Til hovedinnhold
Fullt

Med verdens største skog som klasserom høster og foredler vi naturressurser.

På linja Arktisk Selvberging er naturen utgangspunktet. Du lærer å bearbeide naturressurser. Vi høster og konserverer bær, skinn, kjøtt, fisk, urter, sopp og grønnsaker.

Med lokale tradisjoner og materialer fra samisk håndverk og andre arktiske urfolk, lærer du å lage og reparere verktøy, klær og utstyr. Du får ferdigheter i hvordan materialer kan gjenbrukes i bærekraftige kretsløp. På Arktisk Selvberging leter vi opp stiene mot et enklere og mer harmonisk liv.

Et av høydepunktene er reisen med nenetserne, et nomadisk urfolk på den russiske tundraen i Narjan Mar.

Dette får du være med på:

For mer informasjon besøk vår hjemmeside Pasvik Folkehøgskole

Studietur: Narjan Mar

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Midt ute på tundraen i Nordvest-Russland finner du Narjan Mar. Området er uten vei- eller togforbindelse. Hit kommer du bare med båt eller fly. På reisen vår i dette enorme viddeområdet dekket av permafrost, møtes vi av varmen fra urfolket nenetserne. Du får bo i deres ovnsfyrte lavvoer, kjøre med slede og reinsdyr og blir kjent med den nomadiske levemåten.

Studietur: Gammebygging/Lafting

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Å bygge et ly av naturmaterialer er en svært gammel tradisjon i Finnmark, enten det er laftede bygninger og gammer for langvarig opphold, eller mer friluftspregede boliger som lavvo og gapahuk.  Dette er boliger som nærmest går i ett med naturen rundt og hvor byggmaterialene finnes i de nærmeste omgivelsene. På Arktisk Selvberging bygger vi fra grunnen av.

bildetekst

Studietur: Reinsamling på Varangerhalvøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Varangerhalvøyas åpne tundra har reindriftskulturen rike og lange tradisjoner. Vi blir med på innsamling og skilling av reinsdyr, og får delta på reinmerking og foredling av råvarer.

Studietur: Samene i nord

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På høstens første linjefagstur besøker vi samiske kjerneområder i Finnmark og Finsk Lappland. Vi blir kjent med menneskene, tradisjonell byggeskikk, håndverk og mat.

bildetekst

Studietur: Vintercamp

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Samene deler året i åtte tradisjonelle årstider, og tida når reinkjøttet tørkes og flokkene samles før vandringen mot kysten kalles Giddadálvi (vårvinter). Det er nå vi begir vi oss ut på en lengre skitur med pulk og sekk. Vi overnatter i telt og lærer kunsten å bygge snøhule. Isfiske og vinterorientering blir spennende deler av turen, samtidig som vi nyter solsteiken og bålgropa.

bildetekst

Studietur: Alene i villmarka

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På senhøsten, i overgangen mellom Cakca (reinens paringstid) og  Cakcadálvi (høstvinter og slaktetid), får du prøve ut dine erfaringer ved å klare deg alene to døgn i villmarka. Her har mennesker levd trygt og godt i titusen år, og med dine nyervervede ferdigheter får også du oppleve den dype tilhørigheten til naturen. Du lager deg en bivuakk, sanker ved, fyrer bål og tilbereder maten over åpen ild. Over deg flammer nordlyset.

bildetekst

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

bildetekst

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Her har du et unikt tilbud om å oppleve Russland og russisk kultur fra innsiden. Som en del av vårt samarbeid med Skole 31 i Murmansk kan vi tilby deg en ukes opphold som elev på Skole 31, hvor du får bo i russiske vertsfamiler og oppleve gjestfriheten russere er så kjent for. På dagtid følger du skolehverdagen på Skole 31 og du får et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dagens Russland, samtidig som du også blir introdusert for kulturen gjennom å lære litt russisk språk og håndtverk. Dette er en frivillig studietur du kan melde deg på og som er lagt til begynnelsen av ferbruar. 

Vegard Seljemo

Lærer Arktisk selvberging - Urfolk

Vegard snakker russisk og har reist mye i Russland. Miljø og mennesker, reiser og kultur i Arktis er en lidenskap for Vegard. Som så mange finnmarkinger trives Vegard som plommen i egget på turer i den fantastiske pasviknaturen. Vegard er opptatt av at lære deg å sette enda mer pris på dine egne og andres erfaringer. Å bli kjent med både forskjeller og likheter mellom mennesker gjør oss rikere!

Epost: vegard.seljemo@tffk.no

Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling. Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag. Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka tre. På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 24. august 2021 (Innreise til skolen er 23. august)
 • Høstferie (2/10-10/10 2021)
 • Juleavslutning og juleferie (Utreisedag til jul er 17/12-21 og innreisedag er 3/1-22)
 • Vinterferie (19/2 - 27/2 2022)
 • Påskeferie (9/4 - 19/4 2022)
 • Skoleavslutning 14. mai 2022 (utreisedag er 15. mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kajakk og Kite

Bli kjent med grunnleggende kajakkteknikker og esikmorulle i skolens basseng. Lær å styre en kite og kjør med ski og snøbrett.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritetsarbeid

Praktisk, morsomt og meningsfullt solidaritetsarbeid hvor vi hjelper eldre i nærområdet og engasjerer oss i nyttige og praktiske prosjekter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Design & Redesign

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Design & Redesign være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Lavvofilosofi

Vi fyrer bål i skolens storlavvo og deler tanker om livets store og små spørsmål. Gjennom filosofisk samtale undrer vi oss over våre egne tanker og følelser om det vi syns er viktig.

Mikro-friluftsliv

Har du lyst til å lære enda mer friluftsliv? I valgfaget Mikro-friluftsliv blir du kjent med tips og triks om alt fra friluftsutstyr til orientering. Du får være ute og kan til og med få litt trim.

Fluebinding

Pris: 200,-

Bind egne fluer både for laksefiske og for jakten på storørreten.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Hybelkost

I valgfaget hybelkost lager vi god mat og prøver oss på både enkle og mer avanserte matretter du får bruk for resten av livet.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Ute året rundt

Et sprekt tilbud utendørs året rundt. Årstidene bestemmer aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mer normale aktiviteter som skigåing og padling.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Pasvik Folkehøgskole er en liten og trygg skole, der alle er like velkomne. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, den frilynte folkehøgskolen i Finnmark.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 114 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Murmansk
  • Visum
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31
 • Studietur: Narjan Mar
 • Studietur: Gammebygging/Lafting
 • Studietur: Reinsamling på Varangerhalvøya
 • Studietur: Samene i nord
 • Studietur: Vintercamp
 • Studietur: Alene i villmarka
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 114 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 114 000,-
(11 400,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Mer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Bli med på innsiden av Finnmarksløpet!

Elever fra fire folkehøgskoler har den siste uken jobbet som frivillige under Finnmarksløpet. Viktige brikker i et stort arrangement! Bli med Pasvik folkehøgskole på innsiden ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

NORSK FRILUFTSLIV MED BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Ekspedisjon

Nordfjord folkehøgskule
Venteliste
HelårskursKristen

Ticket to Ride

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Ekspedisjon

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

Sport og villmark

Ringebu Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv - fjord, fjell, hav

Fjordane folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Fjell og Hav

Molde Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fjell & ekspedisjon

Lofoten folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

FRILUFTSLIV Sunnmørsalpane

Møre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv

Nordmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Utendørs

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Arktisk reiseliv - Svalbard

Pasvik Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt