Til hovedinnhold

Arktisk reiseliv - Svalbard

Søk på linja
Ledig plass

Velkommen inn i en verden av eksotiske eventyr: Lofoten, Svalbard, Hurtigruta, hundekjøring og reiser med sterke naturopplevelser.

Arktisk Reiseliv er en linje for lett friluftsliv, der du blir kjent med de største turistattraksjonene i det nordlige Norden.

Opplev destinasjoner som gir innsikt i Finnmarks historiske blanding av finsk, samisk, russisk og norsk kultur. Møt en verden av natur og dyreliv du bare finner lengst mot nord.

På linjen Arktisk Reiseliv får du både oppleve spennende reisemål, koselige aktiviteter utendørs og å kjenne reiselivsbedrifter fra innsiden.

Dette er linjen for deg som har store drømmer, men liten interesse for å ligge ute og fryse midt på vinteren. Vi tar deg gjennom Finnmark og Nord-Norge, får nære møter med Finland og Russland og ikke minst får du oppleve den magiske Svalbard-våren.

Dette får du være med på:

Lær å formidle dine historier med bilder og video på youtube, blogg og sosiale medier. 

For mer informasjon besøk vår hjemmeside Pasvik Folkehøgskole

Alle som liker sterke opplevelser i godt fellesskap.

Dette vil du lære

 • Om alt det flotte av natur og kultur Nord-Norge har å by på
 • Om å planlegge og gjennomføre reiseopplevelser
 • Om det å være guide og reiseleder
 • Å tilberede mat av lokale råvarer fra nord
 • Å ta bilder av nordlyset
 • Mer om deg selv og om andre mennesker

Våre forventninger til deg

At du er motivert for å søke eventyrlige opplevelser i nord og at du bidrar til godt fellesskap. 

Studietur: Svalbard

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Opplev Svalbard i brytningstiden mellom vinter og vår. Lyset er kommet tilbake og vi boltrer oss i en meny av arktiske reiseopplevelser. Velg mellom isgrottesafari, snøskutertur, båttur, gruvebesøk og hundeslede.

Studietur: Hurtigruta Lofoten - Kirkenes

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Det er ikke uten grunn Hurtigruta kalles Verdens vakreste sjøreise. Fra de steile tindene i Lofoten cruiser du gjennom øyriket i Troms med sine isbreer før du møter Nordkapplatåets magi. Nyt utsikten mens du sitter i cruiseskipets boblebad sammen med dine nye venner for livet.

Studietur: Reinsamling på Varangerhalvøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På Varangerhalvøyas åpne tundra har reindriftskulturen rike og lange tradisjoner. Vi blir med på innsamling og skilling av reinsdyr, og får delta på reinmerking og foredling av råvarer.

Studietur: Snowhotel Kirkenes

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Snowhotel Kirkenes er den største reiselivsaktøren i regionen. Elevene på arktisk reiseliv får et godt innblikk i virksomheten med fagforedrag og kjennskap til de forskjellige tilbudene som huskyhike, fiske etter kongekrabbe med båt på høsten og snøscooter om vinteren. Innføring i arbeid på restaurantavdelingen, resepsjon og guidinvrksomhet. Etter jul får elevene velge hvilken avdeling de vil hospitere på en ukes tid.

Studietur: Finnmarksløpet - sjekkpunkt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Finnmarksløpet er Europas lengste sledehundløp og med stor internasjonal mediedekning spiller løpet en viktig rolle for reiselivsnæring og turisme. Linja Arktisk Reiseliv har ansvaret for sjekkpunktet Øvre Pasvik og får oppleve denne intense begivenheten fra innsiden.

Studietur: Finland og det samiske Finnmark

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I løpet av skoleåret får du møte selveste Julenissen i Finland, og på en rundreise i det indre Finnmark og i Nord-Finland lærer du om samisk reiseliv, finsk nordlysturisme, vi besøker julenissedestinasjonen ved den finske byen Rovaniemi og du blir kjent med både samisk og finsk kultur.

Studietur: Finnmarkskysten

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På reisen langs Finnmarkskysten kommer du på innsiden av noen av de mest ettertraktede og eksotiske destinasjonene. Her er landskapet virkelig åpent og storslagent. Lyset bader seg i endeløse vidder, fantastiske sandstrender og det mektige ishavet. Vi besøker idylliske småbyer og møter en turistnæring i vekst.

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

bildetekst

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

NB! På grunn av krigsutbruddet i Ukraina og forholdet til de russiske myndighetene, kan vi ikke garantere at vi kan reise til Murmansk og Russland. Situasjonen kan endre seg og vi vil vurdere fortløpende hva som er mulig å gjennomføre av reiser, og vi vil selvsagt forholde oss til de råd og bestemmelser norske myndigheter gir. Hvis vi ikke kan reise til Russland vil vi legge opp til fellestur til andre destinasjoner i Barentsregionen. 

Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Her har du et unikt tilbud om å oppleve Russland og russisk kultur fra innsiden. Som en del av vårt samarbeid med Skole 31 i Murmansk kan vi tilby deg en ukes opphold som elev på Skole 31, hvor du får bo i russiske vertsfamiler og oppleve gjestfriheten russere er så kjent for. På dagtid følger du skolehverdagen på Skole 31 og du får et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dagens Russland, samtidig som du også blir introdusert for kulturen gjennom å lære litt russisk språk og håndtverk. Dette er en frivillig studietur du kan melde deg på og som er lagt til begynnelsen av ferbruar. 

NB! På grunn av krigsutbruddet i Ukraina og forholdet til de russiske myndighetene, kan vi ikke garantere at vi kan reise til Murmansk og Russland. Situasjonen kan endre seg og vi vil vurdere fortløpende hva som er mulig å gjennomføre av reiser, og vi vil selvsagt forholde oss til de råd og bestemmelser norske myndigheter gir. 

Yngve Beddari

Lærer Arktisk Reiseliv - Svalbard

Yngve brenner for kortreist mat, og lærer dette bort på linjefag og valgfaget Arktisk kjøkken. Han tilbringer mye tid ute i naturen, gjerne på jakt etter alt som er spiselig. På Arktisk Reiseliv ønsker Yngve at du lærer deg turisme og reiseliv på en måte som gjør at du blir tryggere og mer kunnskapsrik.

Epost: yngve.beddari@tffk.no

Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling. Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag. Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka tre. På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 23. august 2022 (Innreise til skolen er 22. august)
 • Høstferie (1/10-9/10 2022)
 • Juleavslutning og juleferie (Utreisedag til jul er 16/12-22 og innreisedag er 4/1-23)
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har helle lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie (30/3 - 12/4 2023)
 • Skoleavslutning 12. mai 2023 (utreisedag er 13. mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kajakk og Kite

Bli kjent med grunnleggende kajakkteknikker og esikmorulle i skolens basseng. Lær å styre en kite og kjør med ski og snøbrett.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Design & Redesign

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Design & Redesign være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Mikro-friluftsliv

Har du lyst til å lære enda mer friluftsliv? I valgfaget Mikro-friluftsliv blir du kjent med tips og triks om alt fra friluftsutstyr til orientering. Du får være ute og kan til og med få litt trim.

Fluebinding

Pris: 200,-

Bind egne fluer både for laksefiske og for jakten på storørreten.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Ute året rundt

Et sprekt tilbud utendørs året rundt. Årstidene bestemmer aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mer normale aktiviteter som skigåing og padling.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Pasvik Folkehøgskole er en liten og trygg skole, der alle er like velkomne. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, den frilynte folkehøgskolen i Finnmark.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 119 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Murmansk
  • Visum
 • Studietur: Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31
 • Studietur: Svalbard
 • Studietur: Hurtigruta Lofoten - Kirkenes
 • Studietur: Reinsamling på Varangerhalvøya
 • Studietur: Snowhotel Kirkenes
 • Studietur: Finnmarksløpet - sjekkpunkt
 • Studietur: Finland og det samiske Finnmark
 • Studietur: Finnmarkskysten
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 000,-
(11 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Kristine Viko

For meg Arktisk reiseliv har det vært en perfekt balanse mellom reiseliv, friluftsliv og innblikk i lokal kultur og historie. Jeg har møtt mange spennende folk, og fått kjempemange gode minner.

Kristine Viko
Anna Søgaard

Arktisk reiseliv er en super linje om du er glad i å reise å besøke kule steder rundt i Finnmark. Det å sitte i minibussen i flere timer er null stress med godt selskap og fin utsikt! Du får et innblikk av andres syn på livet, og du får mange venner.

Anna Søgaard
Martine Nygaard Nordby

Skolen byr på mange flotte fasiliteter. Blant annet et fantastisk turterreng, klatrevegg og svømmebasseng på skolen, badstue og mye mer!

Fra bloggen

Brenner for nordområdene

Einar Gjerde (19) fra Oslo gleder seg til å ta fatt på sitt andre år ved Pasvik folkehøgskole i Finnmark, på grensen mot Russland. Han ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Reiseliv - Natur - Kroatia, Island

Ringebu Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reiseliv & Italiensk - Italia + andre reisemål

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

EXPLORE

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Ticket to Ride

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Art design & travel

Jæren folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Fokus Europa - interrail med øyhopping Hellas

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs AFrilynt

Musikk & Reise

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Opplev Nord-Norge

Alta folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Backpack Australia

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Backpack Explore Norge - Svalbard og Lofoten

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs BFrilynt

Backpack Foto - New Zealand

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs BFrilynt