Til hovedinnhold
Koronaviruset og folkehøgskolene
Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!

Filosofi, litteratur og politikk

Søk på linjen
Ledig plass

Bredt fagtilbud innen litteratur- og filosofihistorie, politikk og samfunnsfag. Aktuelle problemstillinger som klima, miljø, kjønn, identitet og sikkerhetspolitikk er også sentrale i undervisningen.

Filosofi, litteratur og politikk tilbyr et rikholdig og bredt fagtilbud. Arbeidsformen er i hovedsak forelesninger, gruppesamtaler, tekstanalyse, film og annet.

Linjeundervisning: Vi møtes til felles linjeundervisning to ganger pr uke.

Politisk tenkning er et fag for alle på linjen, som gir en innføring i politisk teori. Vi tar for oss sentrale politiske tenkerne, fra antikken og frem til i dag, og går gjennom ulike ideologier / -ismer og deres politiske historie. Det blir lagt særlig vekt på å beskrive fremveksten av den moderne demokratiforståelsen.

Vi tar for oss diverse andre tema innen politikk, litteratur og filosofi. Temaene kan variere fra år til år. Områder som går igjen er:

I tillegg til å delta i fellesundervisning og linjetimer, velger studentene minst tre fag fra listen nedenfor:

Helgekurs: Det tilbys også helgekurs man kan melde seg på:

Semesteroppgaver: Skrives av studentene høst og vår, med utgangspunkt i fagene på linjen.

Fellesfag: Fellesfagene er en viktig del av det faglige programmet, og er obligatoriske for alle linjer (11 t pr uke). Disse er:

Linjen passer for deg som vil fordype deg i hvordan synet på menneske, natur og samfunn har endret seg gjennom historien, og diskutere viktige problemstillinger i vår tid.

Dette vil du lære

 • Om internasjonal freds- og sikkerhetspolitikk
 • Om litteratur
 • Om filosofihistorie
 • Om bakgrunnen for vårt politiske system og samfunn i dag
 • Om aktuelle politiske problemstillinger som miljø, klima, krig, terrorisme
 • Om kultur, og om det å leve i et flerkulturelt samfunn
 • Om kjønn og identitet
 • Om ulike geografiske områder i verden
 • Om demokratiet og andre styresett
 • Om kunst- og kulturhistorie

Våre forventninger til deg

 • At du er interessert i filosofi, politikk og litteratur
 • At du har et ønske om å lese og lære om fagene
 • At du ønsker å delta i samfunnet, og bidra til en mer fredelig verden
 • At du er til stede og deltar aktivt i timene
 • At du tar ansvar for fellesskapet, både på linjen og på skolen
 • At du velger Nansenskolen fordi du ønsker et år med faglig engasjement og læring i fokus

Obligatorisk: Nei

Pris: 8 000

Varighet: 7-8 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi reiser til Athen, – den europeiske filosofitradisjonens og akademienes vugge, og sentrum for noen av de største politiske utfordringene i dagens Europa. Den økonomiske krisen og flyktningkrisen rammer Hellas særlig hardt, og det anspendte forholdet til EU preger den politiske situasjonen.

Programmet for reisen vil ta for seg historien fra antikken til i dag og følge linjene i gresk kulturhistorie og politisk historie. Vi vil også se nærmere på dagens situasjon og hvordan Hellas takler de store flyktningstrømmene over Middelhavet.

Vi besøker kulturelle og politiske institusjoner. Vi bor sentralt, med utsikt og gangavstand til Akropolis, og får oppleve gamlebyen, Agora, Aristoteles lærested Lykeion, de pittoreske bydelene Plaka og Monastriaki, og reiser på dagstur til det vakre Delfi!

Studieturer på Nansenskolen fungerer som en videreføring av det faglige opplegget på linjene. Det blir en dagstur til Oslo for hele skolen, og uka før påske settes av til linjedelte utenlandsreiser.

Oslo

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: En dag

Måltider pr dag inkludert: 2

I høstsemesteret reiser hele skolen sammen til Oslo på dagstur. Turen er både en felles sosial opplevelse, samtidig som vi ønsker å bidra til det faglige opplegget. Programmet vil være sammensatt, med både kulturopplevelser og annet. Vi besøker vanligvis kunstutstillinger, Holocaustsenteret eller andre organisasjoner. Vi har tidligere besøkt både Munch-museet og Henie-Onstad kunstmuseum.

Nevelfjell

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: En dag

I starten av skoleåret ønsker vi at studentene skal bli litt mer kjent med både landskap og kultur i nærområdet. Alle linjer har derfor en dagstur sammen til Lillehammers høyeste fjell, Nevelfjell, i løpet av den første uka av skoleåret. Der koker vi kaffe på bålet og ser på utsikten over fjellene i Sør-Norge. Vi ender turen ved Hafjell hyttegrend.

Unn Irene Aasdalen

Rektor

Rektor er administrativ og pedagogisk leder. Unn Irene Aasdalen underviser i kunsthistorie, internasjonal politikk, litteratur og filosofi. Hun har skrevet bok om kjærlighetsteori, og har tidligere vært redaktør for tidsskriftene Press og Kontrast, journalist i Dagbladet, Ny Tid og Friheten, og kulturredaktør i Arbeiderbladet. Hun er utdannet filosof med PhD i italiensk renessansefilosofi.

Epost: unn.i.aasdalen@nansenskolen.no
Telefon: 61 26 54 00 / 405 21 364
Linkedin
Blogg

Signe Therese Strøm

Inspektør

Inspektøren er rektors stedfortreder og har ansvar for planlegging og koordinering av det faglige programmet. Signe Therese Strøm har faget: Kjønn og identitet. For øvrig er hun særlig interessert i etnisk identitet og kulturformidling i flerkulturelle sammenhenger, og i konflikten mellom miljøvern og lokalbefolkning i Afrika. Hun er utdannet antropolog med PhD fra Italia.

Epost: signe.strom@nansenskolen.no
Telefon: 484 04 479

Joakim Hammerlin

Lærer i filosofi og politikk

Joakim Hammerlin er hovedlærer på linjen Filosofi, Litteratur, Politikk og underviser i fagene: Politisk tenkning, og Økonomi, økologi og samfunn. Han er spesielt engasjert i utviklingen og ivaretakelse av den liberale rettsstaten. Joakim er utdannet filosof, og har utgitt flere bøker om rettsstat, demokrati og terrorisme. For øvrig inviterer han studentene til ballspill en gang i uka!

Epost: joakim.hammerlin@nansenskolen.no
Telefon: 482 80 150

Helge Salemonsen

Lærer i filosofi og litteratur

Helge Salemonsen underviser i Filosofihistorie, som er obligatorisk for studentene på alle tre linjer. Han underviser også i faget Ibsens samtidsdramaer. Faget beveger seg i krysningspunktet mellom verdenslitteraturen og idéhistorien. Helge er også forfatter av bøker og artikler innen det samme fagfeltet. Utdannelse: Magister i filosofi.

Epost: helge.salemonsen@nansenskolen.no
Telefon: 415 29 757

Heidrun Sørlie Røhr

Lærer og informasjonsrådgiver

Heidrun Sørlie Røhr er utdannet statsviter med Sør-Afrika som spesialområde, og jobbet mange år med fredsarbeid på Balkan, og har undervist Internasjonale studier på Høgskolen i Lillehammer. Hun har faget: Tolkien - myter og modernitet, og er dirigent for Skolekoret. Hun er webredaktør, og har også andre informasjonsoppgaver.

Epost: heidrun.s.rohr@nansenskolen.no
Telefon: 911 17 449

 • Mandag: Fellesfag - Internasjonal sikkerhetspolitikk. Etter lunsj: Linjeundervisning
 • Tirsdag: Linjeundervisning. Etter lunsj: Valgfag. Kveld: Peiskveld
 • Onsdag: Fellesfag - Filosofihistorie. Etter lunsj: Valgfag. Kveld: Åpent møte
 • Torsdag: Linjeundervisning. Etter middag: Valgfag
 • Fredag: Fellesfag - Kunsthistorie. Etter lunsj: Valgfag
 • Lørdag: Helgeprogram / Kveldsprogram
 • Søndag: Turtilbud / Fri
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Oppstart (søndag i uke 34)
 • Dagstur til Oslo (uke 39)
 • Høstferie (uke 40)
 • Sakprosadagen (oktober)
 • Bokdagene (begynnelsen av november)
 • Åpen dag (en lørdag høst eller vår)
 • Juleferie (uke 51-52)
 • Filosofidager (midten av januar)
 • Vinterdager (januar/februar)
 • Vinterferie (uke 8 eller 9)
 • Asiauke (februar/mars)
 • Reiseuke (rett før påske)
 • Påskeferie
 • Avslutning (uke 19)

De fleste fag er 3 t pr uke.
Studenter på linjen Filosofi, litteratur og politikk må velge minst tre valgfag, som en del av din linjeundervisning. Skrivekunst og Visuell kunst kan velge blant sju valgfag. Fag merket med (*) kan bare velges av linjen Filosofi, litteratur og politikk.

Fred, dialog og solidaritet*

Dagens flyktningstrøm bringer internasjonale konflikter nærmere. Hvordan kan vi skape forståelse og arbeide for at konflikter løses uten bruk av vold? Hva betyr dialogen i flerkulturelle samfunn?

Kina, Japan, Korea*

Et valgfag for alle interesserte i Østen! Utover internasjonal sikkerhetspolitikk, vil vi diskutere regionens rike historie og kultur. Snuse på koreansk film, japansk litteratur og kinesisk kalligrafi

Kinesisk språk

Både politisk, kulturelt og økonomisk blir Kina en stadig viktigere aktør. Vi er derfor glade for å kunne tilby nybegynnerkurs i kinesisk fra høsten 2018. Målet er å mestre hverdagslige situasjoner.

Kjønn og identitet*

Født sånn eller blitt sånn? Vi diskuterer temaer som vedrører kjønn, kjønnsidentitet og aktuelle temaer som kritikk av medisinske kjønnsdefinisjoner, likestillingspolitikk og transseksualisme.

Kor

I koret får du lære om stemmebruk, sangteknikk og det å synge flerstemt. Vi jobber med repertoar fra ulike epoker i musikkhistorien. Koret opptrer på flere arrangement på skolen, blant annet Åpen dag.

Litteratur og idéhistorie

Vi leser og diskuterer tekster fra ulike epoker i den europeiske idéhistorien. Hva sier de oss om synet på verden og mennesket i ulike tidsaldre? Hvilke ideer formidler de om samfunnet?

Mennesket og planeten*

Faget utforsker samspillet ml økonomi, økologi og samfunn, historisk og i vår tid. Er det en motsetning mellom det økonomiske systemets krav til vekst og klodens begrensninger? Hvordan kan det løses?

Retorikk*

Retorikk er læren om talekunst. Vi tar for oss den retoriske tradisjonen, fra antikken og frem til i dag. Det vil bli lagt særlig vekt på å analysere politisk retorikk og kommunikasjon.

Russisk språk

Vi lærer alfabetet og å uttale de grunnleggende lydene, og får en innføring i skriftlig og muntlig språkbruk. Målet er å mestre hverdagslige situasjoner på russisk, og kunne skrive korte tekster.

Tolkiens litteratur

Om JRR Tolkiens forfatterskap og dets betydning i dag. Vi ser på inspirasjonskilder og tema i tekstene, og forholdet til moderniteten. Vi leser utdrag fra bøker, dikt, fagtekster, brev og biografier.

Sjakk

For første gang blir sjakk eget valgfag på Nansenskolen. Faget vil inneholde både teori og aktivt sjakkspill. Faglærer Askild Bryn spiller selv sjakk, og har også dekket sjakkmesterskap for NRK.

En annerledes folkehøgskole!
Nansenskolen har siden 1938 vært en viktig arena for refleksjon og debatt. Sentrale tema i undervisningen er kunst, kultur og samfunsspørsmål. Du kan velge mellom tre linjer: Filosofi, litteratur, politikk, Skrivekunst og Visuell kunst, i tillegg til en rekke ulike valgfag.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 97 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: trippelrom, dobbeltrom eller enkeltrom)
 • Bad på gangen
 • Vegetarmat
 • Vegan mat
 • Studietur: Oslo
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Nevelfjell
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 97 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 97 000,-
(9 700,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på studietur Oslo (2 måltider per dag er inkludert)
 • Mat på studietur Nevelfjell
 • Alternativ mat (glutenfri, melkefri, vegan etc) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Det er dessverre ikke mulig å bo på internatet i feriene.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Vi har et rikholdig bibliotek og Wifi både i skolebygningen og på internatet, som kan brukes når du skal lese eller skrive. Du får tildelt en skrivebok ved skolestart, og det er en egen skriver studentene kan bruke. For øvrig trenger du ikke ta med annet utstyr enn det du selv ønsker å bruke, som laptop eller nettbrett.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Innertier å be Nansenskolen bidra

– Vi skal no få litterær ferskvare frå unge menneske som har teke steget og brukar tida si på å skrive, seier Hans Olav Brenner ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Balanse - yoga, ski & personlig utvikling

Hallingdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Global aktivist- Nepal og Interrail

Kristiansand Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Fullt
HelårskursFrilynt

Yrkesvalg og selvutvikling

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Team Skjærgårds

Musikkfolkehøgskolen Viken
Fullt
StipendiatlinjeKristen

Disippelliv

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Aikido, Japansk sverd og Bueskyting

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Til Tjeneste

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Yoga

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Stipendiat

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Stipendiatlinje15 t/ukeFrilynt