Til hovedinnhold
Ledig plass

Ta et år i Finnmark med friluftsliv,felleskap og mestring. Opplev nordlys til fots,på ski, i kano og rundt bålet i villmarken. Få god kompetanse i friluftsliv, og lær om jakt og fiske i arktisk natur.

I Pasvik bor du midt i villmarka. Fra døra har du direkte tilgang til dype skoger, til grenseelva Pasvik, et utall skiløyper og vandremuligheter både i skogs- og fjellterreng.

Lære å beherske et allsidig friluftsliv, orientering med kart og kompass og bålfyring. Du planlegger og gjennomfører kortere og lengre turer, og dette ender i en ukeslang vidde-ekspedisjon som avslutningstur.

Ingen forkunnskaper er nødvendig, men du må like å være ute og like litt utfordringer.

Etter dette året kan du ta vare på deg selv på en trygg måte i villmarka.

For mer informasjon besøk vår hjemmeside Pasvik Folkehøgskole

Passer for alle som liker å være ute i naturen året rundt. Dette er ingen ekstremlinje, men du blir utfordret. Ingen spesielle krav til forkunnskaper.

Studietur: Koietur i Pasvikdalen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Rundt midten av oktober drar vi igjen inn i Pasvikskogen. Minusgradene har så vidt begynt å komme og det ligger ofte rim på myrene og kanskje et tynt islag langs vannkanten. 

Det er flere koier i Pasvik og vi kan velge om vi drar på vandretur fra koie til koie eller ha base ved en koie et par dager. Koiene er ikke så store, så her har vi med oss telt eller tarp i tillegg. Orientering med kart og kompass er viktig på denne turen, og vi får virkelig prøvd ut det vi har øvd på i løpet av høsten. Også på denne turen er det gode fiskemuligheter. Bålfyring blir det mye av, og er vi heldige er det godt med nordlys på denne tida også.

Studietur: Snøhuletur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Denne turen drar vi på i overgangen februar-mars. Det er kjempeforhold for skitur og sola er tilbake etter mørketida. Turen går i fjellområder nær skolen og dette er en fin øvelse og test før viddeturen rundt påske. Du får prøve både telt og snøhulei. Snøhule er fantastisk lunt og koselig når det er kald vinter. På denne turen blir det også fokus på snøprofiler og litt enkel skredopplæring. Pasvik og nærområdene har ingen skredfarlige områder, men det er fint å få en liten smakebit på skred og sikkerhet likevel.

Studietur: Solonatt i Pasvikskogen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november er det klart for solonatt. På forhånd har vi øvd mye på bålfyring og bygging av gapahuk. Hver elev skal være et døgn på egenhånd på denne turen; sanke nok ved til å kunne fyre bål hele kvelden, sanke materialer og bygge gapahuk og lage seg barseng. Det er noe eget med å være på tur alene i skogen og høre på lyder og kjenne på nærheten til naturen. På denne tida er det gjerne et tynt snølag på bakken, så det er egentlig ikke så mørkt som man tror. Nordlyset blir også ekstra magisk når man er midt ute i skogen på egenhånd. En unik tur for å teste og utfordre seg selv, og en fin måte for å markere starten på mørketida.

Studietur: Viddetur i Finnmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Rundt påsketider drar vi på åtte dagers skitur med telt, pulk og primus gjennom Gallok, et eldorado for isfiske og viddetur. Sammeni bestemmer vi lengden på turen, og normalt går vi åtte mil med ski og pulk i løpet av åtte dager. Da har vi god tid til å isfiske etter røye, dagsturer på ski og til å nyte naturen og leirlivet noen dager. På denne tida er våren på vei i Finnmark med lysere netter og plussgrader i sola på dagtid. Solkrem med høy faktor og gode solbriller er et must. En flott avslutningstur hvor vi får bruk for alt vi har lært og øvd på gjennom året.

Studietur: Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar med kano inn i hjertet av Pasvik, Øvre Pasvik Nasjonalpark. Et flott møte med Pasvik den første uka på skolen. Med kano kommer vi tett på naturen, og rundt på de store vannene sør i nasjonalparken. Her fins det også fantastiske fiskemuligheter. Det er også spennende å gå til fots og utforske urskogen som kjennetegner nasjonalparken. Vi sover i gapahuk eller telt og blir godt kjent rundt bålet om kveldene. En flott start på et supert skoleår!

Studietur: Topptur Rastigaisa

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I slutten av september drar vi til Rásttigáisá, Øst-Finnmarks høyeste og mektigste fjell. Her får vi virkelig luft under vingene, utsikten er fenomenal. Vi bor i telt, og går dagsturer ut fra en basecamp. En av dagene går turen til toppen av Rásttigáisá, og herfra ser vi "hele verden". På denne turen får vi ofte det første møtet med vinteren, det er ikke uvanlig med litt snø og en liten snøballkrig på toppen.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

bildetekst

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Her har du et unikt tilbud om å oppleve Russland og russisk kultur fra innsiden. Som en del av vårt samarbeid med Skole 31 i Murmansk kan vi tilby deg en ukes opphold som elev på Skole 31, hvor du får bo i russiske vertsfamiler og oppleve gjestfriheten russere er så kjent for. På dagtid følger du skolehverdagen på Skole 31 og du får et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dagens Russland, samtidig som du også blir introdusert for kulturen gjennom å lære litt russisk språk og håndtverk. Dette er en frivillig studietur du kan melde deg på og som er lagt til begynnelsen av ferbruar. 

Per Ola Søndmør

Lærer Friluftsliv Finnmark

Per Ola er et gjennomført friluftsmenneske. Han setter stor pris på alle friluftslivets gleder, og er helst på tur året rundt. Han har en selvutnevnt master i bålfyring, men er også en habil både jeger og fisker. Per Ola er opptatt av at alle skal føle mestring, og han elsker å bruke naturen som en arena til nettopp det. Å finne ro og trygghet i naturen er noe alle burde føle på. 

 

Epost: per.ola.sondmor@tffk.no

Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling. Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag. Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka tre. På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 24. august 2021 (Innreise til skolen er 23. august)
 • Høstferie (2/10-10/10 2021)
 • Juleavslutning og juleferie (Utreisedag til jul er 17/12-21 og innreisedag er 3/1-22)
 • Vinterferie (19/2 - 27/2 2022)
 • Påskeferie (9/4 - 19/4 2022)
 • Skoleavslutning 14. mai 2022 (utreisedag er 15. mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kajakk og Kite

Bli kjent med grunnleggende kajakkteknikker og esikmorulle i skolens basseng. Lær å styre en kite og kjør med ski og snøbrett.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritetsarbeid

Praktisk, morsomt og meningsfullt solidaritetsarbeid hvor vi hjelper eldre i nærområdet og engasjerer oss i nyttige og praktiske prosjekter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Design & Redesign

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Design & Redesign være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Lavvofilosofi

Vi fyrer bål i skolens storlavvo og deler tanker om livets store og små spørsmål. Gjennom filosofisk samtale undrer vi oss over våre egne tanker og følelser om det vi syns er viktig.

Mikro-friluftsliv

Har du lyst til å lære enda mer friluftsliv? I valgfaget Mikro-friluftsliv blir du kjent med tips og triks om alt fra friluftsutstyr til orientering. Du får være ute og kan til og med få litt trim.

Fluebinding

Pris: 200,-

Bind egne fluer både for laksefiske og for jakten på storørreten.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Hybelkost

I valgfaget hybelkost lager vi god mat og prøver oss på både enkle og mer avanserte matretter du får bruk for resten av livet.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Ute året rundt

Et sprekt tilbud utendørs året rundt. Årstidene bestemmer aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mer normale aktiviteter som skigåing og padling.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Pasvik Folkehøgskole er en liten og trygg skole, der alle er like velkomne. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, den frilynte folkehøgskolen i Finnmark.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 115 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Murmansk
  • Visum
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31
 • Studietur: Koietur i Pasvikdalen
 • Studietur: Snøhuletur
 • Studietur: Solonatt i Pasvikskogen
 • Studietur: Viddetur i Finnmark
 • Studietur: Kanotur Øvre Pasvik Nasjonalpark
 • Studietur: Topptur Rastigaisa
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 115 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 115 000,-
(11 500,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt av fellesutstyr til turene: telt, primus, pulk etc. 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Varme klær til vintersesongen.
 • Vintersovepose og liggeunderlag.
 • Gode fjellsko.
 • Stor sekk og dagstursekk.
 • Fjellski og gode, varme skisko. (kan kjøpes brukt fra f.eks finn.no, eller rimelig ved sesongslutt våren før skolestart.)

Forsvarsbrukt.no har en del bra utstyr som varme klær og fotposer. Vi har avtale med lokal sportsbutikk.  

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Helle Kristensen

Jeg ville "finne meg sjæl" i nye og trygge omgivelser. Pasvik er en flott plass å gjøre det på, med nye muligheter og nye vennskap. I tillegg er naturen her oppe fantastisk!

Helle Kristensen
Snorre Wammer-Pettersen

Et år på friluftsliv Finnmark på Pasvik FHS er et år man aldri glemmer! Skolen byr på flott natur, vakkert nordlys og fantastiske turmuligheter!

Fra bloggen

Trengte et annerledesår etter strenge koronarestriksjoner

Digital undervisning, rødt nivå, avstand og lite sosialisering har vært hverdagen for mange ungdommer det siste halvannet året. For flere av årets folkehøgskoleelever var det ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Arktisk friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / KRIK

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluft Sunnmøre New Zealand

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Ekspedisjon

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Fjord, fjell og friskliv!

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Explore

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

NORSK FRILUFTSLIV MED BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt