obligatorisk: Nei

Pris: 15 000

Varighet: 1 uke

En intens uke med mye læring, både faglig og personlig. Du lærer mye om seiling på denne reisen, men du lærer også mye om deg selv ved å bo tett i en båt, være ansvarlig for andre og å møte det fantastiske landet Kroatia. Vi seiler havseilere på 45-50 fot med kroatiske skippere med mye kunnskap i hver båt.

Velkommen om bord!

Martin Breen

Linjelærer Redning og førstehjelp

Martin er brennende opptatt av redningsfaget og førstehjelp, og parallelt med jobben som folkehøyskolelærer er han aktivt med i Redningsselskapets sjøredningstjeneste.

Velkommen til Risøya! Ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på.

 

Epost: martin.breen@risoy.fhs.no
Telefon: 926 95 389

En vanlig skoleuke hos oss ser omtrent slik ut:

 • Mandag og tirsdag har du linjefaget ditt.
 • Onsdag velger du et sideemnefag.
 • Torsdag har du et valgfag frem til lunsj, så har du undervisningsfri resten av dagen.
 • Fredag er det tid for fellesfag, det er delt i to, med to timer teori og to timer aktivitet.
 • Lørdag er satt av til seminarer for alle elevene.

Du har kun ett fag hver dag.

 

 

Her finner du informasjon om skolestart, ferier, ulike prosjektuker og annet.

På Risøy Folkehøyskole kan du sette sammen din egen timeplan, med linjefag, sideemne og valgfag. Sideemne velges for perioden før og etter jul. Du velger altså to sideemner og fire valgfag i løpet av året. Vi har 10 ulike sideemner du kan velge blant, og omtrent 20 valgfag.

Sideemne Båtliv

Opplæring og innføring i praktisk båtbruk og vedlikehold av båt. Vi bruker båter med påhenger, seilbåter av ulike typer og størrelser og skolebåten vår, MS Risøy, på 43 fot!

Sideemne Dans

Vi samarbeider med Tvedestrand DDD, distriktets velrenommerte dansestudio om danseopplæringen. Blant annet lærer du jazz, funk, hip hop og moderne.

Sideemne Dykking

Bli dykker! Her lærer du å dykke, og du får dykkerlappen i løpet av høsten. For å bli tatt opp som elev på dykking sideemne må du ha gyldig legesjekk og gjennomgå en praktisk test i bassenget.

Sideemne Friluftsliv

Liker du å være ute? En dag i uka kan du velge dette faget og få boltre deg ute i naturen. Innholdet er variert, fra fiske og fangst, til turer og stell av skog og dyr.

Sideemne Gitar

For deg som vil lære å spille eller bli bedre til å spille gitar. Vi jobber individuelt og i grupper med å utvikle dine ferdigheter som gitarspiller.

Sideemne Kajakk og klatring

For deg som ønsker å utvikle deg innen for kajakk og klatring. Det er lagt til rette for å ta våttkort og brattkort topptau.

Sideemne Kunst

Variert estetikk med tegning; blyant, kull, kritt og perspektiv. Illustrasjon; plakater, tegneserie, maleri, fargelære, akryl og akvarell. Grafikk; metalltrykk, tre og linosnitt.

Sideemne Mat og Trening

I dette faget kan du lære å lage sunn mat. Du lærer hvilken mat som passer best før og etter trening, tips og råd til god og sunn student-mat. Treningen vil være variert, både styrke og utholdenhet.

Sideemne Redning

Her lærer man ulike aspekter ved redningsarbeid. Hovedaktiviteten i faget vil være av praktisk art. Brann, førstehjelp, sikkerhetskurs, skadestedsledelse, redning i høyde med mere vil være på timeplan

Sideemne Seil & Surf

Faget for deg som har lyst til å lære å seile kjølbåt og vindsurfing. Vi har alt utstyret på øya, og du kan bruke det på fritiden etter opplæring.

Risøya er en perle på Sørlandet. Her blir du kjent med et mangfold av mennesker og fag, og du får frihet til å velge det som passer for deg.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 122 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Valgfag
 • Utstyr til alle aktiviteter
 • Studietur: Elveredning
 • Studietur: Førstehjelp på hyttetur
 • Studietur: Grottevandring
 • Studietur: Vinterredning
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 122 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 122 500,-
(12 250,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har masse utstyr og materiell for å gjennomføre alle kurs og øvelser, herunder;

 • Redningsbåt med vannjet
 • Motorbåt med påhengsmotor
 • Redningsflåter
 • Egen ambulanse
 • Fjellredningsutstyr
 • Lagstelt og varmeovn
 • Friluftsutstyr
 • Førstehjelpsutstyr
 • Bårer og redningsdukker
 • Brann-, røydykking- og hurtigfrigjøringsutstyr

Dette utstyret må du stille med selv

Skolen har alt av utstyr som kreves for kursing og øvelser. Du trenger vanlig utstyr for aktiviteter utendørs og innendørs.

Detaljert skriv om utstyr du trenger kommer etter du har søkt på linja.

Linja krever ingen forkunnskaper, men gjør rede for tilpasningsbehov i søknaden din, om du skulle ha utfordringer som trenger tilrettelegging. 

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Et år på Redning, sikkerhet, reise er et år jeg aldri glemmer. Året gav meg venner for livet og erfaringer som er mye verdt i ambulansen.

Kent Andre Carlsen

Et år på redningslinja var helt konge for meg. Relevant kompetanse og ikke minst erfaringer gjorde at jeg fikk en fot innafor i brannvesenet.

Fra bloggen

Hvordan er folkehøgskole, sammenlignet med videregående?

Flere lurer på forskjellen mellom videregående og folkehøgskole. Ikke så rart – de fleste folkehøgskoleelevene kommer rett fra VGS, og er spent på hvordan hverdagen ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Security - politi og vekter

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Blålys 113 / førstehjelp, medisin, helse

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Blålys 112 / politi, redning, beredskap

Stavern folkehøyskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Alarm.Beredskap

Sunnmøre Folkehøgskule
HelårskursKristen

Politi, Vektar og Beredskap - USA

Stord Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kriminologi og frihet

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
HelårskursKristen

Politi, brann og fengsel

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv i samarbeid med Røde Kors

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Sykepleie & helse - Gambia

Bømlo Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt