Til hovedinnhold

Bli med på skattejakt i bruktbutikker, fikse, reparere, lag gourmetmat fra naturen, redesign klær/møbler og bidra i globale prosjekt. Her lærer du å ta vare på deg selv og andre, ting og kloden! 💚🌎

Liker du kunst og håndverk, ønsker å holde deg i form og spise god mat? Da kan du sette av et semester og gjøre mer av det du liker her, og samtidig bli "Fit for future"!

Her vil du oppleve

Vi skal lære oss å leve bærekraftig, og ha det gøy på den reisen! Det kan være at du ønsker å lage deg en toalettmappe av farmors gamle klær, eller av fars skinnjakke? En hylle av drivved fra fjæra. Vi skal lage norsk streetfood, fiske, jakte og dra på soppturer. Det blir kortreist og ferskt! Vi skal også grave i jorda, dyrke urter og frukttre.

Vi øver både yoga og mindfulness, og snakker om filosofien rundt det. Vi trener noen ganger sammen med andre linjer som tren og kampsport, men også alene. 

Vi samarbeider med kjøpesenteret og lager byttedager. Du får opplæring til å være med på sykurs eller sykkelverksted, og det er stor fare for å bli handy og kanskje også skitten på henda. 

Vi drar ut i skogen og nyter godt selskap og finværet. Tenner bål og ligger i lyngen. For den som skal redde verden, må huske å ta vare på seg selv. Gjennom året skal vi øve på å bli trygg på oss selv, og andre. Det er fare for å komme i god form og for å finne mening i livet, og du blir "fit for future"!

Du som har hatt eller ønsker å ha et natur/miljøengasjement.💚Kanskje er du glad i mat, vil prøve yoga og mindfullness, ønsker å være kreativ eller bruke henda aktivt! Ingen forkunnskaper nødvendig.

Dette vil du lære

 • Fordype deg i klima og miljøspørsmål 🤓
 • Utvikle egne ideer 📝
 • Redusere eget forbruk ♻️
 • Bruke verktøy🛠
 • Høste fra naturen 🫐🍎🥩🧅
 • Lage mat og drikke😋
 • Finne treningsglede 💪
 • Bruke yoga og mental trening 🧘‍♂️
 • Ta vare på deg selv, tingene dine og kloden💚
 • Arrangere innsamlingkonserter og aksjoner 🎶📆🎀
 • Hvordan små og store bedrifter kan bidra i grønn omstilling🌎🌍

Våre forventninger til deg

 • At du ønsker å være en del av et felleskap
 • At du ønsker å tilegne deg ny kunnskap
 • At du er nysgjerrig eller åpen for å bli det!  
 • At du møter presist til alle opplegg
 • At du ønsker å være kreativ 
 • At du er en god samarbeidspartner og oppmuntrer andre til å være det samme
 • At du er leken når vi får være det og seriøs når det kreves

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi reiser med tog til dalarna i Sverige og gjør reisen til en stor del av turen, her kan vi nyte god mat, tegne, spille og slappe av underveis. Du får kjenne reiseformen interrail på kroppen. Jo saktere man reiser, jo mer blir turen en del av opplevelsen. Vi håper gode minner skal sette seg i kroppen.

Endestasjonen blir en restorationcamp hvor vi lærer om, og deltar i å bygge opp natur og lokalsamfunn. Det blir både fysisk arbeid, morro og noe teoretisk læring. Her får du delta i noe konkret, som gjør verden til ett bedre sted! Vi blir med på årest beste tid mtp dyrking, når alt begynner å spire. I tillegg skal vi lære oss å bygge i naturmaterialer som leire og tre, og se på hvordan man bygger mini-hus. Det blir også masse av tid på å være sosial og utforske nærmiljøet rundt campen. 

Dette er studieturen for deg som er eventyrlysten. Vi bor sammen med gruppa på campen. Kanskje blir det muligheter for å bli kjent med ungdommer fra andre land her også. Du skal samarbeide med personer som bruker livet sitt på å bygge opp natur, vi vil høre historier om en god framtid og hvilke muligheter vi har!  

På tur hjem stopper vi i både Stockholm og Oslo. Vi skal spise god mat, og besøke restauranter som prioriterer dyrevelferd og bærekraft. Vandre gatelangs, sette seg ned og nyte livet, jakte bruktskatter og opplevelser! Sammen med lærer skal vi lage en tur som blir bærekraftig og gi oss minner for livet. 

Link til de ulike campene: Ecosystem Restoration Camps - Home 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Et av årets vakreste eventyr er i februar. Da flytter vi i praksis hele skolen til Åre,  nord-europas største skianlegg! Der finner vi 89 løyper i alle vanskelighetsgrader, fra nybegynner til ekspert. Her får du prøve ulike aktiviteter under kyndig veiledning. Vi arrangerer kurs i ulike skiferdigheter, både for nybegynnere og viderekomne. Kanskje kan du lære å stå på brett eller forbedre parkteknikken du allerede har?

Du vil bo i flotte hytter sammen med dine medelever, hvor du virkelig kan dyrke hyttekosen med både god mat og yatzy til krampa tar deg.

I mellom skislagene og hyttekosen tar vi turen til trampolineparken for å sprette fra oss litt. Eller kanskje bowlinghallen med påfølgende besøk på den lokale sjokoladefabrikken.

I løpet av skoleåret er du med på ikke mindre enn tre fellesturer med skolen. 

Høstturen går inn i den myteomspunnede fjellområdet Trollheimen, og Kystturen om våren går ut til storhavet og øyriket rett utenfor skolestua. En tur hvor du får prøve ulike sjøaktiviteter

På Nordmøre Folkehøgskule er det mye turvirksomhet også i hverdagen. Våre minibusser er flittig brukt til små og store turer.  På bytur, som for oss betyr Trondheim, drar vi gjerne på faglige ekskursjoner, konserter, teater og kanskje litt shopping.

Linjefagsturene varierer for de ulike linjene, men hovedtenden er Interrail i Europa og gjerne gjennom flere land. Alle reisemålene er valgt ut i fra faglige kriterier.  

Sjekk hvert enkelt linjefag for å lese mer om linjefagturene.

Eli Vullum Kvande

Lærer Fit for Future og Tren

I Sør-Amerika snakker folk gjerne med respekt om Madre Tierra (moder jord). Vi har vår egen personifiserte Madre Tierra, Eli. Mild som sommernatten, klok og forståelsesfull, og med tid og omsorg for alle. Eli er en av de som ivrer etter å endre verden. Hun har en fantastisk evne til å jobbe for det med et smil og en god replikk for å få oss til å forstå verden litt bedre.

Epost: eli_kvande@nordmore.fhs.no
Telefon: 99 54 24 40

Skoleuka har normalt 6 dager, søndag er fri.

 • Morgensamling kl. 08.30, kl. 09.00 lørdag. 
 • Mandag - Husmøte, Trening, Linjefag og Valgfag på kvelden.
 • Tirsdag - Vekas foredrag, Valgfag, Linjefag og Valgfag på kvelden.
 • Onsdag - Linjefag hele dagen.
 • Torsdag - Linjefag, Valgfag og nye Valgfag på kvelden.
 • Fredag - Husarbeid, Kor, Vindu mot Verden. 
 • Lørdag - Nytt opplegg hver lørdag, ofte med inviterte gjester.
Last ned timeplan som pdf ↓

Rammeplan skoleåret 2023/24

 • Skolestart 27. august
 • Høstferie 7. - 15 oktober
 • Juleferie 20. desember - 3. januar
 • Vinterferie 17. - 25. februar
 • Påskeferie 22. mars - 2. april
 • Skoleslutt 11 mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 40 valgfag og du velger 3-8 av dem hvert semester, maks 16 totalt. Hvert fag er normalt på 2-3 timer per gang. Problemet for elevene er ofte å få plass til mange nok av alle de spennende valgmulighetene. Noen fag er også lagt til kveldstid så her foregår det læring og trivsel hele døgnet

Avspenning

I avspenning valgfag jobber vi med ulike avspenningsteknikker. Du lærer å slappe av, kontrollere pusten og senke spenninger i muskulaturen. Enkle massasjeteknikker og autogen trening inngår også.

Ballspill

Vi tar for oss ulike former for ballspill. Mest fotball om høsten. Etter hvert konsentrerer vi oss også om andre ballspill som basket, volleyball, innebandy og annen innendørs lek med ball.

Band

Deltagerne settes sammen i ulike band. Fordelingen blir litt etter musikksmak og litt etter nivå. Og så spiller vi musikk. Det du/dere vil. Rock, pop, jazz, vise, ... fritt valg egentlig.

Bassengaktivitet

I valgfaget Bassengaktivitet jobber vi med trening i vann. Svømming er selvsagt det sentrale temaet. I tillegg trener vi også kondisjon og styrke i vann på andre måter, for de som har behov for det.

BegeistringsBrigaden

Gode gjerninger er alltid av det gode. Vi finner på ting som gleder andre. Klemmer på butikksenteret, boller til bestemødre, danseaften for psykisk utviklingshemmede, .... Mulighetene er mange!

Brettspill Avansert

Er du gamer men vil ha et avbrekk fra den digitale hverdagen din er dette spennende og morsomt. Brettspill Avansert passer også for deg som egentlig er litt nerd, men som ikke vil innrømme det.

Bærekraftig Liv

Alle vet at vi bruker opp jorda vi lever på og av, men hvordan gjøre noe med det? Vi forsker på det store bildet og på egne vaner. Og så gjør vi noe rent praktisk. Vi lærer at det går an å endre litt.

Cafe Nofo

Opplæring og drift av Surnadals beste café. Her lærer du de enkleste knepene innenfor Barrista. Det betyr å tilberede en utsøkt Espresso, Cortado eller Cappuccino. Egenbakte kaker serveres også.

E-sport

Til tross for hva mora di sier, - E-sport er fantastisk morsomt og ganske så utviklende. Faget gir deg mulighet til å få spille under veiledning, og sammen med andre i våre hovedspill CS og LoL.

Filmklassikere

Vi ser filmklassikere og bruker disse til bedre å forstå hva som skal til for å lage gode fortellinger og filmer. Et fag for filmnerder og vanlige filminteresserte.

Filmkunnskap

Du får rett og slett se mye film og lære av det. Filmspråk, fortellerteknikk med mer belyses for å vise hva som gjør filmer gode. Enkelt fortalt et lynkurs gjennom alle triksene i filmboka.

Foto

Faget inneholder praktisk foto, komposisjon, lys og teknikk. Etterfulgt av mørkeromsarbeid og digital foto med bildebehandling. Mest er dette et praktisk fag hvor du får ta masse bilder.

Gitar

Opplæring for nybegynnere og litt viderekomne. Du lærer å spille på tradisjonell kassegitar. Opplæringen innebærer akkorder og fingerspill. Så langt vi har får du låne Gitar på skolen.

Handy-Man

Det er mangt og meget en mann eller kvinne må kunne for å kalle seg Handy. Drepe en fisk, skifte et dekk, bake er brød, knytte en dobbel Windsor, utfordringene er mange. En Handy-Man fikser det meste.

Hybelmat

Enkel matlaging som forberedelse til livet etter folkehøgskolen. Du får lære grunnleggende basisgrep i matlaging og får lage god, billig og næringsrik mat. Hver økt avsluttes med at vi nyter måltidet.

Italiensk kjøkken

Matlaging med utgangspunkt i klassisk Italiensk kjøkken. Mest mulig enkle retter du kan lære. Alt fra grunnen av, her finnes ikke spor av Toro. Middagsmat og desserter. Du bør like Tomat og Basilikum.

Jentegruppe

Noen ganger er det godt for jenter og få være jenter. Og til og med bare være sammen med likekjønnede. I dette svært så kjønnsdiskriminerende faget lærer du alt en jente trenger å kunne. Det er mye!

Kickboksing Light

Begynnerkurs i Kickboksing. Kampsport er mer enn bare å sparke og slå. Det er rett og slett morsom og god trening. Faget gir innføring i Kickboksing, selvfølgelig i trygge, forsiktige rammer.

Klatring

Du lærer basis klatreteknikker og sikring for bruk både til innendørs og utendørs klatring. Skolen har egen klatrevegg. Vi benytter også vegg i nærliggende klatresentra. Du klatrer også en del ute.

Kreativ Dans

I kreativ, eller skapende dans,får du jobbe med dine egne bevegelser og uttrykk til å skape dine egne danser. Høres det litt spesielt ut? Ja, det er det, og kjempegøy.

Magedans

Dans der hoftevridning, armbevegelser og rytme er sentralt. Magedans er morsomt og samtidig god trening. Du styrker kjernemuskulaturen, koser deg og blir smidig,- alt på en gang.

Maske og Teatersminke

Du får lære grunngrepene innenfor skjønnhets,- og teatersminke. Du lærer å lage sår og kutt. Du får innføring i ulike stilepoker og lærer deg om å skape eller fremheve ulike karaktertrekk.

Minikor

For den sangglade. Innøving av flerstemt sang. Nyere og eldre musikk i ulike sjangere. Alle synger i skolekoret. Minikor er for deg som vil litt mer.

Multisport Surprise

Allsidig idrettsfag med størst mulig variasjon. Ny aktivitet hver gang. Inne og ute, solo og lagspill, hardkjør og lett. Aldri en lik time i Multisport Surprise.

Omsøm/redesign

Med utgangspunkt i gamle klær, gardiner og andre tekstiler lærer du å sy om, forbedre og skape nye klær. Du lærer å bruke symaskin, enkel mønstersøm og praktiske håndsømsteknikker.

Pardans

I pardans valgfag lærer du å danse med partner. Du får lære deg de vanligste dansene det er kjekt å beherske som Swing, Salsa og litt gammeldans. Å danse sånn noenlunde er en nyttig ting å kunne.

Photoshop

Photoshop er et fantastisk verktøy som både brukes og misbrukes. Vi skal lære mye om det første, og mer om hvordan unngå det siste. Tema er; retusjering, basic compositing, og billedbehandling.

Piano

Har du noen gang drømt om å spille etter gehør? Bare sette deg ned å spille musikken slik den høres ut inni deg? Besifringsspill for piano kan være den beste inngangsporten for nettopp dette.

Pilates

Styrketreningsmetode med utgangspunkt i egen kroppsvekt. Har et spesielt fokus på kjernemuskulatur, koordinasjon og konsentrasjon. Pilates er perfekt som supplerende og forebyggende trening.

Rollespill

Vi begir oss ut på eventyr med penn, papir og mange rare terninger. Vi spiller hovedsakelig rollespillet Dungeons & Dragons. Spillet kan dra ut tidsmessig. Det tar vi oss tid til!

Ski/Langrenn

Skikurs med vekt på skitrening i preparerte løyper. Du lærer deg skikkelig langrennsteknikk og får gode treningstips til hvordan bli bedre på ski. Du lærer også om preparering og stell av skiutstyr.

Skriveverksted

For deg som ønsker å bli bedre til å uttrykke deg skriftlig. Dette er ikke et kurs i rettskrivning. Det er det kreative uttrykket i skrivingen vi øver på. Du selv bestemmer hva du vil skrive om.

Sløyd

Du lærer å forme og bearbeide gjenstander i tre og andre materialer. Dette er et 100 % praktisk fag der du jobber med egne ting eller fellesprosjekt gruppen blir enige om.

Sosiale Medier

Opplæring i, og praktisk bruk av de mest sentrale sosiale mediene. Du får øve deg på skriving og billedtaking. Hvis du vil og tørr får du prøve deg på å publisere noe av det du skaper.

Strikking

I dette faget lærer du det enkle handverket å kunne strikke. Kan du det fra før, kan vi også lære deg mer kompliserte teknikker. Faget er praktisk rettet og vi starter ikke med prøvekluter.

Studieforberedende

Mange ønsker å ta opp fag fra videregående eller universitetet ved siden av folkehøgskolen. Noen vil studere noe helt annet. Alt er mulig. Vi gir deg tid og rom og sper på med litt studieteknikk.

Styrketrening

I styrketrening valgfag kan vi tilby allsidig styrketrening. Det mest vanlige er at vi skreddersyr eget treningsopplegg til deg. Eller du kan følge et variert opplegg innen generell styrketrening.

Taekwon-Do

Valgfag TaeKwon-Do er kampkunstopplæring for alle. Du får opplæring i grunnleggende ITF Taekwon-Do med mønster, sparring, slag og spark. Og så har faget masse inspirerende fysisk trening.

Tai Chi

En gammel kinesisk kampkunst der det mentale balanseres med det fysiske for å oppnå harmoni. Vi utforsker hvordan mennesket er designet for å håndtere stress, så vi kan lære oss å slappe av.

Teater

Vi arbeider med mindre øvelser og kanskje mot oppsetning av små teaterstykker. Det er mye grunnleggende å lære innenfor teaterfaget. I valgfaget rekker vi ikke innom alt. Men du lærer å leke på alvor.

Topptur

Et friluftvalgfag der målet er å komme seg opp på, og ned igjen fra de mange toppene i skolens nærområde. Kanskje tar vi en fottur eller to før vinteren kommer og vi spenner på oss skia eller brettet.

Trening for Utrente

Alle skal trene, men alle gjør det ikke. Faget gir deg som vil komme i gang kyndig veiledning. Du får eget program satt opp av personlig trener, eller lærer som vi foretrekker å kalle oss.

Ut på Tur - Friluftsliv Light

Friluftsliv med absolutt lavterskel. Du lærer og erfarer hvor fint uterommet er. Du får mange korte og noen litt lengere turer, med innslag av bål og enkel matlaging. Litt sprekere blir du attpå.

Volleyball

I Volleyball valgfag spiller vi Volleyball. Dette er et ballspill som inneholder langt mer av teknikk og taktikk enn de fleste kanskje tenker over. Gøy er det i alle fall.

Yoga

Fokus, styrke, bevegelighet og kontroll over egen kropp er stikkord. Yoga kommer i mange former og fasonger, og her hos oss kan du teste både Yin, Ashtanga og Hatha vinyasa Yoga.

Årbok

Planlegging og produksjon av kullets årbok. Det blir arbeid med tekst, foto, layout, redigering, administrasjon og masse artig arbeid for å få et stort og spennende prosjekt i havn.

Fra kr 115 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Sverige, Nord-europas feteste skianlegg: Åre
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Ecosystem restoration camp
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 115 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • 7 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 115 000,-
(11 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

    Linja passer for alle, og vi vil gjerne tilpasse dagene for deg om du trenger det. Ta kontakt om du har spørsmål!

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ester Paulsen

Folkehøgskole blir ofte sett på som noe for folk som er litt «sære». Jeg har alltid får høre at det å være annerledes er feil. Folkehøgskolen har lært meg at det er greit å være annerledes, og det er bedre å drite seg ut enn å dø av forstoppelse.

Ester Paulsen

Under mitt år på NoFo har jeg lært masse om meg selv. Det har gitt meg et annet syn på livet og andre mennesker. Jeg har virkelig fått tid til å finne ut av mine verdier, og hvordan jeg har lyst til å være. Det perfekte sted for selvutvikling.

Fra bloggen

De leder Åpent hus på folkehøgskolene

Når 50 folkehøgskoler viser seg frem live til hele Norge er det Julia og Carl August som leder sendinga direkte fra Oslo.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Så bra! Urbant landbruk

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Smaken av Farmen - Småbruk, natur, selvforsyning

Setesdal Folkehøgskule
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Naturligvis - natur, miljø og friluftsliv

Hallingdal Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Regnskog og aktivisme

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Grønn og kreativ OSLO

Rønningen folkehøgskole
HelårskursKristen

Globalt Fokus

Folkehøgskolen Sørlandet
HelårskursKristen

Økologisk småbruk

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sportsfiske

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Minihus

Fosen Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Dyr og natur safari

Kristiansand folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Ledelse og sosialt entreprenørskap

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
HelårskursFrilynt

Sjølberging

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt