Til hovedinnhold
Fullt

Linja for deg som ynskjer å utfordre deg sjølv og likar ekstremsport, bratt friluftsliv, skiturar i Sunnmørsalpane, 3-4 veker studietur til Bali med surfing, dykking, stisykling og paragliding +++.

Ekstremsport Sunnmørsalpane er linja for deg som vil lære flest mogleg aktivitetar saman med andre som er gira. De får også kjennskap til miljøet rundt og kva for folk som driv med desse aktivitetane. Kanskje de finn ein aktivitet der de høyre heime? Med Sunnmørsalpene og BALI som undervisningsarena, flyttar vi grensene dine, og lærer deg og medelevane dine betre å kjenne.

Du vil mellom anna oppleve:

• Dagsturar til kvasse tindar, men også telt og hytteturar
• Stisykling på Sunnmøre
• Klatring på topptau og led (de får brattkortkurs)
• Bølger, surfing og kvite sandstrender i Hoddevika
• Heisbasert skikøyring og teknikktrening på blant anna Strandafjellet
• Kvasse alpar og urørt puddersnø på toppturar i Sunnmørsalpane
• Ei veke med hyttetur og fokus på frikøyringsteknikk på ski. Her skal vi flytte pudder!
• Elvepadling i vassdraga på Sunnmøre
• Skating
• Ei fantastisk reise til Bali (3-4 veker) med tandem paragliding over øde strender, dykking i tropisk hav, sti og- downhillsykling ned vulkaner, fjell, rismarker og den fantastiske Bali Bike Park, samt at Bali er verdens beste arena for surfing

• Å få nye venner
• Nye sider ved deg sjølv
• Knall og fall - glede og meistring
• Å vere aktivitetsleiar på Spenningskurset
• Ekstremsportfestivalen "X2"
• Ein skule tilrettelagt for ei aktiv fritid
• Ein lærar med spisskompetanse som vil motivere deg og pushe deg Tek du utfordringa? Bruk eit år på personleg utvikling saman med likesinna frå heile landet!

Les meir om Adventura Ekstremsport på Møre Fhs web

Ekstremsport Sunnmørsalpane er linja for deg som vil prøve ei rekke ekstremsportaktiviteter sammen med andre som er gira. Læringsarena er Sunnmørsalpene, Stadtlandet og Bali!

Dette vil du lære

• Toppturar på bein og ski

• Surfing. På Bali og i nærmiljøet som Hoddevik på Stadlandet

• Klatring. Inne og ute, på led og topptau. Brattkortkurs

• Stisykkel. Teknikk, sikkerhet og linjevalg

• Dykking. PADI open water eller advanced. Ned til 18 meter i krystallklart vann på Bali

• Skredlære, førstehjelp / livredning

• Kampsport, ballspill og annen morro aktivitet

• Basistrening som passer xsport

Våre forventninger til deg

• Ønsker å utfordre deg sjølv

• Vil "det lille ekstra"

• Er motivert til å prøve noko nytt og ukjend

• Er nysgjerrig på å lære ulike ekstremsportaktivitetar

• Har tidlegare bakgrunn med allsidig idrett og/eller friluftsliv

• Ønsker å kome i bedre form

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Den chille og harmoniske øya Bali er studiested for 3-4 veker. Aktivitet i sola og utforsking innanfor kultur og mat!

Bali er kjent som et av verdens desidert beste steder for å surfe, for både proffer og nybegynnere. For å lære seg å surfe og å komme inn under huden på surfekulturen er vi på verdens beste surfeskole på Kuta Beach! Surfing blir med longboard, shortboard og til og med på SUP.

Dykking er også populært på Bali. Med fine korralrev kan det føles som å dykke ned i et akvarium med store rokker og skipsvrak frå krigen! Dere tar PADI dykkeserfikat!

Det er også spektakulært å sykle mountainbike på Bali. Flotte naturopplevelser og fete stier frå fjell som fører ned til havet. På Bali bike park er downhill i fokus!.

Paragliding er også en aktivitet dere kan få prøve!

Tor-Erik Moen

Lærar på Adventura Ekstremsport

  • Lærar historie, idrett og frlluftsliv, fordjupning i ski og tropisk friluftsliv
  • Utdanna arktisk naturguide (frå svalbard) og særs glad i å vere ute i natur
  • 10 års arbeide med ferietilbud for barn og unge
  • Bodd over lengre tid i New Zealand, Svalbard, Dominikanske Republikk og Grønland
  • Etter 10 år på Sunnmøre ser eg moglegheite i alle årstider, då leik, surf, ski, klatring og sykling
  • Tilsett sidan 2012

Epost: tor.erik@more.fhs.no
Telefon: +47 958 57 714
Instagram: @torerik83

* 15 linjetimar pr. veke

* 6 timar fellesfag

* 6-10 timar valgfag

* 4 timers larrdagsseminar

* 2-6 veker på utenlandsturer der ein har undervisning kvar dag

Vi har en timeplan med mange valgfag og et stort spekter av tema å velge mellom. Er du den kreative og kunstneriske? Eller er du meir den som trivast med fysisk aktivitet og utfordringar? Vi har noko for ei kvar interesse. Kvar veke vil du ha mellom 6 og 10 timar valgfag.

Animasjonsfilm/kortfilm historie

Vi får innblikk i og går gjennom ulike filmtypar som: novellefilm, dok.film, musikkvideo, reklamefilm, animasjonsfilm, oppdragsfilm og eksperimentell film. Bakgrunnsinformasjon og diskusjon.

Asiatisk mat

I dette valgfaget lærer vi å lage en del typiske kinesiske matretter f.eks Kungbao kylling, vårruller,osv. Vi skal også rulle sushi, smake på wasabi og teste japansk washoku

Ballspill

Vi bruker gymsalen til ulike ballspill, som innebandy, volleyball, fotball, kanonoball, basket og håndball. Elevenes ønsker er styrende for valg av aktivitet!

Dokumentarfilm

Vi skal sjå eit utval av dokumentarfilmar med ulike tema og problemstillingar som dannar grunnlag for diskusjon.

Film / litteratur / musikk

Dette valfaget tar utgangpunkt i ein film, ei bok eller musikk. Vi analyserer det som blir presentert, og skaper diskusjon og refleksjonar rundt tema, innhald, virkemiddel og uttrykk. Alle blir utford

Fotball

Med både futsal og kunstgrasbane til disposisjon kan ein få leike seg med både gamle og nye kunster. Her driv vi med alt frå firkantar, kampar og "old school" løkkefotball. Litt teknikk og øving, men mest spel. Mogleg å delta for alle, alt frå den glade mosjonist til skulens eigen Messi!

Kajakk

Vi fokuserer på gode opplevelser i kajakk, hvor vi tar utgangspunkt i den enkeltes ferdigheter. Sikkerhet og mestring står sentralt, sammen med øving på teknikk.

Kampsport

Skolen har en unik ekspertise på kampsport med en lærer med svart belte i Tae Kwondo og en rektor som tidligere landslagsbokser.Og ikke minst Master An som kommer fra Kina med kampkunsten Kung Fu!

Klatring

I klatring fokuserer vi på trygg opplæring i klatreveggen, hvor målet er å ha gode opplevelser mens en utfordrer seg selv. Du får grundig opplæring i sikkerhet og klatrerutiner.

Klubb for funksjonshemma

Valfaggruppa arrangerer klubbkveldar for funksjonshemma i Ørsta og Volda området der vi har program, servering og dans. Flott erfaring om du tenker deg ei utdanning i det å arbeide med mennesker eller berre ein triveleg møtestad mellom funksjonsfrisk og funksjonshemma ungdom.

Knutekunst

Med fargerike kinesiske trådar får du lære å lage figurar og pynt. Faget gir ei grunnleggande innføring der ein startar i det små med enkle knutar. Etterkvart får ein lære stadig meir innfløkte teknik

Litt om Asia

Det for den som vil vite mer om en del asiatiske land, både om historie og kultur f.eks. Nord-Korea, Sør-Korea, Japan, smil i Angor, Kambodsja, Mongolia, Myanmar, Taiwan, språk i India og Pakistan

Longboard

Valgfag på våren. Ørsta/ Volda har rikeleg med gode bakkar for longboard-køyring. Når du har laga ditt eige brett på valfag, Longboardverkstad, kan du lære ulike teknikkar for å meistre longboardkøyring.

Longboard verkstad

Med utgangpukt i ei kryssfinerplate, får du hjelp til å lage ditt eige longboard, med eit heilt personleg uttrykk. Det blir saging, pussing og ikkje minst design av ditt eige mønster før du målar og lakkar.

Massasje

Lær å bli en dyktig massør på rygg, nakke og skuldre. Du lærer de samme teknikkene som en diplomert massør på overkroppen. (Vi masserer ikke nedenfor ryggen). Skolen har plass til 24 elever samtidig i faget, og har utstyr til samtlige.

Massasje for viderekomne

For de som tar massasje på høsthalvåret, er det mulig å gå mer i dybden på massasje. Vi tar for oss triggerpunktbehandling og tøyning, samt enkel diagnostisering og behandling, og får en dypere forståelse for hvordan anatomien fungerer. Noe mer teori enn massasje valgfag.

Origami

Origami er kunsten å brette papir til ønsket design. Geometriske regler brukes mest. Ori betyr å brette og gami betyr papir. Vi lærer oss å brette en del dyr fra vanskelighetsgrad 1 til 3.

Pardans

Vi jobber mest med en swingvariant som heter "Bugg". Ellers lærer vi litt vals, tango, gådans og noen gammeldanser. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på pardans valgfag.

Pilates

Vi trener en serie på 35 øvelser som er basert nært opptil grunnleggeren av Pilates, Joseph Pilates. Fin forebyggende trening mot skader og veldig bra for kjernemusklatur (core). Du får eget kompendium til senere trening.

Quiz

På Møre Folkehøgskule har tradisjon for quizkveldar. Her blir valfaget si oppgåve å leite fram både ny og gamal kunnskap, samt finne artige vriar på det å ha og framføre ein quiz. Valfaget står for gjennomføring av fredagsquizen på skulen, som er ein populær sosial arena for elevane. Her er alle kategoriar velkomne!

Strikking og hekling

Du får lære grunnleggande teknikkar, å strikke mønster av ulike typar, og ulike typar plagg. Alle greier å produsere ting som ein kan bruke sjølv, eller gi til vener og slektningar til jul.

Svømmehall

Svømmehallen i Volda har 25 meter basseng og stupetårn med sviktbrett på 1 meter, 3 meter og plattform på 3 meter og 5 meter. Vi underviser i ulike svømmeteknikkar, stuping og varierte leikar/aktivitetar i vatnet.

Teatersport

Vi lærer grunnleggande dramateknikkar, tryggheitsøvingar og små sketsjar og episodar.

Teikneserie

Vi går igjennom kva ei teikneserie er; einskildrute, stripe, side, snakkeboble og lydmalande ord, action i bilete og rørsle med fartslinjer.

Topptur Sunnmørsalpene

Målet å oppleve gleden med å gå på topptur i Sunnmørsalpene på en trygg og lærerik måte. Lokalkjennskapen til fjella gjør at vi har unike muligheter til å få fantastiske opplevlser.

Toving

Toving i utgangpunktet med ull, og etterkvart som du blir dyktig, toving i kombinasjon med andre materialer.

Treningslære

Målet er å oppleve treningsglede i praksis, gjennom fysisk aktivitet, først og fremst i treningsstudio. Vi fokuserer på treningsmetoder som funker, med øvelser som gir stor effekt.

Volleyball

Her tar vi volleyballen som de har lært på skulen litt vidare. Ved å lære oss dei riktige teknikkane kan vi saman få til mykje spel og moro. Kampar både internt og eksternt er mogleg då vi har eigen gymsal og sandvolleybane. Eit valfag som ikkje krev dei store forkunnskapane, men lysten til å delta!

Den einaste  folkehøgskulen som er lokalisert midt i hjartet av Sunnmørsalpane. Vi har rike muligheiter for friluftsliv, toppturar og varierte aktivetetar. Alle våre linjer tar deg med på spennande utanlandsreiser, til Kina, Japan, Bali, Thailand og Peru. 

Pris på våre linjer vil oppdateres iløpet av november.

Linjer ved skulen

Kortkurs ved skolen

Fra kr 120 500,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Studietur: Bali, 3-4 uker i oktober/november
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 120 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 120 500,-
(12 050,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Meir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Sofie Mordt Ousland

Har blitt åpen for mange nye ting som jeg aldri ville gjort om jeg ikke hadde gått på Møre Fhs. Har fått nye venner for livet.

Sofie Mordt Ousland, elev 2012-2013

Jeg har lært veldig mye nytt både om hvordan det er å bo så tett på andre personer og om friluftsliv. Jeg har også lært å presse meg litt ekstra og gjort ting jeg ellers aldri ville turt å gjøre.

Frida Nordem Føleide, elev 2012-2013
Nicoline Sofie Grepperud

Man lærer mye av å møte så mange forskjellige og hyggelige mennesker. På FHS lærte jeg å gripe dagen og å se muligheter og ikke begrensninger, det finnes så mye gøy!

Frå bloggen

Fra kjemi-OL til folkehøgskole

Fra bronsemedalje i kjemi-OL til friluftsliv og folkehøgskole på Sunnmøre var veien kort for Leo Stoll. Slett ingen motsetning, mener han selv.

Les meir på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Snow Kite Surf - Bali

Hurdal Verk folkehøgskole
Venteliste
Heilårskurs14 t/ukeKristen

IDRETT Action

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Freeride Japan

Namdals folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs17 t/ukeFrilynt

Backpacker/Ekstremsport

Elverum folkehøgskule
Fullt
Heilårskurs14 t/ukeFrilynt

Ekstremsport

Voss folkehøgskule
Fullt
HeilårskursFrilynt

Friluftsliv Ekstrem - Alpene B

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Sport Extreme Australia

Bakketun Folkehøgskole
Venteliste
Heilårskurs17 t/ukeKristen

EKSTREMSPORT & FRILUFTSLIV, Sunnmørsalpene og Peru

Møre Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Sjø - Kroatia A

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

LinjeX - Action

Idrettsskolen Numedal Folkehøgskole
Venteliste
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

X-Sports - New Zealand

Valdres folkehøgskole
Venteliste
HeilårskursKristen

Fokus Asia - Kina/Mongolia B

Karmøy Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

FIT -Friluftsliv Idrett Trening, Thailand (4 uker)

Møre Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Ekstremsport Luft

Voss folkehøgskule
Fullt
HeilårskursFrilynt

Xtremsport - Sør-Afrika

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
HeilårskursKristen

Pudder Surf Japan

Høgtun Folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeKristen

Klatrelinje

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
HeilårskursFrilynt

Bistand/Action

Grenland Folkehøgskole
Fullt
Heilårskurs12 t/ukeKristen

Snowboard/Freeski

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs14 t/ukeFrilynt

Kickboxing

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Multisport Bali

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs16 t/ukeKristen

Switch - park & pudder

Hallingdal Folkehøgskule
Ledig plass
Heilårskurs13 t/ukeFrilynt

Norwegian - Culture/Adventure

Elverum folkehøgskule
Fullt
Heilårskurs14 t/ukeFrilynt

Paragliding - Karibien

Seljord Folkehøgskule
Venteliste
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Freeride Japan

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs16 t/ukeKristen

Flyt

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeKristen

Paragliding & dykking

Torshus folkehøgskule
Venteliste
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Park Hafjell-Kvitfjell: Absolut Park og Tenerife

Ringebu Folkehøgskule
Få ledige plasser
Heilårskurs13 t/ukeFrilynt

Multisport & Fotball

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
Venteliste
HeilårskursKristen

Topptur Klatring Fjellsport

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
HeilårskursKristen

Freestyle USA

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs16 t/ukeKristen

Paragliding - Det indiske hav

Valdres folkehøgskole
Venteliste
HeilårskursKristen

FRILUFTSLIV Sunnmørsalpane og Bali (4 uker)

Møre Folkehøgskule
Fullt
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Surf

Jæren folkehøgskule
Fullt
Heilårskurs12 t/ukeFrilynt