Koronaviruset og folkehøgskolene
Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!

Her møtes urfolksungdom fra hele verden. Med Sapmi som utgangspunkt oppstår unike møter og engasjerte handlinger i nord og sør.

Denne linja er den eneste i sitt slag i verden. Her møtes urfolksungdom fra flere land.  Sammen med linjas samiske lærer er det elevene selv som setter dagsorden for linjas arbeids- og reisemål. Utgangspunktet er urfolks egne erfaringer og elevenes opplevde virkelighet. Stikkord er menneskerettigheter, kolonialisering, assimilering og nykolonialisering, men også urfolks historie, kultur, tro, identitet og andre spørsmål knyttet til tradisjonelle levemåter og verdier i brytning med det moderne og urbane. Også FNs bærekraftsmål har en plass her.

Gjennom erfaringsutveksling og reiser og besøk hos urfolk hjemme og ute, vil elevene lære om og engasjere seg i urfolks utfordringer idag. De vil også utvikle seg selv som påvirkningsaktører innenfor et internasjonalt nettverk og slik kunne påvirke sin egen framtid.

Merk at undervisningen på denne linja foregår på engelsk!

Samisk og internasjonal urfolksungdom.

Med skolen som møteplass får elevene mulighet til å speile og reflektere over urfolks erfaringer hjemme og ute. Gjennom erfaringsutveksling og åpne møter som metode utfordres elevene til å reflektere over urett og diskriminering knyttet til kolonialisering og nykolonialisering nasjonalt og internasjonalt. Elevene utfordres til å finne sin plass i utviklingen av morgendagens samfunn.

Tilstedeværelse, åpenhet og mot til å stå opp for seg selv og andre.

Skolens urfolkslinje har som formål å være en møteplass for internasjonal urfolksungdom. Det er elevene selv som sammen med sin lærer utvikler sine læringsmål og reisemål. Det forventes og legges opp til at at linja skal besøke urfolk flere steder i verden, både i nord og sør.

Skolen samarbeider nært med reindriftsutøverne Laila og Arild Pettersen Inga og reiselivsbedriften Inga Sami Siida på Sortland i Vesterålen. I dette samarbeidet inngår det alt fra kunnskapsformidling om samer og samers kultur og historie, overnatting i lavvo, plukking av reinlav på Andøya, reinsanking i Godfjorden, slakting og tilberedning av reinkjøtt og annen samisk tradisjonsmat. Samisk fortellerkunst og spiritualitet inngår også i opplegget.

Ukeprogram

• Mandag
  • 08:00 Morgensamling
  • 08:15 Frokost
  • 09:00 Levegruppe
  • 12:30 Lunsj
  • 13:00 Miniseminar
  • 15:10 Middag
  • Aktiviteter på ettermiddag og kveld
  • 19:30 Kveldsmat
  • 23:00 Ro
  • Tirsdag - torsdag, som over unntatt:
  • 09:00 - 15:00 Linjefag
  • Fredag
  • 09:00-15:00 Valgfag
  • Lørdag
  • 08:30 Frokost
  • 10:00 - 14:30 Lørdagsseminar/fellesfag
  • 19:00 Programkveld
  • Søndag - fri
  • 09:00-10:00 Frokost
  • 15:10 Middag
  • 19:30 Kveldsmat

På høstsemestret: 2 valgfag-perioder hvor eleven kan velge mellom 6-8 valgfag pr gang. På vårsemestret er det en periode med valgfag 6 timer pr. uke. Tilbudet kan variere fra år til år.
Alpin
Hest
Foto
Grotting
Kanoturer
Toppturer
Gitar
Band
Film
Matlaging
Håndarbeid
Yoga

Alpin

Pris: 1 000,-

I skolens nærområder, i Harstad, Narvik og på svenskegrensen, finner du store og små alpinbakker og flotte heisanlegg. Perfekt valgfag når sola er tilbake og snøen er fast og fin.

Volleyball, basket, fotball - dine interesser bestemmer!

Band

Samspill i band i skolens musikkrom - gitar, bass, piano, slagverk, vokal mm. Fremføringer på skolens programkvelder.

Drama/Fortellerkunst

Teater – lek – tørre å stå på en scene – ta i bruk innlevelse og kreativitet.

Film

Filmklubb som valgfag - velg, se og samtal om de gode filmene sammen med andre som også liker film.

Foto

Kunsten å ta gode bilder, med mobilkamera eller speilrefleks, og hvordan gjøre de enda bedre med photoshop.

Gitar

Grunnkurs for nybegynnere.

Grotting

I området rundt skolen finnes noen av de mest fantastiske grottene i nord. Godt utstyrt og med dyktige kjentfolk i gruppa, er dette en spennende opplevelse for alle som vil.

Håndarbeid

Tradisjonskunnskap - lær å strikke, hekle og brodere.

Hest

Pris: 1 500,-

Gårdsbesøk, ridning og alt som følger med hestehold.

Kajakk

Pris: 2 000,-

Flotte opplevelser tett på det våte element! Her kan du ta "våtkort" i lisensstigen til Norges padleforbund! Dette er et Kajakk-kurs som er på 4 dager.

Kanopadling

Dette er et valgfag som tilbys seinhøstes før snø og is har lagt seg. Området rundt skolen er særlig godt egnet for padling, til sjøs, i ferskvann og i elv.

Matlaging

Lær deg å lage god og næringsrik hybelmat - praktiske øvelser.

Toppturer

I skolens nærområder er det flere majestetiske topper du kan bestige. De fleste er lett tilgjengelig, enten det er sommer eller vinter, og utsikten og mestringsfølelsen du belønnes med, er formidabel.

Yoga

Ved inngangen til Lofoten og Vesterålen ligger Folkehøgskolen Nord-Norge, sentralt plassert i det mest folkerike området i nord. Her får du et genuint møte spektakulær natur, kultur og urfolk. På spennende reiser rundt om i verden får elevene opplevleser og utfordringer for livet. En fantastisk mulighet ligger klar!

Les mer om skolen

• Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom eller enkeltrom)
  • Studietur: Vesterålen - reindrift
  • Studietur: Urfolk Global - reise, kultur