Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Sett av ett år av livet ditt bare til jakt. Her blir du en god jeger i et av landets beste jaktområder. Finn dine favoritter blant nesten alle jaktformer og viltsorter Skandinavia har å by på.

Vil du å bo midt i et av landets beste jaktterreng? På Pasvik Folkehøgskole feller elevene hvert år skogsfugl, ryper, hare, rev, ender og bisam i to kilometers omkrets rundt skolen. 

Ønsker du å oppleve det beste av skandinavisk jakt, enten drømmen er den store elgoksen eller villsvinjakt i Sør-Sverige? Jegerprøven får du ta ved oppstart, om du ikke har den fra før. Du blir en kompetent jeger. 

Dette får du være med på:

Læreren din er en erfaren konkurranseskytter og skyteinstruktør. Erfaring og lærdom her får du nytte og glede av i hele ditt jegerliv. Året på 100%JAKT gir deg kunnskap, erfaring og ferdigheter når det gjelder jaktskyting, viltkjennskap, hjemmelading og alt du ønsker å lære.

Vi legger stor vekt på å lære om viltet helt fra fjell og skog og fram til nydelige matretter. Å ta vare på viltet betyr også å bli bedre kjent med ulike mattradisjoner, som speking, røking og tørking av kjøtt, og også preparering av skinn og pels.

På 100%JAKT får du jakte så mye du orker. Rett fra skoletrappa, med jakttid åtte av ni måneder av skoleåret. Naturen blir klasserommet ditt. Du trenger ingen forkunnskaper, bare interessen er der.

For mer informasjon besøk vår hjemmeside Pasvik Folkehøgskole

Du trenger ingen forkunnskaper, men må like å være ute. Du kan ta jegerprøven ved oppstart om du ikke har den.

Dette vil du lære

 • Mye tid på skytebanen og på skolens skytesimulator
 • Støkkjakt på ryper, med jakttid helt til 15. mars!
 • Storfugljakt
 • Rypejakt med hund
 • Elgjakt
 • Villsvinjakt
 • Hjortejakt
 • Vinter-støkkjakt på hare
 • Ande- og bisamjakt
 • Snare- og fellefangst
 • Harejakt med hund
 • Tilberedning av vilt og pels
 • Hjemmelading
 • Er du interessert byr det seg også mulighet for seljakt og gåsejakt

Våre forventninger til deg

 • At du vil prøve noe nytt
 • At du er positiv og liker å være ute

Studietur: Elgjakt i Tana

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I starten av elgjakten drar vi til Tana. Her jakter vi i et terreng hvor det er tett mellom elgene. Ett år fikk vi se 19 elg på en dag. Kvota ble skutt i løpet av tre dager. Vi er normalt i kontakt med mye elg, og det er gode sjanser for felling.

Studietur: Harejakt på Sørøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I slutten av februar drar vi til Sørøya. Her finnes en av Norges tetteste harebestander, og her har vi normalt mange sjanser på hare i løpet av uken. Man kan jakte både med hagle og rifle her. Hvis været tillater det prøver vi også å få til havfiske. Utenfor Sørøya er det svært gode muligheter til å ta grov torsk på stang. En rå opplevelse!

Studietur: Villsvin- og hjortejakt i Sverige

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Her får du oppleve en unik jaktdestinasjon. Vær med både på drivjakt, posteringsjakt, smygjakt og skumringsjakt på spennende viltarter.

Studietur: Jakt og fiske langs kyst og fjell

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Seint på høsten tar vi oss tid til en kort ukestur i kystlandskapet helt øst i Finnmark, nær grensa til Russland og Kolahalvøya. Her vaker storørreten, havet tilbyr et eventyrlig fiske etter torsk, sei og hyse og allerede i strandkanten sitter rypekullene og venter på deg.

Studietur: Storfugljakt i Pasvik

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Øvre Pasvik byr på eventyrlig småviltjakt i urskogen. Storfugl, orrfugl, jerpe, lirype og hare lever om hverandre i denne utposten av den russiske taigaen.

Studietur: Andejakt langs Pasvikelva

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I Pasviks artsrike våtmarker posterer vi med lokkender og på kveldstrekket. Smygjakt langs elvebredden med kano og til fots. Her får du se mye fugl og lærer artskunnskap, skyte- og jaktteknikker i praksis.

Skyttercamp Neiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Her får du en helt rå mulighet til å utvikle deg som rifle- og haglskytter. Meget dyktig skyteinstruktør og et velbeholdent ammo-lager gjør dette til en storartet studietur.

bildetekst

Vi ønsker med våre fellesturer å styrke skolens felleskap, gjennom å dele fine natur- og reiseopplevelser. Et viktig poeng er også å bli kjent i våre nærområder slik at du lærer litt om hvordan det er å leve i Finnmark og i Barentsregionen, nære naturen og i en region hvor ulike kulturer smelter sammen. 

Finnmarksløpet fra innsiden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Som elev på Pasvik Folkehøgskole får du en sentral rolle i Europas lengste sledehundløp, Finnmarksløpet. Hele skolen deltar på dette arrangementet. Vi driver sjekkpunktene i Neiden og Øvre Pasvik. Her får du oppleve arktiske nordlysnetter, polarhundenes utholdenhet og den intense konkurransen mellom mange av verdens beste hundekjørere.

Høstuketur

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På skolens store høstuketur drar alle elever og lærere sammen inn i Store Sameti-Skjellbekken Naturreservat, hvor vi tilbringer tre fantastiske døgn sammen.  Denne turen byr på en rekke valgfrie stasjoner, blant annet kanopadling, jakt- og fiske og fotturer med eller uten hund. Her får du flotte muligheter til å bli trygg på de andre og bli kjent på tvers av linjene, samtidig som du får velge aktitiviteter utfra hva du selv har lyst til og er i stand til.

bildetekst

Varangerfjorden rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når skoleåret nærmer seg slutten drar vi ut på en felles tur rundt vakre Varangerfjord.  Vi tar Hurtigruta over til Vardø og kjører buss tilbake rundt Varangerfjorden. Finnmark og Varanger har mye flott å by på, både naturmessig og kulturelt. Turen går samtidig som trekkfuglene vender tilbake, og det er gode muligheter for spennende fugletitting underveis på turen. Sammen nyter vi våren i Varanger! 

Murmansk

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I november, ved inngangen til mørketiden, reiser hele skolen over grensen til Russland og inn til Murmansk. Her besøker vi vår samarbeidsskole, Skole 31. Dette er ofte elevenes første møte med Russland, og mange syns dette er svært spennende. Vi får et godt innblikk i den russiske kulturen og hverdagen på skolen. Det byr seg også mulighet for å besøke handlesenter og lokale markeder. Kanskje er ikke Russland slik du tror?  

NB! På grunn av krigsutbruddet i Ukraina og forholdet til de russiske myndighetene, kan vi ikke garantere at vi kan reise til Murmansk og Russland. Situasjonen kan endre seg og vi vil vurdere fortløpende hva som er mulig å gjennomføre av reiser, og vi vil selvsagt forholde oss til de råd og bestemmelser norske myndigheter gir. Hvis vi ikke kan reise til Russland vil vi legge opp til fellestur til andre destinasjoner i Barentsregionen. 

Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Her har du et unikt tilbud om å oppleve Russland og russisk kultur fra innsiden. Som en del av vårt samarbeid med Skole 31 i Murmansk kan vi tilby deg en ukes opphold som elev på Skole 31, hvor du får bo i russiske vertsfamiler og oppleve gjestfriheten russere er så kjent for. På dagtid følger du skolehverdagen på Skole 31 og du får et godt innblikk i hvordan det er å være ung i dagens Russland, samtidig som du også blir introdusert for kulturen gjennom å lære litt russisk språk og håndtverk. Dette er en frivillig studietur du kan melde deg på og som er lagt til begynnelsen av ferbruar. 

NB! På grunn av krigsutbruddet i Ukraina og forholdet til de russiske myndighetene, kan vi ikke garantere at vi kan reise til Murmansk og Russland. Situasjonen kan endre seg og vi vil vurdere fortløpende hva som er mulig å gjennomføre av reiser, og vi vil selvsagt forholde oss til de råd og bestemmelser norske myndigheter gir. 

Jens Kristian Baustad

Lærer Jakt og Fiske

Jens Kristian føler seg hjemme i skog og mark… og på skytebanen. I tillegg til å være over normalt opptatt av jakt og fiske er Jens Kristian en habil konkurranseskytter og en glitrende instruktør. Jens Kristian mener alle har et sterkt behov for bekreftelse og få lære og utvikle seg ut fra egne forutsetninger. På jakt- og fisketurene får du rom til å være deg selv.

Epost: jens.baustad@tffk.no

Etter en god frokost starter vi dagen med morgensamling. Deretter går vi på valgfag, aktivitetstimer eller linjefag. Lunsj er halv tolv og middagen er klar klokka tre. På kvelden velger mange å være med på aktiviteter, gå tur, trene eller jakte eller fiske. Av og til har du lyst til å slappe av sammen med andre i peisestua, spille kort og prate, eller kanskje være på internatet.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 23. august 2022 (Innreise til skolen er 22. august)
 • Høstferie (1/10-9/10 2022)
 • Juleavslutning og juleferie (Utreisedag til jul er 16/12-22 og innreisedag er 4/1-23)
 • Vinterferie - For å spare elevene for reiseutgifter har vi ikke vinterferie, vi har helle lagt fridagene til lengre jul- og påskeferie
 • Påskeferie (30/3 - 12/4 2023)
 • Skoleavslutning 12. mai 2023 (utreisedag er 13. mai)
Last ned årsplan som pdf ↓

Tre dager i uka får du utfolde deg i de valgfagene du selv foretrekker. Midt i skoleåret kan du bytte til andre valgfag. Menyen er rik og variert, med alt fra hundekjøring, klatring, til foto og film. Alle valgfag inngår i skolepengene, men noen har material- og eksamensavgift. Se info nedenfor.

Hundekjøring

Her lærer du grunnleggende stell og bruk av polarhunder. En lettversjon av linjefaget Hundekjøring og Villmarksliv

Foto & Film

Her får du utfolde deg sammen med andre innen fotografering og videoproduksjon. Skolen har flere iMac og redigeringsprogram du kan bruke.

Knivlaging

Pris: 400,-

Lag din egen brukskniv. Vi lager kniven nesten fra grunnen av. Bladet kjøper vi, mens du selv lager skaft og syr slire.

Kajakk og Kite

Bli kjent med grunnleggende kajakkteknikker og esikmorulle i skolens basseng. Lær å styre en kite og kjør med ski og snøbrett.

Klatring

Lær sportsklatring og å kunne klare deg på egenhånd. Du får ta Brattkort (frivillig; kr. 200,- avgift), som gir deg adgang til å bruke innendørs klatrevegger i Norge.

Musikk

For deg har lyst til å spille sammen med andre, enten du allerede spiller et instrument eller du har lyst til å lære det. Vi bruker skolens musikkrom, hvor vår egen musikkpedagog leder timene.

Jegerprøven

Pris: 500,-

Ta jegerprøven tidlig i skoleåret. Dette gir deg lov å jakte på egenhånd. Kurset omfatter praktisk skyting, våpenbehandling, viltkunnskap, lover og regler og viltforvaltning.

Russisk for nybegynnere

Her lærer du grunnleggende russisk. Dette gjør deg istand til å kommunisere på russisk. Skolen har reiser til Russland i løpet av skoleåret.

Arktisk kjøkken

Pris: 400,-

Matlaging basert på kortreist mat og råstoff fra naturen i Finnmark. Du lærer å lage lekre retter med fisk og vilt. Maten tilberedes både på skolekjøkkenet eller over bålet i storlavvoen.

Solidaritet og menneskerettigheter

Solidaritet- og menneskerettighetsarbeid kan gjøres både lokalt og internasjonalt. Dette blir et praktisk og et teoretisk fag hvor vi både dypdykker i konkrete tema og diskuterer menneskerettigheter.

Lindy hop

Liker du å danse eller har lyst til å lære det? Lindy hop er den originale swingdansen fra 1930-40 i Harlem, og er morsomt og lett å lære.

Design & Redesign

Liker du å uttrykke deg visuelt og kreativt, eller bare vil holde på med noe praktisk, miljøvennlig og interessant? Da kan Design & Redesign være noe for deg.

DIY

I valgfaget Do It Yourself (DIY) bygger, modifiserer og reparerer vi. Et praktisk og morsomt fag for dem som liker å gjøre ting selv.

Mikro-friluftsliv

Har du lyst til å lære enda mer friluftsliv? I valgfaget Mikro-friluftsliv blir du kjent med tips og triks om alt fra friluftsutstyr til orientering. Du får være ute og kan til og med få litt trim.

Fluebinding

Pris: 200,-

Bind egne fluer både for laksefiske og for jakten på storørreten.

Finsk

Introduksjonskurs i finsk. Praktiske språkøvelser og litt om finsk kultur. I Pasvik har vi grense mot Finland og en rik finsk kultur.

Luhkka

Pris: 600,-

Her lærer du om samisk håndarbeid. Du får hjelp til å sy din egen Luhkka, en samisk kappe du både kan bruke ute på tur og til å pynte deg med.

Ute året rundt

Et sprekt tilbud utendørs året rundt. Årstidene bestemmer aktivitetene, f.eks myrrugby, snøballkrig, snørugby, eller mer normale aktiviteter som skigåing og padling.

Ballspill

I skolens gymsal får du utfolde deg med volleyball, fotball, innebandy, basket, bordtennis og alt annet du måtte ønske.

Basseng/Svømming

I skolens basseng får du instruksjon i de vanligste svømmeteknikker hvis du ønsker det, og det blir mye lek. Svømmebassenget er også tilgjengelig på fritida året rundt.

Egentrening

Her kan du trene i skolens velutstyrte treningsrom eller benytte idylliske traseer for turer, terrengløp og langrenn rundt skolen.

Ansvar for egen økonomi

Ved å ta gode valg med din private økonomi kan du lettere oppnå dine økonomiske mål – eksempelvis egen leilighet. Her får du en enkel innføring i budsjett og hverdagsøkonomi. Hvordan unngå den frykted

Vaktmestring

Her har du valgfaget hvis du ønsker å bli litt mer «handy» og kanskje er litt nysgjerrig på yrket som håndverker og vaktmester. Du får være med på alt det vaktmesteren gjør i løpet av en formiddag, so

Pasvik Folkehøgskole er en liten og trygg skole, der alle er like velkomne. Hos oss får du villmark og flammende nordlys, faglige utfordringer og personlig utvikling. Velkommen til Pasvik Folkehøgskole, den frilynte folkehøgskolen i Finnmark.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 119 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Finnmarksløpet fra innsiden
 • Studietur: Høstuketur
 • Studietur: Varangerfjorden rundt
 • Studietur: Murmansk
  • Visum
 • Studietur: Utvekslingstur til Murmansk og Skole 31
 • Studietur: Elgjakt i Tana
 • Studietur: Harejakt på Sørøya
 • Studietur: Villsvin- og hjortejakt i Sverige
 • Studietur: Jakt og fiske langs kyst og fjell
 • Studietur: Storfugljakt i Pasvik
 • Studietur: Andejakt langs Pasvikelva
 • Studietur: Skyttercamp Neiden
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 119 000,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 119 000,-
(11 900,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Alt av fellesutstyr til de linjeturene som ikke er i hytte/ hus, som telt, primuser, kokekar etc. Vi har også 3 stk utlånshagler som kan lånes i undervisningssammenheng (ikke til private turer i helgene f.eks), og en finkalibret rifle (.17 hmr) til eksempelvis revejakt. Vi har våpenskap som elevene låser inn sine våpen og ammunisjon i. 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Anbefaler å ha egne våpen, hagle og eventuelt rifle. (Skolen har 3 hagler til utlån)
 • Fiskeutstyr (Slukstang, isfiskeutstyr, sluker og pilker).
 • Varme klær til vintersesongen.
 • Vintersovepose og liggeunderlag.
 • Gode fjellsko.
 • Stor sekk og dagstursekk.
 • Fjellski og gode, varme skisko. (kan kjøpes brukt fra f.eks finn.no, eller rimelig ved sesongslutt våren før skolestart.)
 • Jaktkort småvilt.

Forsvarsbrukt.no har en del bra utstyr som varme klær og fotposer. Vi har avtale med lokal sportsbutikk.  

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Maria Stray Homme

Jeg hadde nesten ingen forkunnskaper da jeg startet på jakt- og fiskelinja. På skolen fikk jeg være med på mye forskjellig, og lærte derfor mye. Jeg likte meg så godt i Pasvik at jeg ble der i to år.

Maria Stray Homme
Erlend Nordvoll

Pasvik Folkehøgskole ligger midt i smørøyet når det kommer til jakt og friluftsliv. Jeg har fått noen av mitt livs største opplevelser her. Alle har virkelig godt av et år i Pasvik!

Erlend Nordvoll
Mads Lillehol

Jeg har stortrivdes fra første dag jeg kom til pasvik, jakt og friluft er min hobby og det er veldig fint å lære mer om dette fra jaktkulturen her i nord. Naturen og landskapet gir meg mange flotte opplevelser jeg har med meg for resten av livet.

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Jakt og friluft

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeKristen

UT!

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fiske og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Idrett & Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluft - Basic

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristen

Natur og friluftsliv - samfunn og overlevelse

Arbfhs Ringsaker
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

HAV Multisport

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

LinjeX - Villmark

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Nord

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen