Til hovedinnhold
Ledig plass

Hos oss bor du midt i landets beste jakt- og fisketerreng. Du jakter og fisker så mye du vil, rett fra skoletrappa, med jakttid åtte av ni måneder av skoleåret og fiskemuligheter hver dag.

 

Lær gjennom å gjøre, ikke fra kjedelig teori i et klasserom. Hos oss er naturen klasserommet. Du trenger ingen forkunnskaper bare interessen er der. 

Her er noe av det du får være med på:

Bli en trygg jeger/fisker som klarer deg i villmarka. Vi vektlegger vennskap, glede og utfordringer. Rundt bålet sitter de gode historiene og latteren løst, og hele tiden er det noe nytt å se fram til. Gjennom turene og døgnene ute knytter du vennskapsbånd som varer livet ut.

Velkommen!

Du trenger ingen forkunnskaper, men må like å være ute. Du kan ta jegerprøven ved oppstart om du ikke har den.

Dette vil du lære

 • Overleve i villmarka
 • Rypejakt
 • Storfugljakt
 • Elgjakt
 • Vinterjakt etter hare
 • Ande- og bisamjakt
 • Snare- og fellefangst
 • Storørretfiske
 • Laksefiske
 • Isfiske
 • Havfiske
 • Tilberedning av fisk og vilt
 • Fluebinding
 • Hjemmelading
 • Førstehjelp

Våre forventninger til deg

 • At du vil prøve noe nytt
 • At du er positiv og liker å være ute

Elgjakt i Tana

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I starten av elgjakten drar vi til Tana. Her jakter vi i et terreng hvor det er tett mellom elgene. Ett år fikk vi se 19 elg på en dag. Kvota ble skutt i løpet av tre dager. Vi er normalt i kontakt med mye elg, og det er gode sjanser for felling.

Harejakt på Sørøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I slutten av februar drar vi til Sørøya. Her finnes en av Norges tetteste harebestander, og her har vi normalt mange sjanser på hare i løpet av uken. Man kan jakte både med hagle og rifle her. Hvis været tillater det prøver vi også å få til havfiske. Utenfor Sørøya er det svært gode muligheter til å ta grov torsk på stang. En rå opplevelse!

Isfiske på Finnmarksvidda

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På vårparten drar vi på isfisketur til et område med mange gode fiskevann. Det er spesielt storrøya som er målet, men det er godt med stor ørret og andre arter i området også. I tillegg til alle fiskevannene er området flott å gå skiturer på.

Jakt og fiske langs kyst og fjell

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Seint på høsten tar vi oss tid til en kort ukestur i kystlandskapet helt øst i Finnmark, nær grensa til Russland og Kolahalvøya. Her vaker storørreten, havet tilbyr et eventyrlig fiske etter torsk, sei og hyse og allerede i strandkanten sitter rypekullene og venter på deg.

Småviltjakt i Pasvik

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øvre Pasvik byr på eventyrlig småviltjakt i urskogen. Storfugl, lirype og hare lever om hverandre i denne utposten av den russiske taigaen.

Laksefiske i Vestre Jakobselv

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Bli med på en ukes drømmfiske etter storlaksen i Vestre Jakobselv. Rekorden er på 20 kilo! Om du heller vil prøve deg på ørreten i fjellvannene på Varangerhalvøya er dette også et alternativ.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

bildetekst

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Her har du et unikt tilbud om å oppleve Russland og russisk kultur fra innsiden. Som en del av vårt samarbeid med Skole 31 i Murmansk kan vi tilby deg en ukes opphold som elev på Skole 31, hvor du får bo i russiske vertsfamiler og oppleve gjestfriheten russere er så kjent for. På dagtid følger du skolehverdagen på Skole 31 og du får et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dagens Russland, samtidig som du også blir introdusert for kulturen gjennom å lære litt russisk språk og håndtverk. Dette er en frivillig studietur du kan melde deg på og som er lagt til begynnelsen av ferbruar. 

Jens Kristian Baustad

Lærer Jakt og Fiske

Jens Kristian føler seg hjemme i skog og mark… og på skytebanen. I tillegg til å være over normalt opptatt av jakt og fiske er Jens Kristian en habil konkurranseskytter og en glitrende instruktør. Jens Kristian mener alle har et sterkt behov for bekreftelse og få lære og utvikle seg ut fra egne forutsetninger. På jakt- og fisketurene får du rom til å være deg selv.

Epost: jens.kristian.baustad@ffk.no

Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling. Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag. Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka tre. På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 20. august 2019 (Innreise til skolen er 19. august)
 • Felles turuke
 • Høstferie (28/9-6/10 2019)
 • Prosjektuke
 • Storkveld
 • Fellestur til Murmansk (siste uke november 2019)
 • Juleavslutning og juleferie (Utreisedag til jul er 19/12-19 og innreisedag er 5/1-20
 • Samisk uke
 • Frivillig utvekslingstur til Murmansk
 • Vinterferie (15/2 - 23/2 2020)
 • Finnmarksløpet, elevene er ansvarlige for sjekkpunkt Neiden
 • Påskeferie (4/4 - 14/4 2020)
 • Felles avslutningstur
 • Skoleavslutning 12. mai 2020 (utreisedag er 13. mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Kajakk og Kite

Bli kjent med grunnleggende kajakkteknikker og esikmorulle i skolens basseng. Lær å styre en kite og kjør med ski og snøbrett.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritetsarbeid

Praktisk, morsomt og meningsfullt solidaritetsarbeid hvor vi hjelper eldre i nærområdet og engasjerer oss i nyttige og praktiske prosjekter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Design & Redesign

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Design & Redesign være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Lavvofilosofi

Vi fyrer bål i skolens storlavvo og deler tanker om livets store og små spørsmål. Gjennom filosofisk samtale undrer vi oss over våre egne tanker og følelser om det vi syns er viktig.

Mikro-friluftsliv

Har du lyst til å lære enda mer friluftsliv? I valgfaget Mikro-friluftsliv blir du kjent med tips og triks om alt fra friluftsutstyr til orientering. Du får være ute og kan til og med få litt trim.

Fluebinding

Pris: 200,-

Bind egne fluer både for laksefiske og for jakten på storørreten.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Hybelkost

I valgfaget hybelkost lager vi god mat og prøver oss på både enkle og mer avanserte matretter du får bruk for resten av livet.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Ute året rundt

Et sprekt tilbud utendørs året rundt. Årstidene bestemmer aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mer normale aktiviteter som skigåing og padling.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Velkommen til den frilynte folkehøgskolen i Finnmark. Pasvik Folkehøgskole gir deg villmark og flammende nordlys, samtidig som du får oppleve faglige utfordringer og personlig utvikling på en liten og trygg skole der alle er like velkomne.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 101 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Murmansk
  • Visum
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31
 • Studietur: Elgjakt i Tana
 • Studietur: Harejakt på Sørøya
 • Studietur: Isfiske på Finnmarksvidda
 • Studietur: Jakt og fiske langs kyst og fjell
 • Studietur: Småviltjakt i Pasvik
 • Studietur: Laksefiske i Vestre Jakobselv
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 101 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 101 000,-
(10 100,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt av fellesutstyr til de linjeturene som ikke er i hytte/ hus, som telt, primuser, kokekar etc. Vi har også 3 stk utlånshagler som kan lånes i undervisningssammenheng (ikke til private turer i helgene f.eks), og en finkalibret rifle (.17 hmr) til eksempelvis revejakt. Vi har våpenskap som elevene låser inn sine våpen og ammunisjon i. 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Anbefaler å ha egne våpen, hagle og eventuelt rifle. (Skolen har 3 hagler til utlån)
 • Fiskeutstyr (Slukstang, isfiskeutstyr, sluker og pilker).
 • Varme klær til vintersesongen.
 • Vintersovepose og liggeunderlag.
 • Gode fjellsko.
 • Stor sekk og dagstursekk.
 • Fjellski og gode, varme skisko. (kan kjøpes brukt fra f.eks finn.no, eller rimelig ved sesongslutt våren før skolestart.)
 • Jaktkort småvilt.

Forsvarsbrukt.no har en del bra utstyr som varme klær og fotposer. Vi har avtale med lokal sportsbutikk.  

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Jørgen Jenssen

Fantastisk miljø og supre tur-, jakt- og fiskemuligheter.

Jørgen Jenssen, elev 2016-2017
Erlend Nordvoll

Pasvik Folkehøgskole ligger midt i smørøyet når det kommer til jakt og friluftsliv. Jeg har fått noen av mitt livs største opplevelser her. Alle har virkelig godt av et år i Pasvik!

Erlend Nordvoll, elev 2015-2016
Anders Hågensen

Naturopplevelser for livet! I Pasvik og Finnmark er det unike naturressurser som du får innblikk i og kan høste av. Jeg kom for tiuren, elgen og storørretens skyld, og har hatt nærkontakt med alle!

Fra bloggen

Fra Oslo øst til Finnmark

Etter 6 uker på folkehøgskole i Pasvik er ikke Maren i tvil: – Jeg har ikke angret et sekund på at jeg reiste nordover!

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Jakt, fangst og foredling: Fangstmannslinje

Svalbard folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Sportsfiske og miljø

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Jakt og Fiske - Finnmark

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Jakt Fiske Friluftsliv

Sjøholt Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv / Jakt og fiske

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Bue - jakt og fiske

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fiske og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Dyr og natur - Afrika

Kristiansand Folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluft - Basic

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

Idrett & Friluftsliv - Tirol, Dolomittene

Voss folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Idrett Adventure Sri Lanka

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Natur & Friluftsliv

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Natur

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Veilederlinja

Folkehøgskolen 69° Nord
Ledig plass
Stipendiatlinje25 t/ukeKristen

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv II: Ekspedisjonslinje

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

X-Sport & Friluftsliv

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv I: Arktisk friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69° Nord
Ledig plass
HelårskursKristen