Til hovedinnhold
Venteliste

Fra snødekte vidder under nordlyset til magiske netter i Namibias ørken: På Friluftsliv Finnmark-Afrika utforsker vi kontrasten mellom tradisjonelt, norsk friluftsliv og det eksotiske sørlige Afrika.

Du lærer å beherske et allsidig friluftsliv. Planlegg og gjennomfør en lengre ekspedisjon. Ingen forkunnskaper er nødvendig, men du må like å være ute.

Etter dette året kan du ta vare på deg selv på en trygg måte i villmarka.

Velkommen!

 

For mer informasjon besøk vår hjemmeside Pasvik Folkehøgskole

Passer for alle som liker å være ute i naturen året rundt. Dette er ingen ekstremlinje, men du blir utfordret. Ingen spesielle krav til forkunnskaper.

Afrika

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På en tre uker lang reise i det sørlige Afrika opplever vi både ørkenområder og endeløse strender i Namibia, vi blir kjent med mennesker, natur og kultur i Zimbabwe. Du får virkelig kjenne nærkontakt med løver og elefanter i African Impacts prosjekt Antelope Park, der linjelæreren vår, Iselin Breivold, også har jobbet som frivillig. Vi blir kjent både med solidaritetsarbeid på skolen Julena Primary School og får oppleve verdens største vannfall, Victoriaffallene på grensen mellom Zambia og Zimbabwe.

Viddetur i Finnmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Rundt påsketider drar på 8 dagers skitur med telt og primus. Dette er den siste lange turen på linja. Vi bestemmer sammen lengda på turen, men normalt går vi ca 8 mil på ski i løpet av 8 dager. Da har vi tid til å isfiske, gå dagsturer på ski eller bare være noen dager. Vi møter Jakt- og fiskeklassen og går ned til sivilisasjonen sammen med dem. En flott avslutningstur til å runde av turene på linja.

Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar med kano inn i hjertet av Pasvik, Øvre Pasvik Nasjonalpark. Her får vi virkelig et flott møte med Pasvik den første uka på skola. Med kano kommer vi tett på naturen, og har alle muligheter til å komme oss rundt på de store vannene sør i nasjonalparken. Vi sover i gapahuk og blir kjent rundt bålet om kveldene. En flott start på et supert skoleår!

Topptur Rastigaisa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I slutten av september drar vi til Rastigaisa, Øst-Finnmarks høyeste fjell. Her får vi virkelig luft under vingene, og utsikten er fenomenal. Vi bor i telt, og går dagsturer ut fra leiren. En dag går turen til toppen av Rastigaisa, og herfra ser vi "hele verden".

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

bildetekst

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Her har du et unikt tilbud om å oppleve Russland og russisk kultur fra innsiden. Som en del av vårt samarbeid med Skole 31 i Murmansk kan vi tilby deg en ukes opphold som elev på Skole 31, hvor du får bo i russiske vertsfamiler og oppleve gjestfriheten russere er så kjent for. På dagtid følger du skolehverdagen på Skole 31 og du får et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dagens Russland, samtidig som du også blir introdusert for kulturen gjennom å lære litt russisk språk og håndtverk. Dette er en frivillig studietur du kan melde deg på og som er lagt til begynnelsen av ferbruar. 

Iselin Breivold

Lærer Friluftsliv Finnmark - Afrika

Iselin elsker å reise, og har mye erfaring fra turer året rundt i Finnmark og fra reiser og opphold i det sørlige Afrika. Mennesker, dyreliv og natur i Namibia og Zimbabwe er hennes store lidenskap. Iselin er opptatt av at du skal ha hjertet med deg når du er på tur og ta ansvar både for naturen, for deg selv og for dine medmennesker.

Epost: iselin.breivold@ffk.no

Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling. Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag. Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka tre. På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 20. august 2019 (Innreise til skolen er 19. august)
 • Felles turuke
 • Høstferie (28/9-6/10 2019)
 • Prosjektuke
 • Storkveld
 • Fellestur til Murmansk (siste uke november 2019)
 • Juleavslutning og juleferie (Utreisedag til jul er 19/12-19 og innreisedag er 5/1-20
 • Samisk uke
 • Frivillig utvekslingstur til Murmansk
 • Vinterferie (15/2 - 23/2 2020)
 • Finnmarksløpet, elevene er ansvarlige for sjekkpunkt Neiden
 • Påskeferie (4/4 - 14/4 2020)
 • Felles avslutningstur
 • Skoleavslutning 12. mai 2020 (utreisedag er 13. mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Kajakk og Kite

Bli kjent med grunnleggende kajakkteknikker og esikmorulle i skolens basseng. Lær å styre en kite og kjør med ski og snøbrett.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritetsarbeid

Praktisk, morsomt og meningsfullt solidaritetsarbeid hvor vi hjelper eldre i nærområdet og engasjerer oss i nyttige og praktiske prosjekter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Design & Redesign

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Design & Redesign være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Lavvofilosofi

Vi fyrer bål i skolens storlavvo og deler tanker om livets store og små spørsmål. Gjennom filosofisk samtale undrer vi oss over våre egne tanker og følelser om det vi syns er viktig.

Mikro-friluftsliv

Har du lyst til å lære enda mer friluftsliv? I valgfaget Mikro-friluftsliv blir du kjent med tips og triks om alt fra friluftsutstyr til orientering. Du får være ute og kan til og med få litt trim.

Fluebinding

Pris: 200,-

Bind egne fluer både for laksefiske og for jakten på storørreten.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Hybelkost

I valgfaget hybelkost lager vi god mat og prøver oss på både enkle og mer avanserte matretter du får bruk for resten av livet.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Ute året rundt

Et sprekt tilbud utendørs året rundt. Årstidene bestemmer aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mer normale aktiviteter som skigåing og padling.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Velkommen til den frilynte folkehøgskolen i Finnmark. Pasvik Folkehøgskole gir deg villmark og flammende nordlys, samtidig som du får oppleve faglige utfordringer og personlig utvikling på en liten og trygg skole der alle er like velkomne.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 121 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Murmansk
  • Visum
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31
 • Studietur: Afrika
 • Studietur: Viddetur i Finnmark
 • Studietur: Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark
 • Studietur: Topptur Rastigaisa
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 121 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 121 000,-
(12 100,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt av fellesutstyr til turene: telt, primus, pulk etc. 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Varme klær til vintersesongen.
 • Vintersovepose og liggeunderlag.
 • Gode fjellsko.
 • Stor sekk og dagstursekk.
 • Fjellski og gode, varme skisko. (kan kjøpes brukt fra f.eks finn.no, eller rimelig ved sesongslutt våren før skolestart.)

Forsvarsbrukt.no har en del bra utstyr som varme klær og fotposer. Vi har avtale med lokal sportsbutikk.  

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Helle Kristensen

Jeg ville "finne meg sjæl" i nye og trygge omgivelser. Pasvik er en flott plass å gjøre det på, med nye muligheter og nye vennskap. I tillegg er naturen her oppe fantastisk!

Helle Kristensen
Snorre Wammer-Pettersen

Et år på friluftsliv Finnmark på Pasvik FHS er et år man aldri glemmer! Skolen byr på flott natur, vakkert nordlys og fantastiske turmuligheter!

Fra bloggen

Bli med på innsiden av Finnmarksløpet!

Elever fra fire folkehøgskoler har den siste uken jobbet som frivillige under Finnmarksløpet. Viktige brikker i et stort arrangement! Bli med Pasvik folkehøgskole på innsiden ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Fjellsport og Kajakk New Zealand

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Venteliste
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv, islandshest & trekkhund

Torshus folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Noreg

Sogndal folkehøgskule
Fullt
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / UT

Nordfjord folkehøgskule
Fullt
HelårskursKristen

Friluftsliv, Interrail, Trening

Nordmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Idrett & Friluftsliv - Tirol, Dolomittene

Voss folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Nordisk Friluftsliv

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Friluftsliv

Nordmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69° Nord
Ledig plass
HelårskursKristen

Ekspedisjon og foto

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt